tisdag 30 november 2010

Sosse-glas och läckor ..

Innan Wikileaks bröt trenden och avslöjade vad USA:s makthavare EGENTLIGEN tyckte om övriga världen, var tidningarnas förstasidor nedlusade med sossar. Det var sosse-kriser, sossekaos, sossekvinnor och ökenvandringar i sosse-land .. jag blev påverkad det blev jag, nästan lite besatt.

Så till den milda grand att jag till och med avbröt det som jag absolut inte hade tid att avbryta och målade fyra inspirerade sosse-glas.

Om man vill så kan man säga att de dryper av symbolik.

Den nötta guldkanten högst upp KAN symbolisera partiets forna storhet, det nedfallande svarta "gallret" KAN ses som den instängdhet som de yngre partimedlemmarna försöker bryta och kristallkanten på samma "galler" KAN ses som det frostiga mottagandet av alla försök i den riktningen.

Texten däremot fordrar väl ingen närmare förklaring??
.
Fast egentligen så handlar det inte så mycket om symbolik .. det är mera en stunds avkoppling och lek som helt oväntat gav det här resultatet, måste jag erkänna.
.
Däremot roar det mig omåttligt att se att hela s-toppen tar en springnota och låter Mona Sahlin ensam stå för betalningen för det usla valresultatet.
.
Ibrahim Baylan limmar sig fast vid sin post och s-kvinnorna RASAR när de börjar misstänka att han inte törs satsa på en inkvoterad kvinna igen .. AVGÅ Baylan!! .. eller föreslå en kvinna .. mumlas det ilsket och surt!
.
En kvinna blev det i alla fall som ordförande i den redan utsedda valberedning som medlemmarna ska få rösta på den fjärde december. Sedan ska medlemmarna få förtroendet att rösta på valberedningens enda förslag till ledning .. eller rättare sagt ordförande eftersom ingen tänker följa Mona Sahlins exempel och avgå frivilligt.
.
Att socialdemokraterna fortsätter sin kräftgång har tydligen inget alls samband med att ledamöterna i partistyrelsens maktcentrum .. Verkställande Utskottet .. fortsätter att klamra sig fast i sin bunker .. allting var ju ändå Mp:s och V:s fel, eller hur??
.
Så (s)kål på er allihop .. nu väntar jag i stället med spänning på Wikileaks avslöjanden från bankvärlden, dricker ytterligare en kopp kaffe och samlar mod för att orka ge mig ut i kylan för att reparera staketet för etthundraelfte gången ...
.
.. så kanske, kanske vi kan klara av att hålla vår Irländska Värsting INNANFÖR fram till våren när vi kan bygga ett nytt!!

måndag 29 november 2010

Jag häpnar ...!!!

Jag är en helt vanlig liten människa som skriver en blogg, mail till vänner/bekanta och även faktiska brev och inlagor till myndigheter. Jag lägger sällan ut bilder och jag tänker mig väldigt noga för även när jag skriver ett helt vanligt privatbrev som ska skickas med helt vanlig post.

Det tycker jag är en självklarhet.

För så fort jag släppt iväg en text så har jag också tappat kontrollen över vem som läser och hur denna person handskas med mina ord, eller hur? Det som är skrivet kan aldrig bortförklaras eller förnekas och kan finnas kvar i evigheter för att sedan dyka upp när man som minst vill det.

Papper kan vara stämplade med HEMLIGT både på bak och framsidan .. men någon öppnar posten, arkiverar den eller rör sig i närheten av pärmar eller lådor .. datorer kan ha hur mycket lösenord som helst, det finns alltid någon som kan ta sig förbi dem eller kan få tillgång till dina uppgifter och framför allt så finns det hur många som helst som skriver ut, kopierar, vidarebefordrar eller handskas "personligt" med det "hemliga" materialet INNAN det blivit hemligt .. oavsett om det sker på avsändar- eller mottagarsidan.

Jag är inte dummare än att jag begriper att Wikileaks ocensurerade läckage av vad världens ledare (läs .. USA) tycker om varandra, vad diplomater, ministrar eller andra maktmänniskor skriver "internt" och i största hemlighet, kan få allvarliga konsekvenser. Men det får ligga i händerna på andra.

Jag kan inte heller avgöra om Julian Assange ska ses som en "farlig sabotör eller demokratins försvarare" .. men att kräva att Wikileaks ska terroriststämplas som al-Qada, som republikanen Peter King gör, det tycker jag är lika löjeväckande som många av de läckta dokumenten.

Människor som skriver .. oavsett vad .. har ett ansvar för sina ord, svårare är det inte. Att avslöja deras ansvarslöshet är INTE ett terrordåd, men ansvarslösheten i sig kanske kan bidra till det hat och förrakt som är terrorns bästa grogrund.

Det är det som får mig att fullständigt tappa hakan av förvåning .. den monumentala dumheten hos alla avsändarna!!

Hur korkad är man, hur dåligt omdöme kan man ha .. och ändå hamna högst upp på maktstegen??

"Diplomatin kan skadas" .. säger Jan Eliasson. Men den största skadan skedde väl ändå när omdömet sviktade så till den milda grad att man skapade de dokument som nu publicerats?

Hur kan en människa som sysslar med politik, diplomati, förhandlingar med andra länder och är ansvarig inför hela sitt land, sitta och skriva hånfulla, nedsättande omdömen som "blekfet gammal snubbe", "den galne gamla gubben", "Kejsaren utan kläder", göra jämförelser med Hitler och andra hånfulla nedvärderande omdömen??

Människor som är anställda, avlönade av folket för att representera sitt land .. beter sig som okunniga, obildade, överlägsna nollor i skriftväxling som berör hela nationer???

Hur är det möjligt??

HUR dum får man vara på den nivån??

Hur dum som helst???

Varifrån kommer behovet av att skriva ner pinsamma, kränkande kommentarer .. rent sk*tsnack, ärligt talat??

I USA reagerade man väldigt lite på de tidigare läckorna om begångna krigsförbrytelser, men dålig stil och pinsamheter i politikens finrum togs emot med lite större upprördhet .. vilket gör att jag förstår att en död utrikesreporter är mindre störande än en diplomat med byxorna nere over there.

Själv undrar jag .. vad är det för människor som styr i vår värld egentligen???

Ska jag vara tacksam mot Julian Assange och Wikileaks för att de visar upp dem för mig ... eller hade jag mått mycket bättre om jag sluppit veta det??

söndag 28 november 2010

Kura sexigt men bekvämt vid 50+???

Jag läser i Expressen och inser att nu får man inte längre slafsa omkring hur som helst i hemmets lugna vrå. Nu ska det KURAS SNYGGT .. lite kvinnligt och sexigt på sängen eller i soffan.

Tidningen bjuder på 8 "sköna" outfits att svepa in sig i .. både skönt och bekvämt PÅ SAMMA GÅNG!!??

Är det verkligen möjligt???

Fast vid en hastig översikt så tycker jag inte att det finns sååå mycket tyg i outfitsen att man kan använda orden SVEPA IN SIG .. själv skulle jag nog frysa häcken av mig om jag försökte kura omkring i bara trosorna, linnet och en tygblomma i pannbandet??

Min absoluta "kurnings-outfit" är mycket personlig, urtvättad, älskad och skööööön .. men inte det bittersta sexig eller kvinnlig. Snarare så påminner jag väl om ett litet färgglatt, volangprytt tält när jag hasar runt i flerfärgade raggsockor av mohairgarn, mönstrade tights, oversized, nött och åldersstigen tröja med Musse Pigg-tryck och med en ENORM volangkantad grå schal över axlarna. Dubbelvikt släpar den nästan i golvet .. men är lätt som en fjäder, går bra att använda som kjol eller filt också och ursprungligen fanns det små glittrande kristaller i volangen, men nu återstår bara en som får glittra alldeles för sig själv .. stackarn!

I den munderingen kan jag falla i sömn var som helst, springa ut till brevlådan i snöstorm .. fika, läsa, slötitta på tv eller halvjobba lite halvhjärtat .. det kallar jag att kura på ett kravlöst, bekvämt och skönt sätt!!

Bigitta von Otter är lite besviken på den nya kvinnoboken "Sex, systerskap och några män senare" som beskriver livet efter 50+ som den NYA tonårstiden.

Usch .. jag tänker INTE läsa den!! Aldrig i livet att jag tänker limma fast mig vid speglar, ha ångest över frisyrer, smink, skavanker i hyn eller min eventuella påverkan på de män jag .. kanske .. stöter ihop med.

Sån´t där betyder inget längre har jag förstått .. och skulle jag "designa" en parfym för 50+ kvinnorna så skulle den dofta nybakade bullar!!

För om jag skulle ge mig ut och ragga igen så vill jag inte försöka bärga en ung oerfaren stackare som förmodligen skulle ta betalt, inte heller vill jag restaurera och reparera mig för en förmögenhet för att attrahera en något äldre karl som vill ha en representativ kvinna ..

.. nej, jag skulle borsta håret och sticka ner på Coop och strosa omkring bland varorna. DÄR finns alla karlar som vill ha ett vanligt fruntimmer som ersättning för den kvinna som försvann på ett eller annat sätt.

DÄR smyger de upp vid sidan av de kvinnor som ser lugna och snälla ut och presenterar sina problem .. kan man använda det här tvättmedlet? Var finns mjölken?? Vad är en palsternacka? Och hur GÖR man med ..???

Förbarmar du dig då, engagerar dig på ett tryggt sätt .. så blir du bjuden på kaffe, får veta ALLT om hur ensamt livet är och sedan är det bara en fråga om vem som har bäst bostad och om ni vill resa till samma resmål på semestern.

Jag LOVAR ... jag har haft tillräckligt många chanser på Coop för att veta att jag aldrig skulle behöva leva ensam om jag inte ville det!

Se bara SNÄLL och GLAD och TILLGÄNGLIG ut .. vilket jag till min stora besvikelse tydligen gör även de dagar när jag anstränger mig för att vara en riktig PUMA??

lördag 27 november 2010

Bjällerklang!! ..??

SvD lockar i dag med 5 stämningsfulla julfiranden som fortfarande går att boka för dyra pengar.
Jag vet inte om jag tycker det låter särskilt avspänt att packa in hela familjen .. inklusive julklappar och lämplig klädsel .. och sätta sig i bilen för en evighetsfärd långt bort för att .. koppla av??

Särskilt inte med tanke på att man måste hem igen .. samma evighetslånga sträcka .. till ett hem helt utan rester av julmaten och julfirandet?

"Vill du fly julstressen, slippa disken och städningen och bara slå dig ner och njuta?" .. frågar man i reportaget.

Jag vet inte jag?? Allt det där är ju saker man gör INNAN jul? Vi för våran del lägger helt ner hushållsarbetet under själva JULFIRANDET. Maten är fixad så det är bara att ta för sig när behovet uppstår .. städningen ska ju ändå göras någon gång, så varför inte straxt innan jul och stressen blir nog inte mindre av att man ska åka bort .. julklappsbestyren slipper man ju aldrig undan.

Och varje år känns det lika märkligt när en dags umgänge med moppar, trasor och kartonger på vinder ger det här resultatet ..

.. med tanke på att det såg ut så här bara några timmar tidigare??
Expressen visar hur det ser ut FÖRE och EFTER hemma i sovrummet hos Lisa och Stefan Sandlund .. det är ännu större skillnad men det är en skillnad som förmodligen kostar en rejäl slant?

Före och efter hemma hos oss är betydligt billigare .. och ger också mer njutning än några svindyra dagar på hotell eller pensionat någon annanstans.

Jul UTAN stök .. blir det verkligen en RIKTIG jul??

Så nu ska jag lägga i en högre växel, stressa upp mig till fullständig galenskap och göra allt det där som jag gör sista veckorna före varje jul ..

.. och sedan får jag sovmorgon på julafton och slipper lyfta ett finger mer det här året!!

Disk och undanplockning och sån´t??

Det är INTE mitt problem .. det är en gammal fin jultradition hemma hos oss ...

( .. och är det fler underligheter i det här inlägget än dem jag redan rättat till så beror det på att det är skrivet med en hand .. den andra handen fick jag använda för att freda mig från den Irländska Värstingen som VILL HA middag .. NU .. GENAST .. !!!)

fredag 26 november 2010

Det började med en mardrömsmorgon ..

.. som jag inte vill gå in på i detalj men så mycket kan jag säga att det bland annat ingick .. en bortslarvad VIKTIG bok, en buss och flera bilar med okontrollerade skolbarn utanför vår grind, två hysteriska hundar, en försvunnen talgboll och en trasighet som akut behövde bli hel samt ..

.. en munter Make som sjöng .. "Always look at the bright side of life .. " .. hela hundpromenaden som tar ungefär en halvtimme.

TJUGO minuter i dag!!!

Men det är nog inte bara jag som tycker att den här dagen kunde ha börjat bättre. Göran Hägglund hade säkert hellre gjort något roligare än att sitta i ett möte med partistyrelsen .. ett KRIS-möte enligt Aftonbladet.

Det är synd på KD tycker jag. Vi skulle behöva ett parti som fokuserade på familjen och den lilla, vanliga människan som INTE vill bli kändis, artist eller mediaprofil. Det är väl ungefär lika många väljare som Miljöpartiet har ungefär??

Men Kristdemokraterna verkar inte kunna bestämma sig för om de är en religiös förening som värnar om de KRISTNA värderingarna eller ett politiskt parti som är öppet för alla trosinriktningar?

Där har faktiskt sossarna kommit till insikt och tänkte döpa om sin "Kristna Broderskapsrörelse" till "Troende Broderskapsrörelse" .. men så gick det upp ett ljus för någon som insåg att det där med BRODER-skap kanske inte var direkt könsneutralt och så då blev det "Sveriges troende socialdemokratiska förbund" i stället. Det kanske är något som KD ska fundera på varför de gjorde??

Och med tanke på allt hej och hå som utbröt när Göran Hägglund dristade sig till att påstå att vårdbidraget kanske inte var något som de flesta familjer hade nytta av .. utan att det var dags att höja blicken och se om det fanns andra alternativ som var bättre ..

.. så misstänker jag att Kristdemokraterna inte heller riktigt kan bestämma sig för om de vill acceptera de nya familjebildningarna som det nya samhället har skapat eller om de vill fortsätta försöka återinföra 50-talets kärnfamilj. Ni vet .. den där Mor är rar och Far ror och barnen leker med kottar i Guds fria natur!!

Det är märkligt med politiska partier som vilar på gamla ideologier som nästan tagit slut. Hellre äter de upp sig själva i inbördes strider, toppstyrning, "hot-mail"(?), hemliga planer, anklagelser och grupperingar än de accepterar att verkligheten UTANFÖR de gamla vanliga rutinerna och slagorden har förändrats??

Men någon som fick en bra start på den här dagen måste i alla fall vara Fredrik Reinfeld när han läste följande rubriker till mogonkaffet ..

M - större än S och V tillsammans .. Rekordsiffror för M .. Rekordstöd för M .. Moderaterna är starkare än någonsin .. Omåttligt Moderat - s krymper till oigenkännlighet.

Grattis Fredrik .. jag skickar över Maken så kan han traska i dina hälar och tralla resten av dagen!!

torsdag 25 november 2010

Jag vill INTE ..

.. att det ska snöa!!!

Jag menar .. det var ju alldeles NYSS som jag skottade, eldade, kämpade med pellets- och hjortfodersäckar?? Om jag inte minns fel så var det faktiskt I ÅR vi hade årets värsta vinter, eller hur??

Då borde det ju i rättvisans namn inte komma en massa snö i år IGEN?? Nå´n jädrans ordning får det väl ändå vara på vädret!! Det är väl ändå inte möjligt att ha TVÅ årets värsta vintrar SAMMA ÅR???

Och vilken usel snö det snöar .. först är den så blöt att den inte går att skaka bort från skyffeln utan hänger kvar uppochner när jag försöker skaka av den och sedan är den så lös och fluffig att den flyger av innan jag hinner lägga den i en prydlig hög vid sidan av den yta som jag tänkte frigöra.

Och KALLT är det också!!!! Det var det inte heller länge sedan det var, vad jag kan minnas i alla fall.

Jag tror jag hatar snö och kyla!!

Varför har ingen uppfunnit en värmekanon som jag kan tina bort den förbaskade nederbörden med? Som en stooooor hårtork eller så .. visst vore det smart? Och så kunde man rikta in vattenflödet antingen till en granne som gillade snö och is .. eller som man själv djupt ogillar .. eller ut på en åker som ändå bara ligger där till ingen nytta just nu!

Årets Julklapp .. den besvärsfria snösmältaren .. skulle inte det vara nå´t att investera i??

Lättpåverkad??? ... JAG???

Jag läser tidningarnas upphetsade rubriker om Årets Julklapp, (utsedd av trendspanande HUI) .. läsplattan iPad .. som kommer att drabba oss när som helst (??) och känner i hela mig att DEN HÄR VILL JAG HA!!!

Tänk bara så trevligt att när som helst ha tillgång till förströelse i form av film, böcker och tidningar i en behändig iPad. All spilltid i bilar, bussar och på tåg eller i väntrum hos läkare, tandläkare eller i frisörstolen kan fyllas med högkvalitativ underhållning och avkoppling .. eller??

Så börjar jag läsa på och inser att det är skillnad mellan orden LÄSPLATTA och SURFPLATTA .. men vilken skillnad det är fattar jag inte alls??

Det kommer också att bli ganska dyrt, inser jag! Expressens Extra-någonting kostar 15 kr och DN:s dito kostar 22 kr .. OM DAGEN!!

Själva paddan är inte heller gratis .. mellan 5-10.000 kr!!!!

Stor är den också, men den verkar få plats i de flesta av mina handväskor så det är inget problem.

Problemet är väl snarast kostnaden och tillgängligheten .. TROR jag???

Jag fattar egentligen INGENTING av det här med appar och nedladdning och androidstöd och dittan och dattan .. men det kan väl inte vara så att jag måste BETALA för varje enskild tidning, film eller bok .... och ladda ner den på ett usb-minne för att kunna läsa den på min läs/surf-platta??

Vad är då fördelen?? Min lilla laptop är obetydligt större och då har jag tillgång till internet, min och andras bloggar, mail, alla tidningars hemsidor .. och kan läsa samma böcker från samma usb-minne??

Mitt bästföredatum i teknikens värld har tydligen gått ut ...

.. jag vill HA en iPad men fattar inte VARFÖR!!!

onsdag 24 november 2010

Glappet ..

.. var en tv-serie som handlade om det ingenmansland som finns mellan barndomen och vuxenlivet. Jag vet inte om det beror på att jag läser mer om vår svenska politik just nu men jag tycker mer och mer att det verkar finnas ett glapp mellan våra politikers syn på FOLKET och själva folket??

De vanliga svenskarna har följt med tiden. De har anpassat sig till den nya tekniken, skapat nya familjebilder, har nya drömmar och framtidsvisioner och har en ny syn på arbete, möjligheter och samhällsstrukturer ... medan våra politiska partier fortfarande talar om det samhälle som vi andra redan lämnat bakom oss.

LO talar om solidaritet .. men de flesta som jag har mött tycker att fackets snåriga regelverk är mer som snubbeltråd och hinder när det uppstår ett hjälpbehov och den ARBETARE som LO säger sig företräda .. finns h*n längre???

På något sätt tycker jag att brukandet av ordet SOLIDARITET med arbetaren .. har blivit till förväxling likt ordet MAKT till facket??

Och då blir jag ju inte särskilt överraskad när IF Metall .. vars ordförande Stefan Löfven är LO:s hetaste kandidat till s-ordförandeposten .. går ut och "vill hjälpa unga att få jobb". Vilka jobb det handlar om framgår inte .. men det sker naturligtvis av ren och skär solidaritet med de arbetslösa ungdomarna.

När Beatrice Ask tar sig friheten att peka på tidigare tillkortakommanden .. under gamla s-regeringar .. när det gäller samarbetet mellan myndigheterna i rättskedjan, då rinner sinnet på Morgan Johansson som tillhör dem som vill, vill, vill komma på tal som s-ledare men som absolut INTE tänker berätta det för en enda levande själ.

Han menar att brottslighet är en följd av klyftor i samhället och arbetslöshet och att det därför är regeringens fel att den överhuvudtaget finns!! Men vad är klyftor i dag??

Känner vi oss fortfarande som arbetare, borgare och adel??

Jag tror inte det?? Jag tror att de klyftor som dagens människor upplever är mer ekonomiska och materiella och jag tror för mitt liv inte att det lever kvar särskilt många som känner sig mindre värda, att de är skyldiga att stå med mössan i handen och tycker att somliga är för mer av födsel eller på grund av fetare plånbok.

Förakt, avund eller ilska kanske .. men inte känner vi väl oss mindervärdiga eller underlägsna som människor??

Jag TROR att alla känner sig lika mycket värda och kan nå samma mål .. om de bara får rätt förutsättningar. Eller har jag fel?? Finns det människor som tycker att vår tids adel .. politiker och LO-pampar .. är bättre folk som man ödmjukt bör underordna sig??

Kristdemokraterna talar om FAMILJEN .. och när svenska folket envisas med att leva i andra familjesammanhang än vi gjorde på 50-talet, så blir de "heligt" förbannade på partiledaren och vill ha en ny .. här har vi ett tydligt glapp mellan en politisk vision och en högst påtaglig verklighet.

Och när jag sitter och läser debattartiklar, ledare och ideologiska haranger så känns det som om jag tittar in i en helt annan, isolerad värld utan nutidsförankring?? En värld där människor tittar ner på mig, fattar beslut om mitt liv och pekar ut min färdriktning ..

.. utan att ha en aning om vad jag egentligen vill, önskar eller vart jag är på väg??

tisdag 23 november 2010

Så var det då äntligen sagt ..

.. det var LARS OHLYS fel att de rödgröna förlorade valet!!

Peter Eriksson talar ur skägget och berättar hur förvånad han blev när Vänsterpartiet halkade in i den så vinsttippade rödgröna alliansen och spräckte hela planeringen.

Om de bara hade fått vara i fred så hade de vunnit valet, anser han och det är väl ungefär samma tongångar som fanns hos Wanja Lundby-Wedin med undantag för att hon tyckte att även Miljöpartiet förstörde vinstchanserna för Socialdemokraterna!

Jag tror inte jag har helt fel om jag gissar att vi inte får något rödgrönt alternativ om fyra år??

Men en sak är de rörande eniga om .. fastighetsskatten och "skatt på förmögna" var inget genidrag!

Miljöpartiet ville EGENTLIGEN inte ha det alls och sossarna tycker att det var dumt att berätta om det överhuvudtaget. Så´nt bör vara HEMLIGT enligt en gammal beprövad sossetradition och dras fram ur rockärmen EFTER det man vunnit valet .. så har det alltid varit och se nu hur det blev när man frångick det vinnande konceptet!!!

Och eftersom det var LO som tryckte in Lars Ohly i den rödgröna gemenskapen så blir det ju mer förståeligt att Veronica Palm är en så het kandidat, när jag läser att LO har veto i det viktiga partiledarvalet .. hon är ju som en kvinnlig Lars Ohly-kopia med krav på skatter, skatter, mer genustänk, förbud och kortare arbetsdagar.

Men nu ser jag till min förvåning att man släppt vänsterspåret och vill ha en fackbas i stället? Och då kan man ju undra varför de inte tar steget fullt ut och slå ihop sossarna och LO en gång för alla?? Då behöver man ju inte hålla på och fixa och trixa med medlemmarnas pengar i valrörelsen .. den som är med i facket ÄR sosse, punkt och slut!!

Det viktiga .. HEMLIGA .. arbetet med att utse den kandidat som medlemmarna ska få "rösta" på .. (efter att LO godkänt valet?) .. ska tydligen skötas av gamla uvar från förr .. och då blir det nog som det alltid har blivit och ur största hemlighet kommer en gammal beprövad förmåga att kliva fram ..

.. och säga det sossarna alltid har sagt de senaste 20 åren .. allting är borgarnas fel! VI kan göra det bättre ... på något sätt???

Men HUR .. det berättar vi inte förrän vi sitter vid makten igen.

Alltså, jag är totalt fast .. sossarna har blivit ett så underhållande parti att det nästan börjar likna "Morden i Midsommer" eller någon annan pysslig, osannolikt historia från engelsk tv .. fullspäckad med de mest osannolika karaktärer och intriger.

Attans också!!!

Jag läste i tidningen, såg på nyheterna och hörde att det skulle bli snöstorm och att SMHI hade skrivit på sin hemsida att snökaoset inte var långt borta .. men på något sätt lyckades jag inbilla mig att det inte handlade om OSS?

Inte HÄR väl??

Och det såg lovande ut när jag traskade ut i skogen med hundarna i morse och de få flingor som föll när jag gick in i mitt arbetsrum för att måla efterlängtade julklappstallrikar till Dottern, verkade inte vara så mycket att oroa sig för.

Så slog inspirationen till .. hela den sista tidens sossebråk med interna stridigheter, kritiska uttalanden hit och dit och HEMLIGHETER .. hemlig politik, hemliga åsikter, hemliga partiledarkandidater, hemligt intresse, hemligt ställningstagande ... alltihop samlades i en absolut vision om klockrena SOSSEGLAS!!

Sagt och gjort .. det skulle säkert gå jättesnabbt att fixa till så kunde de stå och torka medan jag tog itu med tallrikarna som inte kändes så där väldigt inspirerande. Jag har gjort dem förr .. många gånger.

Tiden går fort när man har roligt och när jag lyfte blicken från det sista glaset hade klockan på något mystiskt sätt redan passerat lunchtid?? Och när jag tittade ut genom fönstret så hade landskapet helt förändrats??

Hur många gånger har jag inte lurat mig själv på det här viset??

Man SKA göra det man måste FÖRST!! Att jag aldrig kan lära mig det??

Nu måste jag bylta på mig fullständig vinterutrustning, släpa fram snöskottningsattiraljerna och sätta igång ..

.. och om inte Maken blir omåttligt försenad av snökaoset på vägarna när han åker hem från det möte han är på, så lär jag inte hinna några tallrikar alls i dag.

Men glasen blir .. hmm .. VÄLDIGT ovanliga och sossiga!! Och naturligtvis väldigt HEMLIGA .. men om de klarar eldprovet i ugnen så ska jag lägga upp dem här för beskådan om några dagar.

Då kanske jag får veta om det finns någon annan som tycker att idén är lika roligt som jag tycker själv!

måndag 22 november 2010

Ideologi .. är det bara ett ord för politiker??

Jag såg och hörde Wanja Lundby-Wedin i SVT:s Agenda i går och jag är inte riktigt säker på vad hon sa?

Det beror inte på att hon inte sa något, utan mer på att det var svårt att få något sammanhängande innehåll i de ordvolanger som flöt ur hennes ständigt leende mun .. men så här TROR jag att hon sa.

Det var och är inget fel på den politik som sossarna hade under valrörelsen .. Wanja Lundby-Wedin var själv med och mejslade fram den, så det vet hon.

Däremot så FRAMFÖRDES den otydligt .. men det berodde enbart på att det var två andra partier inblandade som rörde till budskapet.

Det var FEL att tala om Fastighetsskatt och Förmögenhetsskatt som framtida statliga inkomstkällor .. det skrämde väljarna. I stället skulle man ha talat om IDEOLOGI och berättat hur man tänkt finansiera behoven EFTER valet .. då hade det politiska budskapet blivit tydligare??

Med andra ord så var och är sossarnas politik stabil och trovärdig .. men blev instabil och skrämmande när Miljöpartiet och Vänstern rörde till det. Fast det var inte sossarnas fel att de tvingades in i det samarbetet utan Alliansens eftersom de hade ett så sammanhållet samarbete .. så att sossarna hade inte något annat val?

Krisen och kaoset är ingen kris eller kaos .. utan bara en process i sökandet efter en ny ledare i stället för den som var BRA men hindrades i sin gärning av ANDRA som kallade saker vid sitt rätta namn i stället för att kalla det ideologi för att undvika att oroa väljarna?

Så uppfattade jag det! Men hon KAN ha sagt något HELT annat???

Men nu har ju sossarna äntligen "klarat Sahlinkrisen" och får lite arbetsro eftersom de, enligt alla mätningar, verkar ha nått sin lägstanivå och inte har tappat mer än en halv procentenhet de sista dagarna .. det måste ju kännas som en framgång?

På tal om sökandet efter en ny partiledare säger den kristna Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud .. "H*n bör ha erfarenheter även utanför partiet" .. därför att ..

.. "våra väljare blir allt mer utbildade och intellektuella medan våra ledare har gått i andra riktningen!"

Han verkar vara en klok man .. och detta sa han alltså INNAN Wanja Lundby-Wedin framträdde i Agenda!!!

söndag 21 november 2010

Man FÅR göra fel och ..

.. det är inte en katastof om man tänker fel, har fel taktik, dålig information, är illa påläst eller litar på fel personer. Det går alltid att kavla upp ärmarna, ärligt se sina tillkortakommanden och börja om från början igen.

Men man får aldrig, aldrig bli löjlig, liten, skrattretande och framstå som ett skämt .. !! Bli ertappad med "byxorna nere", "handen i syltburken", "foten i klaveret" .. eller vela omkring helt utan styrning eller färdriktning.

Just nu söker Socialdemokraterna med ljus och lykta efter en partiledare .. och jag är alldeles förbluffad över vad jag ser!!

En valberedning .. som är nästan lika svår att välja som partiledarkandidaterna .. ska plocka fram EN kandidat som medlemmarna sedan ska "VÄLJA"(??) vid en extrakongress .. vilket skämt!!

Det dåliga valresultatet har till stor del skyllts på det rödgröna samarbetet och mest på att Vänsterpartiet "tvingades" in i Mona Sahlins och Maria Wetterstrands överenskommelse ... och nu ser jag att en av de hetaste kandidaterna, Veronica Palm .. med kraven återinför SKATT på förmögenheter och fastigheter och var inte så flata när det gäller jobbskatteavdraget .. håll vänster, bli ett VÄNSTERPARTI .. är en kvinnlig kopia av, Lars Ohly!! Ofattbart kul!!

S-kvinnorna är som vi redan vet mer intresserade av KÖN än kompetens!! Och det ger ju frisedel på två sätt .. först förtur till jobbet och sedan en "fullgod" ursäkt om vederbörande misslyckas på grund av otillräckliga kvalifikationer. Nu vill de börja om från början igen .. en KVINNA, en FEMINIST och om det sedan är en kompetent person så är det väl bra .. men det är inget absolut krav.

Förlåt om det är osolidariskt av mig som kvinna .. men jag tycker det är hysteriskt skrattretande.

Att bli s-politiker och nå upp till beslutandenivå är alldeles omöjligt vid mogen ålder .. det beskriver Anna Dahlberg i Expressen. Den som inte bestämde sig i tonåren och skötte sitt ungdomsfestade med SSU har inte en chans .. och de smartaste och vassaste förmågorna som satsade på utbildning och arbetslivserfarenhet får snällt finna sig i att dörren är stängd till landets viktigaste ämbeten .. åtminstone när det gäller Socialdemokraterna.

Sedan har vi också med höjda ögonbryn fått insyn i de outtalade koderna inom socialdemokratin .. man får aldrig någonsin visa att man VILL något!! Minst av allt får man ge en antydan om att man vill bli partiledare!!

Det går bra att intrigera, bilda grupper, sprida rykten och läcka till media .. även om INGEN är intresserad och INGEN vill. Och de som finns .. men inte vill? .. tycker så olika att det är svårt att fatta att de tillhör samma parti??? Men det de har gemensamt är att det måste vara NÅGON ANNAN .. (som sedan ska belönas med ett högt ämbete) .. som ska framföra det egna intresset.

Puh .. det måste vara jobbigt att vara sosse .. men vanvettigt roligt för oss som sitter på första parkett.

Socialdemokraterna riskerar att bli ett folkligt skämt. Ett litet roligt, skrattretande, innehållslöst parti för maktlystna SSU-groddar .. helst feminister .. utan kunnande, utan förankring i verkligheten och utan politisk ideologi.

Ett parti som egentligen tycker att det är FOLKET det är fel på när de förlorar den makt de anser sig ha rätt till.

lördag 20 november 2010

Aha .. nu vet jag ..

.. vilka ärenden polisen prioriterar!

I augusti rymde en psyksjuk 29-åring från rättspsyk där han vårdades efter att ha dömts för ett mordförsök. Rymningen anmäldes till polisen som aldrig sökte efter honom .. trots att han var ganska lätthittad hemma i sin egen lägenhet där han i lugn och ro kunde mörda en 57-årig man.

I och för sig ringde(?) polisen till 29-åringen, när grannarna larmat om att en hund stått och skällt på hans balkong i flera dagar(!) .. men eftersom han sa att det var någon annan som bodde där så var det väl så, tänkte man och lämnade både 29-åringen och hunden åt sitt öde??

Men nu läser jag i Aftonbladet och inser vad polisen anser vara viktigare än en förrymd, våldsam man och en övergiven hund i vinterkylan, nämligen ..

.. Christer Sandelin!!

"Jag är inte paranoid, men jag tror att jag finns i polisens lupp" .. säger Christer Sandelin efter att ha blivit stoppad för rattfylleri (2 ggr), fortkörning (1 gång) och blivit haffad för att ha kört mot rött ljus (i samband med rattfylleri). "De vill statuera ett exempel på att man inte kan köra med något i blodet. De kan inte ha kontroller vid alla stans utfarter. Det här är ett sätt för dem att visa att vi kan se dig när du gör fel."

Så medan förymda brottslingar lugnt kan återvända till sina hem punktmarkerar vår polis Christer Sandelin i trygg förvissning om att han tagit sig ett glas innan han satte sig i bilen.

Det känns bra att ordningsmakten har ordning på oordningen!

Och efter Idol ...???

Jay Smith .. ni vet han som beräknas vinna Idol .. har testats positivt för hasch och är djupt ångerfull. Hade han inte redan varit berusad så hade han ALDRIG gjort något så dumt och förresten så var det en reaktion på den starka press han och de övriga Idol-deltagarna varit utsatta för.

Ja så kan det gå!

Nu är ju reglerna sådana att en deltagare som berusar sig på ett eller annat sätt och skämmer ut Idolkonceptet och inte agerar som en FÖREBILD .. automatiskt blir diskvalificerad, vilket ställde till med åtskillig med huvudbry för produktionen. Nolltolerans .. det var ju så självklart, eller??

Jay var ju FAVORITEN!!!!

Han skulle ju VINNA???

Så lösningen blev en presskonferens, varma ord om omtanke, bot och bättring och ett STENHÅRT ULTIMATUM!!

Jay ska genomgå ett ågärdsprogram skapat av Idol-produktionen?? Visst känns det betryggande och tillförlitligt och mycket, mycket bättre för Jay än andra beprövade och segdragna behandlingsprogram??

Jag har ingen åsikt i ämnet. I och för sig är det bättre att fria än att fälla och för Jay personligen så låg väl ett större återfall nära till hands om han missat denna chans i livet på grund av sin egen dumhet .. men, tänk om han vinner hela biddevitten???

Hur ska han då klara av ett kontraktsbundet, turnerande år med Idol-låtar Sverige runt? Hur ska han klara den pressen, i en bransch där sprit och droger inte direkt är svåråtkomliga??

Är det en björntjänst TV4 gör Jay Smith i sin jakt på tittarsiffror och gäller det produktionsskapade åtgärdsprogrammet även efter finalen??

Jag hoppas att Jay Smith .. (HETER han verkligen det??) .. tar sig en riktig funderare tillsammans med den kvinna som han älskar och som redan en gång gett upp kampen mot drogrivalen. Jag skulle vara väldigt orolig nu om jag var hon.

fredag 19 november 2010

Kontakta mig, Göran Hägglund!!

Kristdemokraterna rasar mot sin partiledare och kräver hans avgång .. men vad vill de ha i stället egentligen!!

Drömmen om någon som värnar om FAMILJEN och strider för ett vårdbidrag som är alldeles för litet för att vara intressant för andra än de kristdemokrater som kräver det .. är en dröm som är byggd på en familjebild som inte längre finns.

Mor är inte längre bara rar, det är inte bara Far som ror och Pelle och Lisa kan inte längre leka ensamma i skogen eller i Astrid Lindgrens hagar. Far- och morföräldrar finns i 2-3-dubbla upplagor och det vimlar av pappor-pappor-, mammor-mammor-, plast- och styvsyskon/föräldra-förhållanden ... den gamla kristdemokratiska kärnfamiljen är bara ett minne blott.

Utom för Kristdemokraterna???

Göran Hägglund har talat om "Verklighetens folk" och jag menar att det finns en väljargrupp som är minst lika stor som den som Sverigedemokraterna hade när de passerade Kristdemokraterna med flera procentenheter.

Varför inte sluta upp runt Göran Hägglund och ta strid för FAMILJEN .. som lever under helt andra villkor än de kristdemokratiska kritikerna och vårdnadsbidragsälskarna??

Jag talar om alla FAMILJER som har anhöriga som är psykiskt sjuka, psykiskt funktionshindrade, handikappade, åldrade eller dementa. Människor som är livslångt ansvariga och bundna till en familjemedlem med en diagnos utan tillfrisknandeprognos.

Att ha en förälder eller annan åldrande anhörig som är instängd dygnets alla timmar utan annat än den mest nödvändiga tillsyn är VERKLIGHET för många familjer .. en börda och ett ständigt dåligt samvete i en annan VERKLIGHET som innehåller heltidsarbete, barn och eget liv.

Och med tanke på vad som uppenbarats när det gäller demensvården så är det väl bara en tidfråga innan ett demensboendet, en psykavdelning eller ett äldre- eller gruppboende brinner .. med låsta dörrar och frånvarande anställda.

ÅNGEST .. det är en oavlönad "arbetsförmån" som följer med jobbet i den här branschen och som är ständig följeslagare i de här familjerna.

Att ha ett barn som aldrig blir vuxet trots att åren går är VERKLIGHET för många åldrande föräldrar som planerat, sparat och försökt skapa trygghet även efter den dag då de inte längre kan värna om sitt barn. En strävan som många gånger enbart gynnar dem som samvetslöst lägger rabarber på tillgångarna eftersom den som de var avsedda för inte kan försvara sig och inte heller har en aning om att de finns.

VERKLIGHETEN för alla dessa människor är att det välfärdssystem som är uppbyggt omkring dem är så ifrågasättande, snålt och omänskligt/okunnigt att det för det mesta upplevs som en fientlig motpart som hotar att rasera allt som den handikappade/funktionshindrade/demente har laglig rätt till?? Ett märkligt motsatsförhållande??

Vi har lagar som ska tillgodose de utsattas behov .. men för att hävda den rätt som beskrivs i lagtexten måste vi ha stridbara människor omkring oss och god juridisk hjälp, är det rimligt???

En funktionshindrad som får personlig assistans och blir gladare och tryggare bedöms som om h*n mår bättre och inte längre behöver hjälp .. och hjälpbehovet omprövas?? Trots att handikappet både är medfött och livsvarigt??

Varje sådant livsöde berör inte bara FAMILJEN .. föräldrar, syskon och andra släktingar .. utan också alla människor som är engagerade i att försöka upprätthålla en god livskvalitet och skapa ett värdigt liv för dem som inte kan själva. Varje barn som växer upp med ett psykiskt funktionshinder har anhöriga som fasar för döden .. eftersom det vuxna barnet då blir totalt utlämnat åt samhället som inte ser människan/individen bakom handikappet.

Ett värdigt liv .. där det finns möjlighet till stimulans, kreativitet, utomhusvistelse, ätbar mat, säker boendemiljö och där de anställda får tid att göra ett fullgott arbete. Ett värdigt liv där inte hjälplösa människor blir bestulna och/eller sexuellt utnyttjade medan samhället stillatigande ser på!

Jag lever, arbetar och blöder med de här frågorna så ..

.. kontakta mig Göran Hägglund, så ska jag lotsa dig till hur många människor och verksamheter som helst, duka kaffebord vid vart och ett av dem, visa dig en VERKLIGHET som du inte har en aning om och ett folk som är tillräckligt VERKLIGT för att förtjäna mer intresse från politikerna än vad de får i dag.

Och där hittar du en väljargrupp som garanterat för Kristdemokraterna över riksdagsspärren .. om inte Kristdemokraterna föredrar att utplåna Kristdemokraterna i jakten på svenskar som inte längre finns??

torsdag 18 november 2010

Att stjäla från sjuka och handikappade ..

.. är något som tydligen förlorat den skamstämpel som det tidigare har haft.

Unga förståndshandikappade kvinnor säljs för prostitution .. det är också en slags stöld, gamla försvarslösa människor plockas på sina värdefullaste ägodelar, funktionshindrade blir utblottade av den som är satt till att förvalta tillgångarna och nu har det uppdagats ett omfattande, systematiskt bedrägeri med assistansbidragen som är avsedda att ge handikappade människor ett värdigt liv.

När jag läser i tidningarna är alla eniga om att det är stöld från dem som verkligen behöver hjälp och stöd och att det handlar om ett ovärdigt fusk .. men det kan inte hjälpas att det ändå kommer att drabba alla dem som är helt beroende av sina assistenter.

Det är INTE lätt att få personlig assistans .. tro inte det!!

Svårt handikappade människor kan få strida i åratal för den rättigheten .. både mot Försäkringskassans regelverk och i Länsrätten.

Människor med livslånga och varaktiga handikapp utan tillfrisknandeprognos, får sina assistansbidrag omprövade om och om igen vilket gör att livssituationen och förutsättningarna för boende och överlevnad ständigt riskerar att förändras.

Det är inte heller rätt att rikta strålkastarljuset på de privata assistanssamordnarna eftersom kommunernas fördelning av assistansersättningen förmodligen inte heller skulle klara en närmare granskning. Visserligen är det inte en enskild människa som drar fördel av kommunal "kreativitet" på området .. men det kommunala svarta hålet slukar mycket av det som egentligen är avsett för vård, skola och omsorg.

Alla människor med handikapp har en sjukdomshistoria. Antingen från födseln eller från sjukdoms- eller olyckstillfället när handikappet uppstod.

Det finns journaler där handikappet är dokumenterat och utrett av en hel kedja av läkare inom sjukvård och rehabilitering.

När det gäller de avslöjade bedrägeri-härvorna säger Försäkringskassans representant .. vi har läkarintyg från EN svensk läkare och utsagor från familjen, vi kan inte be personen resa sig och bevisa att h*n inte är handikappad.

Det är sant .. så kan man inte göra, då skulle det bli saftigare rubriker än vad det är i dag.

Men det går att söka vederbörandes sjukdomshistoria .. och finns inte den tillgänglig på grund av att den handikappade kommer från ett annat land så är det inte orimligt eller kränkande med en utredning som kan ge svar på vilken skada, vilken prognos och vilka behov den handikappade har.

Det är ju helt orimligt att enbart förlita sig på familjens och EN läkares enskilda uppfattning .. när människor som har journaler tjocka som biblar får slåss för sin rätt ända upp i kammarrätten??

Försäkringskassans kontrollsystem silar mygg och släpper igenom kameler!! Det är min bestämda uppfattning och det kommer nu att få till följd att landets handikappade kommer att ifrågasättas, jagas och i värsta fall hamna på samma eländiga nivå som de dementa som överges landets demensboenden och blir inlåsta på nätterna utan livsavgörande tillsyn.

Det är inte bedragarna som kommer att få de strängaste straffen .. utan de som blivit bestulna!

Vill vi ha det så?

onsdag 17 november 2010

Det här är ju rena farsen ..

.. hann jag tänka när jag kom hem och såg Expressens rubrik "Ringholm är hetaste kandidaten"!

Jag menar .. RINGHOLM!!! .. ja, då kan i sanning alla gamla sossestofiler lugnt luta sig tillbaka igen och slippa oroa sig för frågor om avgång eller om vilka som har "förlorarstämpel i pannan" eller inte.

Men så ser jag till min lättnad att det är som ledare för VALBEREDNINGEN som Ringholm är aktuell .. puh!!

"Landet behöver en opposition" .. skriver Aftonbladet i sin ledare och det är ju sant. Ett land utan en opposition som är värd namnet är illa ute men att Mona Sahlin inte klarade av att leda sitt parti tror jag inte alls berodde på att landet .. det vill säga VI .. inte klarade av en kvinnlig ledare.

En LEDARE står fast vid sitt ord, har sina beslut väl förankrade och förklarar inte efter ett valnederlag att h*n inte trodde på varken politik eller budget .. trots enorma insatser för att få OSS att köpa samma politik och budget?? Det är INTE ledarskap och det har ingenting med kön att göra.

En gammal sossetradition som innebar att alla partiledare per automatik blev statsministrar och satt i minst 10 år bröts i och med Mona Sahlins avgång. Jag tycker att man inom partiet bör passa på och göra sig av med en annan gamla tradition .. den att kokettera som gamla fröknar om eventuellt intresse när de blir uppbjudna som partiledarkandidater och att "blygsamt" neka ända in i det sista .. (inte ska väl lilla JAG??) .. det är så otidsenligt, löjligt och föga förtroendeingivande.

Förresten så tror jag inte på varken politiker eller medmänniskor i dag.

För i dag har jag varit med och sorterat upp dödsboet efter Makens 103-åriga mormor och det var bara TRE saker som hon uttryckt en sista vilja om .. silvret, smyckena och en gammal möbel.

Möbeln stod kvar! Av silver och smycken fanns inte ett spår.

Jag vill inte anklaga någon, men förutom Maken och hans syster så hade ingen annan än hemtjänsten nyckel till hennes lägenhet .. där hon bodde helt oförmögen att öppna ytterdörren själv åren efter det hon gjort sitt testamente.

Det är för sorgligt att det uppenbarligen finns de som kan låta en gammal människa betala för en tjänst som också berövar henne alla ägodelar av värde ..

.. det är en evig tur att hon aldrig fick reda på det.

tisdag 16 november 2010

Vad spelar det för roll??

I AB:s pappersupplaga står det att SVT erkänner att delar av tittarsuccén "Ung och borskämd" är fejkade. Man har "återskapat" situationer som föräldrarna har berättat om och presenterat dem som om de hände i nutid.

Samtidigt förnekas detta i Expressen .. men det kanske beror på hur man frågar??

Men vem blir förvånad .. eller bryr sig? Det är väl nästan omöjligt att missa deltagarnas överspel och förtjusta sneglanden in i kameran programmet igenom?

Och vad spelar det för roll? Det blir ju bara ännu värre när det framgår hur aktiva föräldrarna har varit när det gäller att presentera sina barn i så dålig dager som möjligt.

Har de ingen ansvarskänsla? Inget begrepp om vilken genomslagskraft tv har?? Att unga människor är villiga att sälja ut sig billigt för ett totalt meningslöst "igenkändisskap" är ju beklämmande bara det .. men att deras föräldrar tycker att det är något efterstävansvärt är ju förfärligt.

I går åkte Olga Isabell ut .. mycket på grund av att hon var mer intresserad av hur hon tog sig ut i bild än att försöka visa någon form av personlighet eller kompetens. Hennes mamma plockade med henne hem på ett sätt som påminde om hur en del kändisar släpar med sig sin lilla chihuahua .. nu skulle det gullas och tröstshoppas.

Curlingföräldrar .. det trodde jag var föräldrar som sopade banan för sina barn så att de skulle få ett framgångsrikt och bra liv? Här handlar det ju om det motsatta .. föräldrar som utnyttjar sina barn för att få lite tv-tid, livsinnehåll och för att skapa ett självbekräftande beroende.

Det är nog inget större fel på de flesta ungarna i den här serien .. men inte kommer livet att bli lättare av att ha det här programmet i bagaget. Och en av dem har ju tydligen redan visat sina "bästa sidor" i Paradise Hotel, där han beskrev sig själv som ytterst fattig i motsats till i detta program där han menar att han får allt han pekar på??

Dokusåporna i sig, de som producerar och plockar ut deltagare har faktiskt blivit mer tragiska och utflippade än deltagarna.

Skaffa en referen(s)grupp!!

Nu serveras vi socialdemokratiska problem och slitningar till frukost, lunch och middag .. det är svekdebatt, vägval, vänster- och högerfalanger, partiledarkandidater, spekulationer, opinionsundersökningar och gissningar.

Expressen har varit ute och intervjuat 1215 aktiva sossar och kommit fram till att Veronica Palm är allas önskekandidat .. om man räknar bort Margot Wallström som är sosseälsklingen nummer ett av någon anledning. Ja, vill de köra igenom samma cirkus som vi haft de senaste 4 åren så tror jag att Veronica Palm är ett bra val .. men det är bara vad jag tror?

SvD ledare anser att "S är mer illa ute än någonsin" och tror att det kommer att väljas en kompromisskandidat .. omtyckt och älskad av ingen och som förmodligen får samma drömsits som Mona Sahlin. Skyhöga förväntningar och inget manöverutrymme.

AB raddar upp alla krav som ställs på en ny sosseledare och det är inte nådigt .. inget privatliv, kreativ, hårdhudad, karismatisk, viljestark, innehavare av en politisk vision, leva för och älska jobbet, rötter i SSU och ett stort nätverk och MINST 15 års politisk erfarenhet .. och helst en riksdagsplats .. till att börja med.

"Krisen är inte Mona Sahlins fel" .. står det i SvD. "Det var fel på politiken!" Och det är väl bara en överraskning för media och socialdemokraterna, för majoriteten av väljarna har för länge sedan insett detta bedrövliga faktum .. sossarnas politik vänder sig till en befolkning som inte längre finns.

DN har besökt platsen där Socialdemokraterna vann en jordskredsseger .. Smedjebacken!! Där anser man att Socialdemokraternas nästa partiledare ska ha haft ett jobb, ha varit arbetslös och helst ha slagits mot Försäkringskassan.

Det är egentligen en LYSANDE idé .. problemet är bara att någon sådan person går inte att hitta inom socialdemokratins toppskikt. Frågan är om det finns någon som ens har haft ett vanligt jobb???

Maken har en annan LYSANDE idé .. varför inte bilda en referensgrupp av vanliga svenskar? I det här fallet människor som röstade på sossarna i det senaste valet .. lågavlönade, medelklass, högavlönade, offentlig- och privatanställda, sjukskrivna och pensionärer, ensamstående och barnfamiljer osv osv ... och så kan man samtala med dessa människor som representerar Sverige INNAN man sätter igång och gissar fram en politik som man TROR passar.

Är inte det ett bra förslag så säg??

Men det är klart .. då handlar det ju om VANLIGT FOLK .. och dom förstår sig ju inte på POLITIK!!

Så dumt av mig .. tänkte inte på det!

måndag 15 november 2010

Tänk att få tänka lite själv!!

Jag följer den danska dramaserien "Brottet" som SVT sänder andra säsongen av just nu och jag undrar varför svensk tv inte längre producerar kvalitetsprogram av den här typen??

I Expressen kan vi i dag läsa om en ung (24 år?) och korkad deltagare i programmet "Ung och bortskämd" som ser dokusåpadeltagandet som en YRKESROLL. Han ser sig själv som en SKÅDESPELARE som sätter sig in i rollen .. och som statist har han sin lilla mamma som verkar lika mediak*t som sin son.

Så patetiskt! Att vara 24 år och se det som en framgångsrik "karriär" att gestalta puckon i arrangerade dokusåpor???

Ännu mer patetiskt och ömkligt är det med vuxna föräldrar som spelar med i sina barns försök att nå kändishimlen genom att förnedra sig i tv.

När jag följer "Brottet" så inser jag vad jag saknar i det svenska tv-utbudet .. att få tänka SJÄLV och slippa känslan av att den som skapat programmet har förutsatt att jag är en komplett idiot!!

Handlingen är snårig, svårbegriplig ibland .. ingenting är givet och personerna precis så otydliga och inkonsekventa i sina beslut som människor är i verkliga livet, till skillnad från det som vi oftast erbjuds .. Ensam mamma söker, Robinson, Lyxfällan, Rent Hus, Grannfejden, Bonde söker fru, Paradise Hotel och liknade såpor där karaktärerna är förutbestämda, hopklippta och "castade" för att skapa den illusion som produktionsbolaget bestämt sig för att vi ska köpa redan på idéstadiet.

Det är så föraktfullt mot tittarna att utgå från att ALLA är fullständiga puckon utan någon tankeförmåga alls .. så´na som sitter med en öl och en påse chips och garvar läppen av sig åt en Rosa Kanin eller dreglar över halvvuxna barn som leker "Kungar" i Tylösand.

Det bästa vi har sett i underhållningsväg i vår tv i år är så´nt vi köpt från en annan tid .. minst 40 år gammalt. (Jag kastar mig över *beställa-symbolen* så fort det släpps en gammal kvalitetssserie.) Svenska Hjärtan, House of Elliot, Familjen Ashton .. och gamla Wallanderfilmer med LASSGÅRD i huvudrollen. (Någon annan Wallander finns inte .. efter honom blev filmerna öken!).

Malin Roos skriver "Det tragiska är att SVT har fallit i puckofällan" ..

... det är hon inte ensam om att tycka och nu tycker till och med jag .. som plikttroget betalat min tv-licens i evigheters evighet .. att det är dags att befria folket från tvångsanslutningen till SVT!!

Framsteg kan bli felsteg ..

.. är rubriken i den lilla Dysterbok jag har fått av en vän som tyckte jag hade anlag för ämnet.

Texten är .. "Om du går i dina egna fotspår ... kommer du ingenstans."

Dessa genialiska visdomsord från åsnan Ior vidarebefordrar jag härmed till de människor som nu panikslaget letar efter en ny partiordförandekandidat till Socialdemokraterna efter Mona Sahlins avgång, och till dem som slåss för att ingå i .. eller slippa ingå i .. den valberedning som ska vaska fram de slutgiltiga förslagen till extrakongressen i mars.

Vid en snabb översikt på vilka som kan ta över efter Mona Sahlin så ser det inte ut att bli en lätt uppgift.

DN har en lista på 10 namn som inte direkt får en väljare att hoppa högt av lycka. SvD lägger av någon anledning till Ibrahim Baylan och Wanja Lundby-Wedin till kandidaterna .. men det kanske bara är ett önsketänkande från en borgerlig tidning??

AB:s egna kandidater .. förutom DN:s lista, är Jytte Guteland, Ilija Batljan och Håkan Juholt .. och Jytte Guteland är också Lars Törnmans "Räddare i nöden"???

Det vete sjutton hur han tänker där??

Direkt från SSU till partiordförande???

Men både Socialdemokraternas och svenska folkets favoriter är lika orimliga sett med mina ögon .. Margot Wallström och Thomas Bodström????????

Men självbevarelsedriften är större än maktbegäret hos både Margot Wallström och Thomas Bodström .. de svarar unisont och eftertryckligt .. NEEEEEJ!! ... på frågor från media.

Men det gjorde i och för sig Göran Persson också.

"Margot Wallström" .. säger Maken. "Att hon är så populär beror enbart på att ingen riktigt vet vem hon är, vad hon kan och på att hon inte varit synlig i svensk politik på evigheter. Skulle hon ens överväga att byta ut sitt nuvarande drömjobb mot partiledarjobbet hos sossarna skulle åtminstone jag kräva friskintyg."

Det han säger om Thomas Bodström tänker jag inte återge .. men han skrattar gott efter det han har sagt det.

Men som väljare?? Finns det någon sosse som jag spontant tycker om och känner förtroende för??

Hmmm .. jag gillar Ilija Batljan av någon anledning, men förtroende?? Och Lars Stjernkvist i Norrköping som var så hederlig att han drog sig tillbaka till kommunpolitiken hellre än att bli en av Göran Perssons ja-sägare .. han kan väl aldrig bli aktuell.

"Det står inget vidare till" .. säger Ior i min Dysterbok. "Det har inte stått vidare till på länge nu."

söndag 14 november 2010

Att leda handlar inte bara om att vilja ..

.. utan också om att veta och kunna. Framför allt handlar det om att veta vad man vill, varför man vill det, hur det ska förverkligas ... och kunna förmedla det till dem som ska genomföra det hela.

Jag är övertygad om att Mona Sahlin verkligen VILLE göra ett bra jobb, verkligen VILLE föra Socialdemokratin framåt och verkligen, verkligen VILLE bli landets första kvinnliga statsminister.

Det räckte inte med det.

Nu har hon meddelat att hon avgår efter bara fyra år. "S har kommit i otakt med sin tid och sina väljare" .. säger hon, och det är sant och det gäller också Mona Sahlin själv.

Jag är ingen politiker eller politiskt kunnig människa .. men jag är en VÄLJARE, och som sådan har jag alltid tyckt att det verkat vara en vandringsmyt när jag gång efter annan läser om vilken gudabenådad och skicklig politiker Mona Sahlin är.

Jag tror mera på Göran Perssons ord .. "Det är inga nya tankar och idéer Mona för fram, utan hennes styrka har varit och är fortfarande att hon är kommunikatör, att hon förmedlar ett budskap"

Det räcker inte att bara kunna TALA vackert .. man måste också kunna visa resultat. Mona Sahlin har ofta talat varmt, innerligt och insiktfullt om politiska frågor, men till min förvåning har hon förvånansvärt ofta hakat upp sig när det gäller följdfrågor på det hon precis uttalat sig så sakkunnigt om? Som väljare har jag misstänkt att det varit någon annan som lagt orden i hennes mun och inte repetererat in vilka följdfrågor som kunde följa?? Men jag kan ha fel .. det har jag ofta.

Nu när hon meddelat att hon inte ställer upp till omval så kan jag inte låta bli att skriva det som jag tänkt under det senaste året.

VAD har Mona Sahlin egentligen utfört för stordåd under sina knappa 30 i riksdagen??

Om vi helt bortser från den turbulenta tid som följde efter att Ingvar Carlsson utsåg henne som sin efterträdare till statsministerposten?

Som arbetsmarknadsminister skulle hon minsann minska på det betungande regelverket för småföretagare .. vis av sina egna misslyckanden som egenföretagare.

Vad hände??

Som Integrationsminister tog hon upp frågan om hedersrelaterat våld mot kvinnor och talade varmt och känslosamt om Pela Atroshi och Fadime Sahindal som mördats av sina manliga anhöriga .. det skulle aldrig ske igen.

Vad hände??

Till min förvåning ser jag att Mona Sahlin också varit miljöminister?? Vad hände .. jag märkte inte ens av att hon hade uppdraget??

Så var det dags att bilda en allians. Hon VILLE verkligen det .. men kunde hon, visste hon vart hon var på väg, hur det skulle genomföras och hur det skulle mottas .. och kunde hon ena och samla sin allians så att alla gick mot samma mål??

Vi ser resultatet i dag.

Det räcker inte med att VILJA ha något .. du måste också veta HUR det ska genomföras, FÖRSTÅ vilka konsekvenser ditt eget handlande kan medföra och KUNNA förmedla din övertygelse till dem som ska "köpa" din idé.

Det räcker inte att peka på tidningarnas löpsedlar och mena att andra gör fel.

Nu ska det väljas en ny partiledare .. och jag tittar på vad som erbjuds???

De VILL väldigt gärna har jag förstått .. alla som nu tar avstånd från Mona Sahlin.