söndag 31 mars 2013

Kom in i mitt hus, sa Spindeln till Flugan.


Jonas Sjöstedt har gett Stefan Löfven ett erbjudande han inte kan motstå. Köp 3 och få de två billigaste på köpet!

Alltså .. en ministerpost till Sjöstedt och Simon Fors och Christoffer Hurtig på köpet. Ett radarpar som kan önska olycka, sjukdom och lidande åt dem som överlever giljotinering, arkebusering eller andra "olyckshändelser" som drabbar dem som tänker "fel".

Det är ett otroligt generöst erbjudande från Kamrat 5,4% , men han säljer sig inte hur billigt som helst eftersom kravet är .." Vi är beredda att regera ihop om politikens innehåll är det rätta."

Säga vad man vill .. men det är raka puckar och klart och tydligt.

Sedan är ju frågan om Stefan Löfven svarar lika rakt och självklart? För han verkar ha obegripligt svårt att klämma ur sig en ideologisk riktningsgivare som anger i vilken riktning han tänkt sig det hela, om chansen att bilda regering uppenbarar sig nästa val?

Ett rakt JA eller NEJ .. på frågan om det blir några vänsterpartister i ett eventuellt regeringsbildande med Stefan Löfven som statsminister är väl det minsta vi väljare kan begära?

Nu kom Vänsterpartiets inbjudan precis lagom till sossekongressen nästa vecka och det är väl det bästa tillfället i världen att skingra frågetecknen i den här frågan. Ett klart besked skulle få Stefan Löfven att framstå som den ledare han vill framstå som, få partiet att framstå som det öppna parti som de påstår att de är och ge väljarna en möjlighet att slippa famla i totalt mörker när det gäller valet av en rödgrön röra som inte finns?

För hur ser vårt erbjudande ut? Vad får vi om vi röstar på något av de rödgröna partierna? Köper vi 1 och får 2 eller 3 på köpet? Eller köper vi 1 och får något helt annat? Eller ingenting alls?

Men eftersom både Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven verkar lika missnöjda med svenska folkets förmåga att gå i takt, oförmåga att ta hand om sina barn och olyckliga benägenhet att fatta egna beslut som inte passar in i den kollektiva mallen .. så verkar inte ett blodrött regeringsalternativ enbart som en skämt?

Även om det känns rätt komiskt att det är Vänsterpartiet som går ut med erbjudandet och ställer kraven på politisk anpassning!

Men hur många tror att Stefan Löfven törs svara på Vänsterpartiets inbjudan?

DN, DNSvD, Expr., Expr., AB,

fredag 29 mars 2013

Kungahus, politikeradel och förtidspensionärer?


Eftersom vi i demokratisk ordning inte har någonting alls att säga till om när det gäller politikernas guldkantade pensionsvillkor som de beslutar över själva, genom att hävda att de fått uppdraget av oss .. så nöjer jag mig med enkla funderingar vid kaffebordet.

För visst är det konstigt att de som flitigast utnyttjar det här systemet för att slippa arbeta är vänstersidans representanter? Enligt tidningen Riksdag & Departement tillhör majoriteten av våra inkomstgarantipensionärer oppositionen som också är de som oftast använder orden .. jämlikhet, solidaritet och lika villkor/lika värde?

Av 68 utbetalade garantipensioner september 2010 gick 48 (+ Gudrun Schyman) till riksdagsledamöter från den rödgröna gruppen!

Men vilka är det sedan som står där och gastar om att de inte vill betala apanage till fullt arbetsföra människor i kungahuset?

VI vill inte betala för att försörja kungligheter!!! ... skriker de som vill bli försörjda av oss, som inte heller vill försörja fullt arbetsföra människor som inte ens representerar landet längre.

Dessutom så säger de att allt handlar om att alla ska jobba, jobba, jobba för att lösa alla landets problem?

DET tycker jag känns liiiiite märkligt? Nästan lika märkligt som att Stefan Löfven lovar att inte höja skatten för de "vanliga knegarna" som tjänar under 60.000 kr i månaden. Som av en händelse så är det PRECIS där gränsen går för riksdagsledamöternas arvoden?

Det enda argumentet som jag hört när det handlar om att behålla det gamla systemet med inkomstgaranti för dem som nu har rätt till det .. är att politikerna förväntar sig det och har anpassat sina liv efter det?

Att ändra förutsättningarna skulle vara för brutalt för människor som "offrat" sina privata karriärer(?) för att ägna sig åt politiken?

Då kan jag inte låta bli att tänka på alla som var långtidssjukskrivna eller hade förtidspension (som numera heter något annat med aktivitet eller garanti i orden?). De anses tydligen vara stabilare och inte fullt så sköra som riksdagsledamöter eftersom deras villkor kunde förändras utan vidare spisning, även fast de också sett sin ersättning som ett löfte och anpassat sina liv efter det?

I samband med nästa val kommer till exempel Lars Ohly att hoppa av och inrätta sig efter de gamla reglerna. Jag ska följa honom med särskilt intresse efter det, för hur många tror att han tänker söka sig ett nytt jobb som en god och solidarisk kamrat?

Särskilt spännande ska det bli att se om han tänker starta ett eget bolag så att han kan arbeta utan att riskera att bli av med inkomstgarantin?

torsdag 28 mars 2013

Jag älskar en man som heter Ove!


Jag har inte känt honom mer än knappt 2 dygn, men det var länge sedan jag kände så här.

Det är ett rent platoniskt förhållande som snart kommer att ta slut, eftersom jag redan har kommit till sidan 247 av 348, men jag vet redan nu att jag aldrig kommer att glömma honom.

Det handlar alltså om en bok som heter "En man som heter Ove". En bok som i mina ögon skildrar den svenska folksjälen och ger förklaringen till varför vi låter all ensamhet, sorg, frustration, hjälplöshet, uppgivenhet och vrede resultera i arga lappar i tvättstugan eller agressiva kommentarer i tidningarnas kommentarsfält.

Den handlar om livet nu och då, om moral och skillnaden mellan generationer, om möten över gränser, om sorg, vanmakt, tomhet, ensamhet och övergivenhet.

Och om medmänsklighet och det lilla, lilla livet som de flesta av oss lever.

Så handlar den om kärlek .. och aldrig har kärlek skildrats så vackert och verkligt som i den här boken.

Ove är en man som verkar sakna känslor och han begrep lika lite som hennes vänner "varför hans fru frivilligt vaknade varje morgon och beslutade sig för att dela dagen med honom", men när han tänker på sin fru så är det med orden .. "Hon var färg. All hans färg".

Ahh .. jag får något varmt i hjärtat när jag läser det och jag önskar att jag är all färg i min egen mans liv. För sett ur den synvinkeln så är han all värme och styrka i mitt.

Och om någon hade frågat Ove om hur han levde innan han träffade sin fru .. "så hade han svarat, att det gjorde han inte". När jag läser det blir jag nästan så rörd att ögonen tåras.

Jag läser och läser och inser, att det inom den som håller alla på avstånd kan det finnas någon som alla behöver. Bakom alla lappar i tvättstugor och elaka kommentarer på nätet kan det döljas en man som heter Ove .. någon som måste ha kontroll, någon som klamrar sig fast vid det som alltid varit och aldrig får förändras .. och som aldrig i livet byter ut sin SAAB mot en BMW.

Den griper tag i mig den här boken .. och så får den mig att skratta och le igenkännande åt situationer som höjt blodtrycket många gånger. Efter att ha läst den ska jag bli mer tolerant, alltid ta skyltar om parkerings- eller fordonsförbud på fullaste allvar och jag ska aldrig, aldrig låta min hund pinka på plattorna utanför någons trädgårdsgång. Fast det gör jag inte nu heller, om jag tänker efter.

Den här boken har lärt mig att bakom sura, vrånga gubbar som vägrar att anpassa sig till nutiden finns kanske människor som gömt sina känslor bakom murar av rutiner och traditioner .. och det kanske till och med kan få mig att se lite mer förstående på gubbarna på s-bloggar?

Vem vet .. det kanske finns en man som heter Ove dold bland all trångsynthet?

Den som skrivit boken heter Fredrik Backman.

Jag tror att jag älskar honom lite grand också. Bara för att han skrivit en så fantastisk bok och för att han skildrat den helt vanliga, anspråkslösa kärleken som alla drömmer om.

Den fullständigt villkorslösa kärleken som river alla murar. 

Läs den här boken och berätta gärna hur du upplevde den.

onsdag 27 mars 2013

Jag vill tacka Jasenko Selimovic ..


.. för att han hittade orden som jag saknade, och för att han hade modet att skriva dem i ett öppet brev i DN i dag.

Läs det .. "Jonas min vän," .. ett svar till Jonas Hassen Khemiri som tidigare skrivit ett öppet brev till Beatrice Ask.

För vad jag har saknat under i den den senaste tidens upprörda skildringar av Sverige som ett rasistiskt och fördomsfullt land, är någon som kan hitta ord som bär framåt och får människorna att se varandra som just människor. Bara människor .. med fel och brister.

Jasenko Selimovic skriver ..

... "Ditt mörker är naturligtvis inte det enda. Satte mig och läste Maria Sveland. Hon såg också könsförtrycket, diskriminering, hur kvinnor förminskades. Nike Markelius. Hennes beskrivning av hur kulturarbetare förtycks i ett land av inhumana byråkrater. Sedan träffade jag en muslimsk vän. Han fick mig att se islamofobin, i attityder, i förhållningssätt. Judisk vän. Ett antisemitiskt land, Malmö, rädsla att skylta med judiska symboler.
Arbetarklassen. Föraktet mot arbetarklassen, svårt att sätta fingret på men kännbart. Homosexuella. För dem var klassföraktet ingenting mot blåmärken och slag.
Ateister, förtryckta av de religiösa, och religiösa förtryckta av de sekulära. Ungdomar, övertygade att polisen hatar dem, att de aldrig bereds utrymme i samhället. Romer, som inte kan ens hyra bil. Äldre. Samer. Katoliker. Svarta. Muslimska kvinnor. Funktionshindrade. Hemlösa. Tornedalingar. Överviktiga. Landsbygdens folk. Transsexuella. Anorektiska. Afrikaner.
Sedan träffade jag den enda bekant som jag tror röstar på SD. Även han kände sig missgynnad. Han ansåg att hans område förfallit sedan invandrarna flyttade in, hans barn blev nu kallat ”svenne”.
Vissa av de här, min vän, var mer förtryckta, diskriminerade, vissa mindre. Men alla kände att de, just de, var mest utsatta, mest missgynnade".

Så ser och känner jag det också. Diskriminering och diskriminerade finns, men många väljer att "tolka världen så att den bekräftar deras världsbild" och ser inte att det kan finnas andra orsaker till det som de upplever som rasism eller diskriminering. Förståelsen mellan människor blir på något sätt enkelriktad och det finns bara en sanning att förhålla sig till. Det finns inte minsta antydan till utrymme där det går att nå fram till förståelse eller förändring.

För om någon är ett offer, så måste det finnas en gärningsman, eller hur? Det är ju själva förutsättningen, att det ska finnas någon att anklaga och bestraffa.

Och om en hel grupp människor ses som offer .. så måste alla andra ses som gärningsmän. Eller åtminstone känna sig som möjliga gärningsmän till motsatsen bevisats.

Men för att bevisa att jag inte är fördomsfull så måste jag anklaga andra för att vara det .. för hur ska jag annars kunna bevisa att jag inte är lika fördomsfull som dom?

Jag har aldrig medvetet tänkt på människor på det sättet, även om jag förmodligen oavsiktligt uttryckt mig klumpigt eller felaktigt ett antal gånger .. men jag tror ärligt talat inte att det är möjligt att gå genom livet utan att bli missförstådd eller missförstå.

En trevlig människa är en möjlig vän .. en otrevlig människa tar jag avstånd från. Konstigare än så känns det inte, men förmodligen har jag lika många omedvetna fördomar som alla andra?

En del människor kommer jag nära, andra är svåra att förstå sig på, ytterligare några lever i en värld som jag inte kan navigera i, ett mindre antal tycker jag rent av illa om, någon kan jag till och med bli rädd för och väldigt många kan jag vara mig själv tillsammans med. Men de ser inte ut på något särskilt sätt och behöver inte vara i samma ålder, av samma kön eller komma från samma sammanhang som jag.

För mig är huvudsaken att vi kan skratta tillsammans, kan tillföra varandra något som vi kan växa av, eller tala om, och att de kan acceptera mig med alla mina fel och brister. För så egoistiska är de flesta människor .. tyck om mig, så tycker jag om dig tillbaka.

Jag vill inte bli utpekad som gärningsman när en annan grupp utses till offer. Det stänger en dörr till människor som jag därmed aldrig får chansen att lära känna. För varför skulle de vilja umgås med mig .. en misstänkt smygrasist som helst vill se en del av mina medmänniskor med böjd rygg?

Och eftersom jag inte vet vilka som ser mig på det viset, men dagligen får veta inom vilken grupp de finns .. så blir jag försiktig och misstänksam, vilket förstärker bilden av en fördomsfull gärningsman.

Till slut så kanske jag blir det jag inte var från början? Det skrämmer mig.

Så jag är tacksam mot Jasenko Slimovic för att han talar om Sverige som "ett vänligare, varmare land", "ett av västvärldens mest öppna och villiga att ta emot invandrare" och att "Världen är inte enkel. Inte uppdelad i onda eller goda".

Det är ord som inte skambelägger det faktum att jag inte på något vis är ett offer, eller anklagar mig för att vara en fördomsfull gärningsman eller gör att det känns som om jag borde be om ursäkt för att jag har rötter från Hedenhös i den svenska myllan.

Tack, Jasenko Selimovic för att du i första hand ser dig .. och mig .. som medmänniskor!

AB, SvD,

tisdag 26 mars 2013

VARFÖR .. är språkets viktigaste ord,


.. tycker jag. 

Som exempel kan jag ta mig själv när jag tog steget in i sambolivet.

Maken sa, självklart  . fixar du en matlåda till mig i morgon. Jag sa, spontant .. varför då? Och därmed var ribban lagd .. han kunde inte hitta något rimligt skäl till varför inte han kunde göra det själv och jag kunde inte se varför ansvaret för hans måltider var mitt?

Samma sak hände när det gällde städning och tvätt. Tvättar du mina det eller det?, eller .. det var som f*n vad det ser ut här hemma .. möttes med samma förvånade, varför just jag? eller vems ansvar är det?

En värkande armbåge hos läkaren gav följande konversation ..

Du har en golf/tennisarbåge och jag kommer att ge dig en kortisonspruta.
Varför då? Blir jag bra då?
Nej, men du har inte längre ont. Själva läkningen tar X månader om du tar det lugnt.
Och om jag inte tar sprutan? Hur lång tid tar läkningen då?
Samma tid .. om du tar det lugnt.
Men är inte risken stor att jag överbelastar armbågen om smärtsignalerna tas bort?
Jo, det får du naturligtvis tänka lite extra på.

Varför är ett viktigt ord. 

Tack vare att jag använde det i tid så lever jag i ett förhållande där det inte ens märks om jag reser bort i ett par veckor .. alla inblandade klarar alla förekommande uppgifter i hushållet precis lika bra som jag. Dessutom så har jag aldrig mer drabbats av armbågsbesvär .. trots att jag avstod från kortisonsprutan och stoiskt härdade ut i X månader.

Varför är ett ord som vi kan använda just nu när det rapporteras om att vårt land är pestsmittat av fullskalig rasism som tar sig samma uttryck som apartheid i Sydafrika eller den amerikanska södern bland sk "obildat white trash".

VARFÖR skulle två av varandra oberoende anställda busschaufförer riskera jobbet genom att samtidigt(?) införa ett slags hemsnickrat, arbets- och kostnadskrävande diskrimineringssystem som sorterar invandrare och svenskar inför transporten till en båt som de gemensamt ska färdas med?

Jag kan inte hitta ett enda vettigt svar på den frågan?

Varför anmäler man det då, om det är så orimligt? 

Jag kan faktiskt tänka mig att en människa som är frustrerad och arg över åratals upplevd särbehandling av myndigheter och samhället i stort, lättare än andra ser orättvisor som bara är tillfälligheter, att en människa i sin frustration över att aldrig bli sedd tar alla chanser till att bli det och att det faktiskt finns ersättning att få om man blir utsatt för diskriminering.

Men det är kanske rasistiska tankegångar även om jag själv kan reagera likadant när det gäller mina hjärtefrågor inom handikappomsorgen och äldrevården?

En kvinna begär en svensk taxichaufför när hon ska åka hem från sjukhuset.

Varför då?

Ja, det vet vi inte och det vet inte AB heller .. men väldigt många blir väldigt upprörda utan att veta det.

Kanske har den här kvinnan skyddad identitet efter att ha skilt sig från en man som har många landsmän inom taxibranschen och därför vill skydda sin nya adress? Kanske har hon dåliga erfarenheter av män från andra länder eller från andra taxiresor? Kanske är hon mycket gammal och uppväxt i en tid då kvinnor var rädda och aktade sig för "utländska" män? Kanske har hon något annat skäl som vi möjligen skulle förstå om vi fick veta det?

Men vad jag vet, så har ingen frågat henne?

I utkanten till min vardag finns det många föräldrar till funktionshindrade flickor och unga kvinnor. De önskar, utan undantag, att taxiresorna till skolan eller dagcenter helst ska utföras av en kvinnlig chaufför eller en chaufför som är känd i vårt lilla samhälle och att den som inte känns tillförlitlig, begriplig eller den som öppet betraktar de funktionshindrade som mindre värda omedelbart ska fråntas uppdraget.

Även om det gäller en man med utländsk härkomst. Är det rasism? Diskriminering? Eller föräldrars grundläggande instinkt att skydda det barn som inte kan skydda sig själv?

AB:s Daniel Swedin skriver i dag .. "Det finns ett samband mellan politiker som testar gränserna för vad man kan säga om människor och vårt sätt att agera mot våra medmänniskor. Om vi tycker det är okej att alla med blont hår sitter i en buss och alla med svart hår i en annan så har något definitivt hänt.

Både i samhället och i våra hjärnor."

Om jag skriver .. Det finns ett samband mellan journalister som testar gränserna för vad man kan skriva om människor och vårt sätt att agera mot våra medmänniskor. Om vi gör det till en sanning att någon tycker att det är okej att alla med blont hår sitter i en buss och alla med svart hår i en annan, bara för att en journalist påstår det, så har något definitivt hänt.

Både i samhället och i våra hjärnor.

Så är det nästan samma text, men en helt annan betydelse. Men vilka är det som piskar fram de rasistiska stämningarna? Politikerna, journalisterna eller det svenska folket?

Eller är det en liten priviligierad, twittrande, självutnämnd elit som med hjälp av lösa påstående och moraliska pekpinnar, gräver en vallgrav mellan invandrare som ständigt utpekas som offer och påstått rasistiska, fördomsfulla svenskar? En elit som stänger dörrar som tidigare stått öppna och bygger murar bakom vilka misstänksamhet, rädsla och försiktighet frodas på båda sidor? Något som skadar oss alla utanför den "inre cirkeln", oavsett vilket ursprung vi har.

Varför???

Vad är målet?

Jag vet inte varför AB och DN är så angelägna att skapa fler problem än de som redan finns genom att piska upp debatten om svenskarnas rasism och illvilja mot invandrare just nu, och kanske har jag en foliehatt när jag misstänker att det har samband med sossarnas kongress om någon vecka?

Men det skulle inte förvåna mig om detta är det röda skynke som ska dölja bristen på innehåll, ekonomisk trovärdighet och avsaknaden av de förväntade satsningarna på välfärdsinsatser som gör att "allt blir som det var förr .. på den gamla goda tiden?"

Eller så är den en förberedelse för ett framtida samarbete med Miljöpartiet som då måste få ett hållbart skäl till att bryta sin överenskommelse med regeringen?

Kanske kan vi förvänta oss krigsrubriker om en ny "rasistskandal" under nästa vecka?

AB, ABExpr., Expr., Expr., DN, DN, DN, DN, DN,

måndag 25 mars 2013

Det är väl som att vissla i kyrkan ..

.. och reaktionerna får väl utvisa om det här är mitt sista blogginlägg någonsin eller inte, men jag måste bara få skriva att det som jag upplever som hemskast i hela den här historien om "apartheid"-bussarna, är Aftonbladets nyhetsrapportering.

För är det inte tillåtet att ha tvivel ... då är det inte heller möjligt att föra ett samtal.

Jag upplever att det hos AB finns en illa dold önskan att framställa Sverige som ett Mississippi på 60-talet där de Goda Människorna .. läs Jan Helin, Daniel Swedin och Lena Melin .. riskerar sina liv i kampen mot rasismen. Det verkar finnas en brinnande längtan efter en "lång het sommar" med rasistupplopp och motsättningar som ska sälja lösnummer med skakande, våldsamma rubriker .. och en underliggande förhoppning om "riktiga" våldsbrott utförda av rasistiska svenskar i amerikanska pickuper med rep, hagelgevär och hela schablonbilden av onska?

Hur ska jag annars tolka att 5 personer som påstår att de utsatts för "sortering" under två olika bussresor till Åland får så mycket trovärdighet och rubriker redan innan någon rimligtvis kan veta om det är sant eller en personlig upplevelse av särbehandling och kränkning?

Vilket i och för sig är illa nog .. men inte värre än all annan upplevd diskriminering som dagligen sker i samhället när det gäller bemötandet av äldre, kvinnor, barnfamiljer eller handikappade.

Busschauffören i det ena fallet är till och med så upprörd över anklagelsen att han går ut med sitt namn, vilket känns ofattbart modigt efter det han blivit så ifrågasatt och uthängd och eftersom det talas om "listor" över utländska namn så handlar de här anklagelserna inte bara om enstaka busschaufförer utan också om att stora bussbolag skulle ha satt i system att särskilja människor med utländska namn från dem med svenskklingande genom att utfärda särskilda listor över vilka som ska resa i vilken buss.

Det känns ärligt talat lite orimligt att någon skulle vara så dum och frågan VARFÖR? kommer som ett brev på posten .. men i så fall så bör väl "listorna" finnas kvar för att övertyga tvivlare som mig.

Det vilar en tystnad som är rätt talande över hela den härnyheten. Det verkar som om alla debattörer och politiska pajkastare .. och Expressen .. bara väntarpå den detalj som bekräftar att Aftonbladet verkligen har något på fötterna.

Daniel Swedin skrev "Något farligt är på väg att hända i Sverige" och om Aftonbladet kan bevisa att det existerar listor som sorterar människor så har han rätt, och om de inte kan det så har han rätt ändå .. men då är det hans egen tidning som står för det farligaste som hänt i den här frågan någonsin.

Betecknande för AB:s nyhetsrapportering är till exempel det fall som Daniel Swedin tog upp i sin krönika, den 16-årige pojken som var så desperat inför risken att utvisas att han hoppade från sjätte våningen .. "rakt i marken" .. och förvägrades ambulans.

Det är en händelse som är hemsk i sig själv .. men det är bara i radions P1, och då på en direkt fråga från en lyssnare, som det också rapporteras om att brandmännen spänt upp ett nät/en uppblåsbar madrass som fångade in den fallande pojken. Vilket begränsade risken för skador och kanske gjorde att ambulanspersonalen bedömde att skaderisken var minimal?

Det påverkar inte det tragiska i en människas desperata handlande .. men visar helt klart vilken bild av oss svenskar som Aftonbladet tycker säljer bäst.


Tillägg 12:44 .. när Expressen till slut skriver om AB:s "skandal" så visar det sig att det vid ett av diskrimineringstillfällena endast gick en buss? Det ska bli intressant att se om AB tar upp den lilla detaljen??

Tillägg 15:28 .. uppgiften om att pojken hoppade från sjätte våningen var tydligen en "felskrivning" av AB eftersom huset enligt uppgift/bild var ett 4-våningshus. Sex METER ska det vara.

ABAB, AB, AB, AB, AB, AB, AB/Expo, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD

lördag 23 mars 2013

Barn gör inte som vuxna säger utan gör som vuxna gör ..


.. och eftersom Christoffer Hurtig förmodligen matats med ideologiska riktningsgivare från Simon Fors och hans kamrater under hela sin tid som ung vänsterpartist, så är det väl inte så konstigt att han anser det vara rätt och riktigt att önska livet ur alla som inte lever och tänker som sanna vänsterpartister.

När jag googlar Simon Fors samlade tweets så får jag all förståelse för att den stackars Christoffer kände sig som en riktig hjälte när han skriver "Jag vill skjuta Tobias Billström. Jag kommer verkligen att glädjas den dagen han dör. Från djupet av mitt hjärta, jag menar det verkligen." .. under en profilbild av massmördaren Lenin.

Skillnaden är bara att Christoffer Hurtigs dödliga drömmar kostade honom ordförandeposten i hans avdelning av Ung Vänster, medan Simon Fors lugnt kan fortsätta att representera Vänsterpartiet i Pajalas kommun?

Ung vänsters förbundssekretetare Hanna Cederin säger att Hurtigs twitter är ”väldigt, väldigt allvarligt” och att "Det handlar om våld, och det är odemokratiskt. Det går direkt emot det Ung vänster står för."

Följande tweets går tydligen inte direkt emot det som det "vuxna" Vänsterpartiet står för eftersom ingen i ledningen reagerat nämnvärt på rösten från Pajala som bland annat twittrat ..

"Alla ni som mobbar Pär Ström gör ett fruktansvärt dåligt jobb. Karljäveln vågar ju fortfarande yttra sig." 

"Det finns alltså folk som tycker att man inte bör slå ihjäl fascister? Tja, alla är vi ju olika."

"Jag önskar verkligen dessa människofientliga svin som styr vårt land allt ont. Vill se dem drabbas av sjukdom och lidande."

Vänsterpartiet låter Simon Fors ostraffat twittra om att han vill skjuta alla moderater, mörda Per Gudmundson på SvD och ”giljotinera” Kungen, men tvår sina händer över copy-kattens tilltag? 

Dagens reaktioner måste ha känts fruktansvärt förvirrande för Christoffer Hurtig som troligen tyckte att det var fullständigt naturligt att glatt twittra på i samma anda som den äldre partikamraten .. Prinsessan Lilian är död, hurra nu är det bara resten av kungahuset kvar!

Men ärligt talat så orkar jag inte ens bli upprörd. Jag förväntar mig inte mer av Vänsterpartiet, även om dagens twitternyhet kanske gör det lite mer angeläget att Stefan Löfven öppet går ut och berättar om han räknar med att regera tillsammans med ett parti som tycker mordhot ingår i den politiska strategibilden.

Det räcker liksom inte längre med att tiga, samtycka och försöka se förtroendeingivande ut .. för gud hjälpe oss om det traskar in en hel hög Simon Forsar och Christoffer Hurtigar som ministrar efter nästa val.

Men visst är det märkligt att det är de som befinner sig på yttersta vänsterkanten som gör mest skillnad på folk och folk?

Onda och Goda, Kvinnor och Män, Fattiga och Rika, Värdiga och Ovärdiga, Bildade och Obildade  .. och under förra året upptäckte även jag att jag  började känna mig obekväm när jag mötte okända människor som hade en annan ursprungsnationalitet än jag själv.

Hur skulle jag uppföra mig för att inte uppfattas som främlingsfientlig?

Vilka blir konsekvenserna om jag snubblar på orden och beter mig som vanligt?

Till och med Sverigedemokraterna nöjer sig med att stänga gränserna för dem de tycker är för olika .. medan de rödaste vänsterfalangerna twittrar om att de som är för olika ska avrättas??

Därför så tycker jag att det är oerhört viktigt att sosseledaren berättar om vilka han leker med när inte vi ser på!


torsdag 21 mars 2013

Gränslös kollektivism?


Jag hittar ett twitter hos "Trollan´s Tankar om stort och smått" och blir lika uppgiven som hon över människors naivitet och oförmåga att se livet i ett större sammanhang än det som passar in på den personliga åsikten.


För hela den här debatten om "rasism" och "främlingsfientlighet" handlar egentligen inte om gränser eller ursprung. Inte heller handlar det om "fri luft". Det handlar om ekonomi, tillgångar, skatter ... PENGAR!

Sofia Mirjamsdotter är frilansande journalist, ett känt namn och en eftertraktad debattör som förmodligen inte saknar arbete. För henne finns det nog inga stängda gränser. Jag kan inte tänka mig annat än att hon är välkommen att bo, andas och arbeta i vilket demokratiskt land som helst .. i likhet med alla andra som kan försörja sig själva, oavsett var de bor.

Det som våra politiker och journalister inte vill tala om i det här sammanhanget är pengar och kostnader.

I vårt land .. om man nu får uttrycka sig så? .. betalar vi skatter som bland annat går till kollektiva försäkringar och pensioner. Ett välfärdssystem som vi förlitar oss på och som ska förhindra att vi lider nöd i händelse av arbetslöshet, handikapp, sjukdom eller när vi blir gamla
.
Svensken i största allmänhet är inte rasist eller främlingsfientlig .. men de flesta ser hur trygghetssystemen hotas och urholkas i eurokrisens svallvågor och oroar sig för hur framtiden ska se ut.

Hur ska det bli för våra gamla föräldrar som behöver hjälp, som numera är svår att få ... och som inte uppfyller förväntningarna när de väl får den. Räcker pensionen till för ett anständigt liv?

Vad händer om mamma eller pappa blir dement och en säkerhetsrisk för både sig själv eller andra, hur ska vi orka ge livsinnehåll åt en anhörig som ligger isolerad på ett äldreboende där ingen har tid till mer än det mest akuta.

Hur har våra barn det på förskolor som har barngrupper som personalen nätt och jämt hinner med, vad händer om jag själv blir sjuk .. hinner jag få en diagnos och vård innan det är för sent?

Var ska våra barn bo när de börjar bli vuxna? Hur ska de försörja sig?

Vad händer med skolor, polis, rättsväsendet, sjukförsäkringssystemet .. om det ska delas med fler och fler som inte lämnat ett eget bidrag?

Det är ju helt godkänt att tänka så när det gäller facket .. den som inte betalar fackföreningsavgiften står utanför fackets ansvar. Men när människor försöker föra fram sin oro när det gäller de allmänna trygghetssystemen får de rasistkortet som en smäll i ansiktet
.
Och där står de med sin oro och sina obesvarade frågor och får läsa i tidningarna att det är ett uttryck för rasism och främlingsfientlighet?

Det är många frågor och det finns inga svar .. mer än att det som vi betalar in kollektivt ska räcka till fler och fler. Det finns många frågor och en stor oro .. som möts av tystnad och feghet av dem som vet att svaret inte gynnar deras egen position eller stämmer överens med vad de säger eller lovar.

Vi är inte rasister och vi delar gärna med oss, hjälper till, välkomnar och stödjer .. men det är inte orimligt att kräva besked om till vilket pris vi förväntas göra det. Det är inte rasism att värna om sin egen familj, vilja ge sina egna barn de bästa förutsättningar och sina egna föräldrar ett anständigt liv innan döden .. och vi förstår att det är just det behovet som driver människor till att söka nya möjligheter här, tillsammans med oss.
.
Men det ligger en rasistmärkt förbudsfilt över de tankarna, orden, oron och funderingarna .. och Sofia Mirjamsdotter bidrar själv till att se till att den ligger tungt och stadigt på plats när hon förenklar allt till en fråga om "fri luft".

Och där ligger det stora problemet som skapar stödet för Sverigedemokraterna.

Vi betalar kollektivt och solidariskt för pensioner, inte bara till oss själva utan också till dem som inte har råd att betala. Vi betalar kollektivt och solidariskt för trygghets- och välfärdssystem som är statistiskt beräknade på invånarantalet innanför de gränser som vi kallar Sverige, men när en stor del av befolkningsökningen består av människor som inte bidragit till den kollektiva och solidariska kassan, så undrar vi  ... hur drabbar det oss?

Blir det ännu sämre än det är nu? Räcker pengarna till eller måste vi avstå från det som vi förlitat oss på hela livet?

Om alla människor kunde försörja sig själva så behövs inte "konceptet gränser". Begreppet stater och gränser är till största delen byggt på ekonomiska intressen, eller hur?

Så om Sofia Mirjamsdotter och hennes upprörda journalistkollegor  vill göra en insats så kanske de kan börja där .. se över intäkter, kostnader, tillgångar och göra en budget över hur mycket det ryms inom det som vi kollektivt och solidariskt betalar. De kan skriva om hur livet skulle se ut om "konceptet gränser" avskaffades och jorden och luften blev fri .. det är väl inte för mycket begärt?

Eller så kan de tvinga företrädarna för våra politiska partier att redovisa för hur de har tänkt sig att ge alla som vill bo här människovärdiga levnadsvillkor.

Vi borde faktiskt "tala om det", eller hur .. Sofia Mirjamsdotter!

För visst .. jorden är allas och luften är fri, men det fordras lite mer för att överleva än bara jord att stå på och luft att andas.

DN, DN, SvD, SvD, SvD, Expr., AB, AB, AB,

onsdag 20 mars 2013

Språket består av 28 futtiga bokstäver ..


.. men ändå kan vi åstadkomma kombinationer som är fullständigt förbjudna, nedvärderande, totalt innehållslösa eller ord som gör att vi inte törs formulera de meningar som behövs för att lösa de problem som orden egentligen avser?

Det går till och med att använda våra 28 bokstäver till olagligheter och kriminalitet .. som bestraffas med hjälp av lagtexter som består av samma 28 bokstäver.

En del kan till och med leva på att skriva dagliga krönikor/artiklar med oändliga variationer av de här bokstäverna .. utan att egentligen säga någonting alls. Då kallas de tecken eftersom inte bara tomheten i kombinationerna utan också tomrummen mellan dem räknas när de levereras i ett förutbestämt antal .. vilket betalas väldigt bra, har jag förstått?

Jag skrev om det för två år sedan och jag är lika förundrad i dag. Tänk så mycket elände, bråk, missförstånd och hat människor kan åstadkomma med hjälp av bara 28 bokstäver?

Och tänk bara vad mycket bra vi skulle kunna göra om vi bara var lite mer varsamma med de här stackars bokstäverna.

28 bokstäver .. det är ju ganska lite och därför så är det väl inte så konstigt att de kan tolkas på olika sätt beroende på vem som sätter ihop dem till begripliga eller obegripliga ord. Om de är helt obegripliga kan de dessutom vara ett annat språk som bara andra människor förstår .. men det är samma 28 bokstäver i alla fall .. är inte det märkligt så säg?

Ännu konstigare är att det går att säga exakt samma sak med samma bokstäver och bli fullständigt oense om betydelsen?

Ett skickligt användande av de 28 bokstäverna kan ge oskickliga människor makten över ett helt land och ett oskickligt användande av samma bokstäver kan få en skicklig människa att förlora sitt arbete till någon som använder orden bättre men utför arbetet sämre?

I en valrörelse kan olika grupper använda 28 bokstäver till att attackera varandra, hota med nöd och elände och lova paradiset på jorden .. och sedan använda dem till exakt samma ändamål när röken har lagt sig? 

Eller fullständigt tvärtom?

En del använder de 28 bokstäverna till att tala om för alla andra hur de ska leva och andra använder dem till att förakta dem som lever efter regler som de själva byggt av de 28 bokstäverna.

Om vi tar bort de 28 bokstäverna blir vi stumma och tar vi bara bort hälften blir vi fullständigt obegripliga.

På något sätt så känns det som om det skulle vara en fördel just nu, när de som använder våra 28 bokstäver mest, använder dem till att få oss att springa huvudlöst i en riktning vi inte bestämt själva .. för då kanske vi fick lite tid över till eftertanke. Om det nu överhuvudtaget går att tänka utan de här 28 bokstäverna?

För ögonblicket saknar jag en ordlista över alla ord som blivit olämpliga de senaste åren. Ord som inte får yttras, användas eller ersättas av något som kan tolkas som det ord som är förbjudet. Förbjudna ord som tillsammans bildar murar mellan människor som egentligen vill använda sina 28 bokstäver till att tala med varandra.

28 bokstäver är som sagt inte mycket .. och begränsar vi kombinationsmöjligheterna så blir det fattigare och meningslösare att försöka kommunicera annat än i små grupper där alla talar samma språkliga bokstavskombinationer.

Blir en sådan grupp tillräckligt stor så har vi skapat ett nytt språk och blir tillräckligt många ord förbjudna så kommer vi förmodligen inte alls att begripa vad vi säger eller menar ..

.. och då kan vi säga och mena vad som helst, eftersom ingen annan ändå begriper vad vi säger eller menar?

Det kanske är det som är meningen?

DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, AB,

tisdag 19 mars 2013

Vad kan jag säga utan att vara rasist eller sverigedemokrat?


Hur ska någon överhuvudtaget kunna tala eller skriva fritt om de problem som uppstår när människor kommer till vårt land, utan att använda ord som svensk, infödd/etnisk svensk, utlänning, invandrare eller flykting?

Måste jag bli sverigedemokrat för att kunna tala om hur illa jag tycker vi behandlar människor som trängs .. och glöms ..  på campingplatser, i husvagnar och flyktingförläggningar. Eller för att kunna säga att jag skäms för hur ömkliga vi är när vi hellre tiger än kräver klara besked, av rädsla för att använda "fel ord".

"Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda," .. sa Tobias Billström, och det var ju inte så välformulerat precis, även om alla förstod att han menade att många papperslösa utnyttjas på ett sätt som är skrämmande.

Men hur uttrycker man det i ord? Hur skulle han ha formulerat det?

Tobias Billström visste att han inte kunde ha sagt etnisk svensk, svensk eller infödd svensk och trasslade därför in sig i en blond, äldre dam som hade extrautrymme hemma som motpol till det onämnbara .. landsmän till den papperslöse. Det blev bara pannkaka av alltihop .. och därför talar alla uppbragt om den blonda damen och ingen om offren för trafficking eller slavarbete.

Tobias Billström måste AVGÅ .. gastar alla som vet hur man uttrycker sig. Regeringen är RASISTISK och FRÄMLINGSFIENTLIGT .. ropar alla som har tolkningsföreträde på orden och den vanliga människan hukar sig och tiger av rädsla för att säga fel och få hela åsiktsmaffian efter sig.

Det är ju tur att vi har yttrandefrihet .. men hur använder vi den egentligen? För att tysta allt som handlar om det vi inte vill se eller höra?

Ordet SVENSK utlöser genast ett ramaskri från dem som menar att alla som bor här är svenska. Orden ETNISK SVENSK eller INFÖDD SVENSK får samma resultat eftersom det skapar ett vi och dom tänkande, LANDSMÄN är lika illa, BLOND och BLÅÖGD är lika fruktansvärt opassande som MÖRK eller SVARTHÅRIG.

Så hur skulle han ha sagt? Ordet TREVLIG var ju inte så välvalt precis eftersom det uppfattades som motsatsen till OTREVLIG som i det här sammanhanget blev särskiljande rasistiskt, men hade han använt ordet VARMHJÄRTAD eller HJÄLPSAM så hade det haft samma effekt.

Om han hade sagt .. Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos människor som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos människor som vill utnyttja dem för egen vinning .. så hade det naturligtvis varit bättre, även om själva problemet på sätt och vis sopades under mattan.

Jag förstår varför Stefan Löfven vill avskaffa integrationspolitiken.

Inte för att han har någon lösning på hur vi ska lösa problemen med dolda offer för trafficking, utnyttjade slavarbetare eller med alla som bor på undermåliga flyktingförläggningar, campingplatser eller i husvagnar eller för att han har några arbeten till alla dem som trängs i små lägenheter avsedda för betydligt färre boende .. utan för att det är helt omöjligt att bedriva en integrationspolitik värd namnet, utan att låtsas om att det handlar om människor som inte befunnit sig i landet i hela sitt liv.

Stefan Löfven förstår att enda chansen att slippa bli kallad för rasist eller främlingsfientlig är att låtsas att frågan inte finns. De enda problem som han vill tala om är bristen på bostäder och jobb!

Tjipptjillivipp .. så var hela den frågan ur världen!

Och om någon tycker det känns lite fluffigt, orealistiskt och otydligt, så är det så det blir när orden plötsligt blir livsfarliga.

För det är väl det som är huvudsaken .. inte att vi ser problemen och behoven, utan att vi uttrycker oss rätt eller tiger still. För vem vill bli utpekad som främlingsfientlig, rasist eller sverigedemokrat?

Hur det går för dem som vill bygga nya liv i ett nytt land eller utnyttjas i det fördolda är mindre viktigt.

AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN,