torsdag 31 mars 2016

Jag fick ett brev i dag,


 .. ett sånt där med frimärke på som helt oväntat låg i brevlådan! Det är inte var dag det händer nu för tiden.

I kuvertet låg ett vitt A4-ark med texten .. "Äntligen någon som har satt bild till den allmänna känslan" .. och inklistrat fanns en seriestrip omgiven av ljusblå krusiduller.

Älgen Helge sitter på en stubbe, deppar och säger ...

Suck!

.. nu är det illa!

.. Riktigt illa!

.. Jag orkar inte ens ge upp!

PRECIS så känner jag också! Så jag tackar Granntanten för att hon sätter ord på mitt sinnestillstånd och sätter genast upp brevet på mitt relativt nya kylskåp, där jag lovat mig själv att aldrig mer sätta upp roliga klipp, eftersom det gamla nästan försvann bakom recept, roliga eller tänkvärda klipp och kylskåpsmagneter.

Så medan jag och Granny väntar på ork som räcker till total uppgivenhet, så rekommenderar jag följande läsvärda artiklar som sammantaget kanske till och med kan få den mest deprimerade älg att kasta in handduken.Dagens Industri .. Regeringen hjälper inte företag.

Kristianstadsbladet .. Skäms, Eriksson.

Det Goda Samhället .. EN HÄXBRYGD AV DUBBLA EXPERIMENT.
Adam Cwejman/GP .. Till ljumhetens försvarPå begäran ... 

onsdag 30 mars 2016

Goddag yxskaft!


Tillsammans med Vänsterpartiet föreslår regeringen en höjd bankskatt som ska ge skatteintäkter på 1,4 miljarder årligen, enligt Magdalena Andersson(S) och Ulla Andersson(V). De lovar att pengarna oavkortat ska gå till välfärden. Alltså det som Stefan Löfven kallar den Svenska Modellen när han inte kallar fackföreningsrörelsen eller något annat för den Svenska Modellen .. det är lite oklart ibland?

Men i det här fallet ska pengarna gå till typ sjukvården, äldrevården och förskolor .. gissar de rödröda finanspersonerna. För i första hand måste de gå till kommunerna, som kanske kommer att ha andra och mer akuta hål att plöja ner dem i?

Journalisten som intervjuar de Anderssonska finanspolitikerna ställer konstigt nog samma fråga som dyker upp hos varje tänkande människa ..  "Hur ser du på risken att det blir dyrare för bankkunderna?"

Och svaret blir naturligtvis ett unisont "goddag yxskaft" .. eller, närmare bestämt .. "Jag tror att de allra flesta tycker att det är rimligt att bankerna bidrar med mer än vad de gör i dag".

Sossarnas förre finansminister, Thomas Östros, som numera försörjer sig som vd vid  Svenska Bankföreningen har däremot ingen partipolitisk munkavle utan varnar öppet för att skatten landar på hushåll och företag.

Och naturligtvis blir det så .. en liten avgiftshöjning här och där, så får staten sina pengar och du blir av med dina, enligt den Svenska Modellen som Stefan Löfven talar så varmt om när han vill undvika att tala om flyktingar, bostäder, Miljöpartiet och andra obehagligheter.

Men å andra sidan verkar pengarna behövas nu när juristerna som specialiserat sig på välfärdskriminalitet lyckats hitta ytterligare ett hål i "kontrollsystemen"? som omger det svenska bidragssystemet .. den sk svenska modellen.

De stackars ensamkommande barnen som ingen får åldersbestämma kan, förutom alla andra förmåner, kvittera ut i runda slängar 3000 kr i månaden i efterlevandestöd, bara de på heder och samvete påstår att deras föräldrar inte längre är i livet. Det är lika integritetskränkande att ifrågasätta den uppgiften som att ifrågasätta uppgiven ålder och det är till och med fullt möjligt att få detta stöd retroaktivt upp till två år!

Vilket betyder att den som är i 20-årsåldern, men uppger sig vara 15 år, har föräldrar som inte får komma hit och saknar både heder och samvete .. lätt och elegant kan skicka hem ca 3000 kr i månaden till mamma och pappa i väntan på deras uppståndelse den dag då Sverige återinför fri anhöriginvandring igen.

Helt utan att någon ifrågasätter någonting?

Det börjar se mörkt ut för den Svenska Modellen ..


DN, DN, SvD,

tisdag 29 mars 2016

Rikspolischefen Dan Eliasson tänker ..


.. ersätta de 832 poliserna som slutade under 2015 med 700 nya anställningar .. "trots att det inte finns pengar för det", enligt Sveriges Radio Ekot?


Det låter lite besynnerligt i mina öron. Borde inte Dan Eliasson ha tillräckligt med pengar för att ersätta de poliser som slutar med nya, utan att blanda in riksdag eller regering? Nyanställningar som minskar förlusten av 832 poliser till 132 .. förmodat budgeterade .. poliser borde väl inte vara något som ligger utanför årets budget?

Eller har regeringen redan budgeterat för att 832 poliser skulle sluta före 2016?


måndag 28 mars 2016

Är det möjligt ...

.. att uttrycka glädje över årets första blåsippor, utan att behöva göra paret Adelsohn Liljeroth sällskap vid DN:s skampåle?

torsdag 24 mars 2016

"Jag vill meddela till svenska folket ..


.. att vi kommer att gör allt som krävs, allt vi kan, för att detta inte ska hända här", lovade Stefan Löfven vid presskonferensen efter terrordåden i Bryssel. "Men jag kan heller inte garantera att det inte händer. Men det är politikens och demokratins uppgift att också kunna försvara sig inte minst mot terrorism" .. fortsatte han och något senare slog han fast att .. “Om Belgien behöver hjälp kommer vi självklart att bistå på lämpligt sätt.”

Allt som krävs och allt vi kan?

Det låter ju tryggt och bra, eller hur?

Bortsett från att vi inte vet vad som kommer att krävas och börjar få en aning om vad det är vi kan åstadkomma.

För den som fortfarande tror att Sverige kan få minst lika många välutrustade, beväpnade poliser, lika snabbt, på plats som i både Paris och Bryssel .. vilket var imponerande .. kan det finnas anledning att läsa om "Svensk polis terrorberedskap" i Polisförbundets egen nättidning Blåljus.

Där beskrivs också hur snabbt poliser i ballistiska hjälmar och tunga västar fanns på plats i Bryssel och konstaterades ..  "Det är polisen som är först på plats. I Sverige skulle bilderna visa våra vanliga ingripandepoliser, de som av en slump råkar befinna sig närmast. Helt vanliga poliser som kastas rakt in i en livsfarlig situation långt innan staber upprättas och specialutbildad personal sätts in. De kollegorna kommer att få lösa situationen efter bästa förmåga med sina egna liv som insats".

Faktum är att vi får färre och färre poliser. Det spelar liksom ingen roll hur mycket pengar som utlovas till polisen .. ingen vill ändå inte bli polis, alldeles för många lämnar yrket och går vidare till mer välavlönade arbeten och i dagsläget fylls inte platserna till Polishögskolan.

Det försvinner fler välutbildade och erfarna poliser än det utbildas. Det är "allt vi kan" när situationen kräver allt vi har.

"Under perioden med förhöjd terrorhotnivå visade det sig att vi inte hade tillräckligt med poliser som hade relevant utbildning för att bära förstärkningsvapen. Vi måste se till att bygga en grundförmåga med tillräckliga resurser för att kunna klara ett stort antal tänkta scenarion. Det går inte att förutse hur nästa händelse kommer att se ut" .. säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet och bara en tredjedel av poliserna själva tror att den kan klara av något som liknar det som hände i Bryssel.

Det gör att statsministerns löften om att "göra allt som krävs och allt vi kan", känns liiite mindre tryggt och bra och gör att jag alldeles förskräckligt gärna skulle vilja ha svar på två frågor ...

Vilka är det som ska göra "allt som krävs" och hur mycket och vad är egentligen "allt vi kan"?SvD, Expr.,

onsdag 23 mars 2016

Det är alltför lätt ..

.. att föreställa sig en vän, en nära anhörig eller familjemedlem som ger sig i väg på morgonen för att ta tåget eller tunnelbanan till jobbet. Jag kan se det så tydligt framför mig att jag nästan hör orden .. hej då, vi ses i kväll!

Det är lika lätt att föreställa sig hur jag själv, eller någon ur familjen, säger samma ord när någon av oss går ut genom dörren, som första steg för att resa till ett nytt och spännande land, eller till ett välkänt och välbekant .. hej då, vi ses om en vecka!.

Eller telefonsamtalet .. jag är på flygplatsen så nu är jag snart hemma igen.

Men jag kan inte föreställa mig hur det är när vardagshändelser förvandlas till kaos, blod, död, smärta, panik .. och ett liv som på en sekund blir förvandlat till bara minnen av något som borde ha varit en framtid.

Bara det är så ofattbart att det borde räcka för att vi alla ska kunna känna åtminstone ett uns av medkänsla och eftertanke.

Jag älskar min familj. Jag är verkligen, verkligen tacksam över att av alla människor i hela världen så lyckades vi passa samman som pusselbitar i ett komplicerat pussel.

Och där kan jag känna hur det svider till när jag läser vad Lena Mellin skriver när hon kommenterar terrordådet i Bryssel ..

.. "Men enligt regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, ska man komma håg att de mord som utförts av extremister under de senaste tjugo åren har utförts av högerextremister, inte av jihadister.  Att faran än så länge ser ut att komma från färre håll än i Bryssel inger en gnutta hopp denna tunga dag".

En gnutta hopp?

Ska vi sitta här och känna en gnutta hopp över att Mona Sahlin kommit fram till att högerextremismen är farligare än jihadister .. bara timmarna efter det att människor dött, och hundratals har skadats, i ett brutalt terrordåd i Bryssel? Ska vi vara "glada" över att det inte var högerextremister som var gärningsmännen .. medan familjer sörjer eller vakar över sina skadade?

Ett år efter att 12 människor dött och 11 skadats i ett lika brutalt terrordåd på en tidningsredaktion i Paris .. även det utfört av samma extremislamister?

Mindre än ett halvår efter det att samma extremister avrättade 130 personer och skadade 350 person.. också det i Paris?

Då ska svenska folket vara glada och tacksamma och tycka .. en sån tur att det inte var högerextremister. För om det varit det .. DÅ hade vi haft anledning att vara rädda?

Vad är det för fel på dem som inte kan nöja sig med att sörja med de drabbade familjerna, känna medlidande med offren och oro för de skadade, utan spontanreagerar med .. det finns värre gärningsmän, så det finns en gnutta hopp eftersom det inte var de som mördade era nära och kära.

Eller de som ser människors förluster och reagerar spontant .. "Jag vill påminna om att en av de största terroristerna vi haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim."

Döden är inte relativ .. den är absolut.

Att försöka använda döda eller sårade för att nå ett politiskt mål är så föraktligt och ett så ovärdigt förminskande av de tragedier vi tagit del av under drygt ett år, att jag inte vet om jag ska gråta eller bli förbannad.

Det som sker i det stora sker också i det lilla. Alldeles nyligen vanvårdades en gammal människa till döds på ett kommunalt äldreboende .. det har hänt förr och det kommer att hända igen, så det blev ingen större nyhet.

Men det som skiljer ut den här händelsen är vänsterpartisten Ulla Anderssons tweet som löd ungefär så här .. "Fruktansvärt. Däremot tjänade ingen en massa pengar på det för egen del".

En tröst till förtvivlade anhöriga? Visserligen dog din förälder på ett ovärdigt och onödigt sätt .. men ingen TJÄNADE PENGAR på det? Vilken TUR ni hade!

Hur kan människor som reagerar så här få ansvaret för ett helt land?Expr.,

måndag 21 mars 2016

"Vi måste vara försiktiga med våra ord ..


.. annars förstår vi inte den utsatthet som finns i vår tid", sa Fredrik Reinfeldt vid Postkodlotteriets årliga tillställning för förmånstagare.

Och så använde han sina egna ord till att rikta skarp kritik mot dem som kallar Sveriges flyktingmottagande för kollaps.

"Jag har förstått att vi lever i kollaps. Allt har slutat fungera. Med den typen av ord så är vi där igen - vad betyder ord i vår tid? Jag har ägnat några veckor åt att träffa folk och fråga i detta kollapsens land hur julhelgen var. Hur var det att fira jul i kollaps? Om Sverige är i kollaps och ingenting fungerar, vilka ord har vi kvar för att beskriva det som nu sker i Syrien, Libyen och Afghanistan?"

Jag vet inte hur Fredrik Reinfelds liv ser ut och jag ser inte storheten i att han plågat sin omgivning med frågor om deras, förmodat, omoraliska julfirande, men i min verklighet är ordet systemkollaps inte synonymt med privat julfirande .. eller människors privatekonomi överhuvudtaget. För än så länge inbillar jag mig att vi kan fira jul hur vi vill utan inblandning från staten?

Ordet/begreppet systemkollaps är ingenting som varken vi eller Fredrik Reinfeldt bör raljera över eller uttrycka oss hånfullt, ironiskt, föraktfullt eller arrogant om.

Det vi kallar systemkollaps är inte bara panikupphandlade asylboenden där människor får trängas i passivitet och frustration i åratal. Eller när människor som flyr från "Syrien, Libyen och Afghanistan" för att de riskerar livet på grund av sin kristna tro .. och upptäcker att de kommer att dela den årslånga väntan på uppehållstillstånd tillsammans med dem som de flydde från och som fortfarande hotar dem till livet. Eller när det fattas lika många bostäder som en mellanstor svensk stad och att de provisoriska bostäder som monteras upp på tillfälliga bygglov kostar mer per modul än en bostadsrätt i förorten .. och så vidare och så vidare.

Ordet systemkollaps kan också vara aktuellt när ..

.. när du bryter benet och får vänta 4 dagar på den operation som krävs. Fyra dagar där du under fasta uppsöker ditt sjukhus, får vänta på beskedet att du inte hinns med i dag heller och skickas hem på eftermiddagen.

.. när barnen gråter på morgonen och vägrar gå till skolan för att de är utsatta, rädda, ensamma och osynliga i en miljö där vi förutsätter att de har rätt att känna sig trygga .. och sedda.

.. när förskolepedagogerna gråter över att de inte hinner trösta eller hjälpa alla barn i barngruppen .. utan måste prioritera vilken liten olycklig unge som ska kramas eller måste vänta eller hjälpa sig själv.

.. när en kvinna får ta sina barn mitt i natten och fly från en missbrukande, aggressiv man som hotar dem till livet, och får tillbringa natten i källaren eftersom det inte finns varken polis eller socialtjänst som kan ge den hjälp som hon är i akut behov av.

.. när det är minst fyra veckors väntetid på akutbesök hos Folktandvården .. och årslånga köer för den som vill ha ett förebyggande besök.

.. när du söker hjälp till någon som lider av akuta tvångstankar, självskadebeteende, depression eller självmordstankar och psykvården hänvisar till närmaste vårdcentrals telefonsvarare.

.. när du, efter att ha väntat i 8 timmar på en överbelastad och ostädad akutmottagning, inser att du riskerar att dra på dig fler sjukdomar än vad du hade när du kom .. och om bröstsmärtorna du fortfarande lider av inte dödat dig än, så hinner du hem för att dö hemma i en betydligt trevligare miljö.

.. när din demente förälder inte längre klarar sig själv, utan upprepade gånger förvirrar sig ut i samhället mitt i natten .. i hällande ösregn, minusgrader eller vandrande på en näraliggande kraftigt trafikerad väg. Eller när grannarna ringer sent på kvällen och berättar att din åldrande, demente far fortfarande sitter i sin rullstol ute på gården fast det var över 10 timmar sedan hemtjänsten rullade ut honom i solen som för 4 timmar sedan övergick i ösregn.

.. när polisen inte kommer när du ringer under pågående inbrott eller när du rånas på stan eller när du är förföljd och rädd och gömmer dig för någon som beter sig hotfullt och skrämmande.

.. när det nästan är fler poliser som slutar eller förtidspensioneras än de som utbildas under ett år .

.. när du söker lagstadgad hjälp och stöd för ditt funktionshindrade barn eller för att få behålla dina egna tidigare godkända levnadsvillkor eller för att få hjälp och stöd i hemmet eftersom det saknas äldreboenden .. och upptäcker att kommunen och/eller Försäkringskassan "omtolkat" lagtexten.

.. när det nybyggda demensboendet som din anhörige köat till i åratal för att få sin beviljade plats, plötsligt förvandlas till HVB-hem till ensamkommande unga män från Afghanistan.

.. när gamla människor vräks och hamnar på gatan som hemlösa, bara för att de lider av demens, saknar anhöriga och inte förmår att betala sin hyra eller andra skulder.

.. när dina barn inte längre talar samma språk som du, utan har tillägnat sig ett språk som är nödvändigt i en miljö där majoriteten talar en mix av allas språk .. och när betygen och kunskapsnivån sjunker, sjunker, sjunker ..

osv, osv ....

Du ska vara försiktig med orden och inte använda dem för att håna eller uttala dig arrogant och ironisk mot människor som inte haft samma förutsättningar i livet som dig själv , eller hur Fredrik Reinfeldt?

Om någon drabbas av cancer hjälper det knappast att förminska den erfarenheten genom att hänvisa till att det minsann är mycket värre att insjukna i Ebola .. i andra länder än Sverige.

Vi hade gjort exakt samma sak som dem som flyr från kriget i Syrien .. javisst hade vi gjort det. Den egna familjens framtid är det viktigaste som finns för alla .. oavsett vilket land vi bor i.

Men om förhållandena hade varit omvända hade de som bor i Syrien förmodligen reagerat på samma sätt som vi .. om vi gjort anspråk på att bli försörjda i så stor omfattning att villkoren för deras barn och gamla försämrats.

Det FINNS andra länder i Europa än Sverige, Fredrik Reinfeldt. En aningens aning av kritik kan riktas mot dem .. hur firade de jul i Bulgarien? Brann granen i Finland? Tog maten slut i Österrike? Ramlade husen ihop i Ungern eller Belgien?

Att jämföra problemen som de stora flyktingströmmarna för med sig med svenskt julfirande är bara osmaklig och okänsligt och nästan lika idiotiskt som att påstå att alla skogar och fält som Fredrik Reinfeldt skådat från ovan .. långt från vägar och bebyggelse ..  är lösningen på integrationen och bostadsbristen.

Det är inte bara folket som måste lära sig att vara försiktiga med orden, och framför allt .. VI behöver inte förminska de utsatta i vårt eget land för att kunna förstå varför människor från Syrien, Libyen och Afghanistan flyr från sina länder.söndag 20 mars 2016

Bländad, skrämd och paralyserad.


Vi bor på landet och vägen bort och hem ringlar sig mellan skog, gärden och gamla rödmålade hus i olika skick och storlekar.

Det finns ingen vägbelysning annat än den som leder upp till kyrkan som ligger i slutet på "vår" väg .. något som vi är väldigt tacksamma för när vi kvällspromenerar med hunden. För övrigt är det mörkt när solen gått ner och molnen döljer månen.

Eftersom vi vet vilka som bor i de obebyggda skogarna så vet vi också, när vi färdas i bilen på väg bort eller hem .. att billyset när som helst kan reflekteras i ögon som i nästa sekund kan visa sig tillhöra älg, hjort, rådjur, räv, vildsvin, grävling eller en totalförlamad hare som står blickstilla mitt på vägen.

Stadsbor brukar flasha med helljuset och signalera hej vilt när detta händer, men vi som bor här vet att djuret inte har en aning om att vägen är den enda plats vi kan ta oss fram på. Särskilt hjortdjuren verkar tro att de är fullständigt osynliga om de bara står stilla i det bländande ljuset.

Vi stannar, ibland släcker vi ljuset några sekunder .. och vips så är närkontakten med vildmarken bruten. Om man har tur .. för ibland är det någon som bestämt sig för att vänta på att vi ska försvinna innan vederbörande röjer sin närvaro genom onödiga förflyttningar. För det mesta handlar det då om paralyserade harar.

Jag har aldrig kört på någon .. men en gång blev jag nästan "påkörd" av en älg som sprang över vägen så oväntat och så nära att jag lovar att jag såg varje enskilt hårstrå på den sida som var vänd mot mig. Först när bilen slog ner på de hjul som verkade hänga i luften, insåg jag att jag rundat den med minsta möjliga marginal.

Det är då hjärtat får visa vad det kan prestera när det gäller hög puls.

För närvarande känner jag mig som den korkade haren som sitter mitt i strålkastarljuset.

Fastfrusen i obeslutsamhet och helt oförmögen att analysera och/eller tolka det som närmar sig i en hastighet och en riktning som ingen kan förutse.

Företrädarna för Europas gemenskap balanserar vidare på sina lerfötter, vinglar hit och dit och gör sitt bästa för att fläkten inte ska sprida ansvaret i deras riktning. Ledare för visionslösa partier söker makt utan mening, formulerar meningar och löften utan innehåll, som de dessutom saknar makt att genomföra.

Politiker föraktar folket som föraktar politiker som de själva valt. Regeringar och oppositionspartier hotar och skrämmer sina väljare för att byta fokus när den verkliga verkligheten blir för verklig .. samtidigt som de krälar för media som föraktar både folket och politikerna samtidigt som de slåss för sin överlevnad genom att ge "rätt" politiker vad de vill ha för att få det de själva tror de kommer att få i utbyte.

Allt jag byggt mitt liv på, allt jag försökt att bidra till, allt jag trott på och allt som jag tagit för givet .. är plötsligt inte längre en självklarhet utan fyllt med så många sprickor och hål att det är omöjligt att förhålla sig till.

Jag läser välformulerade meningar som jag själv har tänkt i en slarvigare form .. "Men situationen kan också glida oss ur händerna. I så fall bevittnar vi ett historiskt skede där västvärlden i sin nuvarande skepnad monteras ner bit för bit. Det borde skärpa sinnena hos oss alla." - Anna Dahlberg,
"Det höga tonläget, osynlighetsmanteln som breddes över målkonflikterna och den moraliska överlägsenheten som till slut led nederlag i konfrontation med en krass realitet – den kraschen medger inga eleganta flyktvägar. Det vi har bevittnat är ett ledarskapsmässigt haveri på högsta nivå, och förtroendeskadorna lär leva med oss under lång tid." - Tove Lifvendahl,
Maria Ludvigsson - "Det är [ ...] inte bara retoriken som håller anti-intellektuell kvalitet, även analysen i den mån någon sådan finns" ...och inser att det inte spelar någon roll vem eller vad det handlar om .. det verkar inte finnas någon som har en aning om hur vi bör förhålla oss till dagens problem så framtiden blir så problemfri som möjligt.

Och i det fall det verkligen spelar roll, så ställer jag mig helhjärtat bakom Fnordspottings slutsats ... "Idag har Stefan Löfven, till skillnad från då han sökte väljarnas mandat och till skillnad från då han tillträdde, faktiskt en plan. Planen är dock inte på något sätt genomtänkt, utan bär tvärtom en plan framtagen i panik av någon som har målat in sig i ett hörns alla kännetecken. Planen går nämligen ut på att försöka vara Olof Palme, Jimmie Åkesson och Gudrun Schyman – samtidigt!
Avsikten med denna plan är tämligen uppenbar, nämligen att nå ut till breda väljargrupper. Resultatet däremot blir, Löfvens ständiga löften om att vara tydlig till trots, ett politiskt sammelsurium så obegripligt att det torde sakna motstycke i svensk historia".

Och det är väl det enda vi kan se fram emot .. det som vi nu ser början på, kommer förmodligen att få ett alldeles eget utrymme i framtidens historieböcker.

drawing by Belinda Elliott


Jag lägger mig platt som en paralyserad hare i strålkastarljuset, blundar och hoppas att allt ska vara som vanligt när jag öppnar ögonen igen.

.. och eftersom jag bor mitt i spenaten bland skogar och ängar, så vet jag att en skräckslagen hare mitt på vägen, mitt i strålkastarljusen inte kan tänka en vettig tanke förrän lyset är släckt och fienden utom synhåll .. så jag drar ur kontakten och lägger mig själv i mediemörker.

Under den senaste veckan har jag sett årets första fjäril, högvis med snödroppar, ett antal huttrande krokus och upptäckt att tofsviporna är tillbaka. Det kvittrar överallt och vid ett gyllene tillfälle var det tillräckligt varmt för att dricka kaffe och läsa en bok på verandan.

Det är lerigt på småvägarna. Det känns som om vi promenerar på tvättsvampar och även om jag torkar Rackarkotten aldrig så mycket så lämnar hon ett sandigt lerlager efter sig på platsen hon vilat upp sig på. Företrädesvis i min säng .. och trots att jag skyddar både sängkläderna och överkastet med en oöm filt kan det hända att jag vaknar av att jag har sand mellan tänderna.

I mitt arbetsrum finns en gammal skivspelare och en hel hög med vinylplattor och gamla stenkakor som jag har lyssnat på medan jag avslutat gamla idéer och påbörjat nya och i dag lyssnade jag till och med på dagens gudstjänst från Öjersjö kyrka medan jag målade blommor och blad som ett slags egenkonstruerat Mindfullness-projekt. Eftersom det var första gången sedan jag konfirmerades så var det intressant att Jesus numera verkar dyrkas mer som Justin Bieber än den könlöse Messias som presenterades då.

Jag har skött om gamla kontakter som jag misskött, rört mig utanför min bekvämlighetszon och skapat några nya och anmält mig till en kurs i akvarellmålning .. som jag hittills ansett vara det tråkigaste som finns.

Vi har lagat ny sorts mat, experimenterat med vegetariska alternativ och landat i nya älsklingsrätter .. samtidigt som vi firat orgier i onyttiga efterrätter och bakverk som vi köpt utan att lägga några som helst synpunkter på råvarorna.

Det har varit en bra vecka. En slags semester och jag har till min stora förvåning inte saknat den här bloggen alls?

På ett plan känns det som en stor sorg. Som att upptäcka att marsvinet dött på grund av slarv från ägaren .. dvs mig. Fast det enda husdjur som jag förlorat på det sättet är en sköldpadda som "sprang bort" medan jag var djupt försjunken i en bok av Enid Blython för hundra år sedan.


Och då landar hela den här utläggningen i att jag beter mig som en paralyserad hare som rymt från sin sköldpadda .. enligt Maken som tycker det är en omåttligt rolig förklaring till varför tiden står stilla på min blogg.

lördag 12 mars 2016

"Och vad är det då som gör oss stolta över vårt land?" ..


.. frågade Stefan Löfven när han talade vid Kommunkonferensen i Örebro i dag. Jag tror att svaret var "den svenska modellen" som är socialdemokraternas senaste varmluftsballong som svävade över hela talet.

Sedan ägnade han den mesta tiden åt att lägga skulden och ansvaret för kaoset efter valet på den tidigare regeringen och om man stryker alla de passagerna så blir talet hälften så kort. Vilket statsministern förmodligen hade tjänat på.

Rörigheten och handlingsförlamningen i samband med asyl- och flyktingmottagning/boenden var naturligtvis inte bra, men vad kan man förvänta sig när EU inte tar sitt ansvar .. "någon förbannad ordning får det vara i en samarbetsunion!".

Vilken förbannad ordning Stefan Löfven förväntar sig är ännu en väl förborgad hemlighet .. men eftersom han talade om SVERIGE (11 ggr) , svenska modellen (12 ggr), den blågula flaggan (2 ggr), svenskt rustande av människor och vårt land .. mer engagerat än vad vi någonsin hört från Jimmy Åkesson, så har han nog förträngt förra årets tal om att Hans Land inte tänkte bygga Murar.

Löfvens nya tilltal .. Vänner - Sverige reser sig .. klingar det också bekant för dem som brukar tilltalas som sverigevänner?

Jag tror också att Sverige kommer att resa sig igen. Men eftersom min personliga uppfattning är att Sverige ännu inte nått bottennivån så tror jag inte att sossarna och Stefan Löfven kommer att regera när det sker.

Sveriges mest akuta och största problem tror jag inte ens att statsministern är medveten om. Det brukar ju vara så .. först vet de närmast berörda, sedan vet större delen av befolkningen, sedan reagerar media .. och plötsligt ligger en het potatis i knät på regeringen.

Så i stället vänder sig statsministern till sina 500 åhörare och säger .. Vänner, jag skulle vilja läsa en dikt.


Men jag blev så inspirerad av Stefan Löfven att jag plockade ihop en minst lika angelägen "dikt" till regeringen i största allmänhet och Anders Ygerman i synnerhet ..

Situationen inom polisen är katastrofal
- stämningen är låg.
Poliser tvångsförflyttas,
ingenting fungerar,
poliser slutar
och nu går de över till den privata säkerhetssektorn
- försäkringsutredare, lärartjänster och annat.

Lönen är låg, arbetstiderna oförenlig med normalt familjeliv
- de förbereder sig för konflikt och strejk.
Medarbetare flyr,
medarbetare mår dåligt,
det räcker nu!
Tystnaden signalerar .. "Passar det inte kan ni sluta"
- vem ansvarar då för att det finns några poliser på gatorna.

"Nu gör vi upp med år av missbruk av New Public Management och skapar en välfärd där professionerna och tilliten får styra istället för konstgjorda marknadsmodeller" .. sa Stefan Löfven, lyckligt okunnig om rikspolischefens faiblesse för Lean .. även kallat Fiskmåsmanagement .. som är en "konstgjord marknadsmodell" som Dan Eliasson tidigare infört .. och misslyckats med .. på både Migrationsverket och Försäkringskassan.

För utan en fungerande polismyndighet blir det nog svårt att få Sverige att resa sig igen .. .för någon förbannad ordning får det vara i en samhälle.
AB, Expr., SvD, SvD,

fredag 11 mars 2016

Vad f*n har vi regering och riksdag till?


Ursäkta språket i rubriken .. men jag tror att det är det nya, politiskt korrekta tilltalssättet, när det gäller frågor som kräver "samarbete och gemensamt ansvar":

Den 4 april bjuder Borlänge,Falköping, Lindesberg och Nässjö kommuner in till "En nationell konferens – en mötesplats för alla som vill ta ett gemensamt ansvar för den interkulturella samhällsutvecklingen!"

Anledningen till denna nationella konferens är att "Sverige behöver nya lösningar och bredare samarbeten för att klara utmaningen med att bygga ett hållbart asyl- och flyktingmottagande och en interkulturell samhällsutveckling värt namnet".

För att uppnå detta "måste alla samarbeta och ta gemensamt ansvar" och de som i första hand behöver hjälp med ansvarstagandet och samarbetet verkar vara ..

Ylva Johansson(S), arbetsmarknads- och icke-integrationsminister,

Ardalan Shekarabi(S), Sveriges civilminister och statsråd med ansvar för kommuner och landsting,

Mona Sahlin(S), Nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism,

Lena Micko(S), ordförande för Sveriges kommuner och landsting,

Erik Nilsson(S), statssekreterare vid Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarig för etableringsfrågor ..

"Vem f-n tar ansvar?"" .. är namnet på konferensen och det är en intressant rubrik eftersom de som frågar .. och/eller ska stå till svars? .. samtliga är tillsatta och avlönade för att klara av och ta ansvar för de utmaningar som landet kan ställas inför .. när det gäller ekonomi, välfärd, samhällsutveckling OCH asyl- och flyktingmottagande?

De som kan vara tänkta att ge "inspiration, insikter och nya kontakter" är förmodligen ..

Anders Lago(S), förbundsordförande för HSB och fd svensk kommunpolitiker i Södertälje,

Johanna Jönsson(C), riksdagsledamot och Centerpartiets talesperson för integrations- och migrationsfrågor,

Erik Ullenhag(L), tidigare integrationsminister i Sverige och partisekreterare för Liberalerna, numer riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för partiet,

Billy McCormac, VD för Fastighetsägarna Stockholm och en spjutspets i den bostadspolitiska debatten.

Men vad är en konferens utan underhållning .. och sprit?

Platt intet .. som Hippokrates sa redan 460 f.Kr. (Framför allt behöfvas naturliga anlag, ty har man naturen emot sig, tjenar allt annat till platt intet)

Den innehållsrika(?) dagen avslutas alltså med .. tada!!! ..

.. Özz Nûjen som .. "är stand up-branschens ledstjärna och med en utstrålning som försätter berg och en vilja att förändra världen bjuder han på en specialversion av den bejublade föreställning ”Sveriges historia – den nakna sanningen”. En föreställning som roar, oroar och ger publiken flera aha-upplevelser.

Föreställningen är en timme och efter det är det mingel i baren för den som väljer att stanna kvar".

Hela upplevelsen erbjuds till det facila priset "2.495 kr ex. moms, inklusive fika, lunch och mingeltallrik". Det vill säga .. 3.119 kr för den som betalar biljetten med egna pengar, något som knappast är aktuellt för någon, eftersom inbjudan i första hand verkar vända sig till Sveriges kommuner som naturligtvis betalar med kommuninvånarnas pengar.

Vad är då meningen med det hela?

Förmodligen handlar det om att alla som bär ansvaret för att "klara utmaningen med att bygga ett hållbart asyl- och flyktingmottagande och en interkulturell samhällsutveckling värt namnet" behöver någon slags dokumentation som bevisar att de verkligen ansträngt sig och sökt samarbete, gemensamt ansvar, inspiration, insikter och nya kontakter. Något som historiskt har kallats för både avlatsbrev och brasklappar.

Här levereras allt i ett och med vidhängande komiker och mingel i baren för bara 2.495 kr exklusive moms.

Mer kan väl ingen begära av dem som INNAN valet lovade en handlingskraftig, ansvarstagande regering eller en lika handlingskraftig, ansvarstagande opposition?Avlatsbrev  (indulgensbrev) .. ,dokument som innehåller en försäkran om avlat. I de medeltida avlatsbreven meddelas på vissa villkor eftergift av syndastraffen i detta livet och i skärselden åt den som har ångrat och biktat sina synder samt pålagts bot därför.


Brasklapp ..  är ett förbehåll avgivet som försiktighetsåtgärd. I uttryckets ursprungliga bemärkelse är förbehållet hemligt, men det används även om öppna reservationer som syftar till att rentvå en beslutsfattare i känsliga beslut.