tisdag 30 september 2014

Om riksdagens 349 ledamöter är ..


.. grädden av Sveriges politikerkår och de som är bäst skickade att styra landet är jag rädd för att jag är så okunnig och korkad att jag helt enkelt MÅSTE vara Sverigedemokrat, enligt alla förståsigpåare? Eftersom jag dessutom bor mitt i spenaten så kanske det enda som ger mig en chans till fritt val är att jag inte är man?

Men å andra sidan så är borgerliga väljare inte särskilt populära de heller, så det kanske inte märks vad jag än gör?

Är det förresten någon som känner djupt och innerligt förtroende för sossar, vänsterpartister eller miljöpartister i dagsläget?

Jag förstår inte riktigt vad som händer just nu?

De enda som räknas som goda och fullvärdiga medborgare verkar vara högutbildade storstadsbor som dessutom ses som innehavare av ett oskattbart kulturellt kapital medan alla som framlever sina händelselösa liv på landsbygden ses som obildade fån som inte vet sitt eget bästa och röstar på SD. Vilket gör oss ansvariga för att riksdagsledamöterna måste gå på rad som dumma gäss i tre timmar och rösta blankt i valet av en enda kandidat som därefter utses till den talmanspost som bara han kunde få??

Ett stort antal riksdagsledamöter fick alltså lämna Hemliga Brasklappar och känna sig goda när de gjorde det som de tänkt göra i alla fall fast på ett mer demokratiskt sätt .. och en riksdagsledamot fick anklaga 801 278 väljare för rasism inför tv-kamerorna .. på skattebetalarnas bekostnad eftersom det är de som betalar hela cirkusen?

Ett "genialiskt protesterande" som lämnade åtminstone mig fullständigt förvirrad?

Var det någon mer än jag som tänkte på Astrid Lindgrens bok "Kalle Blomqvist"? Ni vet, den där striden stod om Vita eller Röda rosen skulle äga Snusmumriken. Men den kanske är helt bortcensurerad vid det här laget? Jag är övertygad om att barn i dag inte klarar av att läsa om hur barn såg på rättvisa och brottslighet förr. För att inte tala om konstapel Blom .. som var en karaktär som ingen bör förledas att tro på i dagens samhälle.

Den som vi däremot förväntas tro på är den blivande statsministern, som förresten lär vara en av de bästa förhandlarna LO hade att erbjuda när Juholt sparkades ut till vänster? Ett verkligt vinstkort för Socialdemokraterna och den efterlängtade Frälsaren och Räddaren i Nöden?

Men jag fattar inte finessen med att först förödmjuka och förnedra Jonas Sjöstedt som tack för draghjälpen i valrörelsen .. och sedan bjuda in till förhandlingar för att få stöd i regeringsbildandet??

Det enda som hände var ju att Vänsterpartiet reagerade med ilska och hämndlystnad .. blev förbannade och kränkta, rent av .. vilket förmodligen låg bakom hela omröstningsfiaskot.

Där fick alla se att Vänstern minsann inte sålde ut sig .. typ?

Hur tänkte förhandlargeniet där?

Och Miljöpartiet?

Vad är det för mening med Miljöpartiet? Partiet som visat sig vara Vänsterns totala motsats och till salu till vilket pris som helst?

Originalspråkröret Birger Schlaug sörjer sitt forna parti och döper om Fridolinpartiet till "Meningslösa Partiet" vilket inte direkt känns fel ... men lite sorgligt.

Jag som minns Miljöpartiet från start kan inte heller se den minsta likhet mellan dagens maktsugna stövelslickare och dem som talade om öppna landskap, självhushåll, giftfri miljö och odling, gemenskap, avståndstagande från konsumtionssamhället, grön politik, hemstickade tröjor och miljöansvar .. inte bara i Stockholms innerstad utan i hela Sverige.

På bara två veckor så har ickevåldsförsvarskravet blivit JA till allt som det tidigare var blankt NEJ till. Förbifarten som skulle stoppas till varje pris ska nu skjutas upp år efter år fram till nästa val och Bromma flygplats kommer att förbli Bromma flygplats så länge som det garanterar statsrådsposter till Fridolin och Romson.

Skolan kommer att utvecklas som sossarna vill ha den .. det vill säga, användas som ett verktyg för att dölja ungdomsarbetslösheten .. och det enda Miljöpartiet får är svekdebatten när det visar sig att lärarlönerna, lärartätheten, resultaten och storleken på klasserna inte förändrats nämnvärt år 2018.

Men då kanske vi redan har en annan regering? Frågan är bara om vi fortfarande har ett Miljöparti?

För handen på hjärtat .. är det någon som tror att det kommer att stängas några kärnkraftverk under den kommande mandatperioden?

Och om det blir nyval .. kommer Vänstern att läcka så mycket röster till F! och Gudrun Schyman att vi inte längre har något Vänsterparti? För vad spelar det för roll att inte vara till salu om det ändå inte finns någon som är intresserad av att köpa.

Hur tänker förhandlargeniet om han bakar in ett förslag om obligatorisk gymnasieskola .. som ingen annan vill ha .. i en budget som är själva förutsättningen för att han ska kunna bilda regering?

Hur tänkte han när han själv .. tillsammans med SD .. bröt den praxis som tidigare gjort att en regerings budget togs i sin helhet eller förkastades i sin helhet?

Har Geniet en Stor Plan som jag är för dum för att förstå?

Eller ska den nya regeringen också låtsas som om landet tredje största parti inte finns och välja att anpassa politiken efter deras önskemål, före vad som är bäst för landets medborgare?

Eller kommer denna rörighet att bestå fram till den dag då ingen längre förmår fatta några vettiga beslut alls?

I dag förklarade kungen riksmötet öppnat och efterlyste ett samhälle präglat av respekt och utan våld. ..

..Ni, ledamöter av Sveriges riksdag, kan skapa förutsättningar för ett sådant samhälle. Etik och moral måste stå högt på dagordningen.

Det säger en hel del om hur det står till med svensk inrikespolitik när jag uppfattade det som ett skämt och ett kungligt ståuppinslag. Förmodligen var det en uppriktig önskan, men han kan knappast ha trott på det själv efter gårdagens uppvisning.


DN, DN, DN, DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, Expr.,

måndag 29 september 2014

Ovärdigt, ansvarslöst, pinsamt och löjeväckande,


.. är det så här vi kommer att ha det de närmaste fyra åren så kommer jag att skämmas över vår svenska riksdag och regering.

Svenska folket .. 801 178 personer .. har röstat fram Sverigedemokraterna till landets tredje största parti. Jag tror inte att det är för att SD har de i särklass bästa politiska lösningarna, utan för att en växande andel av väljarna har tappat förtroendet för de övriga partiernas företrädare, deras motiv och verklighetsförankring.

Dagens slutna .. jättehemliga .. omröstning i valet av riksdagens andre vice talman förändrar förmodligen inte den känsla till något bättre.

Det är inte utan att jag misstänker att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet VILL driva igenom ett nyval?

Något som efter dagens bravader förmodligen skulle gynna Sverigedemokraterna oerhört.

Socialdemokraternas och Miljöpartiets försök att lagstifta om obligatorisk gymnasieskolgång utanför det ordinarie riksdagsarbetet .. genom att smyga in den i en lika jättehemlig budget gör inte heller att förtroendekapitalet ökar .. snarare tvärtom.

Dagens förlorare är i alla fall Gustav Fridolin som fick den otacksamma uppgiften att lansera Socialdemokraternas lösning på arbetslöshet före 18 års ålder.

Som tack fick han ensam och ostört tala med media om "synliggörandet av varenda unge", små klasser, många och välavlönade lärare och otyget med betyg, krav och andra påfrestningar som kan göra att skolplikten känns tråkig.

Men jag vet inte hur han tänkt sig det hela när det redan nu råder brist på behöriga lärare och det inte finns något större hopp om tillräckligt många inom överskådlig framtid? De små klasserna saknar redan nu de lokaler som behövs för att de icke-existerande lärarna och de "överblivna" barnen ska få plats.

Det är i och för sig kommunernas ansvar och kommunerna stretar med att hålla alla dörrar och hjärtan öppna eftersom befolkningsökningen och den ökande andelen äldre också är kommunernas ansvar  .. precis som alla andra kommunala ansvarsområden inom vård, skola och omsorg.

Men vad spelar pengar för roll när det handlar om godhet och vackra visioner?

Ett problem som vi inte kan blunda för är att det är alldeles för många elever som inte har något större intresse för skolarbetet alls. En del för att de inte ens hinner lära sig språket fullt ut innan grundskolans slut, en del på grund av lättare funktionshinder som ingen hinner ta ställning till, andra för att de kommer från miljöer som gör att de redan från start blir frånåkta av sina jämnåriga ... listan kan säkert göras längre, men gemensamt för dem alla är att deras ointresse och svårigheter blir en börda både för dem själva och för dem som har ambitioner och intresse.

För många av de sistnämnda blir gymnasiet en lättnad när de som ändå inte fick den hjälp de behövde får slippa därifrån.

Med S & Mp:s lösning kommer de att tvingas kvar i klassrummen i ytterligare några år.

Det ser inte så bra ut så här i text, låter ännu sämre när jag säger det, för S och Mp är naturligtvis de Goda som vill väl med sin, på pappret, korrekta lösning .. men vad som behövs är inte en tvingande lag på längre skolgång utan mer resurser på dem som inte kan tillgodogöra sig de första nio årens skolundervisning.

Jag håller med Jan Björklund .. Gustav Fridolin har åkt på en blåsning. Av allt vackert han säger just nu så är det bara sosseförslaget om obligatorisk gymnasieskola som Stefan Löfven vill smyga igenom i budgeten.

Resten är den glass Miljöpartiet saknade i Almedalen ..
 
 .. som kommer att smälta bort och försvinna så fort som Stefan Löfven får möjlighet att bilda regering.

Gud vad jag saknar Håkan Juholt!


Som en elefant i en porslinsaffär stormade han in, till tonerna av Elvis Presley, strösslande med färgstarka liknelser och löften. De som mötte honom talade om "utomkroppsliga upplevelser", Aftonbladets Åsa Linderborg utbrast "Äntligen – en riktig sosse i sossetäten "och skrev;

"När Juholt pratar lyssnar man ..Om jag var Fredrik Reinfeldt skulle jag vara vettskrämd; Juholt är den förste partiledaren på tjugo år som kommer presidera ett 45-procentsparti. Man förstår att borgarpressen gör allt för att staga upp den socialdemokratiska partihögern, men frågan är vad Vänsterpartiet kan göra för att inte förblekna i jämförelse – mer än att byta partiledare."

Håkan Juholt hade visioner, älskade liknelser, frustade av välvilja och positivt tänkande och erbjöd en politisk vision som var en blandning av traditionellt knytkalas och gränslöst rajveparty.

Alla skulle ömsom söka värme hos varandra som pingviner eller trängas under ett gemensamt paraply. Nytänkandet och de flödande visionerna hade inga gränser och vid ett tillfälle drabbades min blogg av tekniska problem som föranledde följande klagosång .. Att inte kunna blogga på grund av tekniska fel, är oerhört frustrerande, men att inte kunna skriva när Håkan Juholt skuttar omkring i Göteborg som en frustande fruktbarhetseffekt, med ett ymnighetshorn som han kastar miljoner ur som om det var kakor till folket, det är tortyr!!

Så småningom- insåg jag att pingvinliknelsen var en del av Håkan Juholts feministiska vision, eftersom orsaken till att pingvinhanarna står så tätt tillsammans är att de inte kan göra mycket annat. De står nämligen för ruvandet av äggen som de förvarar på fötterna under 2 månader och kommer därför inte ur fläcken.

Det pingvinsamhälle som Juholt rekommenderade var alltså ett paradis för feminister. Pingvinhanarna tvingades värma sig på varandra medan honorna hittade på något roligare på ett, förhoppningsvis, varmare ställe.

ALLT var möjligt, ALLA skulle vara med, det fanns ingen måtta på Håkan Juholts tro på vår inneboende medmänsklighet, värme, längtan efter gemenskap, generositet .. och innehållet i statens skattkista.

"Alliansens skräck: Juholt-effekten!" .. vrålade GT/Expressen.

"Nu ser Juholt ut som en vinnare!" ... hojtade Aftonbladet

"Fri tandvård för alla upp till 25" ... lockade Effekten själv med och lovade i rask takt att avskaffa "pensionärsskatten", ge bredband till HELA landet, avskaffa barnfattigdomen, satsa storslaget på Kulturen, ge lägenheter till alla och då särskilt studentlägenheter och så berättade han hur valde ut och testade sin kulbo bland 800 andra kulbo-exemplar som han hittade på nätet.. så att hon skulle passa honom som ett par ingådda tofflor.

Sosseledarens dramatiska utspel lyckades ofta placera honom själv i ett hörn .. som när han vägrade att befinna sig på "samma sida" som Jimmie Åkesson och helt sonika avstod från en partiledardebatt samtidigt som han presenterade en budget som han själv tyckte var lite "huller om buller" .. men bra ändå, om man såg till själva grundtanken.

Som var odelat positiv på ett negativt ekonomiskt sätt.

Cecilia Hagen gjorde en minnesvärd intervju med den pratglade partiledaren och det jag minns är svaret på hur de första månaderna hade fungerat .. "Möjligen är jag överraskad över att jag var så väl förberedd på allt." Eller på frågan om han var en ofokuserad person .. "Nej, jag är väldigt fokuserad, men kan verka ickefokuserad eftersom jag har en förmåga att ta in allt omkring mig samtidigt. Som nu. Jag pratar med dig samtidigt som jag hänger med i vad folk har för sig utanför fönstret." .. och Cecila Hagens sammanfattning som inte hade mycket gemensamt med Åsa Linderborgs oförbehållsamma beundran .. "Han är impulsiv, på gränsen till manisk. Hans svada är imponerande. Den fråga torde icke finnas som han inte skulle kunna ägna minst fem fullmatade minuter åt att försöka besvara. Hans pressekreterare Ann Wolgers ser oavbrutet nervös ut."

Och sedan rasade allt och det blev en förlåtelseturne och en time out och så klev han in i politiken med nya krafter och satte foten mitt i klaveret igen och så blev det krismöten och rubriker, rubriker, rubriker och till slut så stod han ensam och övergiven av alla i ett köpcenter i Oskarshamn och berättade att han avgick.

Och sedan kom Stefan Löfven.

Där Håkan Juholt var ett sprakande fyrverkeri, en verbal tsunami och en berusande berg- och dalbanefärd är Stefan Löfven en promenad i en ekande tom industrilokal.

Ljuset är släckt, tystnaden är total .. det enda som hörs är de tunga stegen .. ingen vet vart de är på väg, eller tillsammans med vem de går? Ingen har en aning om när de är framme, hur långt det är dit, om det ens finns något mål.

Håkan Juholt var en Visionär och Inspiratör .. som skrämde livet ur ett visionslöst, oinspirerat parti..

Stefan Löfven är Chef.

Punkt!

Jobbet ska göras. Det här det tar jag hand om. Ni ska inte bry er om hur eller när .. för här är det jag som bestämmer och ni får veta vad som gäller när det är klart. Kom inte här och lägg er i!

Svenska folket ska behandlas som anställda, få avtalsenliga löner om de lyder order, kommer i tid och uppfyller kraven .. annars väntar avdrag på lönen eller arbetslöshet utan bidrag.

Gud vad jag saknar Håkan Juholts fantastiska, omöjliga värld .. 

fredag 26 september 2014

"Substantiella förändringar" ...

.. varken mer eller mindre tänker Jonas Sjöstedt nöja sig med om han ska agera dörrmatta åt Stefan Löfven.

Inte nöjer han sig med löften om en utredning om vinster i välfärden eller annat trams.  Här gäller det att få substantiella förändringar till stånd .. för Jonas Sjöstedt och hans parti är inte till salu för mindre.

För även liiiite makt är mer än ingen makt och en pytteliten seger, även om det bara gäller ett enda litet ord är bättre än att rakryggat och ensamt bära vänsteroppositionens tunga börda.

Det är bara att ge upp .. inget parti kan överleva i Socialdemokraternas skugga och på det här sättet så kommer Jonas Sjöstedt att bli odödlig i Vänsterpartiets historieskrivning som Mannen som inte var till salu (för varken mer eller mindre än substantiella förändringar.)

Jag väntar med spänning på uppföljningsbrevet till de största välfärdsbolagen .. där han förhoppningsvis ersätter texten .. Vi i Vänsterpartiet kommer att se till att vinstsyftande företag inte tillåts vara kvar i vård, skola och äldreomsorg ... med den något förändrade meningen ..

Vi i Vänsterpartiet kommer att se till att vinstdrivande företag kommer att möta substantiella förändringar i arbetet i vård, skola och äldreomsorg.


Däremot så kan han behålla avslutningsmeningen .. Tveka inte att höra av er om ni har några frågor. Lycka till.
Så här trött ..

 .. blir en 4,5 månader gammal upptäcktsresande som ägnat en hel dag åt att erövra en helt ny värld.

Men vilken dag det var.

Vår Makalöse Maurice gick ut hårt när han upptäckte golvkrukorna med våra ålderstigna arveväxter som framlever sina sista dagar i golv-till-tak-fönstret i sovrummet. Med en våldsamt intresserad vapendragare vid sin sida bestämde han sig för att det var hans uppgift att sprida all denna jord över golvet för att skapa en mer .. hmm? .. naturlig? .. inredning. Eftersom det också lossnade diverse blad och grenar så ökade intresset också hos vår annars så stillsamma Rackarkott och när jag kom in i handlingen så var det på vippen att blomkrukan förvandlades till en kattoalett med en fikusbladstuggande Rackarkott som intresserad åskådare.

Vi får nog möblera om lite tror jag?

Men varför vila när det finns oceaner av oupptäckta utrymmen? Raskt fann vår krigare en hängande djungel av blöta kläder som passade utmärkt som kattgömställe .. när de väl hamnat i en hög på golvet. Jättekul, enligt Rackarkotten .. som genast uppfann leken "Hitta katten under tvätten" .. medan jag ägnade mig åt "rädda tvätten från leken hitta katten under tvätten".

Vi hittade vår upptäcktsresande under badkaret, i diskmaskinen .. tvättmaskinen var stängd .. i sopskåpet, skurhinken, skafferiet och i kylskåpet .. som nu ska få en varningstext av samma ordalydelse som diskmaskinens .. VARNING .. KAN INNEHÅLLA NYFIKEN SIAMES!

Det verkliga stordådet var tömningen av kattlådorna. En oväntad överraskning fram på kvällskvisten. Det vill säga .. han skovlade ut sanden utanför själva lådan och jag blev överraskad.

Det har vandrats på alla fönsterbräden för att vi ska inse vad som inte längre bör stå där och krypits mellan fönsterbräden och element så vi fick en inblick i vilka utrymmen som försummats när det gäller dammsanering och det har tassats på ställen där det aldrig tidigare placerats en tass.

Dessutom så kan alla märkliga felstavningar eller svårtolkade ord som eventuellt dyker upp på den här bloggen också hänföras till klåfingriga siamestassar eller snabba avstamp på vägen till fönstret med flest krukväxter. Jag ber om ursäkt på förhand och hoppas på full förståelse.

Över, under, vid sidan av .. både horisontellt och vågrätt .. smyyygande som en orm eller flängande som en fullständig galning. Efter att ..för femtioelfte gången .. ha fräst bort fridstöraren från sin PRIVATA korgstol, undrade Hittekatten ..  när ska han åka hem egentligen?

 Men Rackarkotten tycker att .. (14q = hemligt siamesmeddelande? från en förbipasserande?) .. han är kul. Särskilt roligt är det när jag blir upprörd .. NEEEEEJ, inte DÄR!! .. och kastar mig handlöst för att rädda något eller trampar på diverse "kattleksaker" som ligger och dräller precis där jag sätter fötterna.

Och när ingenting riskerar att gå sönder så har den lille terroristen TRÅKIGT eller är HUNGRIG och springer runt fötterna, jamande högt, ihärdigt och uppfordrande. När vi äter så avbryts måltiden av att en liten tiger klättrar på ryggen, på stolarna under bordet, två runda blå ögon över bordskanten eller av att ett mörkbrunt siamesben fiskar efter hemligheter i närheten av tallriken.

I ett obetänksamt ögonblick alldeles nyss, hängde jag in ett nytvättat plagg i vår stora garderob med skjutdörrar. Ett magiskt paradis uppenbarade sig .. ett landet Narnia för en storögd siames .. och just nu sitter han och funderar över hur han ska kunna upprepa den magiska handling som gör att han får tillgång till det.

Jag ser att han förstår hur det ska gå till och att han kommer att klara av det när han får mer kraft i benen. Då blir det dags att tejpa igen garderoben .. igen.


Men nu längtar jag efter att han ska klappa ihop lika fridfullt och totalt som han gjorde i går kväll. DÅ ska jag passa på att njuta av både honom och lugnet.

Kan vi inte få en alternativ huvudstad i stället för en Förbifart?


 Min pappa var krögare och jag minns hans skildringar från sin tid på Stockholms finare krogar. Det han berättade var så lagom fint och det var där och då jag först fick höra talas om kackerlackor och sk "restaurangsnusk" bakom de fina fasaderna.

Redan på hans tid fuskades det med råvarorna, men jag minns att han sa .. om krögarna på restaurangerna i landsortsstäderna skulle fuska med köttet i samma utsträckning som i storstäderna skulle de gå i konkurs. För där är gästerna bönder och jägare eller har sådan anknytning att de VET hur den äkta varan ser ut och ska smaka. Det är bara i Stockholm som man kan servera vad f*n som helst och kalla det för oxfilé.

Nu när jag lyssnar till tystnaden från vår näste statsminister så förstår jag hur de kommande åren kommer att bli. Som en fackföreningsförhandling bakom stängda dörrar som sedan presenterar ett spikat resultat som sedan resulterar i en häftig motreaktion och ett lika praktfullt nederlag.

Jisses vad jobbigt! Och TRÅÅÅÅKIGT!

Och händelselöst .. bortsett från AB:s rubriker som förmodligen kommer att skildra bristen på innehåll i det som inte händer som en effekt av det "avdukade bordet".

Håhåjaja .. och ingen Förbifart Stockholm kommer det att bli under min livstid heller.

Vad ska vi med Stockholm till egentligen? En stillastående ankdamm för "intellektuella" vänster- och miljöpartister?

Trafiksituationen gör ju vår huvudstad till det närmaste vi kan komma en sk Gated Community? Vi betalar visserligen för Kulturen som finns tillgänglig för den som kan ta sig till den .. men för de flesta av oss går det snabbare att åka till London eller Paris för att frossa i ett mer levande kulturutbud.

Jag bor 13 mil från Stockholm. Från Västertorp till Hornsgatan eller Djurgården tar det nästan en och en halv timme om vi inte åker när det mesta är stängt .. och då är det ju knappast någon idé.

Vi har alltid varit engagerade teaterbesökare men om föreställningen börjar klockan åtta så måste vi åka hemifrån klockan fem för att vara på den säkra sidan .. och det har ändå hänt att vi sprungit in i salongen med andan i halsen. Det är inte längre värt besväret.

Det räcker med att någon får punktering så är köerna milslånga inom fem minuter.

Åk kommunalt, ta tåget eller bussen .. säger den frälste miljöpartisten, och jag önskar att jag kunde få bjuda på den resan vintertid och med alla byten hit och dit. Då är en restid på totalt 5-6 timmar att föredra.

Men åker vi åt andra hållet så hinner vi nästan till Göteborg på samma tid?

Så vad ska vi som bor i övriga Sverige med Stockholm till?

Shopping?

Hahaha .. vi har ju samma utbud här? Och det som inte finns kan inhandlas på nätet och levereras till dörren av lantbrevbäraren.

Nöjeslivet? Betala dyrt för det som är både billigare och bättre hemma? Förmodligen roligare också, eftersom klassklyftorna är mer vanligt förekommande på storstadskrogarna? Här står ingen och sorterar efter värde i dörren .. här kommer alla in, så småningom.

Men storstadsmiljön är förmodligen nödvändig för alla under 25 som hoppas på en karriär i Paradise Hotel .. eller för dem som vill SYNAS tillsammans med andra som vill SYNAS eller som är KÄNDISAR? För dem finns ju inget annat bekräftande skyltfönster än Stureplansgettot.

För oss som bor på ena sidan Stockholm och har familj på den andra ligger Stockholm som en kork i vårt familjeliv. ALLT måste förhållas till trafikrytmen i Stockholmsområdet ... bröllop, dop, begravningar, bemärkelsedagar och fester.

En familjeträff som tidigare innebar en restid på totalt 3-4 timmar och en trevlig stund däremellan, är nu för tiden en komplicerad historia som bäst sker med övernattning och transporter mycket tidigt eller väldigt sent.

Som det ser ut nu så kommer den planerade förbifarten att vara både underdimensionerad och omodern när den äntligen kommer igång och Stockholm kommer att bli en ännu mer isolerad stad, befolkad av hipsters, journalister, politiker, kulturarbetare och kändisar som producerar och konsumerar varandras alster i en självbekräftande, ryggdunkande evighetsdans. Likformade grupper som talar sig varma för mångkulturen men som samtidigt stänger in sig i likformade stadsdelar där alla oliktänkande ses som hot och fiender?

Jag vill ha en modern huvudstad med puls. En mångkulturell huvudstad där engagerade människor får utlopp för sin kreativitet. Mer innehåll än yta. Där olikhet är värdefullare än likformighet. En ung stad med utrymme för alla åldrar .. en stad där inte priset avgör vad som är "fint" eller "medelklassigt". En levande stad med unika produkter, nytänkande, skaparlust, kreativitet .. glädje och spontanitet .. en plats där "det senaste" landar utan att vara producerat av Lindex, HM eller KappAhl .. eller Gant, Tommy Hilfiger, Prada eller något "godkänt" designermärke. En stad där en arbetarbakgrund är förutsättningen och inte en chick detalj i en "intressant" podcast producerad av en idélös krönikör.

Ta Norrköping .. eller Strängnäs .. eller Eskilstuna, Uppsala, Katrineholm eller vad fanken som helst och bygg en ny huvudstad för ALLA, med rejäla kringfartsleder som inte hindras av vatten eller miljöpartister och sätt fart på Sverige.

Jag vill ha en alternativ huvudstad för oss som vill leva i HELA Sverige .. den gamla kan de som nu anser sig äga den behålla. För när det modernaste och mest kreativa vi har är Södermalm med sin åldrande kultur- och åsiktselit i sina trånga, svindyra bostadsrätter .. då är det inte mycket till levande huvudstad.


Då kanske vi till och med skulle kunna få levande, verklighetsnära och engagerade politiker som söker efter något mer än bara Makt.


SvD, SvD, Expr., Expr., DN, DN,

En ÖRN!!

I vårt närområde finns det mycket djur och de som känns mest spännande är örnarna och ugglorna, eftersom det är så väldigt sällan vi ser dem på nära håll.

Så när vi hade en uggla på grinden under några spännande timmar så fick hundarna hålla sig tills den flög i väg så vi kunde lämna vår utkikspost i hallen och när resterna av ett trafikdödat vildsvin fanns på åkern utanför så satt vi också i timmar och förundrade oss över att en enda örn kunde förvandla stora korpar till kråkstorlek och kråkor till något som mer liknade sparvar?

Fast det var på några 100 meters håll, förstås.

I dag var jag ute och körde relativt tidigt och när jag rundar en kurva efter ett backkrön så ertappar jag en örn som precis satt klorna i något mycket dött, slamsigt och blodigt. 

Alltså .. det är så storslaget att komma så nära en så stor och ovanlig fågel att jag nästan blir religiös!! Jag ville vifta, vinka, ropa .. kom och titta .. SE!! .. en ÖRN!! .. Jisses Amalia vad stor den är? .. samtidigt som jag bromsade in och för ett ögonblick fick sikten helt skymd av örnens enorma vingbredd.

Ingen är det hemma heller.

Så då berättar jag för er i stället.

Ni kan inte ana hur fantastiskt, enormt det var och hur utvald jag kände mig!

torsdag 25 september 2014

"Den Makalöse Maurice ..


.. och hans kultiverade gnagare" .. heter en bok av Terry Pratchett. Den handlar om Maurice, en slipad stadskatt, som tjänar grova pengar på bondfångerier i världsklass genom att använda sig av en flöjtspelande grabb med dum uppsyn och ett gäng kultiverade gnagare ... dvs möss.

Vår nye familjemedlem är också en stadskatt .. hur pass slipad han är får framtiden utvisa .. men enligt Hittekatten så har han i alla fall fått möjligheten att använda sig av någon med dum uppsyn, och om han sedan kan kultivera traktens bondska gnagare är han bara att gratulera.

Så vi döpte honom till Makalöse Maurice .. vilket han genast accepterade. Kanske finns det en släktanknytning till Terry Pratchetts inspirationskälla för länge sedan?

Han är inte stor vår lille Maurice. Jag kan lätt bära omkring honom i en hand och Hittekatten tyckte han var så löjeväckande betydelselös att hon inte ens bevärdigade honom med en blick när vi släppte ut honom från kattransporten.

En fjant!!

Ännu en löjlig Siames .. suckade hon och åt upp nykomlingens mat i förbifarten. Du kommer att få ÅNGRA dig!

En katt begriper sig på en annan katt. Meddelandena går fram, så att säga .. och vår Makalöse mini-Maurice insåg snabbt att det fordras både tid och vikt för att kunna utmana Hittekatten.

Men en HUND!!

En liten katt på 4 månader som aldrig sett en hund kan reagera på två sätt, antingen med skräck och fasa .. eller genom att "försöka slå ihjäl" den. Sätta den på plats! Visa vem som bestämmer eller .. om möjligt .. få ut den ur huset.

Sagt och gjort, en rask höger-vänster på nosen med mörka siamestassar gav inga andra reaktioner än förvåning, så vad är väl naturligare än att inta en klassisk boxarposition på andra sidan och salta på med en mördande slagserie?

Vi skrattade så vi grät vid anblicken av vår förvånade Rackarkott som blev fullständigt paralyserad av att få en ettrig liten anfallare intrasslad i svansregionerna. En målmedveten krigare på ungefär 40 cm stående på bakbenen och utsträckt i sin fulla längd.

Jag vet inte riktigt hur det gick till .. men i stället för den förväntade besvärliga samarbetskonflikten mellan tre olika parter så har vi i stället en solospelare på åskådarplats och ett omaka radarpar som går all in för att ställa till så mycket oreda som möjligt!


Jag funderar starkt på att låna ut vår Makalöse Maurice till Stefan Löfven & Co så att de får ordning på makt- och ansvarsfördelningen.
Kärlek vid första ögonkastet.


För länge sedan läste jag Doreen Toveys bok "Katt i huset" och drabbades av en allt överskuggande längtan efter en siames. Tyvärr så lät jag Maken ta del av skildringen av en siamesägares vardag vilket gjorde att han absolut INTE tänkte låta mig få min önskan uppfylld.

ALDRIG!!

Det blev många andra katter .. men ingen siames.

Jag längtade i minst 15 år .. och så en minnesvärd julafton så fick jag äntligen Siamesen!!

Nu, när vi bestämt oss för att inte ha fler husdjur än Rackarkotten och Hittekatten, är det med både glädje och saknad jag kommer ihåg alla kaosåren med Siamesen. Men .. visst .. allt har sin tid, eller hur?

Suck!

Livet blir ju liiite mer rofyllt när garderoben inte omorganiseras så fort någon glömmer att stänga dörren, byrålådorna bara innehåller kläder som inte försvinner som ormar bakom ryggen och återfinns som genomtuggad gröt i närmaste vattenskål och saker som definitivt inte är ätbara återfinns, i något förändrad form, i kattlådan efter livsfarlig förtäring. Krukväxterna blir genast mindre spännande när de ständigt står på samma plats och livet mer stillastående när det inte avbryts av kraftiga vrål från en Siames i yttersta nöd .. antingen på gardinstången, fastklamrad i bokhyllan eller instängd i kastrullskåpet.

Så, plötsligt .. så finns där en liten överbliven Siames som ingen verkar vara särskilt intresserad av?

Nu är det så att vi verkar ha specialiserat oss på särskilt exklusiva katter .. sådana som det inte finns så många av. Eller som Hittekatten brukar säga .. hos oss bor inga missbildade katter med lååååånga svansar.

Med undantag för Rutiga Katten, som hade en Extremt Lång Svans! Men så var hon också extremt Rutig och lika extremt Extrem!

Den osäljbara siamesen hade en extremt kort svans! Med en extrem siamesknick .. som enligt sägnen är avsett för gudinnor att hänga ringar på när de badar i undergörande, väldoftande bad.

En fullständigt UNIK Siames!

En Makalös Katt!

Men .. i alla fall .. vi är ju förnuftiga människor. Vi har haft vår andel av kaos, katter och hundar. Någon Annan får ta sitt ansvar .. och som Maken sa, hade det varit något annat än en siames, så kanske??


Ni fattar hur det slutade, eller hur?

tisdag 23 september 2014

Goda Omen!


 Svensk inrikespolitik .. i den mån den fortfarande existerar? .. beskrivs just nu i sjöfarartermer .. roderlös, alle man till pumparna (typ), förarlös farkost, oroliga vatten, ett skepp utan kapten, oroliga vatten .. osv osv osv.

För mitt vidkommande verkar det som om det politiska havet drabbats av en rejäl algblomning, och för den som aldrig upplevt en sådan kan jag berätta att det i värsta fall påminner om en kustremsa av ruttnande, grönaktig havregrynsgröt.

Alltså, varken intressant eller engagerande .. bortsett från de tillfällen när det dyker upp utsträckta händer ur sörjan med uppmaningen .. ALLA har ansvar för detta?

Situationen ser så oroande ut att debattörer i vårt närmaste grannland börjar oroa sig för landets framtid och förstånd.

Och det är inte direkt Goda Omen.

Men det är precis vad jag själv lagt rabarber på. Ingen kan väl ha missat att jag är en Terry Pratchett-fan av stora mått? Med undantag för en eller två böcker så har jag nästan allt som han har skrivit om Skivvärlden .. en skatt som jag bevakar girigt och aldrig lånar ut, ens till mina närmaste vänner.

Blir kraven eller bönerna för hjärtskärande, så ser jag till att hitta önskat exemplar som julklapp eller födelsedagspresent hellre än att jag riskerar att bli av med mitt eget. Därför har jag också en liten hög med dupletter.

Men boken Goda Omen har jag liksom inte räknat in, eftersom den är skriven av Terry Pratchett OCH Neil Gaiman .. en författare som jag snarast måste fördjupa mig i.

NU har jag .. efter 27 sidor .. en ny bibel. Stackars er som kommer att tvångsmatas med citat som härmed börjar med baksidestexten på skyddsomslaget ..

Mänskligheten har elva år på sig.

Antikrist är född och Himmel och Helvete förbereder sig på Den sista och slutliga striden. Den som ingår i Den stora planen.

Apokalypsens fyra mc-åkare (Hells Angels, fast på riktigt) är på väg, liksom menige häxjägare Pulsifer och häxan (nåja) Anatema Manick, professionell ättling till sierskan Agnes Nutter som visste precis hur allting skulle gå till, fast inte alldeles exakt.

Nu är det slut! Världen går under!

Men vänta.

Crowley och Aziraphale vill ha ett ord med i leken. Har man levt på jorden som demon och ängel i sextusen år, kan det hända att man börjar ta till sig beteenden som nästan liknar de mänskliga.

Än är det inte över.

Och vem är Ond och vem är God - egentligen?

Författarpresentationen går inte för hackor den heller. Båda författarna uttalar tydliga önskemål om banana daiquiris eller pengar från uppskattande fans .. sådana som mig, som så gärna hade bistått med båda delarna om de bara angett adress eller lämpligt näringsställe.

Jag ryser av lycka och ser boken som ett omen om spännande tider .. för visst handlar den om NU .. den ständigt pågående frågan om vilka som är Onda eller Goda i svensk inrikespolitik, hur och var Den sista och slutliga striden ska avlöpa och vad som ingår i Den stora planen som snart kommer att utkristallisera sig.

Och vilka är Apokalypsens fyra mc-åkare?

Ahh .. jag är i sanning välsignad och när jag läser att de båda författarna skrivit boken under de enda 4-5 timmarna per dag som de båda var vakna samtidigt så inser jag att Ödet har haft ett finger med i spelet.

Dessutom så har ännu ett budskap från Himmel eller Helvete gjort att vår familjebild kommer att förändras inom kort .. samtidigt som jag kraftfullt har bestraffats för kommande eller gamla synder ..


.. men det får jag ta tag i under morgondagen.


DN, DN, SvD, Expr., SvD, SvD,

måndag 22 september 2014

"Du är inte bara ansvarig för vad du säger ..


.. utan även för det du inte säger", sa Martin Luther King Jr, och det är väl ett budskap så gott som något till Stefan Löfven som förtigit det mesta den här valrörelsen.

Men inför fredagen, då sosseledaren ska lämna en rapport till talmannen om förutsättningarna för det planerade regeringsbildandet med Mp, så upprepar Stefan Löfven sina erbjudanden om gemensamt ansvarstagande för Sverige och en önskan att skrota den onödiga blockpolitiken.

ALLT skulle ju vara så oändligt mycket lättare med bara ett block, eller hur?

Eller block och block? Ett parti ger ju absolut bäst manöverutrymme och skyddar landet mot felval och oönskade parti-, samarbets- och alliansbildningar.

"Arbete i samverkan kan lösa många problem som överstiger den enskildes förmåga" .. har någon okänd förmåga sagt och det låter ju väldigt vackert och fungerande, men i det här fallet är det en blivande statsminister som är den enskilde vars problem verkar överstiga den egna förmågan.

"Det var så många som samarbetade att de lyckades döda allt" .. lär Hjalmar Söderberg ha skrivit, och det känns ju också rätt rimligt och tankeväckande, med tanke på alla budskap som kommit från Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Budskap som inte har en siffra gemensamt med någon av de önskade samarbetspartierna? Dessutom så vet vi egentligen inte hur den tilltänkte statsministern förhåller sig till varken det ena eller det andra heller?

Stefan Löfven framställer sig själv som en ödmjuk man som vill väl. Han ser sig som prestigelös, villig att samarbeta i alla frågor och med vem som helst och denna samarbetsvillighet verkar också vara ett villkor för att Miljöpartiet ska få vara med på ett hörn.

Eller?

Vad som helst .. med vem som helst .. hur som helst?

Men vad är han själv beredda att göra, stå för eller avstå från? Vad har han för planer? Finns det någon överenskommelse med Mp? Ska Mp överhuvudtaget vara med i regeringen, vilka områden, vilka ministerposter? Hur ser sossarnas politik ut? Finns det någon socialdemokratisk politik eller är den bara en sämre och dyrare variant av den som Alliansen förde?

Eller blir det som det blir, beroende på vilka som tar ansvar för Stefan Löfvens regering?

VILKET samarbete erbjuder de utsträckta händerna?

Totalt ansvar för regeringens framtida beslut .. oavsett vilka och utan ifrågasättande?

Vad har Löfven själv att erbjuda? Eller tänker han bara vara hjälp- och samarbetssamordnare medan hjälp- och samarbetspartnerna övertar det totala ansvaret för de kommande fyra åren?

Hittills har i alla fall jag bara hört vad Löfven förväntar sig av andra .. men inte ett ord om vad han erbjuder väljarna .. en liten detalj som han varit noga med att hemlighålla hela valrörelsen igenom.

Hans upprepade krav på hjälp och samarbete kanske till en början verkade som ödmjukhet och god vilja .. men i förlängningen blir det en signal om svaghet och oföretagsamhet. Särskilt med tanke på hans egen samarbetsförmåga "för Sveriges bästa" när den avgående regeringen satt i samma "unika" situation som han själv är i just nu. Liiite hyckleri anas mellan de utsträckta händerna.


Sagt om samarbete .. Människorna borde ta lärdom av snöflingorna: Det finns inte två som är lika och ändå samarbetar de så utomordentligt när det gäller stora och viktiga företag, som till exempel att ställa till trafikstockning.

Sagt om hyckleri .. Hycklaren har råd att vara magnifik i sina löften, för h*n har aldrig för avsikt att gå längre än löftet, det kostar ingenting./Edmund Burke


"Det är inte alls för att sätta press på er", sa ångvälten till asfalten".


Expr., Expr., Expr., SvD, SvD, SvDDN, DN, DN, DN,