tisdag 30 juni 2015

Akta dig Annie Lööf .. för här kommer Ebba Busch Thor!


 Annie Lööf har hittills toppat listan över de borgerliga partiledarna och eftersom jag aldrig någonsin hört den nyvalde Kd-ledaren tala, så hade jag inte stora förväntningar.

Men som hon överraskade, Ebba Busch Thor. En partiledare som talade i klartext, som ville något och som vågade säga det också .. det var inte i går vi fick höra en tydlig partiledare tala och peka med hela handen.

Det var nästan så jag blev chockad av höra en svensk politiker ta upp ämnen som hittills gömts under en bekväm SD-stämpel. Men Ebba Busch Thor verkar inte vara rädd för vänstervreden och identitetspolitikernas raseri .. det var starkt.

Dammet yrde från skynkena hon rev av de förbjudna åsikterna och det var, ärligt talat, hoppingivande och uppiggande.

För hon gör rätt, ska våra svenska politiker ha en chans att hejda strömmen av DÖ-trötta väljare till Sverigedemokraterna så måste de våga ta tillbaka de frågor som de gett dem ensamrätt till.

Jag är imponerad .. och av twitterflödet och AB:s ledarskribent att döma så kom den rödgröna proteströrelsen i rejäl gungning .. och som jag har längtat efter lite mod, bett och tydlighet i debatten i stället för otydligt mummel och vaga löften om något som ska inträffa någon gång i en avlägsen framtid.

Fortsätter hon i den här stilen så är hon den räddning som Kristdemokraterna så väl behöver.

Men stackars Anna Kinberg Batra som ska försöka matcha Kd:s och C:s starka och karismatiska kvinnor och stackars, stackars Jan Björklund som nu kommer att få överta Göran Hägglunds roll som Alliansens trivselfarbror.

Nu hoppas jag bara på att Folkpartiet väljer Jasenko Selimovic som Sveriges första utrikesfödda partiledare .. den enda folkpartist som jag vet som vågar vara lika tydlig och orädd som Ebba Busch Thor.

Det är nästan .. men bara nästan .. att jag glömmer att hela gänget är bundet av ett trohetslöfte till själva sinnebilden för otydlighet .. Stefan Löfven och den rödgröna otydligheten.

Fram till 2022!!

Efter ett tal som detta känns det som en förolämpning och en omöjlighet.


Expr., DN, DN, SvD, DI,

Utvecklingsmoral, ..


.. det är det som saknas i Sverige, enligt Stefan Löfven. Vad jag förstår är utvecklingsmoral ett sk nyord som innebär att var och en ska ta ansvar för sitt eget liv, sin egen utbildning/utveckling och sin egen framtid .. och så långt låter det ju bra.

Men ska medborgarnas utvecklingsmoral få en chans att växa så krävs det också utvecklingsmarginal .. plats och utrymme att växa på. Tyvärr så finns det väl inget parti som är så skickligt på att snäva in .. eller utplåna .. människors utvecklingsmarginaler med lagar, regler, föreskrifter och krav som just Socialdemokraterna.

Jag skulle så gärna vilja servera ett glas hemgjord saft och en hembakad kaka till självkostnadspris .. säger konsthantverkaren som visar och säljer fantastiska textilarbeten i uthuset där h*n bor. Men det är, som alla vet, totalt förbjudet. Eller förbjudet och förbjudet? Visst går det om h*n investerar i lokaler som Livsmedelsverket godkänner, bygger en handikappanpassad toalett och ser till att det finns lagstadgad kassaredovisning.

Vilket gör att "självkostnadspriset" och en stilla stund i trädgården blir så dyr att det inte är någon idé, vilket är synd eftersom den stunden kanske hade stimulerat någon till inköp av en hemvävd matta eller ett fantasieggande överkast som räcker i generationer. Vilket i sin tur kanske hjälpt konsthantverkaren att synas tillräckligt mycket för att få sälja till en återförsäljare och öka sina inkomster så att h*n kan leva ett hyfsat liv med hjälp av sin egen utvecklingsmoral.

Små steg är också steg .. och den som tvingas att stå still kommer ingenstans, eller hur Stefan Löfven?

Sjukpensionären som inte kan eller orkar göra något annat än att sticka vantar måste skänka bort resultatet eller sälja svart för att inte bli av med sin försörjning, den arbetslöse som är ett begåvat datasnille hjälper pensionärer med obegriplig teknik i hemmet för pengar som staten aldrig får höra talas om, eftersom kostnaden för hjälpen annars skulle bli dyrare än betalningen. Det finns liksom ingen utvecklingsmarginal för den bidragsberoende som bara har utvecklingsmoral men inget utvecklingskapital.

Utvecklingsmarginal är en möjlighet att börja utvecklas utan att staten vill ha del av den framtida vinsten innan du ens vet om det finns någon möjlighet till vinst överhuvudtaget.

Sälja på Blocket kan vara en möjlighet att städa upp i ekonomin .. men säljer du regelbundet något som du tillverkar i hemmet för att dryga ut en bidragstillvaro eller för att visa utvecklingsmoral så begår du ett lagbrott om du inte redovisar alla dina kostnader och intäkter.

I Kalle Anka, som jag läste som barn, ställde knattarna ut ett bord vid vägen och sålde lemonad till förbipasserande. Det var en symbol för den amerikanska drömmen som sa att alla kunde tjäna ihop till sin egen förmögenhet .. förklarade mina föräldrar.

Åh vad jag ville göra precis det .. men så gör man inte här, sa min ordningsamma mamma. Man skämmer inte ut familjen på det sättet. Och i dag tror jag att det är förbjudet om det blir anmält.

Det finns tusen och en små, små hinder som gör att kreativa människor antingen är kreativa i smyg och största olaglighet eller ger upp alla utvecklingsdrömmar.

Den nysvenska familjen .. där alla familjemedlemmarna visar stor och entusiastisk utvecklingsmoral .. köper kiosken eller bensinmacken på orten och upptäcker snart, men inte tillräckligt snart, att det kostar mer än det smakar att vara egen småföretagare i Sverige. Men då är det för sent, då har redan Skatteverket och Kronofogden sett till att ekonomin förödd för all framtid. Utvecklingsmarginalen var snävare än de var vana vid .. och så kvävdes deras drömmar i rättvis och solidariskt reglerad ordning och reda.

Utvecklingsmoral kräver att det finns utrymme att växa i egen takt och efter egna förutsättningar. För den som startar från noll och ingenting är det lika lätt att utvecklas i det rödgröna samhället som att bo i ett hus byggt av sadomasonit, vilket .. enligt Livet.se .. är en tunn, pressad träprodukt för golvläggning med små stålspetsar som oförhappandes hoppar upp och genomborrar den gåendes fotsulor.


Utvecklingsmoral utan utvecklingsmarginal är en omöjlighet, Stefan Löfven


GP, Expr., Expr., DN,

måndag 29 juni 2015

Återvinning är något bra och det märks ..


.. att Stefan Löfven blivit påverkad av sina miljöpartistiska samarbetspartners.

I rask följd fyrade han av de senaste 20-30 årens socialdemokratiska löften, kompletta med tidstypiska klyschor, floskler och extra allt. Och precis som i schlagerfestivalen kompletterade han det hela med välplacerade tonartshöjningar och känsloladdade bastoner.

Men .. hur var det nu med svaret på de viktigaste tre bokstäverna som skulle sätta Stefan Löfven på kartan som en stor statsman .. H U R ?

H U R ska statliga och kommunala  jobb generera skatt som räcker till satsningar på allt som kan satsas på, höjda löner på statliga och kommunala jobb, bättre villkor för alla, bättre välfärd, bättre skola, ett tryggare liv, bostäder till alla, jobb till alla och öppna gränser för alla som behöver någonstans att bo, en försörjning, en utbildning och ett arbete?

Talet Stefan Löfven var ideologiskt och retoriskt oklanderligt med tonartshöjningen perfekt tajmad .. men var fanns innehållet och berättelsen om H U R "samarbetsregeringen" ska skapa landet som flödar av mjölk och honung.

H U R ... i trekvart satt jag och väntade på svaret, lösningen på alla problem.

Eller var svaret den nya floskeln .. utvecklingsmoral? Det frivilliga arbetet som staten förväntar sig av civilsamhällets eldsjälar - de (o)frivilliga


Skälvkänslan är påtaglig hos DÖdlorna i Almedalen?


Särskilt duktiga lärare ska få mer betalt .. säger Stefan Löfven stolt och tror att han har löst skolans alla problem. Men .. vad är det för skillnad på det här förslaget och Jan Björklunds förslag om att särskilt duktiga lärare ska få mer betalt?

Det påminner nästan om Stefan Löfvens lösningsförslag när det gäller tiggeriet. Det var väl också en direkt kopia av vad han tidigare kallade för Moderaternas fiskande i grumliga vatten?

Läraryrket behöver en högre status som uppnås med högre löner .. enligt statsministern. Men hur blir det då med särskilt duktiga sjuksköterskor, duktig hemtjänstpersonal och duktig vårdpersonal inom omsorgen? Behöver inte vårdyrkena få en högre status för att lösa problemen med nyrekrytering inom vården som också har låg status och låga löner?

Poliserna borde väl också få något uppiggande, nu när arbetsbördan ökar i takt med befolkningsökningen? Kanske inte mer betalt .. för det har ju inget alliansparti föreslagit än, men lite högre befogenheter att verbalt tilltala dem som planerar att ta livet av sin nästa? Alltså inget våld eller så .. men liiiite högre tolerans för ett eller annat kraftuttryck i stridens hetta?

Årets Almedalsvecka är .. sett så här på avstånd .. den minst intressanta någonsin.

DÖ ligger som en våt filt över hela tillställningen. Vad spelar alla vackra ord för roll när åhörarna inte längre kan förlita sig på att det som sägs är sant och inte ingår i någon slags byteshandel med deras förtroende som insats?

En dödla är en avliden reptil, enligt Livet.se. En definition som jag tyckte var så rolig att jag i åratal har använt för att beskriva dem som lovar mycket men aldrig levererar.

Politiska DÖdlor är det väl lika mycket liv i som en vanlig dödla när de håller tal där de inte låtsas om att de tillsammans har förändrat de tidigare demokratiska spelreglerna till ett DÖmokratiskt falskspel där det ena politiska blocket recyklar det andra politiska blockets hånade och förkastade politiska visioner för att vinna det blockets väljares röster eftersom det egna blocket läcker röster till ett parti som enligt ALLA etablerade DÖdlor inte finns.

Inget politiskt parti verkar ha tillräckligt mycket förtroende för sin egen politik för att direkt adressera väljarna med löften om att lösa de problem som väljarna anser vara mest angelägna.

Då är det säkrare att utlova möjligheter till extra lönepåslag på 3000 kr till de lärare som kommunerna frivilligt vill höja lönerna för. Och det vet vi ju alla hur mycket pengar som våra redan hårt ansträngda kommuner är beredda att FRIVILLIGT avstå från, eller hur?

Definitionen av osäkerhet är .. enligt Livet. se .. skälvkänsla, något som visar sig extra tydligt nu under Almedalsveckan.


Expr.,


Jag är inte den som direkt badar i sprit ..

.. men ibland .. då och då .. rätt ofta,faktiskt .. tycker jag att det känns bra med ett glas vin.

Eftersom alkohol också kan ses som ett slags konserveringsmedel så anser jag också att en kvinna i min ålder behöver all hjälp hon kan få för att motarbeta de negativa förändringarna som sker år efter år. En slags gördetsjälv-behandling som kanske inte leder till ett ungdomligare utseende men absolut till ett barnsligare beteende.

Men .. tyvärr och tack vare våra politikers flathet när det gäller det allt mer utbredda tiggeriet, så ser det ut som om jag mer eller mindre tvingas framleva mina dagar som en allvarsamt åldrande nykterist.

Sett ur folkhälsosynpunkt så borde staten avlöna den tiggare som parkerat sig bara 1-2 meter från ingången till vårt systembolag .. men för oss som försöker ta oss in är h*n lika effektiv som Kerberos, som släpper in själarna till underjorden/Hades, men aldrig släpper ut någon.

H*n är arg, tiggaren utanför Systembolaget. På riktigt rejält förbannad. Så rosenrasande att det fordras ett mod jag inte har för att ens komma i närheten av den mugg han hanterar som om den var en skarpladdad handgranat.

Det är visserligen imponerande att h*n orkar upprätthålla denna glöd och ilska under en hel arbetsdag men de som väl tagit sig in i lokalen förföljda av diverse högljudda förbannelser .. de låter i alla fall så? .. blir så ängsliga att de drar sig för att ta sig ut.

Denna situation har tagit sig ganska roliga uttryck. De som är klara med sina inköp drar benen efter sig tills de tillsammans med andra kan bilda en liten grupp som sedan i rask takt kastar sig ut genom dörren för att undvika enskild exponering. Ingen låtsas naturligtvis om något, men det sneglas, rotas i påsar och väskor eller tittas i mobiler .. tills läget är det rätta.

På sista tiden har jag sett tendenser till att detta beteende har börjat uppstå redan vid ingången.


Det ska visst vara ovanligt många seminarier om integration och invandring i Almedalen i år? Förmodligen är det för att politikerna ska kunna hänvisa till dem och slippa ta upp den besvärliga frågan i sina tal? I Expressen var det också en debatt om vad som ska göras med tiggeriet .. något som verkar ha utmynnat i de gamla vanliga fraserna om samverkan med och krav på Rumänien och Bulgarien.


Men ingenstans verkar det finnas någon som har modet att tala om de här frågorna på samma tydliga och raka sätt som Mona N:son Denne gör i Helsingborgs Dagblad. Det är ett fattigdomsbevis i svensk politik tycker jag.



Däremot så talas det mycket och med vackra ord om fattigdom och medmänsklighet .. men vem kommer med ett förslag som gör just "vår" tiggare lite mindre förbannad och påstridig, så att jag och mina medkonsumenter oantastade kan inhandla en flaska vin att trösta oss med?


DN, SvD,

söndag 28 juni 2015

Definitionen av ordet dödla är ..


..  avliden reptil, läste jag en gång på Livet:se, avd definitioner, och det är ju helt obegripligt att det är det enda som dyker upp i huvudet när jag lyssnar på Annie Lööfs tal i Almedalen. Ett av de bättre .. till och med kanske det allra bästa tal hon hållit?

Och ändå så krälar den avlidna DÖdlan envist fram och påminner mig om att allt är ett spel för galleriet, spelarna är köpta och matchen uppgjord på förhand?

Så i stället för att skriva om det som var bra i centerledarens tal .. och det var en hel del .. eller det som var dåligt .. och det var också en del .. så leker jag vidare med mina egna definitioner av andras definitioner av ord som inte finns. Som till exempel ..

Dumokrati, med betydelsen Pampvälde, kan väl lika gärna förvandlas till .. DÖmokrati för att beskriva en avlivad demokrati?

Dukument, definierat som Inskrift på krogens bordsbeklädnad kan lätt kan omarbetas till DÖkument .. ogiltigförklarat valresultat alternativt byråkratiskt återupplivande av dödlan.

Duminant som tolkas som Enfaldigt överlägsen kan bli DÖminant med betydelsen Enfaldigt underlägsen och ..

Disel som en Energiform som utvinns ur dimma blir då naturligtvis DÖsel, en Energiform i form av konstgjord andning som godkänns av Miljöpartiet.

Diskussion definierad som en metod att få andra att bekräfta sina misstag för lika lätt tankarna till DÖskussion, vilket i sin tur definierar en metod att enas om samma misstag.

Depression är den dysterhet som en psykiater fått hand om och en DÖpression är med samma självklarhet den dysterhet som infann sig efter decemberöverenskommelsen.

Demikrat är en Halvledare medan DÖmikrater i sin tur blir högervänsterpolitiker som försöker få väljarna att tro att de är obundna av en överenskommelse som de fattat bakom deras rygg.

Och eftersom årets Almedalsvecka bara gör mig DÖdligt DÖprimerad så avslutar jag med ett citat från Per Olov Enquist och hoppas att jag blir mer uppiggad av att höra Stefan Löfven läsa innantill i morgon ..


Det svåraste med ett politiskt ställningstagande är ju inte att inta de rätta, aktningsvärda ståndpunkterna - det kan vilken idiot som helst göra - utan att i tid inta de motbjudande men nödvändiga.


DN, SvD,

Almedalen - "en unikt öppen mötesplats ..


.. och en symbol för vår demokrati som vi ska värna om" .. skriver Brit Stakston i dagens Expressen."Här finns möjligheten att mötas IRL och våga gå fram till den där politikern för att ställa frågan man länge burit inom sig. Stoppa ordföranden i organisationen man beundrar och bestämma ett möte. Debatter. Diskutera. Gränderna bubblar av samhällsengagemang."

När jag torkat skrattårarna ur ögonvrårna så kan jag berätta att ungefär så trodde jag också att det var, när jag och Granntanten åkte till Almedalen 2013. Men min Almedalsupplevelse skiljer sig helt från den Brit Stakston så lyriskt beskriver. Eller så var förutsättningarna fel från början .. sådana som jag har kanske ingen plats i Almedalen och får därför aldrig komma så nära att vi kan uppleva att "närheten till samtalen med den politiska makten gör Almedalen unikt".

Men å andra sida så var den politiskt enögde Özz Nujen en större upplevelse än partiledartalen för Brit Stakson förra året, så det kanske beror på förväntningarna?

Men den som påstår att alla är välkomna att delta i det politiska samtalet och att "Almedalen är en plats för alla" .. den ljuger eller har väldigt dålig verklighetsförankring.

I år har jag, som vanligt, min egen rapportör på plats och förväntar mig ärliga och uppriktiga gräsrotsrapporter från Granntanten, men i väntan på dem så passade jag på att läsa igenom och samla ihop små brottsstycken av hur jag upplevde mitt livs enda Almedalsvecka. Den som vill följa hela veckan kan klicka på etiketten "Almedalen Light" under inlägget.

2013 ...

Göran Hägglund ... Förvånansvärt många människor i publiken framför talarpodiet bildade egna små samtalsgrupper under talet. Bland annat så hade KRIS och en engelsk bulldogg en trevlig stund i gröngräset medan Göran talade om gemenskap och tillit och det var väl en illustration så god som någon .. även om jag inte tror att varken bulldoggen eller KRIS-gruppen hörde ett ord av vad han sa? Men att vara DÄR verkar vara huvudsaken för en del.

Jimmy Åkesson ... Frågan är om någon annan kan överträffa publiksiffrorna som Jimmy Åkesson fick i kväll? Om jag hade dragit ett djupt andetag hade förmodligen personen bredvid kvävts av syrebrist. [ .. ] Bakom mig hade jag en kvinna som vrålade i mitt vänstra öra och när jag gav henne onda ögat vid ett särskilt skärande ljud så nöjde hon sig med mollstämda burop. Hennes ”systrar” fanns strategiskt utplacerade i publiken och svarsropade eller svarsbuade. Om det inte ger debattartiklar eller sura krönikor så har jag totalt tappat greppet och SD åker ur riksdagen nästa år.För utan medias och övriga partiers hjälp med högljudda avståndstaganden och skrämselpropaganda skulle ju nästan ingen ha hört talas om Jimmy Åkesson. Det är han nog både medveten om och road av, tror jag.

Gustav Fridolin ... Dagens partiledare är Gustav Fridolin. Internt i vår familj går han under beteckningen ”den lille fjanten” … och det hoppas jag att han inte uppfattar som en kränkning utan som en kärleksfull beteckning på en pojkvasker som gör så gott han kan utifrån de förutsättningar han har. [ .. ] Så var det då Gustav Fridolins tur att tala till folket och jag måste erkänna att både jag och en påtagligt stor del av åhörarna snabbt tappade fokus och började tala med varandra om helt andra saker. Men det var faktiskt väldigt trevligt och givande … för någon stor talare är han inte, magister Fridolin.Ska jag bara tala för mig själv så var det mördande tråkigt. Men roligt för programledarna som satt och väntade på det podium som jag satt på kanten till.

Fredrik Reinfeldt ... Jag som är lite löjligt förtjust i fakta uppskattade verkligen Fredrik Reinfeldts tal och hans pedagogiskt tydliga genomgång av hur ungdomsarbetslösheten mäts. Det är nog bara oppositionen som kan protestera mot det han sa .. men så är de också väldigt förtjusta i att klassa en 15-åring som söker sommarjobb som arbetslös. Stackars lilla barn, eller hur? Ledig från skolan och arbetslös från juni till augusti!! Fakta är trevligt, engagemang som är byggt på fakta känns trovärdigt och ett tal som till största delen handlar om den egna politiken är befriande .. enligt min uppfattning.

För jag är så tråkig att jag vill att de visioner och framtidsdrömmar som jag ska ställa upp på ska vara både realistiska och genomförbara. Och eftersom både Ylva Johansson och Mikael Damberg bara stod några meter från oss och hånlog eller kallpratade talet igenom så kändes alternativet inte särskilt lockande. Men det är ju hur jag ser på saken. En hel hög människor är villiga att lägga sina liv och sin framtid i händerna på Löfven, Fridolin och Sjöstedt … så någonting måste jag ha missat?

Jonas Sjöstedt ... Som tur var kunde vi sitta på TV4:s podium medan Jonas Sjöstedt började sitt tal. Det tog drygt en halvtimme så var vi djupt deprimerade bägge två, gav upp resten av bedrövligheten och (efter en trevlig middag med en av Grannys många bekanta) vandrade vi sorgset mot uppförsbackarna som skulle ta oss hemåt. (Detta var enda gången under Almedalsveckan som jag måste erkänna att vi inte var 100% opåverkade av alkohol och att vi mycket riktigt  gick totalt vilse i natten. ) ..... Eller så KAN man tolka det som att det vänsterpartistiska budskapet med kollektiva vänstervägvisare där varje varje röd gubbe oundvikligen följs av en grön .. på fel stolpe som dessutom sitter vid fel avtagsväg vilket leder till att man går totalt vilse i tillvaron och att det enda som håller modet uppe är ett uppiggande, kapitalistisk glas?? (Obegripligt? Jajamensan, det var det för oss också!)

Jan Björklunds ... tal idag uppskattades och applåderades mer än det Gustav Fridolin höll och publiken var dessutom tyst och lyssnade hela talet igenom vilket inte har varit fallet alla
gånger. (.. det verkar dock inte ha varit särskilt minnesvärt? Eller så var det den vänsterpartistiska påverkan på nattsömnen som störde koncentrationen?)

Annie Lööf ... Så var det Annie Lööfs dag i dag. På plussidan var det varma, soliga vädret och den mjuka ligg- och sittvänliga gräsmattan och på minussidan var de långa tankepauserna som Annie tog mellan styckena i talet. Plus och minus blev tyvärr nästan lika med insomnande, trots att jag ansträngde mig till det yttersta och tyckte att det mesta var välunderbyggt och välformulerat. Men en sak är alldeles säker .. åker jag till Gotland igen så kommer det INTE att ske under Almedalsveckan!

Stefan Löfven ... Jag har lyssnat på alla tal hittills, men kommer alltså att missa sosseledaren. Men en kväll när vi satt på gräsmattan vid scenen och väntade på en partiledare så traskade en känd sosse förbi tillsammans med sina mannar och fällde följande föraktfulla kommentar .. ”detta är verkligen politik för gräsrötter!”Jag lovar att det inte fanns något smickrande för gräsrötterna i den meningen! Men det får mig också att misstänka att morgondagens tal inte direkt ses som ett viktigt tal?

Sammanfattning ...

Alltså .. det här med Almedalsveckan övergår mitt förstånd. Jag har gått på seminarier, minglat och lyssnat på tal, men har ännu inte fått klart för mig vad det ska vara bra för?

Jag börjar misstänka att jag inte har rätt förutsättningar för att vara en god Almedalsbesökare? I dag var jag till exempel på ett seminarium anordnat av SJ där den nye SJ-chefen Crister Fritzon presenterade sitt jättenya team. Han berättade om framtidsmålen vilka var punktlighet, tillgänglighet och hållbarhet. Och det var ju … rätt självklart?Jag tror till och med att det talades om korvgrillning för barn och en lekhörna där tågåkande barn kunde få lära sig köra tåg medan föräldrarna smorde kråset i buffévagnen som skulle få en ny och bättre meny .. eller nåt liknande? Uppmärksamheten sviktade lite grand måste jag erkänna.

 Det som förvånar mig mest .. eller rättare sagt det som jag missuppfattat mest .. är att det inte finns någon .. (fullvuxen) ..  partipolitisk representation förutom partiledartalen. I min totala okunnighet trodde jag att partierna skulle vara representerade på fasta platser där det gick att ställa frågor, men så är det inte. De minglar internt och enskilt i stället och förmodligen räcker rosén bättre då och så behöver ingen vara rädd för att göra bort sig när den gjort sin verkan?

Det som är roligast är det som inte har något alls med partipolitik att göra. Lobbyisterna har jättekul grejor för sig när de säljer in det som de vill att skattebetalarna ska betala för det allmännas bästa. Elbilstävlingar till exempel, där politikerna fick leva ut gamla pojkdrömmar under tjo och tjim. Det finns också gratis filmvisning och gratis ståuppande och fotbollsmatcher och egentligen så är det nog lättar att räkna upp det som inte någon klipsk tänkare tänkt ut för att stärka kapitalinflödet.

Allt eftersom veckan har framskridit har det stört mig något enormt att merparten av de seminarier och mingel som jag besökt har varit så oprofessionellt arrangerande och så illa modererade. (vid flera tillfällen var frågeställarna uppenbart vidtalade och förberedda för att förhindra "obehagliga" frågeställare att få ordet.) Vid flera tillfällen har paneldiskussionerna tagit en helt annan vändning än vad den ursprungliga inbjudan angav.Besöket på båten Elida till exempel … där var ämnet ”har religionen någon plats i politiken”, om jag minns formuleringen helt rätt? Men det hela utmynnande i ett upprört vevande om vem som blev mest offer .. den som konverterade från islam till kristendomen eller den som konverterade till islam från kristendomen?? Men de hade veckans njutbaraste gratisgodis. Chokladpraliner med ljuvlig fyllning!!

Här i Almedalen får vi gratistidningar. [ .. ] Jag känner allvarligt talat inte igen mig i beskrivningarna av vad jag ser och hör på plats? Förmodligen beror det på att jag inte fattar det på grund av min enorma dumhet och obetydlighet eller på att journalisterna inte är helt nöjda med det de ser framför sig?. [ .. ] ”I slagskuggan av partystämningen i Almedalen sitter jag och försöker fatta läget för de som inte har några rättigheter alls” .. skriver Monica Gunne. [ .. ] om Monica Gunne vill ”fatta läget för dem som inte har några rättigheter alls” så  borde hon gjort det på någon annan plats än i Almedalen. Här finns bara människor MED rättigheter .. möjligen finns de andra närmare hennes ordinarie arbetsplats i huvudstaden?

Låter jag lite sur?

Möjligen beror det på att jag känner mig en aning osynliggjord.  Jag har nog aldrig någonsin varit på en plats där jag så tydligt avfärdats som fullständigt ointressant när jag inte kunnat presentera en intressant titel.

Det vimlar också av kända politiker och journalister här och jag som för det mesta inte lägger märke till dem, förrän Granntanten väser i mitt öra .. BAYLAN!!, VERONICA PALM!!!, ÖSTROS!!, YLVA JOHANSSON!!, DAMBERG!!!! .. blir ofta nästan nedtrampad när de kommer med sina följeslagare som en liten armé.

Om jag hade varit lika liten som de tydligen ser mig, så hade jag bitit dem i benen!!!

"Att i vår polariserade tid skapa inkluderande mötesplatser för samtal och debatt där vi möts bortom tangentborden, öga mot öga och utbyter erfarenheter är den mest angelägna demokratigärningen vi tillsammans kan göra.Almedalen som demokratifestival är viktigare än någonsin.Väl mött i Visbys gränder" ... avslutar Brit Stakson sin debattartikel och jag är fullständigt övertygad om att hon kommer att trivas som fisken i vattnet tillsammans med människorna hon delar åsikt och känner sig trygg med.

Men jag tvivlar på att hon ens kommer att lägga märke till Granntantens flamingofärgade kalufs över rosévinsglasets kant.

fredag 26 juni 2015

Det bidde ingen obligatorisk fördelning av asylsökande ..


.. bland EU-länderna, trots att de som redan nu tar ett stort ansvar krävde det. Frivillighet var i stället det man enades om under det nyligen avslutade EU-toppmötet. De som vill får alltså FRIVILLIGT öppna sina hjärtan. Till skillnad från de som INTE vill?

Men det som sägs i EU-möten brukar sällan ha någon likhet med det som sedan sägs i Sverige, när besluten omformulerats i svenska politiska floskler och klyschor.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven tolkade alltså uppgörelsen POSITIVT, som något HELT NYTT, ett GENOMBROTT, därför att .. Medlemsländerna säger att vi vill frivilligt bidra. Nästa steg blir att se till att alla länder också tar det här ansvaret i praktiken och Sverige kommer självfallet att vara pådrivande i det arbetet.

Jamen dåså?

Men?? De tunga EU-avtalen då? De som tvingar Sverige att öppna sina gränser och som inte kan brytas? De tvingande "internationella konventionerna" eller "internationella avtalen" som våra ledande politiker alltid gömmer sig bakom när någon tar upp den ovälkomna frågan om invandring och integration .. gäller de bara för Sverige?

Är det bara vi som har så många tvingande internationella regler och konventioner att förhålla oss till att vi inte ens får kontrollera vem som kommer varifrån, om vederbörande är den h*n är eller har den ålder h*n påstår ... medan övriga EU-länder kan välja om de FRIVILLIGT vill välja ut ett lämpligt antal asylsökande .. eller inga alls?

Kan man ens kalla sådana överenskommelser för "internationella"?

Eller är det bara "snömos och floskler" som Fnordspotting skriver i en klarsynt bloggpost?

Men om nu statsministern kommer att se till att Sverige är pådrivande i arbetet att få EU:s medlemsländer att FRIVILLIGT påta sig det ansvar som vi i vår tur tvingats ta efter som vi godkänt "tunga EU-avtal" som tydligen inte gäller alla EU-länder? .. så kanske Stefan Löfven kan se till att också försöka fördela lite tiggare över övriga Europa?

Eller har Sverige undertecknat något tungt, unikt och tvingande "internationellt" EU-avtal om dem också?


För handen på hjärtat .. miljön känns inte direkt hälsosam i vår lilla stad längre och värre lär det väl bli om det omtalade högtrycket infinner sig innan sommaren är slut. Något som Johan Westerholm på Ledarsidorna skildrar på ett särskilt levande och öppenhjärtligt sätt.



torsdag 25 juni 2015

För en evighet sedan ..

 .. förbarmade jag mig över några halvvissna pelargoner på ICA. Att jag plockar på mig en massa "stackars" växter är en ständigt upprepad historia. I vårt hem och vår trädgård finns andras ratade krukväxter, några skrymmande monster som en restaurangägare helt grymt ställt vid soptunnan, växter jag ärvt, fått .. eller tyckt synd om när de reats ut efter det att säsongen tagit slut.

Efter genomförd räddningsaktion brukar jag peta ner dem någonstans utomhus där det finns plats eller i krukor inomhus där jag sedan raskt glömmer bort dem och låter dem klara sig med ett minimum av tillsyn.

Det gör att det växer underliga växter överallt där de egentligen inte trivs .. men ändå överlever år efter år i en miljö som de inte är avsedda för och under förhållanden som de inte är anpassade till.

Men de lever i alla fall .. och alla är räddade av mig! Vilket gör att åtminstone jag mår bra och känner mig som en god och fin människa.



Pelargonerna däremot är en helt annan historia. De 3-4 första tog sig och blev prunkande blombärare i en kruka på gården och när hösten kom förvandlades de långsamt till spretiga överlevare i fönstren inomhus.

Den följande våren lyssnade jag på expertisen och klippte ner dem och fick på så sätt ett antal pelargonbabysar som jag petade ner i små krukor där de växte till sig till stora pelargoner som fick göra sina föräldrar sällskap i ett antal krukor på gården ..

.. och fick följa med in för vinterförvaring, nedklippning och förökning i ett större antal små krukor ..

.. vilket gjorde att vi fick köpa fler stora utomhuskrukor och balkonglådor för att få plats med dem ..

.. fram till hösten då jag släpade in allihop och trängde ihop dem på platser där de inte trivdes men ändå överlevde så pass att jag kunde klippa ner dem till våren och på så sätt skaffa mig ett ännu större antal pelargonbabysar som sedan blomstrade hela sommaren i nya krukor lite här och där.

Ett år slängde jag de avklippta pelargonbabysarna i en plastpåse, som fick stå på verandan när frosten kom, för att få slut på pelargonvansinnet. Men efter ett par dagar kunde jag se att de fortfarande levde och då tog jag in dem och planterade dem i små krukor i alla fall.

I vårt hem finns alltså ett enormt antal pelargoner som ska tas om hand när sommaren kommer. De blir bara fler och fler och snart vet jag faktiskt inte var jag ska göra av dem. Ibland lyckas jag ge bort några av de minsta och mest välväxta, men merparten är inte mycket att ha utom den korta tiden innan det är dags att ta in dem och missköta dem fram till den dagen då de får chansen att bli fler igen.

Ett minnesvärt år lät jag en bekant förvara dem i ett svalt, ljust förrådsrum för att de skulle få vila. Någon sa att det var bäst för dem .. men resultatet blev att jag förlorade nästan 20 gamla vänner.

Nu blev du väl glad .. du som alltid beklagar dig över att du är invaderad av pelargoner .. sa den fd bekantingen glatt när jag förvånat såg vad som fanns kvar efter expertförvaringen. Jag blev jätteledsen .. för ska jag göra mig av med något så vill jag faktiskt göra det själv.

Jag börjar se mig själv som en pelargonmissbrukare .. eller en pelargonmotsvarighet till de kattsamlare som tar hand om hemlösa katter som sedan får leva pelargonliv i en vanlig lägenhet .. bara för att ägaren ska känna tillfredsställelsen av att ha utfört en god gärning.

Egentligen så är du en övertygad miljöpartist .. sa en annan bekant. Du har allt som krävs, men lyckligtvis så vet du inte om det och därför begränsar du dig till pelargoner.

Jag undrar vad h*n menade med det?



onsdag 24 juni 2015

Den rödgröna regeringen fiskar i Moderaternas grumliga vatten ..


.. eller hur det nu blir när vår regering presenterar i stort sett samma förslag som Beatrice Ask och Thomas Tobé hånades för så sent som i april?

I dag kallade barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), justitieminister Morgan Johansson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MPtill en pressträff på Rosenbad under rubriken ”Att bekämpa utsatthet och tiggeri – ingen ska behöva tigga”.

Detta för att visa att den rödgröna regeringen minsann gör det alliansregeringen inte gjorde under åtta år .. dvs kallar till pressträff om ett "åtgärdspaket" gällande "bekämpandet av tiggeriet".

Jahaja?

Precis som de moderata skribenterna gjorde i sin debattartikel anser våra nuvarande ministrar att ..

.. problemet bör lösas på plats i tiggarnas hemländer med hjälp av den nationella samordnaren och ett samarbete mellan Sveriges och Rumäniens regeringar, oklart hur? För visst har vi hört det här förut utan resultat?

.. Utnyttjande och exploatering av utsätta människor är redan förbjudet .. om någon kan bevisa det .. men lagstiftningen ska ses över .. förmodligen i en utredning .. så att ingen kan tjäna pengar på andras tiggande? Vilket alltså är tillåtet i dag?

.. Regler för avhysning av illegala bosättningar på icke-offentlig mark oavsett om den är kommunal eller privat finns inte. I dag måste markägaren själv ta reda på namnet på varje person som uppehåller sig  där ... om det är möjligt ..  begära handläggning om avhysning ..som kan överklagas ..och sedan betala 600 kr/person för att få dessa avhysta .. bara för att upptäcka att några andra namnlösa bor på platsen osv osv.

Ett FÖRSLAG till lagändring kan väntas till våren .. det är mer än välkommet .. men sedan ska det stötas och blötas, omarbetas och skickas hit och dit och när det väl är klart så har kanske alla tiggare flyttat hem, eftersom det nya kontantlösa samhället gjort Sverige till ett ointressant resmål?

Den nationella samordnaren ska samordna, frivilligorganisationerna ska arbeta frivilligt och engagerat, en arbetsgrupp ska tillsättas och en utredning om ett lagförslag är redan påbörjad. Dessutom så ska barn-, äldre- och jämställdhetsministern tala vid en lunch i Almedalen.

Effektiviteten och engagemanget i förslagsskapandet överträffas bara av de närvarandes öppna hjärtan, medlidande och omsorg om alla fattiga och utsatta som inte är svenska medborgare och saknar tillgång till det allt glesare skyddsnät som är dagens svenska välfärd.

Sedan talade kultur- och demokratiministern vackert om hur vi alla ska vara goda mot varandra och om hur hemskt det är med våld och trakasserier mot de allra svagaste i samhället. Jag håller med om det, men önskar att hon lagt till att våld och trakasserier inte löser några som helst problem i något samhälle.

För min del .. och enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna .. är det lika förkastligt och föraktligt om en människa misshandlas, trakasseras eller förföljs för sin sociala situation, sitt ursprung, sitt kön, sin religion, sin sexuella tillhörighet eller sin politiska övertygelse. Våld, förföljelse och trakasserier drabbar inte bara tiggare och det sker ibland med högt uppsatta personers välsignelse, om bara målet är det rätta.

Våld och trakasserier kan aldrig accepteras. Punkt.

Jag mår så illa när innehållslös godhet är riktad mot särskilt utvalda mål som enbart gynnar givaren. Nästan lika illa som jag mår när någon påstår att visioner ska räknas som faktiska resultat.

Vattnen som våra politiker fiskar i är nu så grumliga att ingen av dem egentligen vet vad det är de fiskar efter .. men det gör tydligen ingenting, huvudsaken verkar vara att vi som ser på ska tro att det finns något av värde att fiska upp?