fredag 26 september 2014

Kan vi inte få en alternativ huvudstad i stället för en Förbifart?


 Min pappa var krögare och jag minns hans skildringar från sin tid på Stockholms finare krogar. Det han berättade var så lagom fint och det var där och då jag först fick höra talas om kackerlackor och sk "restaurangsnusk" bakom de fina fasaderna.

Redan på hans tid fuskades det med råvarorna, men jag minns att han sa .. om krögarna på restaurangerna i landsortsstäderna skulle fuska med köttet i samma utsträckning som i storstäderna skulle de gå i konkurs. För där är gästerna bönder och jägare eller har sådan anknytning att de VET hur den äkta varan ser ut och ska smaka. Det är bara i Stockholm som man kan servera vad f*n som helst och kalla det för oxfilé.

Nu när jag lyssnar till tystnaden från vår näste statsminister så förstår jag hur de kommande åren kommer att bli. Som en fackföreningsförhandling bakom stängda dörrar som sedan presenterar ett spikat resultat som sedan resulterar i en häftig motreaktion och ett lika praktfullt nederlag.

Jisses vad jobbigt! Och TRÅÅÅÅKIGT!

Och händelselöst .. bortsett från AB:s rubriker som förmodligen kommer att skildra bristen på innehåll i det som inte händer som en effekt av det "avdukade bordet".

Håhåjaja .. och ingen Förbifart Stockholm kommer det att bli under min livstid heller.

Vad ska vi med Stockholm till egentligen? En stillastående ankdamm för "intellektuella" vänster- och miljöpartister?

Trafiksituationen gör ju vår huvudstad till det närmaste vi kan komma en sk Gated Community? Vi betalar visserligen för Kulturen som finns tillgänglig för den som kan ta sig till den .. men för de flesta av oss går det snabbare att åka till London eller Paris för att frossa i ett mer levande kulturutbud.

Jag bor 13 mil från Stockholm. Från Västertorp till Hornsgatan eller Djurgården tar det nästan en och en halv timme om vi inte åker när det mesta är stängt .. och då är det ju knappast någon idé.

Vi har alltid varit engagerade teaterbesökare men om föreställningen börjar klockan åtta så måste vi åka hemifrån klockan fem för att vara på den säkra sidan .. och det har ändå hänt att vi sprungit in i salongen med andan i halsen. Det är inte längre värt besväret.

Det räcker med att någon får punktering så är köerna milslånga inom fem minuter.

Åk kommunalt, ta tåget eller bussen .. säger den frälste miljöpartisten, och jag önskar att jag kunde få bjuda på den resan vintertid och med alla byten hit och dit. Då är en restid på totalt 5-6 timmar att föredra.

Men åker vi åt andra hållet så hinner vi nästan till Göteborg på samma tid?

Så vad ska vi som bor i övriga Sverige med Stockholm till?

Shopping?

Hahaha .. vi har ju samma utbud här? Och det som inte finns kan inhandlas på nätet och levereras till dörren av lantbrevbäraren.

Nöjeslivet? Betala dyrt för det som är både billigare och bättre hemma? Förmodligen roligare också, eftersom klassklyftorna är mer vanligt förekommande på storstadskrogarna? Här står ingen och sorterar efter värde i dörren .. här kommer alla in, så småningom.

Men storstadsmiljön är förmodligen nödvändig för alla under 25 som hoppas på en karriär i Paradise Hotel .. eller för dem som vill SYNAS tillsammans med andra som vill SYNAS eller som är KÄNDISAR? För dem finns ju inget annat bekräftande skyltfönster än Stureplansgettot.

För oss som bor på ena sidan Stockholm och har familj på den andra ligger Stockholm som en kork i vårt familjeliv. ALLT måste förhållas till trafikrytmen i Stockholmsområdet ... bröllop, dop, begravningar, bemärkelsedagar och fester.

En familjeträff som tidigare innebar en restid på totalt 3-4 timmar och en trevlig stund däremellan, är nu för tiden en komplicerad historia som bäst sker med övernattning och transporter mycket tidigt eller väldigt sent.

Som det ser ut nu så kommer den planerade förbifarten att vara både underdimensionerad och omodern när den äntligen kommer igång och Stockholm kommer att bli en ännu mer isolerad stad, befolkad av hipsters, journalister, politiker, kulturarbetare och kändisar som producerar och konsumerar varandras alster i en självbekräftande, ryggdunkande evighetsdans. Likformade grupper som talar sig varma för mångkulturen men som samtidigt stänger in sig i likformade stadsdelar där alla oliktänkande ses som hot och fiender?

Jag vill ha en modern huvudstad med puls. En mångkulturell huvudstad där engagerade människor får utlopp för sin kreativitet. Mer innehåll än yta. Där olikhet är värdefullare än likformighet. En ung stad med utrymme för alla åldrar .. en stad där inte priset avgör vad som är "fint" eller "medelklassigt". En levande stad med unika produkter, nytänkande, skaparlust, kreativitet .. glädje och spontanitet .. en plats där "det senaste" landar utan att vara producerat av Lindex, HM eller KappAhl .. eller Gant, Tommy Hilfiger, Prada eller något "godkänt" designermärke. En stad där en arbetarbakgrund är förutsättningen och inte en chick detalj i en "intressant" podcast producerad av en idélös krönikör.

Ta Norrköping .. eller Strängnäs .. eller Eskilstuna, Uppsala, Katrineholm eller vad fanken som helst och bygg en ny huvudstad för ALLA, med rejäla kringfartsleder som inte hindras av vatten eller miljöpartister och sätt fart på Sverige.

Jag vill ha en alternativ huvudstad för oss som vill leva i HELA Sverige .. den gamla kan de som nu anser sig äga den behålla. För när det modernaste och mest kreativa vi har är Södermalm med sin åldrande kultur- och åsiktselit i sina trånga, svindyra bostadsrätter .. då är det inte mycket till levande huvudstad.


Då kanske vi till och med skulle kunna få levande, verklighetsnära och engagerade politiker som söker efter något mer än bara Makt.


SvD, SvD, Expr., Expr., DN, DN,

5 kommentarer:

 1. Malmö är väl en jättefin alternativ huvudstad! Fullt i paritet med Stockholm när det gäller ekonomi (Man har dryga 70 milj. i underskott sammanräknat i alla stadsdelar men man ska bygga ett konserthus för 800 milj. För att inte glömma att man tar emot mest kommunalt utjämningsstöd i Sverige)
  Vi har t.o.m. två (!!!) ringleder, en inte och en yttre.

  SvaraRadera
 2. Lämna fjollträsk åt fjollorna.

  Problemet blir hur vi ska kunna bygga en ny huvudstad när det inte byggts några vettiga bostäder dom senaste 60 åren.Det är antingen för dyrt, för undermåligt eller för fult.
  Själv hade jag önskat att vi fick tillbaka småskaligheten som fanns en gång. Det fanns både jobb och ett rikt kulturutbud även på landsbygden innan allt skulle till Stockholm.

  Förra helgen hjälpte jag min 20 årige son att flytta till Solna. Dyrt trångt ,och bilparkeringen kostar honom 80kr/dygnet fast han bor där. Han vill inte bo där. Han vill ha ett hus på landet med stort garage. Men han är billackerare och dom jobben finns i Stockholm.

  SvaraRadera
 3. 3.1 Miljarder har man hittills lagt ned på förbifarten och 93% röstade inte på miljöpartiet.

  Miljöpartiet och dess medlemmar är skyldiga att betala tillbaka dessa pengar åt alla andra.

  /henrico

  SvaraRadera
 4. Kom till Karlstad! Vi har allt även en Granntant!

  SvaraRadera
 5. Jag bor ännu närmare Stockholm än vad du gör. Gissa vart jag shoppar. Inte i huvudstaden iaf. Den undviker jag så mycket som möjligt. Jag shoppar i Norrlands huvudstad Sundsvall. Den stan ligger ju bara några mil från Sveriges mittpunkt, Flataklack. Det måste vara perfekt för en huvudstad, att ligga mitt i landet....:-)

  SvaraRadera