torsdag 31 mars 2011

Än slank han hit och än slank han dit och ..

.. det ska bli väldigt intressant vart han slinker iväg i slutänden, Håkan Juholt??


(Nu börjar det faktiskt att bli lite roligt igen!!!)


På den extra partikongressen där han blev vald under jubel, rop och möttes av nästan tungomålstalande reaktioner, levererade den nye partiledaren ett linjetal som passade som handen i handsken för en vänsterinriktad socialdemokrati.


Lyckan var total!!


NU ÄNTLIGEN skulle allt bli ljust och vackert och det skulle inte bli en massa tjafs om pengar och om vem som ska betala. Nu skulle det att bli som det ska .. de RIKA ska hosta upp och NÄRINGSLIVET får rycka in. Fattas bara annat .. det är ju dom som ligger bakom allt ont från skoskav till för långvarigt och ymnigt snöfall .


Passar det inte får de väl ta sina vinstgivande företag och dra någon annanstans, eller hur?


Så mötte Håkan Tommy och musik uppstod. Historiens kortaste vänstervåg .. 3,5 dag enligt Göran Greider .. var ett faktum.


Nu står inte partiledaren och talar inför medlemmarna längre .. nu är det väljarna som gäller och då anpassas budskapet.


Och eftersom det finns ett facit på vad vi röstade på från det senaste valet .. vad är väl då naturligare än att använda sig av det? Fungerade det för Fredrik och Anders så ska det väl fungera för Håkan och Tommy ... om man gör det på ett "socialdemokratiskt sätt"??


Men efter den senaste tidens turbulens i sökandet efter en s-ledare kan jag inte låta bli att tänka på det gamla ordspråket .. "Mycket väsen för lite ull, sa kärringen som klippte grisen!"


SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expr., AB

Minnet av ett apberg.

Ett av mina allra första barndomsminnen är från Skansens apberg. Jag kan inte ha varit så stor då .. 3-4 år, kanske??


Mycket apor var det .. och allra mest intressanta var de apor som hade enorma, röda köttiga bakdelar. VARFÖR???


Och sedan .. oj, vad håller de på med egentligen?? Hela tiden?? Och VARFÖR pillade aporna på sina snoppar hela tiden .. det FÅR MAN VÄL INTE GÖRA?? Mamma .. FÅR man det?? VARFÖR??


Jag tror det var min första insikt om att det kunde förekomma fri, okomplicerad men också en aning manisk och besatt sexualitet?


Min mamma .. som var en pryd och lite hämmad kvinna, en produkt av sin tid .. hade uppenbara svårigheter att förklara det vi såg och hon har genom åren berättat hur pinsamt hon tyckte det var med mina frågor och min totala vägran att lämna det fascinerande skådespelet jag hade mitt framför ögonen.


Men hon tog sig samman och sa .. när så många apor stängs in på ett så begränsat utrymme utan meningsfylld sysselsättning .. så finns det inte mycket mer att syssla med än sig själv, sin fortplantning och de eventuella kittlingar som det kan medföra. Det blir liksom lite för lite av det ena och för mycket av det andra.


Jaha! Dåså .. och så har jag tänkt sedan dess .. om apor på ett apberg! Människor präglas tidigt.


Jag vet inte varför det här minnet poppar upp när jag läser SvD:s artikel om alla sexuella trakasserier som arbetssökande unga kvinnor råkar ut för och om Nationalmuseums utställning Lust & Last??


Men min barndoms .. förstorade .. bild av Skansens kopulerande apor på apberget blandas på något märkligt sätt ihop med den text och de bilder jag ser i tidningarna och jag tänker nästan som det barn jag var då ..


.. VARFÖR gör dom så där???


Tankeförvirring?

Jag läser en seriestrip där en toalettpappersrulle, som får följa med en jägare ut i skogen, hamnar bredvid sin egen gamla stubbe och en tidigare trädkompis .. och tycker den är obeskrivligt sorglig.


Vad är det med mig nu för tiden egentligen?


Jag tittar på högen av papper bredvid datorn .. visserligen så skriver jag ner mina stolpar och bloggidéer på baksidan av papper som ändå skulle slängas, men det är ändå en in i helsikes massa papper som ligger där och väntar på att bara bli bortforslade.


Stackars gamla träd, egentligen. Jag känner mig som en skurk .. en trädmördare!!


Jag läser DN Debatt där Håkan Juholt och Tommy Waidelich redogör för sina planer för Sverige. Så vitt jag kan se så är det nästan exakt samma planer som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hade 2006??? Bortsett från de sänkta skatterna som här har blivit "inga direkta behov finns av kraftigt förhöjda skatter".


En in i helsikes massa papper blir det. En hel skog nästan .. och det vete sjutton om jag inte föredrar en skog med svampar, mossor, lukten av barr och förmultnade löv med fågelkvitter, mystiska ljud och vinden susande genom trädkronorna .. före alla välformulerade, välskrivna löften som ändå aldrig kommer att kunna genomföras fullt ut.


Kanske man skulle spara lite på det skrivna ordet och satsa mer på faktiskt handling?


Och då känner jag tydligt att det är dags för mig att göra något riktigt handfast .. jag tror jag syr mig en väska av gamla retrotyger som jag har i en kartong inne i en garderob. Granntanten och jag såg några som var rena drömmarna med tofsar, blommor, glitter och glamour när vi var i London.


Och medan jag gör det ska jag också ägna mig åt självförhärligande och glädje över att Mångmamman utsåg MIG till Veckans Kvinnliga Bloggare .. en skinande, överraskande guldkant på den här dagen.


onsdag 30 mars 2011

Allas ansvar!

"Mobbing är koncentrerad rädsla .. både hos barn som inte har en trygg och förutsägbar miljö att vistas i och hos vuxna som inte har tillräckligt med självförtroende, tydliga regelverk och verktyg att hantera mobbingen med" .. det skrev jag för nästan precis ett år sedan och så känner jag i dag när jag läser om Casey som slutligen får nog.


Alla är rädda .. barnet som blir mobbat, mobbaren som utför gärningen och de vuxna som vänder bort blicken. Hyllningarna ute på YouTube är inget annat än de räddas känsla av lättnad över att inte avslöjas som den som var förloraren .. antingen som offer eller mobbare.


I det sammanhanget hjälper det inte att särskilja och skuldbelägga individer .. annat än för stunden. Vi måste också angripa rädslan och skapa trygghet .. det är vårt ansvar som vuxna.


Vi kan inte ge självförtroende till barn som saknar det på grund av en svår livssituation .. men vi kan ge så tydliga regler, så fast vuxennärvaro att h*n känner sig trygg och säker tillsammans med andra barn och vuxna ute i samhället.


Alla barn är allas ansvar och trygghet skapas inte genom att fördela skuld.


Den som mobbade Casey skulle inte ha tillåtits att göra det och Casey borde inte ha tvingats att utkämpa sitt eget krig. Det är de vuxna som fanns runt de båda som brustit i sin uppgift som VUXNA.


"Vad hade hänt om Casey brutit sin plågoandes rygg" .. undrar Ketchupmamman?


Ja, förmodligen samma sak som händer när mobbade barn tar sina egna liv för att slippa undan ett dagligt helvete ... stora tidningsrubriker, upprörda experter och arga vuxna som inte fanns på plats när det verkligen behövdes.


AB, AB, AB, DN

Jag har totalt tröttnat på ..

.. att skriva när det inte fungerar med styckeindelning, teckenstorlek och redigering av bloggen. Det känns som om det har hänt något som i slutänden kommer att medföra att hela bloggen kraschar och försvinner .. och då vet jag att jag inte kommer att orka att öppna upp en ny blogg och börja om IGEN! Jag tar ut katastrofen i förskott och sitter här och sörjer min förlorade blogg.


Jag är så totalt less på att läsa om alla vidrigheter vi människor utsätter oss själva och andra för .. bara för att uppnå någon underlig slags tillfredsställelse eller kännigendisskap. Jag har redan tröttnat på Juholt .. och allt politiskt käbbel och tjafs som kommer att bli nu när han måste positionera sig och bli SEDD som en som pekar med hela handen och LEDER sitt sargade parti. Jag orkar inte intressera mig för Waidelich som jag inte vet vem det är och jag vill inte höra talas om ytterligare en sosse som tycker rut- och rotavdragen är helt lysande när det gäller den egna vardagen .. nu när de ändå finns .. men som tycker att de ändå inte borde finnas om det nu är vad partiet tycker.


Jag har ledsnat på vädret, på mig själv, på att gå upp på morgonen, på att vara duktig och på att göra det jag måste och ska!!! Jag vill köpa en bil, lacka den rosa .. köra iväg till någon rolig vän .. sy kläder och våga ha dem, hitta en ny frisyr och en ny hårfärg, bli någon annan och skrämma livet ur min familj. Jag känner mig inte ledsen eller deprimerad .. bara irriterad och ARG!!


Jag tror jag går ut och skriker ett vårskrik .. som Ronja Rövardotter gjorde .. av ren frustration och längtan!!

Se mig ...

.. SE mig!!! LÄS vad jag skriver .. så jag blir KÄND!!
Kom igen nu!! SER ni inte hur jag törstar efter uppmärksamhet, annonsörer, strålkastarljus och massor av kommentarer??

Annars FINNS jag ju inte!!

BEKRÄFTA mig .. så jag kan bli lycklig!


Ge mig en chans att få allt det där jag drömmer om .. som alla andra har.

Om jag bara blir SEDD så kommer jag att få alla mina drömmar uppfyllda .. någon som älskar bara MIG, som tar emot mig när jag är svag, lyssnar och är tacksam för varje minut som han får vara i min närhet. Jag kommer att få VÄNNER .. lika många som alla andra har. Vänner som tycker att det är roligt att få vara med MIG, som längtar efter MIG och som alltid finns till hands när JAG behöver dem.

Som alla andra har!!

Jag orkar inte gå en mil till om jag inte får tonvis med bekräftelse. Ni ger ju det till alla andra .. varför inte till MIG?? Jag kommer att börja träna, bli piggare på morgonen, kamma och sminka mig, jag lovar .. om ni bara SER det och uttrycker er uppskattning över mina ansträngningar. Det är bara nu som det inte går .. när ingen ser eller bryr sig.

Jag bakar SURDEGSBRÖD .. så ni ser att jag är en bra och intressant människa!! Även om det just nu är Maken som står för både surdegen och bakandet så KAN jag .. om jag bara får tillräckligt med bekräftelse.

Jag ÄR duktig .. även om jag inte har ett Facebookkonto .. men OM jag bara blir känd och sedd och VET att alla vill vara mina vänner, DÅ ska jag öppna ett .. det lovar jag.

Jag kan visa alla mina kläder .. ni kanske skulle tycka om det? Eller alla mina skor?? Jag har sparat skor ett helt liv .. varje par har sin egen historia, skulle ni tycka om att se och läsa om dom?? Jag skulle kunna fotografera mig själv i livets alla skeden .. om jag bara fick de där inbjudningarna som ALLA ANDRA får.


Jag begriper inte varför inte JAG är mer efterfrågad???


BEKRÄFTA den bild jag vill ha av mig själv! Annars blir jag galen!!!

Livet får inte vara så här VANLIGT!!! Jag vill ha MER än jag har .. alla andra har ju det?? Jag känner mig LITEN som en helt vanlig människa, med en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus, tillsammans med helt vanliga husdjur ..

.. men om ni SER mig, så kommer jag att bli ovanlig, rolig, vacker, LYCKLIG och allt kommer att bli alldeles fantastiskt och HELT UNDERBART!!


Det finns andra, som är sämre än jag, som försöker bli sedda. Som är i vägen och skymmer den uppmärksamhet som egentligen borde falla på mig. Jag HATAR alla NOLLOR som envisas med att lägga ut sig själva och sina värdelösa ansträngningar på YouTube eller Facebook!! Men det gör ju alla andra också .. för vilka tror de att de är, de misslyckade amatörerna .. så någon rättvisa finns det ju i alla fall, det gör att livet inte känns så ensamt.


Det känns skönt när vi är överens och kan se till att de fattar hur ovärdiga och misslyckade de är .. de där som inte är lika bra som VI, eller hur?? En video på YouTube skulle väl jag också kunna göra .. om jag orkade. Men jag orkar inte om inte NI bekräftar mig och lyfter mig till skyarna först, det fattar ni väl?
Så, kom igen nu!!

Gör mig till en lycklig, lyckad och glad människa!!

Det är ju ändå en win-win situation, eller hur? NI ger mig bekräftelse så att jag blir lycklig och så blir ni lyckliga av att se hur lyckligt mitt liv blir.

Men, vad ni än gör ..


.. ta mig för guds skull inte på allvar!


AB, AB, Expr.,
tisdag 29 mars 2011

Jag SKÄMS ..

.. var rubriken på ett inlägg den 24 september 2009 om LSS och LASS, som jag hade i min förra blogg och jag skäms inte mindre i dag när jag läser Expressens artikelserie på samma ämne.


Kommuner och Försäkringskassan fortsätter i sin besparingsiver att skärpa sina bedömningar gällande funktionshindrades "grundläggande behov" på ett fullständigt orimligt sätt, utan politiska beslut och på ett sätt som inte står i överensstämmelse med lagstiftningens intentioner.


Ett exempel är frågan om måltider.


Efter en regeringsdom i frågan .. (dom från Högsta förvaltningsdomstolen, tidigare Regeringsrätten den 20 juni 2009) .. där det sägs "att kan man föra maten till munnen hjälper det inte om man spiller en hel del när man gör det, inte kan skära eller skrapa ihop maten på tallriken eller inte kan laga eller bereda den. Detta bedöms inte ingå i det grundläggande när det gäller måltider så länge man kan föra gaffeln till munnen. Detta har lett till att flera personer som haft statlig personlig assistans i många år" .. och byggt upp hela sina liv, sitt boende och sin trygghet på detta .. "blivit av med den"
Regeringsdomen grundar sig på bedömningen av en person .. "han kan även hälla upp dryck i glas och själv lägga upp mat på tallrik när den är serverad på bordet. Vad han behöver hjälp med är att tillreda och plocka fram och undan mat. Han behöver också hjälp med att dela mat som är seg och där det krävs kniv och gaffel. Regeringsrätten finner att detta hjälpbehov inte är av det personliga och integritetskänsliga slag att det bör beaktas vid bedömningen av hans rätt till personlig assistans".


Oavsett vad för hjälpbehov personen i fråga hade för övrigt så gjorde detta att han inte fick den hjälp han sökte?


Denna regeringsdom används nu som regel vid kommunernas och Försäkringskassans bedömning av funktionshindrades "grundläggande behov" på ett så absurt sätt att en ung cp-skadad, dövstum människa med grava psykiska funktionshinder och dubbelinkontinens får sin personliga assistans indragen på grund av att h*n "kan föra gaffeln till munnen.


Att h*n inte förstår sambandet mellan själva ätandet och gaffelförandet är av underordnad betydelse .. precis som det faktum att h*n för in gaffeln så våldsamt i munnen att det uppstår blödningar, sår och tandskador?


Kan man "föra gaffeln till munnen" räknas det som en "normal" måltid, även om det inte följer med någon mat på gaffeln!?


Fler exempel finns i den länkade interpellationsdebatten.


Andra exempel är den flerbarnsfamilj med ett svårt psykiskt funktionshindrat barn med svåra och ofta återkommande epileptiska anfall med åtföljande sömnstörningar som gör att föräldrarna får turas om att sova om nätterna. Barnet kan visserligen "föra gaffeln till munnen" .. men har ett så våldsamt beteende att h*n alltid .. dygnet runt .. måste hållas under uppsikt, för att inte riskera att de mindre syskonen skadas eller att omkringvarande personer angrips. En familj som aldrig, inom överskådlig tid kommar att kunna äta en gemensam måltid i hemmet eller göra en gemensam resa på grund av kommunens och försäkringskassans förtjusning i Regeringsrättens dom om att "kunna föra gaffeln till munnen".


Jag skulle kunna skriva hela dagen om enskilda fall där märkligt tolkade domar används som slagträ mot förtvivlade föräldrar till psykiskt funktionshindrade barn eller hindrar vuxna psykiskt funktionshindrade att skapa egna liv och förutsättningar när åldrande föräldrar inte längre förmår mer.


Jag skulle kunna skriva lika mycket om den förnedrande situation som uppstår när en psykiskt funktionshindrad tvingas in på toaletten för att en nitisk representant från försäkringskassan eller kommunen ska kunna bedöma tidsåtgången och hjälpbehovet. Hur lång tid tar det att dra ner byxorna, uträtta behovet, torka och rengöra, få på eventuella blöjor eller skydd och få på byxorna igen?? Går det för fort kan hjälpen utebli .. eller bedöms kunna utföras av vem som helst, en fullständig främling för den hjälpbehövande .. särskilt om det kombineras med att h*n kan "föra gaffeln till munnen".


Människor som vårdar anhöriga i hemmet samtidigt som de yrkesarbetar och har egna familjer eller ger upp varje tillstymmelse till eget liv för sina handikappade barn, tvingas till rättsliga processer. Trots att de myndigheter som ger avslag på fullständigt lagstadgade krav vet att de kommer att förlora.


Men det är tillräckligt många som inte orkar eller kan överklaga, så det lönar sig i det långa loppet och blir en besparing i alla fall.


Jag blir så in till döden trött!


Jag tycker att det är en skam när de myndigheter som har som uppgift att hjälpa och stödja de svaga och bräckliga i vårt samhälle, de som inte kan föra sin egen talan .. ser dem som fiender, kostnader eller bedragare och inte drar sig för att tvinga människor som inte har någon som helst kunskap om vårt rättsystem att försvara sina lagstadgade rättigheter i domstol.


Jag tycker att det är omoraliskt att människor med medfödda livsvariga handikapp oupphörligen ska .. med hjälp av engagerade anhöriga .. tvingas bevisa att de inte mirakulöst tillfrisknat och inte längre behöver den hjälp som de behöver för att leva ett anständigt liv. Var och en som har en gnutta fantasi kan föreställa sig den ångest det medför att alla förutsättningar i livet kan försvinna vart annat eller vart tredje år, eller hur??


Och som jag avslutade mitt gamla inlägg 2009 ... jag SKÄMS över alla stora vackra ord om solidaritet och medmänsklighet som resulterar i ett kränkande ointresse och en ökad kostnad i trasiga människor. För varje gång människor avvisas från den hjälp de har rätt till så måste andra träda in.


Andra .. som går sönder, slits i bitar och går under i sin strävan efter att skapa en människvärdig tillvaro för någon de älskar och bryr sig om.Expr., Expr., Expr., Expr.,

måndag 28 mars 2011

Tragiskt.

Den nye socialdemokratiske partiledarens "kulbo" sedan 2005, har det nog inte så kul just nu. I det traditionsenliga rotandet i den nyutnämndes bakgrund har man funnit att hon år 2007 dömdes för 11 fall av bedrägerier på sin dåvarande arbetsplats.

Det är ett brott vars straff hon har avtjänat och normalt sett borde ha kunnat lagt bakom sig. Håkan Juholt berättar att han har förlåtit .. "jag sade till henne att det var otroligt dumt, att det var olaglig och att det kommer att få konsekvenser för ditt liv, men jag förlåter dig." (Detta tycker jag tyder på att Håkan Juholt blev informerad FÖRE rättsväsendet, annars borde hon väl redan blivit informerad olagligheten, eller??)

Jag läser bloggvärldens reaktioner och de flesta är väl rörande överens om att Åsa Lindgren har sonat sitt brott och att Håkan Juholt inte själv har något att skämmas över. I dag instämmer jag .. men hur blir det OM Håkan Juholt blir statsminister en dag??

Att vara statsministerhustru är inte att vara vem som helst. Hustrun till landets statsminister ska kunna följa med på resor till andra länder, umgås med statsöverhuvuden och kunna representera Sverige. Hur lätt kommer det att bli. Hur acceptabelt kommer det att vara i andra länder och hur kommer hon att klara trycket från internationell press??

För skriverier kommer det att bli, det är jag övertygad om. Bara Nobelmiddagen kommer att blir en rysare och ett eldprov.

Jag vill inte ljuga och säga att jag tycker synd om Åsa Lindgren, hon har själv satt sig i den här situationen och kan inte ens försvara sig med särskilt ömmande skäl.

Men jag tycker synd om Håkan Juholt som kommer att få ett onödigt problem att förhålla sig till eller kanske tvingas offra ett förhållande som han uppenbarligen har mycket glädje av.Expr., Expr., AB, AB, SvD, DN

Det hade jag aldrig trott, ..

.. att jag skulle sitta med en tagg i hjärtat för Östros??

Den här helgen har gett en obehaglig eftersmak, måste jag erkänna. Socialdemokraternas fanatiska känslosvall, "utomkroppsliga upplevelser" och segerrusiga(?) hyllningar har mer sett ut som ett frikyrkomöte, eller lyckan över att ha upptäckt hjulet en gång till .. än att de lyckats välja en partiledare? En ny Göran Persson Light??

Ett hallelujamoment för de redan frälsta?

Och kvar bland de tungomålstalande står Mona Sahlin och Thomas Östros. Det gör nästan ont att se.

För vad jag förstår är de människor, som nu samlas som idoldyrkande fans runt den nye Frälsaren ... samma människor som mer eller mindre tvingade Mona Sahlin och Thomas Östros att föra en politik som de inte trodde på. Tillsammans med ett parti som de inte ville samarbeta med.

Det är tragiskt att se Mona Sahlin och Thomas Östros reduceras till pinsamheter som får bära allt ansvar för ett misslyckande som många andra varit delaktiga i.

Det är osmakligt att se Ibrahim Baylan klistra på sig en pappmustasch i ett ohämmat flirtande med den nya makteliten och det skär i hjärtat när jag ser samme Baylan, avtackas med en "bamsebukett" med rosor medan Thomas Östros står ensam med sin enda pliktros i handen.

Det är ovärdigt, det är osolidariskt och det vete sjutton varför jag bryr mig .. jag har aldrig tyckt om Thomas Östros som politiker.


Men så här skulle jag aldrig behandla någon annan .. även om det var min ovän. För jag vet att om jag gjorde det sa det mer om mig än om den jag behandlade illa.

AB, AB, DN, Expr., Expr.

söndag 27 mars 2011

... och så blir det REKLAM!!!


Jag blir sällan berörd av politiska tal. Kanske beror det på att jag inte har någon partibunden politisk hemvist och aldrig har varit på någon partikongress .. F!:s allra första oräknad?

För alla politiska tal jag hört .. utom ett .. liknar till förvirring den reklam som brukar avbryta TV-programmen jag kopplar av med hemma i soffan. De är vackert förpackade, innehåller alla ord som triggar igång en konsumtionslust .. energibesparande, smal, rynkfri, bränslesnålt, energirikt, rent, tryggt, säkert, pålitligt, räntefritt och så vidare. Men när reklamavsnittet väl är över så inser man att viktiga fraser som .. dyrt, ogenomförbart, orimligt och fantasifullt borde ha ingått och att man missat den ytterst finstilta texten i nedre vänstra hörnet.

Det enda politiska tal som verkligen berörde mig var Mona Sahlins tal till förtroenderådet den 4 december 2010. Det var ärligt, insiktsfullt och förmodligen rakt ur hjärtat. Det fick mig att omvärdera Mona Sahlin och tände ett litet intresse för Socialdemokratin, som nu kanske skulle se sammanhangen och helheten och ovärdera sin politik till modern tid .. trodde jag. Men nu är allt tillbaka till det gamla.


Jag har roat mig med att läsa igenom Håkan Juholts timslånga tal samtidigt som jag läste om Mona Sahlins tal och skillnaden är milsvid.


Håkan Juholt är en bra talare och hade ett fantastiskt tal att framföra. Där fanns alla ord som triggade igång ett litet ledset parti .. för stunden. Solidaritet .. trygghet .. social demokrati .. barnfattigdom .. framtid .. pensioner .. feminism .. offentlig sektor .. välfärd .. utförsäljning .. och alla anklagelser mot en oempatisk, grym, känslolös, girig, utsugande borglighet.


Det vill säga den del av svenska folket som inte insåg socialdemokratins storhet.


Och så blev det Elvis och lite lättsam, folklig skämtsamhet .. och så är ordningen återställd.


Mona Sahlin blev reducerad till en pinsam parentes i Socialdemokratins historia och hennes insikter arkiverades under rubriken "saker som inte bör sägas". Och eftersom ingen annan sa det på kongressen så säger jag det här .. TACK Mona Sahlin för att du åtminstone försökte väcka de sovande och trots att du var för svag för att orka slå dig igenom betongväggen.


Reklam och politiska tal har alldeles för mycket gemensamt. Vackra ord och fraser om lycka, framgång och välstånd, som sedan blir frågor och besvikelser över att det bara var drömmar som inte gick att genomföra för att priset var för högt.


Just nu är jag rätt less på politik och politiker .. och på att min text "flyter omkring" helt okontrollerat oavsett vad jag gör?


SvD, SvD, Expr., Expr., AB, AB


Bloggar: Mina Moderata Karameller, Tokmoderaten, Thomas Böhlmark,

lördag 26 mars 2011

"Trygghet ..

.. är viktigare än valfrihet. Människor vill inte oroa sig för att välja fel när de väljer".

Det sa Camilla Skog från Skaraborg när hon gick till storms mot privatiseringen inom offentlig sektor på sossarnas extrakongress i går.

"Människor vill inte oroa sig för att välja fel när de väljer??"

Vi kan, eller vill inte, välja själva därför vi inte vet vad vi vill ha .. är det så??

Valfriheten måste alltså underordnas tryggheten? Vilken trygghet? Tryggheten i att få allt serverat i en och samma modell och tappning, oavsett behov och enligt någon nitisk tjänstemans bedömning? Tryggheten i att inte behöva fatta egna beslut??

Eller handlar det om tryggheten i att bara få välja ETT alternativ på samma sätt som sossarna väljer sin partiledare?

Penti Karppinen tycker att det är bra .. då blir det RÄTTVIST!! Då får de som bestämmer bestämma och de som enbart finns och bara passivt är med får skylla sig själva eftersom de inte är med och bestämmer .. typ.

Vi kanske ska ha så i vara vanliga val också? De som inte aktivt deltar i det politiska livet bör inte få välja själva? Det är kanske "tryggast" så, för dem som inget begriper?

Håkan Juholt har hållit sitt linjetal. Han talade vältaligt på samma sätt som Socialdemokraterna alltid har gjort .. det ska inte få finnas barnfattigdom, det ska inte få finnas privata alternativ, det ska inte få finnas utslagning i skolan och det ska förmodligen inte få finnas varken sjuka eller arbetslösa.

Ungefär samma mål som Mona Sahlin hade när hon tillträdde samma post, eller hur?

Men vad ska det bli i stället?? HUR ska detta detta fantastiska land skapas och HUR ska det finansieras?? Ja det svarade Mona Sahlin och Thomas Östros aldrig på och nu väntar jag med spänning på Håkan Juholts framtida lösningar och svar.

Både Mona Sahlin och Håkan Juholt har samma mål .. Sverige ska ledas och omfattas av samma Solidariska, Trygga och Demokratiska ordning som finns inom det Socialdemokratiska partiet ... vad det nu innebär?

Och något som aldrig tas upp i de våldsamma diskussionerna om VINSTERNA i vård/skola/omsorg är de KOMMUNALA VINSTERNA.

För de privata och kommunala alternativen har exakt lika mycket pengar att röra sig med. Det som blir bolagsvinster i privata alternativ blir "vinster" som plöjs ner i kommunernas Svarta Hål. De täcker upp förluster vid felsatsningar, skrytbyggen som inte klarar av sin budget, kommuntjänstemännens överskridande av sina egna ekonomier och allt annat som av ren inkompetens och okunnighet kostar för mycket.

Det sparas inom landets kommuner .. men det sparas på fel sätt av människor som inte förmår se helheten i det uppdrag de har.

Om vi ska uppröras över privata vinster i vården, skolan och omsorgen så bör vi också få insyn i vart pengarna tar vägen i de kommunala alternativen, men det verkar ingen vara intresserad av att ta reda på. Förmodligen är det omöjligt .. för jobbigt .. eller så säljer man inga lösnummer på så komplicerade räkneexempel.

Men om vi ska oroas över att pengarna inte används till det de är avsedda till, så bör vi nog följa dem hela vägen .. även den som leder in i kommunernas irrgångar.

De "vinsterna" kan vara långt större än privatalternativens men ligger dolda i det Kommunala Mörkret. Det är förmodligen därför de flesta privata alternativen har bättre tjänster att erbjuda dem som väljer själva i stället för att satsa på den kommunala "tryggheten".

Människor oroar sig inte för att göra fel när de väljer.

Människor oroar sig .. med all rätt .. för att inte få något alls eller för att få det betydligt sämre, när de behöver den trygghet som de betalar för och enligt Camilla Skog inte ska behöva välja.

Expr., Expr., Expr., SvD, SvD, DN, DN, AB, AB, AB, AB

fredag 25 mars 2011

Så var det då klart ..

.. Socialdemokraterna har "valt" sin nye partiordförande.

Själv skulle jag nog hellre använda ordet utsett i stället för valt, eftersom det är svårt att välja på EN person .. men det är ju en småsak i sammanhanget.

Den nyvalde traskade upp för att motta medlemmarnas hyllningar till Elvis Presleys "A little less conversation" .. vilket jag tycker var lite intressant. För mycket kan man säga om Elvis .. men inte kan man väl säga att han var socialist???

Men det kanske inte Håkan Juholt är heller?? Det får vi ju inte veta förrän i morgon .. i dag fick vi bara veta att Håkan Juholt kan tala engelska. Frasen "We won´t back down" .. som han lärt sig från Sven-Erik Österbergs mobilsignal .. var budskapet som medlemmarna fick att suga på till i morgon.

Varför det måste vara på engelska har jag ingen aning om???

Det kanske ingår i "förnyelsen"???

Det ska i alla fall bli spännande att se vilket språk han använder i morgon??


AB, SvD, Expr., AB

Åhhh ... Anders Borg!!

Mona Sahlin är ett fan till Bruce Springsteen och avstod villigt och glatt från en Nobelmiddag bara för att få stå knäsvag och dyrkande vid idolens sida. Håkan Juholts stora idol är Elvis Presley som han känner så varmt för att han låtit sig fotograferas i en pappkopia av stjärnans kropp.

Men Anders Borg .. han är Idolen och Stjärnan alldeles själv. Åtminstone för mig!

En man med hjärna .. och förmåga att använda den, finns det något sexigare? Kompetens och kunnande tillsammans med ögon som gör en kvinna knäsvag och en liten hästsvans som bara tigger om att bli upplöst .. det gör att jag verkligen värdesätter den kudde med idolbild av Anders Borg som jag fick av Granntanten. Samma Granntant som flämtande av dyrkan står beredd varje gång som finansministern besöker hennes hemtrakter.

En sexig finansminister med makt och humor och ett leende som känns i knävecken .. inte undra på att Thomas Östros hade uppförsbacke hela valrörelsen.

Och om inte både jag och finansministern varit lyckligt gifta, hade jag nog jagat honom lika skoningslöst i maktens korridorer som jag jagade min tonårstids idoler när det begav sig.

Eller kanske inte?? Det är lite sämre med orken, konditionen och motivationen nu för tiden måste jag erkänna.

Nu drömmer Anders Borg om nya arbetsuppgifter, mer luft och utrymme utanför politikens trånga värld .. och jag förstår det så väl, samtidigt som jag protesterar högljutt inom mig ..

..ANDERS BORG MÅSTE FINNAS JÄMT!!

Det är så sällsynt med ärliga politiker, människor med plikt- och ansvarskänsla även utanför den egna lilla sfären. Det är så få politiker som ser hela bilden och är intresserade av lösningar och samarbete utanför de egna välbevakade partigränserna och därför kommer Anders Borg förmodligen att lämna ett stort tomrum efter sig.

Men jag kan väl alltid pigga upp mig med att han kanske går till näringslivet och då kan jag ju satsa mina sparade slantar så att jag kan kamma hem lite vinster på hans kunnande den vägen.

Fram till dess har han i alla fall MITT orubbliga förtroende .. även om jag i vanliga fall tar det lite lugnare med idoldyrkan än i det här inlägget.

AB, AB, AB, Expr., SvD, DN
Bloggar: Mina Moderata Karameller, Tokmoderaten

Magkänsla ..

.. ni vet, den där gnagande känslan i magen som infinner sig när man ska fatta ett oåterkallerligt beslut och av någon anledning inte är riktigt bekväm med att fatta det.

Allt känns bra, det finns inga argument mot beslutet och ALLA ANDRA tycker att du är velig och lite osolidarisk som inte inser alla fördelar .. men ändå? Det känns i magen att du är på väg att begå ett misstag.

Hjärnan accepterar alla fakta .. men någonstans inombords hörs en röst som säger .. besinna dig!

Hur många gånger har jag inte ångrat att jag inte följt den rösten. Hur många gånger har jag inte förlitat mig på fakta och förpassat magkänslan till avdelningen för trams och överspändhet och hur många gånger har jag inte velat slå mig själv i huvudet för att jag gjort just det?

För många gånger ... om jag ska vara ärlig.

I dag sitter jag här och undrar hur många socialdemokrater som sliter med den inre konflikten? Hur många sitter på tåget, i bussen, i bilen på väg till extrakongressen i Stockholm för att stödja och jublande rösta på Håkan Juholt som Socialdemokraternas frälsare och vägvisare in i det förlovade landet ..

.. samtidigt som de har en molande känsla i maggropen som säger att de är på väg att rösta på någon som inte är deras eget val??

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, AB, AB, Expr.,
Bloggar: Den hälsosamme ekonomisten, Johanna Graf, Högbergs tankar, Dackefejden, Mina Moderata Karameller

torsdag 24 mars 2011

Livet är en resa ..

.. och en del människor är ständigt på väg framåt mot nya mål medan andra når sin slutstation rätt tidigt i livet.

Jag tänker på det nu när jag läser om kraven på föryngring och problemet med en åldrande partitopp i sossekrisen.

Makens mormor var en ständig resenär, trots att hon rent fysiskt aldrig tog sig längre än ett lägenhetsbyte inom samma kvarter. Ända fram till sin 100-årsdag var hon intresserad, engagerad och följde med i samhällsdebatten, vi hade dagliga samtal om livet, döden, könsroller, politik och kultur och hon var lyhörd och lyssnande samtidigt som hon delade med sig av ett långt livs erfarenheter.

Hon var väldigt gammal, liten, böjd efter ett strävsamt liv, halvblind, hörde dåligt .. men hon tänkte friare och yngre än många som till åren var yngre än hon.

Jag har en jämnårig vän som stannade vid familjebildningen och aldrig kom längre. Hennes värld upphör vid barn och barnbarn och vi har inget annat gemensamt än gamla tider. Avståndet mellan oss har blivit större och större allteftersom tiden har gått .. egentligen så är hon redan nu äldre än vad Makens mormor var i 90-årsåldern.

I ett av våra större underhållningsprogram mötte jag en ung programledare som med sina 25 år kändes äldre än själva programmet som ändå har funnits i hela mitt liv.

Gudrun Schyman var 57 år när hon började om med Feministiskt initiativ. Ingen kan väl klaga på att hon saknade visioner och driv, även om resultatet inte blev det förväntade. Amelia Adamo är över 60 år och fortfarande på väg mot nya mål .. även om det inte är samma mål som jag själv prioriterar. Båda dessa kvinnor är på väg .. ständiga resenärer, vakna för nya intryck och idéer.

Jag jämför Håkan Juholt med sina "blygsamma" 48 år med dessa kvinnor och tycker faktiskt att han känns äldre och mer stelnad i sin syn på livet. En äldre man som färdats klart och bestämt sig för vad som är hans slutmål. Ingen kan få mig att se en visionär, eller resenär framåt i tiden, i Håkan Juholt .. oavsett vad han och hans medhjälpare lyckas formulera i linjetalet på lördag.

Visioner och engagemang handlar inte så mycket om vad man säger utifrån ett skrivet manus, utan mer om hur man lever sitt liv.

Det samma gäller Wanja Lundby-Wedin som vill att "S förnyar sig med jämlikheten som vassaste vapen". Att "förnya sig" med själva grundstenen i ett engagemang är inte förnyelse .. det är bara ett sätt att maskera att man fastnat i sin egen lilla värld och inte kommer längre. Socialdemokratin byggdes utifrån ett jämlikhetstänk, jämlikheten är inte ett "vapen" utan själva förutsättningen, eller hur?

"Förnyelsen" bör väl då i rimlighetens namn vara att man börjar leva som man lär?

Vi som blir äldre behöver dem som är yngre för att inte stelna och fastna på en för tidig slutstation, de som är yngre behöver oss som har lite livserfarenhet för att få information om vilka olika resmål som det finns att välja mellan. Den roligaste och mest lyckade resan är nog den där alla åldrar är representerade och där engagemanget, livsglädjen och ifrågasättandet får gott om utrymme, tror i alla fall jag.

Men det är inte alldeles säkert att alla tar till vara på de möjligheter som erbjuds ..

.. en del nöjer sig med en kortare resa medan andra ständigt är på väg, oavsett ålder.

SvD, Expr.,Expr., DN, DN, DN, AB, AB

onsdag 23 mars 2011

Nu är det inte lång tid kvar ..

.. innan Håkan Juholt blir vald till Socialdemokraternas partiledare .. med acklamation, kan man förmoda? .. för så är ju den Socialdemokratiska traditionen.

Jag måste erkänna att jag inte förstår mig på systemet med att ena dagen välja en helt oprövad människa till högsta höns .. och inte få veta förrän andra dagen vad samma männska egentligen vill med sitt ledarskap??

I SvD finns en intervjuv med Håkan Juholt från tidningen Vi och jag blir inte klokare av den, men jag hittar ett igenkännande från mitt eget liv, när Håkan Juholt berättar om sin taktik att ta sig fram genom karriären.

På ett av mina arbeten, på en ekonomiavdelning på ett stort internationellt företag, var vi ett väl sammansvetsat team som arbetade hårt i en stressig miljö. In kliver en ung nyexaminerad man med karriärdrömmar och av honom lärde jag mig att jag gjort alla fel om jag tänkt mig ett högre löneläge och bättre arbetsuppgifter.

Vår nye "arbetskamrat" var trevlig och social och tittade gärna in till överordnade för att byta hälsningsfraser och fråga om senaste golfrundan eller hur det gick med båten/bilen/villan. Han var djupt intresserad av hustrur, barn och hundar och uttryckte gärna sin uppskattning av resultatet av det som hänt på beslutsnivå .. men var i motsvarande grad högst frånvarande och mindre intresserad av sina egna arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid.

MEN .. en halvtimme innan det var dags att packa ihop och gå hem, försjönk han i pappersarbete .. arbetsuppgifter som blivit över eller som inte alls behövde göras. I alla fall inte av honom.

Han arbetade idogt till den sista människan gått hem för dagen .. "jag låser när jag är klar .." .. och fick därför ett uppskattande och en karriärskjuts som han verkligen inte förtjänade.

Jag slutade innan han klättrat färdigt, men jag vet att han nu är en förfärlig överordnad som fortfarande har noll koll men ser till att andra gör jobbet medan han själv skördar frukterna.

Jag tänker på honom när Håkan Juholt berättar om hur han använde samma teknik för att bli intressant för valberedningen som han använde som 18-årig annonsförsäljare. Han stannade kvar på jobbet efter att alla andra gått hem och säger .. "jag blev snabbt oumbärlig".

TVÅ VECKOR innan han fick frågan förberedde Håkan Juholt sin familj?

När vi andra funderade över Östros, Damberg, Österberg & Co .. satt redan Håkan Juholt och filade på vilka som skulle få stanna och vilka som skulle få gå när han tog över???

Jag vet inte jag??

Men jag undrar .. MÅSTE allting ALLTID vara som det alltid varit i den socialdemokratiska världen??

Måste medlemmarna alltid köpa grisen i säcken och anpassa sig till vad de får??

Jag ser s-medlemmar .. ofta kommunalt valda och engagerade .. på olika bloggar som jag som väljare skulle känna mer förtroende för än vad jag faktiskt gör för Håkan Juholt. VARFÖR får inte de chansen att göra sig hörda INNAN de sitter i saxen, famlar i mörkret eller irrar omkring i väntan på en politisk vision som de inte har en aning om i dag??

FÅR man inte ifrågasätta, rösta nej eller föra fram egna förslag??

Är man fullständigt död då .. i sosseriet??

VARFÖR stannar man och fortsätter att tala om jämlikhet och demokrati om det är så illa??

VARFÖR öppnar man inte eget .. nu när marknaden är så gynnsam???

Det här är frågor som jag kommer att bära med mig genom nästa valrörelse om jag inte lyckats klura ut något svar på dem. Det är frågor som kommer att ligga i vägen vid varje vackert valtal som handlar om demokrati och jämlikhet ..

.. fungerar det inte i partiet, hur i fridens namn ska man kunna få det att fungera för ett helt folk??

SvD, SvD, DN, DN, Expr., Expr., AB

Shopping-Chock eller Chock-Shopping??

Aj, a, aj, .. jag tror inte att det finns en muskel i min kropp som inte gör ont!! Det svider till och med i hårrötterna .. för att inte tala om ögonen och jag har förmodligen bränt hälften av mina hjärnceller i någon slags mental härdsmälta?

Förmodligen är det oundvikligt när två människor, med enbart en enda överväxel framåt, möts för gemensamma aktiviteter? Det blir full fart framåt .. rakt in i väggen!!

Sedan kan man naturligtvis göra det på olika sätt.

För min del började Londonresan med en så gott som tom väska med en vikt på drygt 2 kg och eftersom jag TYDLIGT informerat Granny om hur VIKTIGT det var att hålla sig UNDER 10 kg vid hemfärden .. så utgick jag från att meddelandet hade gått fram. Vem som helst kunde ha petat ikull mig med en fjäder när hennes väska vid invägningen .. vid AVFÄRDEN .. vägde 8,2 kg!!!

Efter att ha tillbringat hela första dagen med en yster Granntant som klev ut ur garderoben som en fullfjädrad Shopoholic redan en kvart efter ankomsten till storstaden, var min ångest inför hemfärden monumental och min nyfikenhet om vad som egentligen doldes i hennes gömmor gränslös.

På hotellrummet avslöjades att en kvinna från Karlstad aldrig reser utan nödvändigheter som två par vantar + halsduk + tjock extra tröja .. med tanke på miljöförstöring och eventuella nya istider? .. samt en hel del annat livsnödvändigt som t.ex saltvatten till håret och svenska veckotidningar. Extra glasögon är också ett måste och för säkerhets skull bör de förpackas i inbrottssäkert fodral i ett material som jag misstänker var rent gjutjärn .. av vikten att döma.

Jag fick ÅNGEST!!

Insåg att det vilade på mig att bereda plats för alla Grannyinköp som översteg hennes maxvikt på 10 kg!

Jag bevakade henne som en iller!

Vilket var dömt att misslyckas eftersom damen i fråga fullständigt löpte amok när vi kom till Camden Market och hon släpptes lös i utbudet av allt som man bara MÅSTE HA!

Dessutom försvårades mitt bevakningsuppdrag av hennes hjulförsedda väska som hon ömsom drog efter sig helt okontrollerat eller sköt framför sig som en vinglig murbräcka. Det var en giftig typ som attackerade och fällde allt löst och fast inom räckhåll medan ägarinnan var upptagen med annat. Av ren självbevarelsedrift var jag tvingad att hålla mig utom räckhåll för att inte drabbas av samma omilda öde som de andra stackars marknadsbesökarna.

Men visst, även jag är märkt av det röda monstret som låg i bakhåll på de mest oväntade platser på hotellrummet .. men lite småsår och hack i hälsenorna får man kanske räkna med?

Vi har gått, gått, gått. Shoppat halvt ihjäl oss .. och som om inte det räckte så var vi i vår utmattning tacksamma offer för försäljarna av diverse mirakelkrämer som fanns på shoppinggallerian nära hotellet .. vilket fick till följd att vi resten av kvällen var vackert insmorda, åtstramade och välsminkade på VÄNSTER sida av ansiktet, medan den högra fortfarande gjorde att man kände igen sig?

En intressant upplevelse?? Åjovars .. och DYR!!! En utmattad kvinna som passerat bästföredatum är ett lätt offer för en slipad försäljare måste jag erkänna .. lätt rodnande.

Vi har haft roligt. Blivit runda under fötterna av bara ETT glas vin .. vilket var tur med tanke på reskassan .. och rasade ihop i fnissande högar vid en ganska tidig timme första kvällen.

Andra kvällen undvek vi alkoholhaltiga drycker, eftersom vi båda insåg att vi då skulle ha däckat på plats mitt i den "crispy duck" som vi frossade i, men trots det var det med en viss svårighet vi navigerade "hem" med dagens fynd.

Vi kom på planet .. med nöd och näppe! Bagaget klarade invägningen efter det att Granny stoppat fickorna fulla med "gjutjärnsfodralet", kameran och alla andra lite tyngre grejor. Den halvfulla flaskan med saltvatten var dock svår att skiljas från och eftersom den obligatoriska terrorpåsen kostade ett pund, så bestämde sig Karlstadsdamen för att SMUGGLA in den dold bland sina underkläder!

Smart??

Knappast .. om man inte tycker att det är intressant att få sina ägodelar offentligt exponerade och genomsökta av en nitisk tulltjänsteman. Saltvattnet gick ett tragiskt öde till mötes, men OM tullaren hade fortsatt sin undersökning av innehållet och funnit den allra lilla minsta antydan till explosiva ämnen .. ja, då hade han hoppat över disken, fjättrat Granntantens armar på rygggen och SLIIIITIT av henne kläderna!!

Så förklarade han läget i alla fall .. och vi tittade storögt och intresserat på honom och utbrast unisont ... REALLY!!!

Det är gulligt med män som rodnar, det tycker i alla fall jag. Särskilt om de bär uniform!

Och vet ni .. VÅREN har kommit till London! Forsythian, körsbärsträden och andra buskar och träd BLOMMAR!

Gräsmattorna är GRÖNA!!

Daffodillerna står som spön i rabatterna och vi hade definitivt inte något behov av varken vantar, mössor, halsdukar eller extra varma tröjor.

AB, AB

lördag 19 mars 2011

Bara för att vara snäll ..


.. och när jag nu har tid och tillfälle .. så tänkte jag visa Granntanten hur man lägger in bilder.
.
Och detta är ett porträtt av själva Granntanten som hon kommer att te sig inom bara några timmar i full shoppingyra på Londons marknader.
.
Nu återstår bara för er som läser att hålla utkik och se om jag lyckats förmedla denna ovärderliga kunskap på ett lättfattligt sätt.

Göran Persson ..

.. ser sig själv i Håkan Juholt.

Tänk!! Det var det första jag sa när Håkan Juholt dök upp som jokern i leken och i elfte timmen av partiledarvalet. "Det här är Göran Persson-historien som upprepar sig .. igen!!!"

Göran Persson var också taktisk och spelade under täcket fram till den dagen han fick frågan och blygsamt sa .. nej, inte ska väl JAG??! .. på väg in till valberedningen där han sa .. JA, JA, JA!!!

Vad som hände på vägen dit är dolt i mörker och jag blir väl stämd för förtal om jag skriver vem jag alltid har misstänkt som den som läckte Mona Sahlins kontokortsaffärer till media .. så det skriver jag inte.

Nu blir det fin, gammal, klassisk sosse-politik framöver .. förmodligen med samma gamla trogna vapendragare. VARFÖR ska den nye sossepampen satsa på nya hungriga förmågor som kan vara farliga ur konkurrenssynpunkt .. när det finns trotjänare som Östros, Österberg och Johansson.

Nej, jag tror på Göran Persson .. här har vi en fin, gammal klassisk sosse till som kommer att se till att få en herrgård och fina kontakter i näringslivet som kan vara bra att ha på ålderns höst.

Ordningen är återställd.

Men här hemma hos mig är det oordning i väntan på Granntanten som är på väg. Jag ÖNSKAR att det funnits någon som Carin Jämtin även för min generation så att jag sluppit vela omkring bland ytterkläderna i valet och kvalet om vad som är bäst.

En UNIFORM .. med en vinterjacka och en sommarjacka skulle varit alldeles utmärkt just nu??

Men .. hmm .. varför skulle jag då behöva åka på shoppingorgie i London?? Då kan jag ju lika gärna stanna hemma.

Suck .. jag sätter igång och provar om det som är fodrat, mindre fodrat och vårbetonat .. hur varmt är det egentligen när det är mellan 11-13 grader???

SvD, Expr., DN, AB, AB

fredag 18 mars 2011

Vardagsbekymmer??

Jag sitter och läser Expressens pappersupplaga medan jag äter lunch och blir bara mer och mer deprimerad för varje sida. Till och med nöjessidorna känns sorgliga, på Aftonbladets hemsida kan vi bland allt annat elände också läsa att Runar sköt Carolas katt under samma tid som han jagade rådjur genom badrumsfönstret. "Han gillade inte den så bra" .. säger Carola vilket låter behärskat i sammanhanget.

Där ser man också hur viktigt det är med gemensamma intressen i ett äktenskap. Hade Carola OCKSÅ varit jakt- och vapenintresserad hade det kunnat bli riktigt intressant, efter som jag antar att "hon inte gillade Runar så bra" vid just det tillfället?

Det känns som om jag MÅSTE vara allvarstyngd och låg just nu och det är kanske därför rubriken .."Gör solen dig sugen på att vårstäda?" .. fångar mitt intresse? ÄNTLIGEN något jag kan ta ställning till och formulera en klar åsikt om!!

NEJ!!!

Solen gör mig INTE sugen på att vårstäda! INGENTING gör mig sugen på att städa alls, om nu sanningen ska fram. Men solen visar helt klart på BEHOVET av städning, vilket är en helt annan sak.

I artikeln är det en bild på den energiska 27-åringen Emelie som poserar med gula gummihandskar och diverse städattiraljer. Vi får också ta del av Emilies fasansfulla checklista inför städuppdraget .. "jag har gjort det till en sport att ha de bästa listorna, jag får en kick av att pricka av punkterna" .. säger hon.

Jag ryyyyyser .. så ung och redan så fördärvad.

Att städa är INTE kul!! Jag ifrågasätter inte nödvändigheten i det, men det tar ju ALDRIG SLUT! Även om man sitter fullständigt blickstilla på en stol hela dagarna, så faller dammet över hemmet och skapar ett dammsugningsbehov .. man kommer inte undan!

Har du också hundar och katter behöver du inte vänta länge på damm .. du är så att säga självförsörjande på dammsugningsobjekt. Redan två minuter efter fullgjort arbete kan jag stänga en dörr och upptäcka en hårig hög som räcker till minst en katt till och då känns det ju som om det kvittar om jag väntar med dammsugningen ytterligare en dag .. för resultatet blir ju ändå detsamma?

Men OM jag tar mig i kragen och dammsuger hela hemmet .. då upptäcker jag att det finns ytterligare krav som ligger och väntar UNDER den yta som jag precis har passerat. Golvet måste rengöras YTTERLIGARE!! Det känns nästan som ett hån när belöningen för motvillig duktighet blir mer arbete.

Sedan VET jag ju av erfarenhet att OM jag torkar av de förbaskade golven, så kommer jag att se något annat som plötsligt inte matchar renheten runt omkring .. vilket förmodligen är meningen och avsikten med Emilies skrämmande checklista.

Men när jag hämtar länken till Emilies vårstädning och checklista så ser jag ytterligare en rubrik .. "Höj mysfaktorn. Så skapar du en trevlig RELAXHÖRNA i rummet" .. vilket känns mycket mer inspirerande.

Jag tror jag satsar på relaxhörnan! SMHI varnar för snö och is .. och här har det fallit ungefär en decimeter, vilket innebär att det kommer att bli rejält slaskigt i morgon ..

.. vilket i sin tur innebär att hundarna kommer att bli blöta och leriga och skaka av sig hår, slask och grus vid varje promenad ..

.. vilket i sin tur innebär att det faktiskt inte är någon idé att snegla åt städningen än på ett tag, eller hur?

Håna Håkan-kampanj???

Det är mycket inom politiken som jag inte förstår?

Under den tid som Mona Sahlin var Socialdemokraternas partiordförande fick hon mycket kritik för sitt ledarskap .. ungefär samma kritik som hon sedan fick av sitt eget parti när det stod klart att partiet gjort ett katastrofval under hennes ledning.

Nästan all kritik bemöttes med att hon var utsatt för en "Mosa Mona-kampanj" från motståndarlaget. Hon attackerades för att hon var KVINNA, för att hennes åsikter SKRÄMDE och för att motståndaren spelade ojust.

I skenet från "SOL-brännekampanjen" från det egna lägret så tyckte jag att det var lite att ta i .. men det är ju MIN alldeles egen åsikt.

Mona Sahlins partikamrater och vänner gick ut i media och FÖRSVARADE sin partiordförande i olika känsloladdade debattartiklar, men Mona Sahlin själv ville inte kommentera och ville nog helst försvara sig själv .. om det behövdes.

Hela Mosa Mona idén var alltså en socialdemokratisk produkt och personligen så tror jag att alla försvarstal skadade Mona Sahlin mer än den kritik som kom från borgerligt håll.

När de som står närmast anser det nödvändigt att rycka ut till försvar ger det ju faktiskt två signaler till väljarna .. dels att vederbörande är så svag att h*n inte kan försvara sig själv och dels att det ligger något i kritiken .. åtminstone så uppfattade jag det så.

Nu ser jag till min förvåning att det har uppstått en "Håna Håkan-kampanj" på de socialdemokratiska bloggarna .. redan INNAN han har blivit vald???

Den kritik och det ifrågasättande som automatiskt medföljer en hög politisk post har varit mild när det gäller Håkan Juholt. Han har inte sagt någonting själv som ger anledning till påhopp och han har haft lyckan att hamna i total mediaskugga i en värld som brinner.

Varför finns då detta behov av försvarstal??

Varför skapar man en "Håna Håkan-kampanj" i förebyggande syfte??

Jag måste erkänna att jag inte begriper hur partiets egna medlemmar kan arbeta så hårt för att fästa väljarnas uppmärksamhet på att de står i begrepp att välja en ledare som de anser behöver försvaras redan innan han har öppnat munnen och talat om vad han vill??

Men .. som sagt .. det är mycket i politiken som jag inte begriper???

SvD, SvD, Expr., Expr., AB

torsdag 17 mars 2011

Det känns så futtigt ..

.. att sitta och blogga om vardagslivets små förtretligheter och glädjeämnen. Hela vår vardag känns som något att vara otroligt tacksam över, när jag ser vad som händer i Japan.

Ett helt land som skadas för lång, lång tid framöver. Det går inte att förstå följderna av den katastrof som vi alla följer på avstånd .. än mindre förstå hur det är att leva mitt i den.

Jag läser tidningarnas chattar och förvånas över att den vanligaste frågan .. den som måste besvaras om och om igen .. är HUR kommer det här att påverka OSS. Människor hamstrar jodtabletter HÄR .. när de förmodligen behövs bättre i Japan?

Det är uppenbarligen väldigt många som är livrädda för sina egna liv här hemma i tryggheten .. medan de som bor i områdena runt de havererade kärnkraftverken inte vet hur morgondagen ser ut, inte har något hem eller någonstans att ta vägen. Många har förlorat kontakten med familjemedlemmar, vänner och bekanta och letar desperat och alltmer hopplöst.

Människor riskerar livet för att rädda andra, sliter i en livsfarligt miljö för att försöka begränsa skadeverkningarna .. det är ett hjältemod som jag tror att väldigt få av oss skulle kunna leva upp till .. och det är nästan outhärdligt hemskt.

Hur ska de leva i fortsättningen. Hur kan de någonsin lita på att maten de måste producera, vattnet de dricker, luften de andas inte medför att de riskerar livet? Det är så mycket som är ovisst och skrämmande.

Då känns det nästan omoraliskt att planera för en nöjesresa och packa för en storslagen shoppingorgie inom bara några dagar ..

SvD, SvD, DN, AB, AB

Varför..

.. hjälper ingen Libyens folk?

Jag är ingen kunnig människa när det gäller utrikespolitiska frågor. Jag saknar helt tillräcklig kunskap för att kunna se hela bilden ekonomiskt, politiskt och historiskt och det jag tänker och känner när jag ser rubrikerna och läser texten i media bygger helt och hållet på mina egna erfarenheter, mitt eget rättstänkande och mitt eget liv.

Just nu slaktar ledaren för ett land sin egen befolkning?? Det är helt ofattbart.

Vad händer? Jag trodde i min enfald att en av de bra sakerna med EU var att länderna tillsammans skulle stå starka för demokratiska fri och rättigheter .. arbeta för demokrati i andra länder? Det är ju så hårda inträdeskrav.. så mycket vackra ord .. men vad är de värda för Libyens folk som just nu offrar livet för att få det som vi andra tar för givet.

Solidaritet .. det är ett ord som handlar om att bry sig om sin nästa. Är inte Libyens folk våra "nästa"? Vad är det jag inte ser .. handlar det om olja? Pengar? Varför är det bara ett enda land i den Europeiska Gemenskapen som vågar/vill stödja Libyens folk och varför förhalar de övriga sina ställningstaganden till den dag då det inte längre finns några överlevande frihetskämpar kvar??

Jag förstår det inte? Jag står precis lika frågande inför situationen i Libyen som inför de sk "bosättningarna" i Palestina .. som, sett med mina ögon, bara är ett sätt att roffa åt sig det som tillhör någon annan .. medan övriga världen tittar åt ett annat håll.

Aldrig annars känner jag mig så naiv och dum som när jag ser det jag upplever som solklara övergrepp och orättvisor malas ner till frågor som ska stötas och blötas i obegripliga politiska ställningstaganden som handlar om affärsförbindelser, pengar, makt och religion.

Människor arresteras, torteras och dödas i striden för att ge sina barn ett människovärdigt fritt, demokratiskt liv .. det liv som våra egna ledare talar så varmt för .. och vad händer ..

.. omvärlden tittar förskrämt på stigande oljepriser och risken för uteblivna leveranser??


SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expr., AB

onsdag 16 mars 2011

Ett nej som blev ett kanske som nu ..

.. skrämmer livet ur människor.

Jag var starkt emot kärnkraften vid folkomröstningen 1980. Jag kunde för mitt liv inte begripa varför man skulle satsa på något som man visste så lite om, som var så farligt och när man inte visste vilka följder en eventuell olycka skulle medföra.

Det kanske-alternativ som slängdes in i elfte timmen .. efter det att det stod klart att majoriteten av svenskarna var mot kärnkraft, om än med viss tvekan .. var det första steget mot mitt nuvarande politikerförakt.

Det skulle "bara" var tills det fanns nya energialternativ sas det .. annars skulle det bli en ENERGIKRIS!! Vi skulle behöva AVSTÅ från saker som vi inte ville avstå ifrån .. och landet skulle falla ner i misär om vi tillverkade varor som blev för DYRA pga höga energipriser. Vi skulle bli ett UTARMAT stackars land .. utan kärnkraft, som ALLA ANDRA länder hade!!

Om 30 år skulle det bergsäkert finnas bättre alternativ .. DÅ skulle allt bli ljust och vackert igen!

Och så gick det 30 år och vad fanns det då?? Lite vindsnurror som inte på långa vägar kunde kompensera avvecklingen av kärnkraften, smällkalla vintrar, skyhöga energipriser och en befolkning som vill ha ALLT som kräver energi för att drivas och tillverkas .. men som inte kan/vill betala priset, om kärnkraften försvinner.

Vi VILL HA .. allt vi är vana vid, vill inte avstå från något .. mer än kärnkraften som i nuläget faktiskt är nödvändig för att vi ska få allt det vi inte vill avstå från.

Men .. säger vän av ordning .. de höga energipriserna är ju mest skatt!! Om staten minskar sina krav så blir det billigare för konsumenterna, eller hur?

Men det blir inte MER energi? Och vart går pengarna som kommer in i statskassan i form av energiskatter?? Vad vill vi avstå från?? Mer av vår lön? Satsningar på infrastruktur? Vården? Skolan? VAD??

Vi vill HA ALLT .. inte avstå från något .. utom kärnkraften som vi just nu är livrädda för.

Jag vet inte mycket om energi. Nästan ingenting om energipolitiken och inte mer än någon annan om kärnkraft. Men dagens resonemang känns nästan lika kortsiktigt, panikslaget och ogenomtänkt som det kändes på 80-talet ...

.. och precis lika panikslaget på tidningarnas förstasidor!!

Och jag ... jag som var så stenhårt mot kärnkraften? Jag säger inte "vad var det jag sa" .. fast jag fortfarande tycker att vi gjorde ett uruselt val den gången. Jag sitter här och förvånar mig över att världen inte har gått under .. trots flera jordbävningar, en katastofal tsunami och ett större antal havererade kärnkraftverk?? Vem hade kunnat tro det .. på 80-talet, när vi trodde att en kärnkraftsolycka skulle förinta hela jorden?

Jag tror inte längre på att något kommer att förändras. Händelserna i Japan kommer att bli samma parentes i historien som Tjernobyl och Harrisburg .. som också gav lika stora rubriker och undergångsprofetioner .. och som sedan alla bekvämt lade åt sidan för att kunna ägna sig åt att producera och konsumera allt det de aldrig i livet skulle kunna tänka sig att avstå från.

SvD, SvD, DN, Expr., Expr., AB, AB, AB, AB