söndag 28 februari 2010

Åhh .. NEEJJ!!

Det ska bli oväder .. blåst, snö och kyla! Det är inte något som jag ser som goda nyheter precis.

Det har töat och droppat så trevligt och jag har gjort ett märke på fågelmatsträdet och följer hur snön sjunker samman. Jag vill INTE ha mer snö, vi har precis lagt ut en mindre förmögenhet på att forsla bort högarna efter takraset och fått hjälp med att knacka loss isen som pressar in smältvattnet på vinden.

I dag när jag som vanligt stod på verandan framför huset och duckade för takdroppet som kom från skarven mellan verandataket och hustaket .... slog mig plötsligt tanken ..

.. vart tar allt vattnet vägen??????

Jag ser ju att det försvinner in mellan spjälorna på golvet .. men sen då?? Inget rinner ut på framsidan eller ner för trappan och då återstår ju bara den underliggande matkällaren eller golvet i själva huset, antar jag??

Dörren till matkällaren är helt dold av en enorm snövall och inne är det fortfarande inga vattensamlingar .. än så länge, men man vet ju aldrig?

Den här vintern tillhör inte mina favoritvintrar om jag säger så och när jag tittar ut genom fönstret ser jag 6 hjortar som står utanför grinden och tycker det samma.

Maken rycker ut med pellets och ensilage och i morgon får vi beställa mer ... jisses vad jag hoppas det här är över snart!

Fantasin får fart ..

.. när jag står på verandan och röker i kvällsmörkret .. mitt ute på bondvischan vid en liten, avsides belägen grusväg .. och ser en tjusig, vit, lååååång limosin glida förbi???

VEM var det?? Var kom den ifrån och vart skulle den??

Och varför just HÄR????

Här finns det inte en limonsinmänniska på minst en mils avstånd eller mer .. hmm .. jag tänker så det knakar .. har vi smyghöjdare/kändisar på orten .. som inte jag vet om???????

Eller var det bara Anna Anka som var ute och letade efter hus på lagom avstånd från exet??

Jag har i och för sig aldrig ..

.. trasslat in mig i en resårsäng när jag varit ute i trafiken men det var ju roligt att se att det finns dom som inte väjer för något. Aftonbladet har ett litet bildspel i dag under rubriken "Märkliga förare skapar märkliga problem" som får mig att tänka på mina egna tillkortakommanden.

Som den gången när jag var övertygad om att växellådan höll på att rasa samman! Varje gång jag växlade hördes ett skramlande, skrämmande ljud och jag körde på en och samma växel .. jättesakta .. till den närbelägna verkstaden ...

.. bara för att få hjälp med att dra åt växelspaksknoppen! Om jag kände mig dum?? Jodå .. på en skala från 1-10 så var det nog 10,5 ungefär. Men det är ju alltid kul att roa andra, eller hur?

Sedan var det den gången jag körde ett gäng ut mot Saltsjöbaden och helt oväntat blev omkörd av ett hjul med fälg och allt i en skarp kurva?? Vi skrattade glatt och rått ända tills bilen rätade upp sig och det visade sig vara vårt eget hjul .. då var det inte riktigt lika roligt.

Mardrömsfärden på E4 när jag var övertygad om att både ljuddämpare och avgasrör låg och släpade i marken blev lite mindre hemsk när jag .. vid närmaste bensinstation, fann att det var en kvist som kilat in sig under bilen.

Men den "punktering" som en äldre dam visade upp i bildspelen slår allt jag gjort och någonsin kommer att göra ... jag ska skriva ut den bilden så jag har något att visa upp för Maken nästa gång jag skadar fälgarna vid närkontakt med trottoarkanter eller planteringsstenar.

Det bästa jobb jag någonsin haft ..

.. fick jag helt oväntat tack vare att jag la mig i och hjälpte till helt oavlönat.

Det var på biblioteket på min hemort där jag var en ständigt återkommande låntagare. Det gjorde att jag lärde känna personalen väldigt väl och ofta dröjde mig kvar för en pratstund - jag är av naturen en pratglad typ. När det krisade till sig brukade jag också hoppa in och hjälpa till så att det blev utrymme för en kopp kaffe innan stängningsdags. Det var rena bonusstunder för mig som inte ens var i närheten av de kvalifikationer som krävs för att få jobb som bibliotekarie.

Men plötsligt en dag .. så ringer de från biblioteket och frågar om jag vill jobba som kanslist på halvtid!!!

Jag menar .. det var ju inte ett jobb!! Det var en belöning .. och så roligt har jag aldrig haft på en arbetsplats tidigare.

Jag läser om regeringens storsatsning "Lyftet" och förundras över reaktionerna? Varför känner man sig så utnyttjad när det erbjuds praktik i stället för passivitet för samma ersättning?? Varför springer man inte i väg och tjatar till sig praktikplats på en drömarbetsplats eller försöker få in en fot i en bransch som verkat omöjlig??

Lena Mellin uttrycker det bättre än vad jag någonsin själv kan göra när hon skriver om .. "Praktiken fixar inga siffror - men kan leda till jobb. Jobb är bäst. Praktik är näst bäst."

Jag förstår inte problemet? Är det bättre att sitta på ändan och vänta på jobb som inte finns eller som man inte vill ha - i stället för att få en chans att marknadsföra sig själv på en arbetsplats som verkar bra??

Jag fick ingen lön för hjälp jag gav frivilligt och med glädje - men jag fick ett jobb som jag älskade i många år! Det kallar jag utdelning - eller vinstlott!!!

lördag 27 februari 2010

Vi har inget flyt just nu ...

Det är snorhalt på vägarna där vi bor, det vet jag eftersom jag skjutsade iväg Dottern nu på förmiddagen. Det var kända vägar vi for på, men efter 10 minuter kunde vi lika gärna åkt för första gången .. aldrig tidigare har jag tagit mig fram i en så tjock dimma. Det var som att köra i mjölk i ett helt okänt landskap.

Det drippelidroppar från taket och överallt annars också, förresten .. snön faller ihop och packar sig till cementliknande klumpar utom på gårdsplan som mer ser ut som en skridskoplan. Källartrappan är mer som en gammaldags ättestupa än en trappa och vi riskerar livet varje gång vi ska in i pannrummet .. men töandet och droppandet låter trevligt och vårlikt ända tills jag insåg att det hördes lite väl tydligt?

Det droppar in i vår skafferi!!!!

I går kväll kröp vi till korset och ringde efter hjälp med att forsla bort en del av snömassorna så att vi kunde få ut bilarna från garaget.

En timme efter det att den enorma arbetsmaskinen åkt ... så släppte snömassorna från taket .. JUST PRECIS utanför garaget!!

Så nu har vi en hårt packad halvmeterhög vall av snö och isklumpar på den yta som vi nyss betalade dyrt för att få snöröjd .. suck!

Det känns inte bra .. det känns liiiite otursförföljt just nu?

Aha!! Är det därför årets Melodifestival är så trist?

Jag läser en debattartikel där vänsterpartiet också uppmärksammat det dåliga startfältet i Melodifestivalen.

Det är Alliansens fel!

För det är de brutala nedskärningarna inom kulturskolan som ger färre musikaliska talanger. Klassklyftorna har ökat och barnen från underklassen kan inte längre testa sina gränser och utveckla sina talanger.

???????

Jag antar att det innebär att den som vill ha Sverige som vinnare i Europafinalen inom en avlägsen framtid bör rösta på Vänsterpartiet??

Det här valet blir konstifikare och konstifikare!

Hjääälp!!!

Vår nuvarande utfodringsverksamhet började så stillsamt med ett utmattat rådjur och hennes fjolårsunge. Det var fantastiskt och välgörande för självkänslan att se hur de piggade på sig och vande sig vid regelbundna matransoner.

Så dök det upp en hjortmamma med sin tonåring .. och det var ju också roligt och rätt spännande att se hur de samsades och delade på fyndplatsen. Tänk vad lite det behövs för att göra stor skillnad för någon annan?

Så blev 2 hjortar .. 5 hjortar? Det ställde genast lite högre krav på tillgången av foder och när det sedan visade sig tydliga spår efter vildsvin så började vi tycka att det kändes liiite mycket.

I dag kom en ÄLG!!!

Jag hoppas innerligt att det inte kommer fler??

fredag 26 februari 2010

Vid närmare eftertanke ..

.. så kan jag nog tänka mig Gudrun Schyman dansandes en politisk dans med banderoll och allt!!

Men då ska de andra partiledarna också svänga sina lurviga iförda banderoller och slagord .. annars blir det ju inte RÄTTVIST eller jämlikt!!

Och rättvist och jämlikt ska det väl vara i alla sammanhang, eller hur Gudrun Schyman??

Jag klarar mig utmärkt utan banderoll och slagord!!

Jag är trött, trött, trött!! I dag har jag suttit i bilen och utfört större och mindre ärenden större delen av dagen. När jag kom hem hade istäcket på trappan och verandan tinat så pass att det hade varit tjänstefel att inte passa på att hacka bort det .. så då gjorde jag det.

Det värker i armar och axlar .. men när vi ätit middag måste jag lassa in minst 4 säckar pellets i behållaren till pelletsbrännaren innan jag kan sänka mig ner i ett VARMT bad .. åhhh, vad jag längtar!

Sedan ska jag kura ihop mig i soffan och stänga av hjärnkontoret och låta ögonen följa turerna i Let´s Dance.

I kväll är det musikaltema och jag läser att Gudrun Schyman fått musikalen Evita på sin lott.

Hon vill göra sin dans till ett politiskt ställningstagande!!

Dansa med en slagkraftig banderoll!!

Det tycker inte TV4 är någon bra idé. Det är sällan jag och TV4 har samma syn på någonting .. men i kväll kan jag nog hålla med.

För det första så är väl inte Let´s Dance rätt forum för politiska utspel .. vad ska sponsorerna säga? .. och för det andra så tror jag inte att det är så många som orkar lägga märke till det, om det nu händelsevis förekommer.

Det är för jobbigt .. det är fredagkväll .. åtminstone jag vill slappa, låta bli att tänka och bara bli underhållen .. så kravlöst som möjligt, tack!

Blogger Koden!!! Vår tids mysterium?

Nu när det bara är OS överallt så behöver jag något annat att roa mig med och som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag börjat samla och studera blogkoder.


Sådana där mystiska ord som antyder en mening som jag inte har en aning om?

Precis som med all annan forskning så drar även den här till sig medforskare. Granntanten .. som även studerar google-översättningar .. har funnit ordet MUFFLOZ under sin forskarmöda bland kommentarsfälten.

Hon tror att MUFFLOZ är en läskig sjukdom som drabbar mufflonfår och jag drar mig nästan för att krossa hennes naiva och godtrogna forskarrön.

MUFFLOZ är naturligtvis den röda och irriterade huden som blir kvar efter intensiv Brasiliansk vaxning .. som bland annat Linda Rosing gör ohämmad reklam för på sin blogg. Svår MUFFLOZ kännetecknas framför allt genom en slingrande, ostadig gång och en benägenhet att hänga mot väggar eller ligga i soffor.

Sorry, Granny .. men så är det!!

WORIVAT .. är ett mycket trevligare ord. En liten bekymrad halvapa från Amazonas djungler. Ljusbrun med vit tofs på huvudet med ett enormt tröstbehov. Jag tror vi alla har behov av en liten WORIVAT för att känna oss behövda och uppskattade!

UNDEP .. är väl förmodligen det nyaste nya inom lyckopillerindustrin!! Hepp!!! Ta en UnDep och känn dig som en ny människa!!!

BACTOMI .. låter som något obehagligt som görs för att undersöka ställen på kroppen som man helst vill undvika att få undersökta ..... brrr ...

.. jag tror jag sticker och kommenterar och forskar vidare efter nya ord och ett eventuellt sammanhang eller hemligt meddelande?

Vad är deltid???

I går läste jag om LO:s förslag att deltidsarbetande själva ska få bestämma om de vill gå upp till heltid. Det vill säga, alla ska ha rätt att kräva heltid oavsett om det finns löneutrymme eller arbetsuppgifter som motiverar det?

Det var intressant att läsa reaktionerna .. för jag trodde i min enfald att de flesta deltidsarbetande gjorde det frivilligt och av eget val???

Black Diesel Knight pekade på att det inom vård och omsorg ofta förekommer utnyttjande av deltidsarbetande för att skapa en arbetsreserv. Det är sant .. men det finns också uttryckligen angivet i LAS att alla har rätt heltid när det finns kontinuerligt behov eller när någon slutar en heltidsanställning. Att tex hemtjänsten utnyttjar deltidsarbetande för att täcka in vaccanser som alla vet är permanenta .. det är något som borde ses över och utredas?? Visst borde det gå att lösa med de lagar som redan finns, eller???

En del kopplade genast ihop rätten till heltid mot arbetsgivarens vilja, med storföretagens bonusar??? Men många deltidsarbeten finns i småföretag där löneutrymmet för utökad arbetstid tas direkt från arbetsgivarens vinst/lön .. som i regel är så blygsam att han tjänar på att avstå från anställda och arbeta mer själv.

Andra anser att Alliansen "förstört" deltidsarbetena genom att "förstöra" möjligheten att stämpla upp till heltid?????? Jag har en bekant som fick sina möjligheter förstörda, så jag har sett på nära håll hur jobbigt det kan vara. Hon arbetade halvtid i 9 år och tog hand om sina hundar resten av tiden .. det hade aldrig fungerat utan möjligheten att stämpla upp. Visserligen fick hon gå en kurs i teckenspråk, 2 tim i veckan under en tid, för att få nya timmar, men det var det ju värt. Fast varför vi andra skulle betala hennes halvtidshobbyverksamhet genom fackföreningsavgifter eller skatter ... det fick jag aldrig klart för mig??

Många studerar eller har .. som min bekant .. egna rätt olönsamma verksamheter som tar tid. En del sysslar med hästar, hundar eller katter i stor skala, andra vill bygga upp ett eget företag men behöver sidoinkomster medan det pågår och ytterligare en del är beredda att leva ett enkelt liv för att få möjlighet till mer fritid. Sedan har vi många som inte kan eller orkar arbeta heltid .. som är halvt sjukskrivna eller sjukpensionerade .. vem vågar anställa dem?? Tänk om de tillfrisknar och/eller kräver heltid .. ?

Om alla arbetsgivare, oavsett behov, är skyldiga att ge sina deltidsanställda heltid om de begär det ... ska inte då samma skyldighet finnas hos arbetstagaren?? Om företaget kräver det är du tvungen att arbeta heltid vare sig du vill det eller inte??

Om du får rätten att bestämma din egen arbetstid så innebär ju det i praktiken att du får rätten att höja din lön??

Det är ju ORÄTTVIST gentemot alla andra som redan arbetar heltid!!

Jag väntar med spänning på LO:s lösning av det problemet!!

torsdag 25 februari 2010

Så otroligt, ofattbart dumt ..???

LO har presenterat en rapport om heltid och enligt den ska den anställde själv bestämma om han eller hon vill utöka sin arbetstid från deltid till heltid.

Om den anställde begär det .. så är det bara för arbetsgivaren att lyda?

Detta ska gälla ALLA arbetsgivare. Även den lille företagaren som inte har mer arbetsuppgifter på kontoret än att en halvtidare kan klara av det .. och få tid över.

Det är inte svårt att räkna ut hur det kommer att sluta. Deltidsanställningarna kommer att försvinna och småföretagarna drar hellre ner på verksamheten än anställer deltidare som kan tvinga sig till att bli heltidare.

Alla som provar med en egen liten verksamhet för första gången .. massörer, naprapater, butiksförsäljning eller något annat som går att sköta på halv- eller kvällstid och bara fungerar med stöd av ett avlönat deltidsarbete .. ja, de får lägga ner såna dumheter!

Samma sak gäller den som äntligen fått lite fart på verksamheten och behöver lite extra hjälp för att prova på om det går att växa. Varför riskera den lilla vinst man själv ska leva på genom att anställa en deltid som plötsligt kräver heltidslön??

Så onödigt! Så in i baljan klåfingrigt och dumt! För enligt LAS (1997), har redan alla deltidsanställda förtur till heltidsarbete om det blir något ledigt och mycket mer kan man nog inte begära.

Fast det förutsätter ju att LO och i förlängningen S vill ha några småföretagare alls??

Det kanske de inte vill .. de kanske hellre vill satsa på stora olönsamma kolosser som SAAB och SAS ... och då är det ju rätt tänkt!

Kom bara inte hit ..

.. för här springer så mycket folk ändå och den lilla tid jag får över vill jag disponera själv.

För nu ska sossarna knacka dörr .. över en miljon svenskar ska få öppna dörren och höra berättelsen om allt som Alliansen har misslyckats med, gjort fel eller som rödgröningarna ska göra likadant .. fast annorlunda.

Tänk .. när jag först hörde talas om det här dörrknackeriet så trodde jag att de ville höra vad JAG tyckte!!! Så obeskrivligt korkad är jag.

"Vi ska berätta vad som står på spel i höstens val. För höstens val är ett avgörande vägval. Två helt olika idéer om Sverige står mot varandra" .. skriver Mona Sahlin och Ibrahim Baylan i en debattartikel i Aftonbladet.

Jag vet redan vad som står på spel och hur viktigt det är att de politiker som får makten i höst håller ordning på ekonomin, gör realistiska satsningar på verkliga arbeten och underlättar för företagandet i Sverige.

För Sverige är inte ett unikt land .. vi kan lätt rasa ner i samma sörja som många andra europeiska länder har gjort.

Men det där med .. två helt olika idéer om Sverige som står mot varandra .. det låter väldigt obekant???

Är det någon som hört några nya fräscha idéer om Sverige från oppositionen nyligen?? Bortsett från nya utredningar, myndigheter och återställare ... och så det där med att behålla Alliansens "dåliga" idéer till sen eller ändra på designen så de ser annorlunda ut???

TRÅKIGT, tråkigt, tråkigt!!!

Melodifestivalen .. det har varit som Kalle Anka på julafon, ungefär. Något som vi bara MÅSTE se och engagera oss i, eller hur?

Men nu är det bara tråkigt, trist och fullt av innehållslösa moment. Redan förra året började vi skruva på oss i soffan och tala om annat medan artisterna bildade ljudkuliss. Vi tappade fokus, planerade morgondagen, hämtade grejor och kollade datorn.

Redan förra året funderade vi över vad som låg i papperskorgen .. och längtade efter en alternativ underhållningsserie där de ratade bidragen kunde spelas upp.

För om det vi har sett och hört hittills i årets Melodifestival är det bästa Sverige kan åstadkomma ..

.. så måste helt enkelt de kasserade bidragen vara så dåliga att de har ett skyhögt underhållningsvärde, eller???

Vad äter en koltrast???

Det bor två koltrastar i vår carport .. det är inget jag funderade så mycket på från början. För koltrastar det är ju .. fåglar .. koltrastar helt enkelt och inte så mycket att fundera över.

Men de har inte sett så glada ut? Som runda svarta bollar har de suttit i fågelmatsträdet och sett olyckliga och frusna ut emellanåt .. och då började vi läsa på och upptäckte att de egentligen inte alls ska vara här just nu. Att koltrasten var en flyttfågel hade jag ingen aning om, tänk vad man lär sig när det behövs.

Så då förstod vi att det kanske behövdes åtgärder på koltrastsidan också så att de överlever till den vår som börjar närma sig! Men vad äter en koltrast???

Frön?? Njaaa .. inte från fröautomaten i alla fall, men lite grand från marken. Vinbär från frysen??? Usch .. det var inget som någon fågel var intresserad av. Äpplen??? Jodå .. men de fryser och blir hårda och då är de inget kul längre.

Men ... RUSSIN!!!

Vilken fullträff .. i dag flyger koltrastarna tillsammans och ser glada ut. Puh!!!

I går lärde vi oss förresten också hur man vet att rådjur och hjortar slutat svälta!

För nu är utfodringsplatsen alldeles full av spillning vilket har saknats på mer än en vecka .. det kanske verkar vara en "skitsak" för er, men det fyllde oss med stor tillfredsställelse!!!

Februari 2012 .. Eftersom jag ser att många söker på "Vad äter en koltrast" så känner jag det som att jag måste tillägga att .. koltrastar äter helst äpplen, men de måste vara delade annars fattar de absolut ingenting.

onsdag 24 februari 2010

Försörjningsansvaret växer!!

När det är mycket snö då blir vi piggare, står det i Aftonbladet!

Det är en ren lögn .. jag har aldrig varit så trött som nu!! Jag skottar snö, lassar in pellets för eldning och ser knappt att det är ljusare och "uppiggande".

"Den vita vintern gör oss piggare, djuren fler och sommaren prunkande. Djurlivet och växtligheten kommer att vara rikare än någonsin efter den här vintern", säger Lars Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet .. och då blir jag jättearg men det går över när jag kommer till sista raden i artikeln där han säger att rådjur och koltrastar är dom som far illa av all den här snön.

För så är det .. vi matar vår rådjursmamma och hennes fjolårsbarn och nu har de lärt sig vilka tider som vi kommer och står otåligt och väntar. Helt osynliga .. tror de .. och det är ju bra för det är nog inte så nyttigt för dem om de fick för mycket förtroende för människan.

Vi har också lärt oss någonting. Äpplen är motsvarigheten till rysk kaviar för rådjur, renpellets är en gourmet-middag, ensilage är helt ok och hö är sånt man till nöds petar i sig när serveringspersonalen är ledig.

I dag var det ovanligt många ben i "hemliga hörnet" .. så vi gjorde en kringgående manöver och smög oss listigt tillbaka och ..

.. upptäckte att vi också har ansvaret för en hjortmamma med fjolårskalv!

Med tanke på att de hjortflockar vi brukar ha utanför staketet sommartid brukar bestå av ca 15 djur, så bävar vi för de närmaste veckorna och längtar ivrigt efter snösmältningen!

Liten katt riskerar livet för lite sol ...!!!

SOLEN skiner!! Det droppar från taket och fåglarna kvittrar .. det är en märklig känsla. Till och med Hittekatten visar intresse för livet utanför ytterdörren och jamar uppfordrande.Utanför finns vårt fågelmatsträd och eftersom vi så tjänstvilligt skottat en gång fram till det .. bara för henne, tror hon .. så sätter hon fart! Men inte en enda fågel finns kvar när hon kommer fram??
Attans!!

Så då får det bli ett snabbt snöbad innan hon skyndar sig in i stugvärmen för att fortsätta vänta på våren!

Kylan skapar de mest märkliga sängkamrater ..

Det är kallt och världen är sig fullständigt olik. I morse var det ungefär samma färg på himlen som på snön, vilket gjorde att det kändes som att gå ut i en fullständigt färglös värld. Men även inomhus i ett vanligt hem på landet kan kylan skapa oväntade upplevelser!


Siamesen och Hittekatten är inte särskilt förtjusta i varandra. Hittekatten anser att hon ÄGER hemmet .. medan Siamesen envisas med att behandla henne som en VANLIG KATT!!

Det tycker Hittekatten är UPPRÖRANDE!!

Siamesen retas. Pillar på Hittekatten när hon sover, hoppar fram och skräms bakom halvstängda dörrar och klänger på ryggstödet på den soffa eller fåtölj hon har utsett till sin.

Hittekatten VET att Siamesen blir överlycklig om hon blir arg och fräser .. så hon behärskar sig, ignorerar honom, blir irriterad .. och fräser. Vilket utlöser en vild jakt över hemmet tills Hittekatten tar betäckning hos hundarna .. som Siamesen, förargligt nog, har väldigt respekt för!
Så jag tycker nog att den här bilden är ett större fenomen än bilden av Vertikalpelare, "light pillars", som en läsare skickat in till Aftonbladet.

Det blev bara en bild .. sedan stack de generat åt varsitt håll .. och jag kommer förmodligen aldrig att få se det igen?

När jag vet vem jag är .. är jag lycklig då??

En ny studie visar att människor blir lyckligare från 46-års ålder och uppåt! Allra lyckligast är de som lyckats uppnå 74 år av någon anledning?

Orsaken ska vara att människan taggar ner efter 46, släpper tankarna på barn, husköp och allmänt stress. Men jag tror att det också beror på Självförtroende, Självkänsla och Självinsikt.

Vid fyllda 46 bör vi väl ha ett hyfsat självförtroende och veta vad vi kan prestera och ha tilltro till vår egen prestationsförmåga .. och då är vi ju fria att äta av livet med båda händerna, efter det att barnen börjat stå på egna ben och boendet förhoppningsvis är fixat. Då kan vi satsa ALLT .. prova något nytt, spännande, outforskat eller efterlängtat .. eller helt lägga av, vilket förmodligen kan ge någon form av lyckokänsla det med?

Med en bra självkänsla så vet vi väl också vad vi kan eller inte kan vid det laget .. vi vet vad vi kan förvänta oss av oss själva och kan satsa fullt ut .. eller låta bli, vilket kanske också kan kännas skönt om ansträngningen avskräcker.

Och förhoppningsvis har vi också lyckats med att uppnå en viss självinsikt vid dryga 45. Vi kan se oss själva på ett objektivt sätt och vet .. och kan roas av .. varför vi reagerar och beter oss så obeskrivligt korkat ibland ..

.. och sammantaget gör det att vi kan .. gå ut i livet med huvudet högt, leva ut våra drömmar utan att fundera över om det går för sig eller inte, misslyckas hellre än att vara passiva åskådare och lägga av alla förhoppningar om att bli någon annan än den vi blivit födda till.

Det är NU .. när du inte längre tror att du behöver bli så där obeskrivligt vacker och karismatiskt som du kan köpa de skorna som du trodde var för exklusiva för din obetydliga person. Det är NU.. du kan skaffa den frisyren och outfiten som omgivningen kommer att rynka på näsan åt och det är NU .. som det är dags att försöka genomföra det som alla andra ansett vara orealistiska drömmar ...

.. lär dig något nytt, skriv din bok, måla din tavla, starta eller lägg ner ditt företag eller stick i väg på ditt livs resa!

Det är väl självklart att man är lyckligast efter 46???

tisdag 23 februari 2010

Varför ..

.. har vi och avlönar alla dessa vd:ar och generaldirektörer som ändå inte klarar av sina jobb, utan ylar om att det är REGERINGENS eller NÅGON ANNANS fel så fort något händer utöver den vanliga, vardagliga lunken??

Det kan väl knappast vara rimligt att begära att våra ministrar ska fungera som personliga assistenter till alla som lyckats kapa åt sig toppjobb med fantasilöner, men står handfallna och överrumplade när det krisar till sig.

Och när det gäller SJ så är det väl i första hand bristen på kommunikation som är det mest anmärkningsvärda. Att anpassa hela Sverige för extremväder som sker några veckor, högst 2 gånger per decennium är väl inte möjligt, rent ekonomiskt.

Jag väderknarkar!!!

Jag har blivit som besatt av väderprognoser. När jag läser att SMHI lovar varmare väder stiger min egen temperatur flera grader och när riksdagsledamoten och experten på väderstatistik, Ingemar Vänerlöv, siar om att det kan bli ovanligt varmt i mars får jag nästan hallucinationer.

På diverse vädersidor kan jag läsa att London ligger på 5 plusgrader .. suck!

München och Madrid har båda 11 grader .. plus!! Åhhhh ...

Paris ger vällustrysningar över hela kroppen med sina 12 grader .. varmt. Ja men då går det faktiskt att sitta mot en husvägg och låta solen värma ansiktet ... suck OCH åhhh!!

Lissabon med 16 grader börjar kännas som SOMMAR .. och när Barcelona klipper till med ARTON GRADER .. då går jag nästan ner för räkning .. stööööööön!!

Så kastar jag ett öga på min egen termometer och landar i verkligheten med en duns .. 9 grader MINUS .. vilket i och för sig är en klar förbättring från gårdagens 28, men ändå??

Det verkar finnas en anledning till att Norden har en kall blå färg medan övriga Europa är varmt ljusrosa ...

I stället för OS!!

Fredrik Virtanen skriver om sin sorg över att inte tillhöra den hysteriska OS-gemenskapen och jag kan inte annat än att erkänna att ... jag tittar inte heller på OS-sändningarna!

Det är nästan lite pinsamt och osocialt.

För att inte tala om hur trist och tråkigt det blir .. inga intressanta tv-program, inget umgänge när det är svenskt i backarna och bara sport och snö i tidningarna.

Jag gör som de rekommenderar i den andra kvällstidningen .. jag "sysselsätter mig med pyssel i vinterkylan."

Och när tv:n står tyst och mörk, lyssnar jag på musik och samlar på kodord på Blogspot .. mitt senaste projekt .. tänk om jag skulle satsa på en BOK??

För kodorden som behövs för att kunna kommentera är så trovärdiga, de MÅSTE bara betyda något, eller hur? Som till exempel ..

PALIZIN .. det är helt klart ett nytt läkemedel vid förkylning. "Ta en Palizin och näsan blir ren och fin!!"

GAMBASIT .. det är det som känns i nacke och skulderblad vid alltför ihärdig snöskottning. Gambasit-nacke visst verkar det hemskt och nästan farligt ..

.. medan PUTIPALL är något som man drabbas av vid alltför ymnig alkoholförtäring.

BANCEN .. känns lite hemskt. Ett mörkblått, bevingat andeväsen från andra sidan som hemsöker öde hus eller dyker upp under skogsvandringar när det är mörkt .. huuuu!!

RECYLIFI .. det är ju självklart hämtat från plastikkirurgin. Återvinning av gamla lyft som rasat i väg i oönskad riktning. Alla Rosingar och Gynningar kommer förmodligen att bli recylifitade i jakten på evig skönhet. Miljövänligt låter det också .. morgondagens måste för alla med enorma läppar och jättebröst. "Recylifita om dig .. för en bättre miljö"!

BOUFOR .. låter smaskens, en bakelse med smörkräm, mördegsbotten, sylt och maräng toppad med en jordgubbe .. ahhh!!

.. och nu blev jag jättehungrig och måste kolla i kylskåpet om vi har något Boufor-liknande till eftermiddagsfikat!!!

Vad har hänt med svenska folket???

Jag läser vad Black Diesel Knight skriver i sin blogg .. "Är vi allför förskonade från en större katastrof eller krig?" .. och jag tänker och undrar?

Vi läser om jordbävning i Taiti, översvämning i Madeira och om andra naturkatastofer runt om i världen. Vi känner medlidande, anordnar stödgalor och skickar bidrag .. för visst måste ALLA hjälpas åt och visa handlingsförmåga, eller hur?

Och så snöar det i Sverige!!

MYCKET snö blir det! Och KALLT!!! Vi förfasar oss över snömassorna, klagar över effekterna och pulsar mödosamt genom drivorna. NÅGON måste ta ansvar, ta hand om eländet, NÅGON måste se till att vi kan färdas bekvämt och riskfritt genom detta nya landskap? NÅGON måste se till att vi inte far illa, att taken på våra hus inte rasar in och att vi inte ramlar och slår oss .. eller fryser ihjäl där vi traskar omkring utan temperaturanpassad klädsel.

Så här kan vi inte ha det!! Inte HÄR!!!

Våra grannar har en 100 meter lång uppfart till sitt stora hus. De har inte lyft ett finger på hela vintern för att få bort snön och nu återstår bara två DJUPA hjulspår av den breda grusvägen. Eftersom familjen har en ny och fin fyrhjulsdriven bil så har det gått bra ... hittills. Men nu är snön för hög, bilen kan inte längre ta sig fram.

Vad gör man då??

Ser till att röja av sin egen tomt? Eller parkerar på den smala väg som resten av de boende är beroende av för att ta sig ut?

Finns det folk som är så korkade att de helt blockerar en väg för trafik och snöröjning bara för sin egen bekvämlighet?

Jodå, det finns det!

Vad hände .. varför blev det så här?

Har vi blivit hjälplösa fån som inte kan klara oss själva? Gnälliga barn som inte vill eller kan arbeta med sånt som vi tycker är TRÅKIGT eller har för dålig status? Stackare som inte VILL ta i eller anstränga oss .. för då mår vi inte bra och blir rent av sjuka? Passiva, orkes- och initiativlösa förlorare???

Är vi ett folk som stoppar huvudet i sanden och tror att de stora ekonomiska svårigheter som resten av världen brottas med inte gäller HÄR? Befolkas Sverige av människor som längtar tillbaka till Folkhemmet .. ett Sörgården där Storpappa Staten har en öppen famn för alla och en bottenlös kassakista att ösa ur.

Tror vi på fullt allvar att det i vårt land finns så många RIKA MÄNNISKOR och så många DYRA VILLOR att deras skatter räcker till för att alla vi andra ska kunna leva ett lätt och bekvämt liv långt från de levnadsvillkor som resten av Europa måste anpassa sig till?

För HÄR kan väl inget hemskt hända!!

Inte här .. i SVERIGE????

måndag 22 februari 2010

Säg nåt som fungerar ..??

Det här är en pall eldningspellets .. ca 800 kg!

Den ska inte stå här innanför grinden .. särskilt inte i dag. Vi var extra tydliga med att vi inte skulle vara hemma och att ingen kunde ta hand om eländet förrän i morgon.


För redan tidig förmiddag åkte vi iväg för att skiktröntga den värkande Maken och det hade faktiskt inte gjort någonting om vi åkt ännu tidigare .. för så fort vi närmade oss Stockholms yttre gränser så var det bomstopp och sniglande köer.

Jag var så adrenalinstressad att jag nästan inte kunde andas när vi exakt på pricken tjugo över elva stannade utanför sjukhusentren så att Maken fick springlunka in medan jag parkerade bilen.

Så passade jag på att köpa fyra 20-kg kattsandssäckar när vi ändå for förbi SEA i Skärholmen .. smart, eller hur? Vem behöver ett gym när det finns kattsand, snö och pellets??

Blev vi glada när vi fick se vad som stod på gårdsplan?

Tyckte jag att det var kul att skotta undan redan undanskottad snö. så jag kunde kringelkroka in bilen??

Kändes det lyckat att hjälpen med att bära in var bokad till i morgon??
Inte särskilt, om jag ska vara ärlig!!

Så här ser vårt staket ut. Det tycker hararna och räven är utmärkt och om hundarna hade varit ute själva så hade de också uppskattat snöbacken på varje sida.

Nu fungerar inte det .. men det gör inget för det är ändå för kallt för våra ömfotingar.

Men just i dag börjar jag LÄNGTA alldeles obeskrivligt efter ..

..färska jordgubbar, brunbrända ben, blommor och gräs, fåglar som kvittrar och flyger och sol som värmer mot en verandavägg!!

Nästan 30 grader kallt!!!!

Jag kliver ur sängen, kastar ett öga på termometern som stod på 18 grader när jag slocknade in i går kväll .... TJUGOÅTTA GRADER!!!!!!!!!

Så kallt har det aldrig varit här där jag bor!

Det är nästan lite otäckt .. pannan slukar pellets i en våldsam hastighet, vi börjar oroa oss för att propparna ska gå och hela tomten är omgiven av meterhöga snövallar .. det är som att bo på en annan breddgrad? Hundarna får köldkramp i fötterna, garagetaket måste akutrensas från snö och Maken måste akutröntgas för ryggen och skjutsas till det stoora sjukhuset långt bort .. roligare kan man ha det på en måndag.

I dag ska det i alla fall inte bli mer snö .. men i morgon, samtidigt som vi får leverans av 800 kg pellets. Just nu är min största idol grannens äldste son som lovat hjälpa till att bära in eländet.

Den enda som tar det med ro är katten, hon sover sig genom vintern .. jag önskar jag kunde göra detsamma ... och drömma om solbrända ben, kaffe på farstukvisten och färska jordgubbar!!!

söndag 21 februari 2010

Här kommer sanningen från TV4!

Dagens roligaste!!

TV4 går ut och talar om att svenskarna fortfarande har fullt förtroende för hur de handskas med telefonrösterna.

Under fredagens Let´s Dance gick röstsiffrorna UPP 10% trots Paul Ankas trista uttalande!!!

Det är sanningen från TV4 som fortfarande inte redovisar någonting annat. Visst känns det tryggt och bra???

Det ser lovande ut för Sverige i finalen i Norge!!

Jag har så gott som alltid fel när det gäller Melodifestivalen .. och det kanske är ett gott tecken när det gäller våra chanser i den stora Europafinalen?

För om det fortsätter som det har börjat så tror inte jag att vi passerar kvalgränsen ens. Vi får nog packa ihop vårt bidrag och åka hem med svansen mellan benen.

Det är tur att det inte är så långt, tänker jag.

Men .. eftersom detta är vad jag tror .. så går väl Sverige och vinner hela biddevitten???

Jag tror jag skottar ihjäl mig!

Det är verkligen perfekt timing att få en man med akuta ryggproblem just som århundradets (?) värsta snöoväder sveper in över landet.

Och så ska det bli MER snö!!!!

Jag tror jag skottar ihjäl mig .. ärligt! I går skottade jag upp hela vår stora gårdsplan bara för att upptäcka att trappan försvunnit under den tiden som jag vänt ryggen till. I dag på morgonen var det bara min värkande kropp som bevisade att jag gjort något alls.

Jag har ONT!!

Till och med i fingrarna!!

Och vänstra foten känns som om en häst har stått på den? Undrar varför just den lider mer än den högra??

I dag skulle det inte sitta fel med lite medlidande ... om det är någon som har lite över?

lördag 20 februari 2010

Är straffet i proportion till gärningen??

Jag tycker lika mycket om att skvallra och snacka skit om min nästa som de flesta människor!

Och jag tycker att det är roligt att läsa och förfasa mig över fenomen som Linda Rosing, Carolina Gynning, Anna Book och Carola. Gemensamt för dom alla är att de verkar mer än lovligt naiva och självcentrerade och att de ständigt står till tjänst med den ena vansinnigheten efter den andra.

Linda Rosing lämnar sin 2-månaders baby för att följa med pappan till Ryssland över en helg, kommer hem, bokar en lååång semesterresa utomlands och bestämmer sig för att köpa hund!!

Carolina Gynning anser sig vara tv-producenternas våta dröm och ser sig själv som ung och vacker .. medan jag häpnar över att hon bara är 31 år, det hade jag aldrig kunnat trott? Tänk vad man kan hjälpa tiden på traven med lite skönhetsbehandling!!!

Och Anna Book .. hon bantar och bantar .. hela tiden lika lyckligt över resultatet och hela tiden lika knubbig och glad.

Vem har bestämt att en kändis måste vara intelligent och skärpt??? Räcker det inte att vara begåvad inom något område .. hur många av oss är det??

Carola har ett fadderbarn på 15 år .. hur många av alla upprörda har det??? Vi vet inte hur länge eller hur mycket hon har betalat, vi vet inte vad hon trodde hon betalade för och hon är INTE ansvarig för hur Hoppets Stjärna sköter sin fadderbarnsverksamhet.

Och så låter hon sin son bestämma att de ska ge fadderbarnet en present. Sonen klämmer till med det finaste han kan tänka sig och Carola som inte har en tanke på media eller katastofer eller något annat än att ge en present .. köper parfym?

Jag slår mig för pannan!! Så urbota dumt .. så sanslöst obetänksamt!! LÄR hon sig aldrig något!!

Men vad händer? Svenska folket går bananas .. man vill slå henne hårt, tycker att hon borde få vård för sitt idiotiska och vidriga beteende och kallar henne jävla pajas .. och då begränsade jag mig rejält här.

Vem eller vilka har ett idiotiskt beteende?

Hon gav en gåva som mottagaren inte behövde eller ville ha, som var helt fel och fullständigt korkad i det sammanhang den gavs ... men är svenska folkets dom i proportion till gärningen???????

Jag såg Tiger Woods ..

.. göra avbön på tv-nyheterna i går.

Han var som en levande illustration till det jag alltid sagt .. du ska inte låta dig tvingas till eller be om ursäkt för något du inte vill eller tycker att du borde. Resultatet blir INTE bra eller trovärdigt om du inte menar vartenda ord du säger.

Men en sak gick verkligen fram och var fullständigt trovärdigt .. han ville inte stå där! Han tyckte det var oerhört förödmjukande att behöva läsa upp sitt färdigskrivna manus och han stålsatte sig verkligen för att få det gjort.

Om det hade varit min man??

Då hade jag skämts!!

Jag har utvecklat en svårartad snöfobi!!

Stanna hemma!

Ta inte bilen och ge dig inte ut i trafiken om du inte måste, står det i tidningarna. Det är ett klokt råd, det kan jag ärligt säga eftersom jag var tvungen att ge mig ut på igenblåsta vägar i dag. Det var så förbaskat mycket snörök omkring varje bil att det var nästan omöjligt att se bilen framför eller den som kom efter. Här och där var det också överraskande vallar utblåsta över vägbanan vilket inte var så jättekul.

Vid sidan om vägen kom en älg. Snön gick ända upp till bröstkorgen och den var tvungen att ploga sig fram över gärdet .. det såg mödosamt och tungt ut.

Det är svårt för djuren nu. Vi hittade ju ett utmattat rådjur liggande bredvid vår hundpromenadväg för en dryg vecka sedan. En bit bort stod hennes fjolårsunge och väntade och eftersom vi hade passerat bara några timmar tidigare så förstod vi att hon alldeles nyligen hade gett upp.

Vi lade ut äpplen och drog oss tillbaka och en halvtimme senare var hon borta. Nu har vi skottat under alla träden i den skogsbacken, fodrat med hö, ensilage, äpplen och renpellets och till vår stora glädje kom båda fram i dag så att vi kunde se att de mår bra. Så beror det bara på oss, så kommer de att överleva den här vintern. Haren som utsett oss som livräddare och äter sin ranson under fågelbordet borde också ha en god chans till överlevnad .. om den bara kan hålla sig undan räven som också kommer dit som spekulant på fågeltalgen.

Men jag har totalt ledsnat på vinter och snö!!! Jag vill inte skotta så mycket som en kaffesked med snö mer .. jag är snöallergiker .. jag vill INTE!!

Fast om man ser det positivt ... så kanske mina nedfallna biceps kommer att sitta på plats när det är dags för bikinisäsongen igen!!

Jag gör vågen för Anders Borg!

Under ett anförande på Handelshögskolan i Göteborg svarar Anders Borg på en fråga om vad som är grunden till Sveriges goda stadsfinanser ...

"Göran Perssons historiska insats är monumentalt betydelsefull för Sverige. Vi kan ha haft olika synpunkter på hur man borde sanerat vår ekonomi. Men den sanering de gjorde är oerhört viktig för att vi har en god ordning i vår ekonomi."

Som jag har längtat!!

Jag trodde aldrig att det skulle hända ... att en politiker faktiskt erkänner att "den andra sidan" också kan göra något genomtänkt och bra. Att någon faktiskt kan ge ett helhjärtat och uppriktigt menat beröm för väl genomfört arbete, även om man i sak kanske skulle ha gjort annorlunda.

Jag har varit så in till döden trött på den icke-politik som särskilt socialdemokraterna har gjort till sin egen. En politik som går ut på att nedvärdera allt som "motståndarlaget" lägger fram .. och sedan lägga fram en egen variant med liknade innehåll.

Att vara mot allt, att misskreditera och komma med personangrepp och presentera specialdesignad statistik för att tänja på verkligheten .. det är inte politik för mig. Det är bedrägeri, att sätta makten före uppdraget och det är så otroligt deprimerande att lyssna på.

För det är jag .. och alla andra svenskar, som är uppdragsgivaren och vi är nog mer intresserade av att höra vilka effekter en framtida politik kommer att ha på våra liv ..

.. än att höra Östros .. rutinmässigt protesterande utan motargument .. hoppa upp som gubben i lådan så fort Anders Borg uttalar sig.

Åh, vad jag önskar att vi fick en valrörelse där parterna kunde visa respekt för varandra .. och oss!!

fredag 19 februari 2010

Hit med pengarna ...!!

Jag har sparat en gammal seriestrip från Rick O´Shay .. som ni förmodligen aldrig har hört talas om.

Där springer en nybörjarrånare in på banken, vilt viftande med revolvern och skriker .. Upp med pengarna och släng hit alla händer!!!

Ingen begriper varför jag tycker att det är så våldsamt roligt?

Lika oförstående är jag över att svenska folket är så förtjusta i att telefonrösta? Det röstas hit och dit i alla sammanhang och det rings in pengar i olika Galor för olika Ändamål.

Gemensamt för dem alla är att man aldrig riktigt vet vart pengarna tar vägen och hur rösterna hanteras .. särskilt inte när det gäller de kommersiella kanalerna. Men röstar gör vi och pengar får dom.

På något sätt ser jag en likhet mellan oss och Rick O´Shay .. fråga mig inte vilken, men våldsamt roligt är det, tycker jag.

Finns det några ärliga människor kvar???

Det fuskas och myglas i politiken och det enda som känns upprörande är att det sker så oskickligt att man känner sig förolämpad. Hur korkade tror dom att vi är egentligen???

Det fuskas och vinklas i kvällspressen .. men eftersom ingen egentligen läser innehållet i artiklarna så räcker det med en tvetydig och svart rubrik eller ett frågetecken .. så går bloggar, chattar och proffstyckare igång i avsedd riktning.

Det fuskas med livsmedelshanteringen, med miljöarbetet, med sjukförsäkringar åt båda håll och en stor del av svenska folket jobbar svart om tillfälle erbjuds.

Varför ska jag då bli förvånad när jag läser att Paul Anka påstår att hans (ex?) fru erbjöds en finalplats och nästan 100.000 kr per avsnitt i Let´s Dance???

Att det blir underliga röstningsresultat i TV4:s underhållningsprogram är snarare en regel än ett undantag, men det är väl någon sponsor som har synpunkter som måste tillfredsställas .. precis som det var med åldersanpassningen av tittarna till Förkväll.

Men är det något som skulle förvåna mig så var det en politiker som var FÖR något .. som var bra även om det inte var populärt, en kvällstidning som verkligen ville SÄGA något viktigt .. som kanske inte var så säljbart, en TV-kanal som såg till kvalitet och mångfald i stället för tittarsiffror .. som inte riktigt är samma sak!

DET skulle nästan få mig att ramla av stolen ..

Ajajaj .. nu känns det i hela kroppen ..

.. att jag har skottat snö!!

Det bara kommer mer och mer och det som jag lyckades få undan i morse är snart ett minne blott. Och inte blir det roligare av att plogbilen tog en sväng här förbi och lämnade en 20-30 cm hög snövall utanför grinden .. som öppnas utåt!! Stenhård, moddig snö i stora ohanterliga klumpar!!

Jag hatar snö!!!!!!!

Värst är det med blåsten som verkar ha gett sig katten på att lägga tillbaka det jag så mödosamt skyfflat undan .. och värre ska det bli till kvällen.

Och hela helgen!!

Stackars, stackars alla rådjur och hjortar som svälter utan att ha en chans att ta sig ner till blåbärsriset under snön. Så även om armarna värker och fingrarna nätt och jämt vill samarbeta över tangentbordet ..

.. så tänker jag ge mig upp till vår utfodringsplats och skotta upp en ruta där vi kan lägga lite äpplen, hö och renpellets.

Sa jag att jag hatade snö?????????

torsdag 18 februari 2010

Om Anna Wahlgren tror att hon och bara hon ..

.. sitter inne med sanningen om hur den perfekta föräldern är .. och dessutom ger ut handböcker i ämnet .. så borde hon också inse att det kan finnas andra som inte har samma uppfattning.

Staffan Westerberg har oupphörligen anklagats för att ha förstört 70-talisternas barndom med "Vilse i pannkakan" och mig veterligt har han aldrig reagerat annat än med ett roat leende. Om Rickard Olsson anser att Anna Wahlgren har gjort det samma med sina tips och råd så är han faktiskt inte ensam .. Anna Wahlgren har fått mycket kritik för sina "metoder".

Nu är hon kränkt till ett värde av 250.000 kr!!!

Fullt så kränkt blev inte jag den gången jag köpte biljetter för att höra Anna Wahlgren föreläsa om "Kvinnor kan!" .. men en 50-lapp skulle jag nog kunna tänka mig i skadestånd för den upplevelsen.

Föredragshållerskan kom injäktande alldeles försent .. direkt från flyget efter en USA-resa och var fullständigt oförberedd. I stället för den utlovade föreläsningen fick vi höra Anna Wahlgren berätta om sig själv. Sin barndom. Små gulliga historier om hennes barn och ..

.. få se henne bli alldeles svart i ögonen när en av damerna i publiken började samtala med hennes dåvarande kärlek.

Var vi besvikna???

Jajamensan! Det blev inte sålt så många signerade Barnaböcker den kvällen.

... och jag hoppas innerligt att det inte blir några större inkomster av den här anmälan heller.

Kan man drunkna i snö ...??

Det ska blir mer snö!!!

Det går bara inte .. vi får inte plats med den snö som finns och jag har ingen aning om var vi ska placera den nya?? Vår lilla väg blir bara smalare och smalare och det är numera förenat med stor livsfara att gå ut med hundarna och fortsätter det så här så måste jag köpa mig en liten moped för att ta mig till affären.

Rådjuren far illa. Vi matar och står i .. äppelkontot kommer att bli lika stort som vårt eget matkonto innan det här är över och vi hinner nästan inte vända ryggen till förrän allt är uppätet.

Maken som har ryggskott liiiiiider när han ser mig skotta snö och bära in och fylla på pellets till eldningen, men det är ingenting mot vad jag själv gör när jag sliter med det!! Och nästa vecka kommer det en pall med 800 kg till som ska bäras in .. stöööööön!!!

Just nu sitter jag och pustar för att orka med andra halvan av gårdsplanen, sedan ska jag ut och ragga hö eller renpellets till de svältande och handla så att vi inte svälter själva ... och hämta ditt och skjutsa datt och lämna och hämta bilen ..

.. för min stackars man med misstänkt diskbråck kan inte ens köra bil, gissa om han LIDER av det .. !!!

Men mest synd är det naturligtvis om MIG!!!!

Vad är egentligen en konstnärsgaranti??

En konstnärsgaranti .. en livslång konstnärslön .. varför får man det egentligen???

Är det en belöning till någon som höjer sig så högt över det vanliga och har presterat något så unikt att den personen aldrig ska behöva göra något annat i livet?? Ja, i så fall känns det lite futtigt att begränsa det till 157 personer.

Jag menar .. då kommer den närmast kommande konstnärsgenerationen att bli helt utan, oavsett hur unika och fantastiska verk de åstadkommer, i väntan på att de första genierna ska gå ur tiden. Eller har jag alldeles fel ..???

Men om konstnärsgarantin är en garantisedel för att konsten ska få ta plats, ges möjlighet att blomstra och att konstnärer ska få utvecklingsmöjlighet??

Ja men, då tycker jag att det nya förslaget med pensionsgrundande, fem eller tio år långa arbetsstipendier .. till samma belopp som 157 utvalda får nu .. fördelad på många fler konstnärer är alldeles lysande!

Tänk vilken mångfald!! Så många fler begåvade konstnärer som får möjlighet att arbeta heltid med sin konst under ett antal år!

Det måste väl ändå vara bättre för konsten .. utveckla och berika kulturlivet mycket mer??

.. eller har jag alldeles fel .. igen???

onsdag 17 februari 2010

Köp röster som sossarna i Oxelösund .. på skoj!!

Det svenska blodet svallar rött och hett och det svenska folket kräver siffror, redogörelser och helst huvuden som ska rulla när det gäller avslöjandena om hur det gått till vid Moderaternas provval.

Det är alltid lika intressant att se media spela på det instrument som svenska folket är!

Och man kan ju tycka att hela historien är ett tydligt exempel på hur taffliga och osmidiga våra politiker är. I Södermanlands Nyheter kan vi som har papperstidningen läsa om Socialdemokraten och ordföranden i utbildningsnämnden Britta Bergström som har försökt värva medlemmar till partiet och lovat stå för medlemsavgiften ... men det var ju bara ett skämt, anser hon själv.

Så det som är en näst intill kriminell handling för den ene är alltså ett skämt för den andre???

Britta Bergström får frågan om varför hon erbjudit sig att betala andras avgifter och svarar ..

.. Hos en del har jag fått en känsla av att de skulle vilja vara medlemmar och då har jag känt att jag ville bjuda på avgiften ...... Jag har sagt det på skoj. Nackdelen med mig är att jag är en skojare.

Aha .. det är så det går till!!! Då kanske de utpekade moderaterna också gått omkring och känt på sig .. på skoj??

ALLA makthavare bör granskas, men ..

.. den största av dem alla slipper helt undan med halvsanningar och förtiganden.

Då talar jag om media som är vår i särklass största opinionsbildare!

När det gällde paniken vid svininfluensan var det lika många som målade fan på väggen som manade till besinning och faktakontroll .. men gissa vilka som gav de bästa rubrikerna??

Samma sak gällde den helt urflippade debatten om "utförsäkringarna" ... alla som hamnade mellan två stolar fick hjärtslitande helsidor i kvällspressen medan de som fick det bättre och en andra chans räknades som dåliga nyheter och helt förtegs.

Nu jagas det fuskare i Moderaterna .. och det är väl bra, fusk och oegentligheter ska alltid uppmärksammas .. men det måste väl ändå finnas utrymme för kontroller och utredningar innan journalisterna skriker om mörkläggning och "locket på"??

Och varför är det så stor skillnad mellan fusk och fusk?? I Oxelösund har en socialdemokrat lovat värva röster till partiet genom att stå för medlemsavgiften ... men då är det bara "på skoj"??

Det är bra och önskvärt att makthavarna granskas .. men vi kanske skulle behöva lite seriös granskning av de "nyheter" som presenteras också.

Jag är så trött på att ständigt upptäcka att jag blivit förd bakom ljuset och inte fått veta alla fakta bakom de braskande rubrikerna och jag vet att jag har hört ordet "pressetik" någonstans, någon gång .. men jag kommer inte ihåg när eller var???

tisdag 16 februari 2010

Nån jädrans ordning ska det väl ändå va på fruntimmren???

Kommunalrådet Maria Kristoffersson (c) tog tydligen munnen för full när hon kallade riksdagsmannen Karl Gustav Abrahamssons (s) frågor för fåniga vid ett möte i kommunalfullmäktige.

RESPEKTLÖST!!!! .. tyckte K G Abrahamsson och äntrade talarstolen.

Hade vi inte haft samma anfader och .. ja hade hon varit en vanlig människa så hade jag kanske remmat upp Maria .. sa riksdagsmannen manligt och uppfostrande.

Samma anfader??????

Vanlig människa????????

Vad menar karln? Menar han att hon inte är en vanlig människa för att hon är kvinna? Kommunalråd?? Eller .. är det här anfadern spökar???

Och så vore det ju intressant att få veta VILKA människor som den socialdemokratiske riksdagsmannen tycker är vanliga nog för att bli uppremmade??

Kan man möjligen hitta det i partiprogrammet tro???

Visst är det nästan kriminellt att vara överviktig ..

.. nu för tiden, men det är väl ändå att ta i att sätta folk i fängelse för att de väger för mycket??

Produktionsbolaget Zodiak .. som jag aldrig tidigare har hört talas om .. har långtgående planer på en såpa där överviktiga människor spärras in på Mariefredsanstalten för att bli sittande där tills de nått en "lagstadgad" vikt. Det låter förfärligt .. och det tycker de som bestämmer på anstalten också och säger nej till förslaget.

Men så tänker jag efter. Det är ju ändå frivilligt och vi har en ofattbar intolerans inför kroppar som inte ser utsvultna och utmärglade ut .. vilket gör livet besvärligt och ångestladdat för de som är fylliga och liknar Zorns berömda kullor. Det var sexigt och önskvärt då .. men är inte bra nu, visst är det konstigt??

Jag som inte är överviktig har andra problem. Jag röker och kan inte sluta .. med förståndet förstår jag att det är den första tiden som är värst, att jag bara behöver ta mig i kragen och stå ut i någon månad för att det ska bli något så när lätthanterligt.

Men jag KAN INTE!!!

Och så är det väl med mat också antar jag?

Så om någon erbjöd mig en övervakad vistelse på Mariefredsanstalten så att jag slapp bestämma själv ... skulle jag ta den chansen då??

Och .. ta mig sjutton .. det skulle jag nog göra!! Vinsten är ju enorm i förhållande till lidandet .. men då vill jag inte ha några tv-kameror med, det är väl det som är det största problemet??

Åhh .. nej!!

Jag är dödligt less på den här vintern nu och när en god vän hörde av sig och undrade om jag kände för att sticka till London i mitten av mars så hoppade jag nästan ur skorna i min iver att svara JAAAAAAAAA innan hon ångrade sig.

Det är så händigt att åka till London härifrån och billigt, tack vare Ryanairs Londonresor .. så jag förtränger helt bristen på service, komfort och alla andra risker bara för att få en chans att vandra runt på mina favoritplatser under knappt två dygn då och då.

Så då blir jag inte glad när jag läser Expressen i dag. Tänk om det inte finns något flyg som väntar på oss när vi ska åka .. tänk om vi landar på Arlanda i stället för på Skavsta där bilen står??

Tänk om vi inte kommer hem alls???

Eller i väg ...???

Jag vet inte vilket som känns värst .. men det blir några spännande veckor framöver kan jag tänka mig.

Den som gapar efter mycket ..

... mister ofta hela stycket. Det är ett urgammalt ordspråk som innebär att den som är för girig kan gå så långt att han förlorar allt .. inklusive sin egen trovärdighet.

SVT har förlorat över en halv miljon tittarröster i Melodifestivalen, jämfört med samma tid 2009. Det förvånar mig inte alls! Programmet är alldeles för långt och innehåller för mycket svackor där,
.. åtminstone jag .. börjar plocka med annat och förlorar intresset.

Sedan är det väl kanske inte så snällt mot de medverkande att alltid ha underhållning i underhållningen som dessutom är bättre än de bidrag vi ska belöna???

Efter första lördagen bestämde vi oss för att bara se de åtta bidragen och sedan gå vidare med något annat. Det fungerade perfekt .. resultatet fanns på nätet och telefonräkningen blev fullständigt opåverkad, för vad är det för mening med att ringa bort en massa pengar på just de bidrag som ändå inte kommer med??

Jag har i alla fall, som jag tidigare sagt .. alltid fel!

måndag 15 februari 2010

Bloggvänner!

Det jag var mest orolig för när jag lämnade min gamla bloggportal var att förlora alla bloggvänner. Vänskap på nätet är flyktig .. som en droppe i vattnet som är bortglömd så fort ringarna slutits över den.


Så just därför blev jag så glad när jag upptäckte att många fanns kvar och att några till och med tänkt samma tankar som jag.
Och Lindalous Trädgård kommer jag att sitta ofta i .. och tänka på dikten jag har sparat sedan den 10 oktober förra året när hon bjöd in oss alla på "Nattfika".
Bilden är mitt första försök att lägga in en bild här .. det var ju inte så svårt, och det är precis så här jag tänker mig en trädgård hos Lindalou .. lite vildvuxet, hemligt och med oväntade ting bland de välkända.
Nu ser jag att bilden blev väldigt oskarp .. hmm .. då kommer nästa utmaning, KAN jag ersätta den med en bättre??

Jag älskar teater ..

.. om jag får vara publik! Att ställa mig på en scen i något som helst sammanhang skulle fullständigt ta död på mig .. jag fattar inte hur de törs!!

I skolan hade vi ofta som uppgift att skriva debattinlägg och så fick de bästa kliva fram och läsa upp sina alster. Det var jättekul och inspirerande ... ända tills "belöningen" kom. Jag minns forfarande de skakande benen, den vibrerande kroppen, paniken, illamåendet och rösten som inte bar. Känslan av förnedring, misslyckande, fiasko ... usch, det vill jag helst glömma och förtränga.

Så därför uppskattar jag verkligen det skådespelarna gör på våra teaterscener. Jag är full av beundran över att de kan skapa en egen liten verklighet där framme mitt framför mina ögon och få mig att tro på den för några timmar.

.. och NU? Nu ska jag sitta där och undra om hjälten som kysser sin hjältinna trycker ner sin tunga i halsen på henne eller smygtafsar när hon inte kan försvara sig? Om han tog henne i skrevet innan ridån gick upp eller om hon varit tvungen att lägga upp sig för producenten för att överhuvudtaget få stå på scenen???

Om det som antyds, ryktas och skrivs är sant .. då kladdar dessa "män" inte bara på sina kvinnliga kollegor utan också på något som är viktigt och värdefullt för oss som verkligen älskar teater!!

Det är media som styr vårt känsloliv ..

.. och det är lite skrämmande!

Alla lösnummersäljande rubriker om ond bråd död i samband med svininfluensan, alla statistikuppgifter hit och dit, hela utförsäkringsdebatten där "vanliga" människors liv vinklades och utnyttjades, åldersdiskrimineringsdebattens underliga turer och avskyn för "kulturlivets Alfahanar" och affärer, kungliga kärleksbekymmer och homoattacker i dansprogram ..

.. allt detta har media bestämt att vi ska uppröras över och tycka till om. Och när vi gjort det och börjat ledsna eller ifrågasätta "nyheten", så vänder man på frågan och börjar styra den till en anklagelse åt andra hållet eller offrar "offret" som helt plötsligt hamnar på den anklagades bänk???

Tidningsdöden när det gäller den gamla traditionella dags- och kvällstidningen tar sig fler och fler panikartade uttryck .. och de som får betala notan är vi, som är så korkade att vi hoppar upp och skriker så fort vi ser rubrikerna.

Den sista idioten är inte född än ..

.. brukar man ju säga när någon beter sig osedvanligt korkat!

Om det är sant så är tillväxten tydligen extra god inom reklambranschen! Annonsörer i TV betalar helst bara för annonsplats i program som har den högsta andel tittare i åldersgruppen 15-39 år och det tycker jag är ytterst märkligt??

Orsaken ska vara att äldre har svårt att bryta sina konsumtionsmönster???

Konsumtionsmönster?????

Jag är klart och sedan länge över 39 år och har ännu inget konsumtionsmönster! Jag konsumerar, punkt och slut och jag är helt övertygad att många med mig gör likadant. Det köps säker lika mycket mascaror, hudkrämer, tvättmedel och kläder från Gina Tricot av kvinnor över 39 år som under. Dessutom så har den förstnämnda åldersgruppen bättre ställt som grupp betraktat, mer tid att ägna åt sig själva när barnen vuxit upp och minst lika mycket intresse för att piffa upp och förändra sig.

Den senaste tidens "åldersdebatt" handlar nog inte bara om skillnaden mellan Elisabeth Höglund och Carolina Gynning utan om en bransch som stelnat i ett otidsenligt ålderstänkande ..

.. men som trots det får styra hela tv-utbudet för alla generationer???

söndag 14 februari 2010

Hahahaha .. ja, nu visar dom i sanning vilka tittare som de vill ha ..!!

TV4 ersätter Elisabeth Höglund med ... baaaraaaang ... CAROLINA GYNNING!!!!!!!!!!

Detta är veckans absolut roligaste nyhet, perfekt för dem som sätter på TV:n som ljudkuliss för att undvika tystnad i ett ensamt hemmaliv. För tystnad .. det slipper vi när Gynning står på scenen.

Stackars Yvonne Ryding och Carin da Silva som kommer att blekna totalt bredvid Carolinas utrymmeskrävande personlighet. Och nu vet vi i alla fall att TV4 inte har några som helst ambitioner på att producera tankekrävande produktioner som tex Skavlan ..

.. utan satsar helhjärtat på rena Marschmallow-program ... söta, uppblåsta och lättkonsumerade.


Hmmm .. vid närmare eftertanke så kanske Yvonne Ryding bör se om sitt hus, hon fyller ju ändå 48 år i år, vilket är en HÖÖÖÖG ålder i det här sammanhanget??

Så här går det i riksdagsvalet ..

... får vi veta med jämna mellanrum? Det är över ett halvår kvar men var 14:e dag .. minst .. kommer det rapporter om hur VI kommer att rösta??

Kd .. åker ut, klarar sig kvar, tappar precis som SD som ena minuten är en maktfaktor och andra minuten står utanför och M ökar, tappar och S tappar, tappar men klarar sig på Mp som ökar, ökar och V lurar i vassen och ingen vet var??????

Riksdagsvalet blir mer och mer likt Melodifestivalen .. och jag skulle inte bli förvånad om någon driftig politiker snart kommer på möjligheterna med telefonröstning!!

Det skulle förmodligen göra underverk med statskassan och pigga upp media betydligt ..

.. för var jag politisk journalist skulle jag kräkas på statistiken fram i juni om det ska fortsätta på det här viset.