fredag 31 oktober 2014

Jag ser den omtalade "Hälsningen till Sveriges lärare",

.. med utbildningsminister Gustav Fridolin i huvudrollen och jag undrar hur väl jag själv skulle passa i samma roll, med liknande text och med samtliga ministrar som motspelare?

Sagt och gjort .. som en igel klistrar jag mig vid Youtube-klippet och skriver ner vartenda ord som kommer över utbildningsministerns läppar.

Lätt illamående ger jag upp vid 4,44 av totalt 8,14 minuter och så griper jag mig verket an. Resultatet blev inte riktigt som jag tänkt mig, men det blev i varje fall ett blogginlägg .. för vad det nu kan vara värt? Ni får försöka tänka er mig i en obekväm, men självförhärligande position .. allvarsamt, med en liten glimt i ögat, men inkännande, jämlikt samtalande med kameran och textskylten framför den ... så här ungefär:

En hälsning till Sveriges ministrar ...

Du sitter i Sveriges Regering sedan X veckor .. och det här är till dig som är minister.

Du har landets viktigaste jobb och jag tror inte att du förstår innebörden av det .. även om det verkar som om du tror att resten av världen bör förstå att just du är den mest lämpade.

Men att få vara med och skapa förutsättningarna för hur ett lands befolkning ska leva, utvecklas och ta sig över hinder som de upplever som oöverstigliga .. ja, det är nog få uppdrag som är viktigare än det.

Ellen Key har en gång sagt .. Mod beror framför allt på viljan att vara modig .. och värdet av en ministers mod är först synligt i efterhand. Lite är det ju så när någon hör av sig och berättar att den tack vare dig fått sina drömmar förverkligade .. eller krossade. Ellen Key har också sagt .. Ytlig välgörenhet är som att tända rökelse vid samhällets smutsiga kloakutlopp .. vilket kanske kan vara tänkvärt innan du fattar beslut som enbart syftar till att göra dig själv populär och omvald .. eller undviker obekväma beslut, som i stället hamnar i en mångårig utredning som dina väljare helt i onödan får betala dyrt för.

När du bara går där på Konsum och över hyllkanten ser en pappa med sin dotter, en vuxen människa, mogen att ta ansvar, men utan makt över sitt eget liv .. så hoppas jag att du vet att just du är en liten del av den människans ekonomiska förutsättningar och vardag.

Jag skickar den här hälsningen till dig, för det är några saker som jag kan lova dig, men det är också några saker jag vill be om.

För det första. Jag litar inte på dig!

Alldeles för länge har debatten förts bakom stängda dörrar. OM människorna som ska leva med konsekvenserna av dina beslut .. snarare än MED alla som ska leva med konsekvenserna av dina beslut.

Alldeles för mycket i er interna debatt verkar handla om hur ni ska undvika att göra era jobb?

Hur mycket som ska betalas in, vilka frågor som medborgarna ska tillåtas ha en åsikt om och vilken åsikt som är tillåten, hur lite vi ska tillåtas ha som inkomst .. är intressantare än medborgarnas rätt till delaktighet, valfrihet, individualitet, framtidstro samt möjlighet till skapande, kreativitet och personlig utveckling.

Men det är professionens sak att, utifrån erfarenhet och beprövad vetenskap, alltid kunna använda den bästa tekniken för att nå fram till varje medborgare och ge varje individ möjlighet att nå så långt de har förmåga. Det är en ministers ansvar att se till att varje utförare av fattade beslut får de verktyg de behöver för att uppfylla medborgarnas fullt berättigade krav .. eller informera dem om att kraven är för högt ställda.

Ditt ansvar är att se till att alla inom ditt ansvarsområde har förutsättningarna för det arbetet.

Eftersom jag betvivlar din och dina kollegors erfarenhet och kunskap om "beprövad vetenskap" så deltar jag så klart i den politiska diskussionen. Men helst hemma hos mig i verkligheten eller i en referensgrupp sammansatt av ett tvärsnitt av Sveriges befolkning.

I ditt uppdrag som minister är det inte du som ska säga hur människorna i ditt land ska tänka, tycka och samtala. Din uppgift är att lyssna, tänka och forma dina politiska beslut utifrån det mandat du fått i allmänna val. Ideologin och visionerna som du talat dig varm för under en valrörelse .. är bara intressanta i förhållande till den procentandel som väljarna gett dig förtroende för .. resten får du lämna hemma i partiet.

Lika dumt som det skulle bli om du som minister kom hem till mig för att deltaljstyra min vardag lika dumt skulle det bli om jag skulle kliva in på din arbetsplats för att detaljstyra ditt arbete. Vi MÅSTE kunna lita på dig .. även fast det verkar som om du inte litar på oss?

Du är inte minister för att du ska kontrollera befolkningen utan för att du tillhör ett av de fyra minst dåliga alternativen i svensk politik. Du är det för att ett stort antal väljare trodde på det du sa i en valrörelse. Du borde också vara det för att det du sa byggde på erfarenheter du bara kan ha fått om du kommunicerat med så många olika befolkningsgrupper som möjligt .. även dem som du ogillar .. och inte bara med dem som bor i ditt närområde. Jag skulle gärna vilja våga vara stolt över att du är minister, men jag tillåter mig att betvivla att du har det som krävs för att göra storverk .. även om du får alla de rätta förutsättningarna.

När någon frågar dig om vad du jobbar med så förstår jag om du inte stolt utropar .. jag är minister! Men ska andra våga söka sig till politiken med det ansvar och med det viktiga arbete det innebär .. ja, då måste du våga göra det.

Så prata gärna om allting som är tufft på jobbet. Berätta gärna om dumma politiska beslut som du fattat mot din vilja och som du kanske skäms för. Men berätta också om varför du sitter där du sitter där du sitter. Vad som fick dig att se dig själv som en självklar representant för vårt land?

Men berätta också om vad du älskar i ditt uppdrag? Om det där som du tror så mycket på eller om det där mötet i veckan som inte alls blev som du planerat utan mycket bättre! Eller sämre?

Jag ber dig inte bara vara lojal mot Sverige, utan också med svenskarna som .. avsett om vi i passiv overksamhet väntat med medborgarskapet i handen i åratal, i ett asylboende på en ort där vi knäcker kommunens ekonomi eller om vi njuter av en caffe latte på Södermalm, betald med kulturbidrag .. måste leva med konsekvenserna av vad du stänger ner, bygger upp, beslut som vi tycker är dumma och allt som händer när du "är dig själv".

Vi vill att du står upp för att du är minister, att du vågar lita till att vi "andra" också kan sitta inne med lösningar som kan göra att vi kan hitta samma väg, åt samma håll, så att vi tillsammans kan ge varje människa möjligheten att växa.

För det andra .. jag lovar att göra mitt för att kväva mitt misstroende om du är öppen, ärlig och uppriktig även när det gäller frågor som du inte förstår, inte vill tala om eller som "tillhör" något annat parti.

Om du visar gott omdöme i ditt val av medarbetare, visar dig  tillräckligt vuxen för att kunna samtala med HELA Sverige, ALLA demokratiskt valda arbetskamrater i riksdagen och behandla alla .. även dem som du använder för att putsa din gloria med specialdesignad "godhet" .. som likvärdiga medborgare i ett land där alla har lika delar skyldigheter och rättigheter, då lovar jag att inte skratta när du håller obegripliga tal, fattar ofattbara beslut eller försöker ge sken av handlingskraft, med Youtube-klipp som för tankarna till klassens roliga timme.

Då ska jag försöka ta dig på fullt allvar.


DN, DN, DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, SvD, Expr., Expr., Expr.,

onsdag 29 oktober 2014

Hypotetisk .. förmodad, antagen, presumtiv, eventuell???


"Googla på Stefan Löfven+hypotetisk fråga" .. var det någon som skrev i ett tweet på #svpol. Så då gjorde jag det och fick ett Hallelujamoment.

Tänk ... förut förstod jag inte alls varför någon röstade på dagens regeringsalternativ? Men NU står det helt klart för mig .. fast bara hypotetiskt, förstås!

De förblindades av hypotetiska vallöften i en hypotetisk valrörelse!

Därför har vi en hypotetisk regering med ett hypotetiskt ingångsvärde i en hypotetisk politik som ska genomföras .. hypotetiskt, naturligtvis .. i ett hypotetiskt samarbete med ett .. förmodligen bara hypotetiskt .. oppositionsparti, tillsammans med hypotetiska samarbetsministrar som förhåller sig hypotetiskt till sitt hypotetiska uppdrag och ett hypotetiskt nyval.

Hypotetiskt verkar vara det nya ordet efter Sönder?

Det är inte längre "något som håller på att gå sönder i Sverige" .. Sverige är numera ett hypotetiskt helt land där allt utreds i hypotetiska utredningar i väntan på ett hypotetiskt beslut.

Vårt tidigare så söndertrasade land lagas nu rent hypotetiskt av den hypotetiska regeringen som lämnat in en hypotetisk budget som de har hypotetiska förhoppningar om att den ska godtas av dem som tidigare regerade ansvarslöst ohypotetiskt.

DN, DNDN, DNSvD, SvDExpr., Expr.,

tisdag 28 oktober 2014

"Det värsta med politiska skämt är att de så ofta blir valda" ...


Jag vet inte vem som sa det först, bara att det känns väldigt aktuellt, nu på vår nya regerings 27:e dag.

För visst känns det som hänt hittills som ett dåligt skämt? Jag önskar att det var det också, och att jag vilken minut som helst ska vakna och upptäcka att jag drömt alltihop. Eller att någon med självaktning inser det hopplösa i hela situationen, kastar in handduken och begär nyval.

Men det är väl för mycket begärt.

Mod och handlingskraft är väl inte de första orden jag tänker på när jag ser på våra politiker. Maken säger att det blir nyval innan sommaren och jag säger att det är många som vill .. men ingen som törs.

Vi får se vem som får rätt?

Jag hoppas att det blir han.

I dag vänder sig Kjell-Olof Feldt till Stefan Löfven och föreslår att han ska "meddela talmannen att han vill ombilda sin regering i syfte att bredda underlaget och inbjuda alla borgerliga partier till överläggningar. Visar det sig omöjligt att bilda en majoritetsregering bör ett extra val till riksdagen utlysas".

Statsministern är generös och svarar att Kjell-Olof Feldt får tycka vad han vill .. men att något nyval inte är att tänka på. Och det var väl inte oväntat svarat av en man som anser att det är likvärdigt med ett livstidsstraff att INTE anställa en person som har fler än en dom i straffregistret.

I varje fall inte som topptjänsteman i regeringskansliet Rosenbad. När det gäller att skydda medborgarna i andra offentliga verksamheter är det däremot helt ok att begära rena papper från brottregistret?

Den ena dumheten staplats på den andra, budgeten som presenterades är fullständigt obegriplig om du försöker se den i någon form av helhet och kompromisshärvorna bildar tillsammans med de onämnbara frågorna en kompakt, lufttät och rörelsehämmande tvångströja som befolkningen förväntas bära i fyra år?

Det kommer att bli svettigt.

Kort sagt .. jag skäms för resultatet av årets val. Jag tycker det mesta är pinsamt, löjeväckande, okunnigt och inkompetent. Makten hade ett högt pris .. och det är vi som kommer att få betala.

Dyrt!

Jag har absolut inget emot att betala skatt i ett samhälle där alla har samma skyldigheter och rättigheter, så att vi gemensamt kan ta ansvar för dem som av olika skäl inte kan leva sina liv utan stöd från oss andra. Men jag vill inte betala för ett samhälle där målet är att alla ska få lika lite på bekostnad av valfrihet, företagsamhet och kreativitet.

Och jag vill banne mig inte ta ansvar för regeringens oförmåga att komma överens och betala mer skatt för "Samarbetsregeringens" miljonrullning i utredningar bara för att dölja att de inte kan samarbeta i frågor som är livsviktiga för dem som de påstått sig värna om.

Är det någon som har koll på hur många samarbetssvårighetsutredningar "Samarbetsregeringen" är uppe i nu .. efter bara några veckor??

Vi har en regering som orienterar sig i den solskensbelysta dåtiden, famlar i nuets släckta rum samtidigt som de är helt blinda inför det som finns framför dem ... det är nästan outhärdligt.

Men vi får vara tacksamma för det lilla .. Mona Sahlin, Håkan Juholt och Stefan Löfven är hittills det bästa som gick att få fram i partiet .. grädden av vad de kunde åstadkomma i ett sluttande plan.

Tänk om de hade hunnit med ytterligare en partiordförande ... !!

Se på de ministrar som Löfven har utnämnt och prisa Gud .. det kunde ha varit någon av dem som valts till statschef .. tillsammans med Gudrun Schyman som sällskap till de övriga "samarbetspartnerna".


Every cloud has a silver lining


måndag 27 oktober 2014

"Maurice har varit sövd ..


.. och skall vara i lugn och ro, inte för varmt och inte för kallt, tills han är helt vaken" .. står det i de "Hemgångsråd" som jag fick med mig hem i dag när jag hämtade min lilla katt hos veterinären.

Orsaken till att han hamnade där var en lätt slipprig blick i ögonen, ett oväntat intresse för den 10 år gamla Hittekatten ... som resulterade i ett antal ovälkomna närmanden som inte lämnade mycket till fantasin.

Så vid knappt 6 månaders ålder så är nu den Makalöse Maurice dömd till att för evigt förbli Maka-lös.

Redan vid hämtningen så misstänkte jag att det skulle bli besvärligt med vakenheten. Utbrytarkungen Maurice gjorde redan där sitt bästa för att demolera kattransporten för att ta sig ut i friheten. Han är nog bara förvirrad av narkosen .. sa en av djurskötarna, som förmodligen aldrig haft en siames. Han somnar nog så fort ni sätter er i bilen.

In your dreams .. skulle jag vilja säga nu. Inte vet jag vad de använder för narkos hos veterinären, men just nu skulle jag behöva lite av det han fick för att orka med att ta hand om konvalescenten.

För är det någon som behöver lugn och ro, inte för varmt och inte för kallt .. så är det jag.

Maurice har nämligen upptäckt vatten! Kanske var det något som hände under narkosen som väckte denna besattenhet, kanske var det något med själva ingreppet .. men innan vi åkte hemifrån så var han faktiskt nästan fullt normal.

Med hänsyn till att han är siames då förstås.

Trollbunden sitter han framför vattenskålen .. antingen i köket eller i skolsalen, som är mitt arbetsrum. Han vispar runt med tassen, stirrar fascinerat på vattenvirvlarna, vispar lite mer och ser hur det stänker, kör ner tassen mot botten och rör kraftigt så att vattnet får fart över kanten .. och klafsar sedan belåtet runt i vattensamlingen på golvet.

När vattennivån är tråkigt låg i skålen ilar han till nästa vattenskål och börjar om från början.

Igen och igen och igen.

Hela han är trivsamt våt .. enligt hans egen uppfattning. "Inte för varm och inte för kall" .. utan alldeles lagom. Det samma gäller mig som han använder som sittplats medan han slickar av sig överbliven väta.

Jag har torkat och torkat. Försökt med tidningar som förvandlats till konfetti som förvandlats till papiermache som kladdar fast sig på Rackarkottens yviga svans, där det torkar och förvandlas till konfetti igen .. som sprider sig på någon helt annan plats.

Maurice ÄLSKAR tidningar. Han rullar in sig i dem, äter sig ur dem och lämnar ingen sida outforskad. Näst efter tidningar och andra papper så kommer pennor .. han SAMLAR pennor. Under bokhyllorna eller under soffan.

Vi MÅSTE ha vattenskålar .. det bor faktiskt en katt och en hund till i huset. Men vi klarar oss utmärkt utan vatten på golvet. Det är ett meddelande som jag snarast måste förmedla till den Makalöse.

Men hur?

Men det kanske löser sig när han "är helt vaken och stadig"? Något som möjligen kan inträffa sent i kväll eller i morgon?

Tills dess får jag göra mitt bästa för att se till att han inte kommer till skada medan han, utvilad och i sitt livs form, brottas med Rackarkotten, klättrar på stolar och bord och balanserar i bokhyllan.

lördag 25 oktober 2014

På den gamla goda tiden ..


.. för nästan fem veckor sedan, väcktes jag varje morgon av att Rackarkotten snusade mig i öronen för att få tillåtelse att hoppa upp i sängen för lite morgonmys.

Nu för tiden väcks jag abrupt av att två galningar springer över mig, kastar sig ner på golvet, återvänder .. brottas våldsamt på mig .. kastar sig på golvet .. och sedan är det min tur att kasta mig över golvurnan med den Sorgliga Fikusen för att försöka gräva upp Trädgårdsmästaren Maurice som försöker gräva ner sig.

Suck! Rivningsgänget rusar vidare och jag drar mig mot badrummet.

Om jag sedan glömmer att se till att toalettdörren är ordentligt stängd så får jag finna mig i att ha Kommentatorn Maurice på vattentanken bakom ryggen. Ivrigt och ljudligt berättande för alla inom hörhåll, om vad som händer, och hur löjlig jag ser ut.

Lätt generad klär jag på mig. Nu för tiden med långsamma och avvägda rörelser, eftersom allt annat kan tolkas som inbjudan till en lek som lätt resulterar i trasiga kläder.

Nere i köket går jag in i skafferiet och hämtar min O´boyburk, lyfter upp Livsmedelskontrollanten Maurice, placerar honom utanför skafferidörren, stänger, saknar Maurice, öppnar skafferidörren, hittar Livsmedelskontrollanten i hundmatssäcken, bär ut en protesterande katt, stänger dörren, sätter ner katten, häller upp mjölk och O´boy, lyfter upp katten och ställer in O´boyburken med Livsmedelskontrollanten under armen, stänger, släpper ner katten och sätter mig vid köksbordet.

Reser mig och lyfter ner den Utsvultne Maurice från bordet.

Dricker ur halva glaset och lyfter ner katten från bordet.. dricker ur resten och lyfter ner katten från bordet.

Brer ett rostat bröd inne i kylskåpet utom räckhåll från obehöriga, drar ut katten från den nedersta hyllan, stänger dörren, schasar ner lilla älsklingen från stolen, häller upp kaffe, schasar ner älsklingen, sätter mig .. ställer mig upp och lyfter ner den Utsvultne från bordet osv osv osv.

Det här är ett mönster som upprepas hela dagen på olika platser i hemmet .. utom vid lunch och middag då vi, helt brutalt, stänger in den vilt protesterande objudne middagsgästen i ett annat rum.

Vi äter däremot väldigt fort.

För OM det, under den kommande 4-årsperioden, kommer till våldsamma demonstrationer mot vår märkliga regering så vet jag i alla fall en sak. Jag behöver inte köpa en vuvuzela.

Jag tar med mig Aktivisten Maurice och en skinksmörgås och överröstar ledigt vem som än försöker göra sig hörd.

Dessutom så kommer jag att vara i mitt livs form vid det laget. Numera ägnar jag hela dagarna åt Siames-workout. Två och ett halvt kilo som jag oavbrutet lyfter, bär, förflyttar och jonglerar med.

När han inte sover .. som nu till exempel, när han sover som ett hjälplöst barn, tryggt vilande i Makens armveck. För den Hjälplöse Maurice kan inte sova om han inte får göra det på någon av oss.


fredag 24 oktober 2014

Tack och lov, landets statsminister har talat ..


.. och jag blev överlycklig när jag hittade det på ett youtube-klipp på Fnordspottings twitter.

Jag kan inte beskriva hur jag grämt mig över att jag missade Stefan Löfvens omtalade första möte i EU-nämnden. Statsministerns förmåga att använda många, många allvarsamma ord för att säga absolut ingenting är nästan en konstart i sig .. jag är djupt och ärligt imponerad.

Hittills har partiledardebatten och beskrivningen av hur statsministern såg på kärnkraften varit guldet i min citatsamling, och jag lade ner väldigt mycket tid på att dechiffrera det.

Men från och med i dag så blir det här klippet svårslaget.
DN,
.. och så hittade jag det hos Viktor Barth-Kron och så ser jag att Fnordspotting lagt upp mötet i sin helhet på bloggen och då tror jag att det inte dröjer länge förrän hela svenska folket fått ta del av landets ledares visdomsord.

Men det kan ju vara kul för er att få veta att jag blev glad i alla fall???

Nana-hunden

Vår Rackarkott har förvandlats till en Nana-hund? 

Ni vet, den som tog hand om barnen i familjen Darling, innan Peter Pan kom och släpade med sig dem till Landet Ingenstans.

I vårt fall är "barnet", den Makalöse Maurice som Rackarkotten tror att hon fått i present som sin alldeles egna lilla valp. Och hit vågar sig ingen Peter Pan eftersom vår Nana-hund försvarar "sitt" barn med sitt liv.

När Hittekatten slutligen fick nog och bankade till den Irriterande Maurice höll det nästan på att sluta illa när Nana kom rusande för att rädda hans liv .. så vi passar odågan lite extra i hennes närhet.

I början så tyckte jag att det nästan var lite kusligt att se hur Rackarkotten försökte  plocka upp den "sköre" siamesen, genom att fatta tag runt nacken för att bära iväg med honom till ett lämpligt ställe .. försökte är ordet, för den som blir orolig. Misslyckat var resultatet! .... men nu inser jag att han .. som valp .. fått frikort att bete sig nästan hur som helst och därmed också klarar sig ostraffat från vad som helst.

Han klättrar på, över och under sin ständiga följeslagare. Han sover tryggt i hennes svans och tar sig vilka friheter som helst medan hon ömsint och trollbunden tittar på. I gengäld blir han tvättad och kliad över hela kroppen när Nana-hunden tycker att det är nödvändigt .. vilket inte alltid är så uppskattat. Men i likhet med andra mammor, så lämnas inget halvgjort när det gäller hygien .. hon lägger bara en tung tass ovanpå det slingrande barnet som inte slipper undan förrän BÅDA öronen är tvättade.

Jag försöker verkligen fånga det på bild eller film, men allt går så fort och jag är antingen på helt fel ställe eller alldeles för långsam så det mesta är redan avslutat och klart när jag lyckats fumla fram kameran .. så ni får tro mig på mitt ord.

En sak som vi verkligen har problem med är Maurice absoluta övertygelse om att våra möbler är till för att vässa klorna på. Särskilt sängarna känns värda att beskydda eftersom de är nästan nya och de svindyraste sängarna vi någonsin investerat i. Så fort som jag hörde ljudet av klor mot tyg så släppte jag allt jag hade för händer och kastade mig högljutt skrikande mot källan .... MAURICCCCE!!! Neeeeej!!!!

Nu behöver jag bara ropa .. Maurice!! .. med sträng röst, så tar Nana-hunden hand om resten. Som belöning blir hon biten i bakbenet av sin lilla älskling.

De är fullständigt oskiljaktiga Maurice och hans Nana. När jag kastar boll så är det två som springer men bara en som apporterar .. i alla fall utomhus. Inne är Maurice´s boll mer siamesanpassad och där förvandlas han till Zlatans överman, även om han då och då förlorar en passning till Nana-hunden.

Det mest förvånande är att hon spottar ut den till honom igen, så att han får fortsätta med leken medan hon intresserat följer honom i hasorna?

Alltså .. jag är inte den som sitter och suckar över gulligheter, men de här två kvalar nästan in för en kvällstidningsrubrik under ämnet "SÖTCHOCK" eller "GULLIGHETSÖVERDOS".

I dag fick jag ett oväntat paket från Granntanten. Det var mycket uppskattat både av mig och den Makalöse Maurice och hans Nana-hund.
 

Båda hälsar och tackar.

torsdag 23 oktober 2014

.. och över alltihop svävade minnet av Göran Persson och hans 500 000 förtidspensionärer.


Det här kan gå hur illa som helst ..... skriver Mattias Lundbäck (Pp), den Hälsosamme Ekonomisten.

Det här slutar aldrig väl .. skriver Johan Westerholm (S), Ledarsidorna.

Rädda Sverige, avsätt regeringen .. kan vi läsa på SvD:s ledarsida.

Stefan Löfvén – dumpa (MP) och (V)!  .. ber Henrik Alexandersson.

De samlade vänsterförslag väljarna inte fick veta något om före valet får de betala nu .. läser jag hos Rasmus Jonlund (Fp), som tillägger .. vänsterpolitiken är dålig för jobben och företagen. Det kommer drabba många som behöver ett arbete och är beroende av att det går bra för Sverige.

Att regeringen bör avsättas är självklart. Den är fullständigt oduglig. Politiken saknar stöd av svenska folket och attityden som denna historiskt svaga regering intagit, att näsvist låtsas att man ensam styr riket, är osund .. slår Dick Erixon fast på sin blogg.


En budget som hotar jobb och tillväxt .. tycker Pär Gustafsson (Fp).

Ja, jag har inget att tillägga .. jag var med förra gången den här typen av politik inte fungerade. Det var inte bra då och det kommer inte att bli bra nu.

Själv följde jag budgetdebatten i bilen fram till det ögonblick då jag riskerade att bli en trafikfara om jag fick höra ytterligare ett enda ord från vänsterpartiets Ulla Andersson. Den ekonomisk-politiske(?) talespersonen verkade helt övertygad om att visioner var överordnade ekonomiska fakta och att arbetslösheten kunde avskaffas till 100% med arbeten inom offentlig sektor? Att höra henne i ett replikskifte med SD:s Oscar Sjöstedt var inte en upplevelse som utföll till vänsterpartistens favör.

Men jag tänkte ... får SD leka och öva sig med det här gänget i ytterligare fyra år så blir de förmodligen helt livsfarliga nästa val ..


.. och på twitter ser jag att finansministern har döpts om till #MagdadBob?


SvD, SvD, DN, DN, DN,

"Vi ska attackera arbetslösheten" ..


.. säger Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Lägg märke till att det är ARBETSLÖSHETEN som ska attackeras. SYSSELSÄTTNINGEN i form av anställningar är det tydligen ingen som är lika intresserad av, eftersom SCB:s uppdrag att mäta den har återkallats av vår nya regering?

"Vi ska skapa EU:s lägsta arbetslöshet 2020" .. sa Stefan Löfven när han tillträdde som partiordförande och då var det ingen som reagerade över att EU mäter antalet sysselsatta till skillnad från sosseledaren som mäter i arbetslösa.

Fiffigt va?

Då räknas inte arbetslösa trainees som arbetslösa, då räknas inte arbetslösa som får bidrag för att gå olika utbildningar och då räknas inte alla arbetslösa som får andra former av subventionerade uppdrag för att sänka arbetslösheten.

Inte undra på att Stefan Löfven och Magdalena Andersson är så angelägna om att få traineesystemet i hamn. Vänsterpartiet får till och med stå och slå sig för bröstet och säga att de förhandlat fram 2 miljarder per år till äldrevården .. det motsvarar lön för 5000 nya undersköterskor .. säger Vänsterpartiet Ulla Andersson stolt.

Men jag misstänker att de är blåsta. Bara för att 2 miljarder motsvarar 5000 undersköterskor betyder det inte att det blir 5000 undersköterskor. Dessa miljarder är förmodligen en del av kostnaderna för de extra traineehänderna och deras handledare.

I dagens debattartikel i DN kallas satsningarna inom äldrevården för .. en satsning på ökad bemanning i äldreomsorgen.

Varken mer eller mindre ... undertecknat av Magdalena Andersson (S), Per Bolund (Mp) och Ulla Andersson (V). Inte ett ord om 5000 undersköterskor?

På Rapport i tisdags kunde jag se en äldre man på ett äldreboende, lysa upp vid tanken på unga trainees som hjälp för personalen.

Åh så trevligt med unga flickor som sällskap .. sa han. Det kommer att pigga upp.

Reportern menade att det kanske kom en eller annan pojke också?

Men det ville han inte lyssna på. I vården förväntade han sig trevliga flickor.

Men när det gäller trainees så handlar det om dem som går ut ur skolan utan att ha uppnått målen, utan att ha något annat mål heller och utan att vara attraktiva på arbetsmarknaden inom något område.

Med risk för att stöta mig med halva befolkningen så måste jag säga att i den gruppen är de unga killarna överrepresenterade. Och bland dem så är de som kommer från socialt utsatta miljöer eller de som saknar fullständigt språk en ganska hög andel.

Men gamla människor är ju inte så mycket värda. Är nöjda med lite och duger att låna ut till motvilliga extrahänder för att statistiken över arbetslösheten ska se ljus och fin ut.

När det gäller sysselsättning så blir de "extra händerna" förmodligen arbetslösa igen efter traineeåret och får en "ny chans" i någon utbildning som de varken är intresserade av eller vill ha .. varpå de erbjuds ytterligare ett traineeår på en gruppbostad för funktionshindrade som är lika skyddslösa som hjälpbehövande äldre.

Så går det runt till den dagen då vederbörande fyller 26 år och kan förtidspensioneras eller påbörja en ökenvandring mellan "åtgärderna".

Det ser så fint ut på pappret .. vården får extrahänder och unga får arbete .. en win-win-situation. Vem kan ha något mot det? .. säger team Löfven/Andersson. Men det blir inga gulliga, omtänksamma flickor i traineeprogrammet. Det blir inga vårdintresserade killar heller. De har sökt och går redan på vårdlinjen eller någon annan utbildning.

"Vem ska hjälpa mormor?" .. hade Vänstern som slogan när det gällde äldrevården.

Ta och titta på vilka det är som ger fan i skolan, skolkar och hänger i galleriorna och skiter i att de blir arbetslösa .. vem vill jobba? Det är dom som ska "hjälpa" och öva sig på din gamla mamma eller mormor om Stefan Löfven & Co får som de vill.


DN, DN, DNSvD, SvD, SvDSvD, Expr., Expr., VA, DI,

onsdag 22 oktober 2014

"U-båtscirkusen är bisarr" ..


.. verkar vara en av AB:s rubriker, ser jag när jag läser SvD på nätet.

Så sant .. men vad artikeln i övrig säger vet jag inte, eftersom det är minst ett år sedan jag sist bidrog med något till tidningen.

 I och för sig är jag sorgligt okunnig när det gäller försvarsfrågor men det går inte att låta bli att reagera när kvällstidningarna kräver ursäkter från ett högre befäl när de inte får exakta platsangivelser gällande vad som bör vara "hemliga" rörelser i sökandet efter en eventuell u-båt .. eller hur man nu uttrycker sig i militära termer?

Inte heller tycker jag, i all min okunnighet, att det känns riktigt bekvämt med att en journalist flyger omkring i egen helikopter och rapporterar över sökområdet i realtid. Är det verkligen så det ska gå till?

Om alla länders media arbetar på samma sätt så är det väl enklare att följa twitterflödet eller googla till man hittar någon idiot som rapporterar om u-båtsbesättningens göranden och låtanden på facebook?

Eller vem vet? Om någon .. Niklas Svensson, kanske .. verkligen, verkligen anstränger sig så kanske någon av besättningsmännen på u-båten är ute på nätet och chattar och kan ge en liverapportering om hur mångfalden bland besättningen ser ut när det gäller perspektiv och kön? Jag har förstått att det är en fråga som är brännande aktuell för bl.a Miljöpartiet i samband med den här kränkningen av svenska vatten.

För alla andra länder måste väl ändå vara lika naiva som vi? Eller?

Att media styr politiken står väl klart för de flesta. De journalister, debattörer eller politiker som inte rättar in sig i ledet stigmatiseras, bestraffas och avrättas på Twitter på ett sätt som får Lundsbergs kamratfostran att framstå som ömsinta kärleksbetygelser.

Hela landets politik formas med tanke på hur media ska reagera eftersom det är politikernas egna karriärer och försörjning som står på spel. Att betala tv-licensen är numera som att gå med i facket .. ett ofrivilligt bidrag till ett på förhand utvalt politiskt block.

Vi har fått en valrörelse som resulterade i en regering som av någon anledning inte ansåg att det behövdes någon som helst förberedelse för att regera .. media hade ju redan krattat manegen, så då var det ju bara att showa loss och fylla Ladan med de skatter som inte skulle drabba "den vanlige knegaren"

Vilken blåsning!

Och se bara på fiaskot med "osynliggörandet" och hatet mot Sverigedemokraterna.

Något är naturligtvis fel i samhället när en så stor del av väljarna väljer vad de övriga anser vara rasistiskt och främlingsfientligt. Men då är det inte särskilt meningsfullt att bemöta det med hat, förakt och fientlighet, utan att först ha försökt hitta anledningen och lösningen på det som är ett problem för så pass många.

Hade våra makthavare gjort det så hade vi sluppit hatet, våldet och vuvuzelorna. Men media tjänar mer pengar på att uppmuntra hat, förtal och utfrysning än samförstånd och lösningar. Hat säljer och genererar pengar till tidningar som riskerar att utplånas, så det måste premieras .. hur äckligt är inte det?

Vrålande, maskerade aktivister blir bättre på bild än välkammade politiker på väg in i ett förhandlingsrum.

Om vi ser främlingsfientlighet och rasism som en sjukdom så bekämpar media det folkliga missnöjet/symptomet med hat, hot, förminskande och stigmatisering .. vilket skrämmer skiten ur de folkvalda och ger bränsle till ökat folkligt förakt och missnöje som får symptomet att växa ytterligare vilket i sin tur genererar fullständigt befängda och lögnaktiga anklagelser, vilket ger mer bränsle till det folkliga missnöjet och större feghet hos de folkvalda, vilket till slut gör att större delen av befolkningen förlorar förtroendet för både journalisterna och politikerna.

Men ingen har överhuvudtaget försökt närma sig ursprungsfrågan och försökt förstå vad det är de missnöjda väljarna egentligen säger? Rubriken är ju redan skriven av AB och Expressen.


Offentligt .. inför hela världen?

Jag skäms.

Media spelar och de som vill vara inne i värmen hoppar, dansar och krumbuktar sig för att visa att de är lydiga och rättrogna.. Vi ska hata och hata rätt på kommando, välja på kommando, tycka på kommando, frysa ut och mobba på kommando och våra myndigheter ska anpassa sig till medias behov av nyhetsrapportering ... med rätt sorts nyheter.

Hat, förtal och stigmatisering är vår tids mediabränsle?

Någonting är åt helsike fel i vårt land just nu. Eller som någon skrev på Ledarsidorna .. Sverige 2014 är inte längre en nation utan ett masspsykotiskt tillstånd.


DN, DN, DN, Expr., Expr., SvD, SvD,

tisdag 21 oktober 2014

När det gäller miljön så lämnas Jonas Sjöstedt utanför .. igen?


Stefan Löfven och hans vice statsminister Åsa Romson har en debattartikel .. som jag faktiskt tror de plitat ihop alldeles själva? .. i DN i dag.

I sammandrag blir det ungefär ..Det är tid för ansvar. Sverige ska gå före. Vår generation måste vara redo. Det här skapar jobb, ekonomisk utveckling, framtidstro -, stöd till åtgärder på lokal och regional nivå där investeringarna ger som störst klimateffekt, stadsmiljöprogram, ytor till bostäder eller grönska frigörs, hållbara transporter i städer, kollektivtrafik, en avståndsbaserad vägslitageskatt, schysta villkor, högre skatt, vi axlar ansvaret, vi ökar nu insatserna, kommer stärka Sveriges konkurrenskraft, bidrar till att skapa jobb och nya företag och göra Sverige till en förebild i världen.

Vackra ord, eller hur?

Och avslutningen är rent rörande ... Det är tid för ansvar - och vi verkar i denna tid med beslutsamhet, självförtroende och ett osvikligt hopp inför framtiden.

Som välanpassad svensk borde jag ställa mig upp, göra vågen och ropa .. HEJA STEFAN och ÅSA!!! Samt vinka med en EU-flagga eftersom det förmodligen skulle se lite ironiskt och misstänkt ut om jag valde en svensk?

Har ni tänkt på vad svårt det börjar bli att undvika att uppfattas som ironisk eller misstänkt nu för tiden. Ibland är jag oavsiktligt och skrämselhickeframkallande ironisk när jag levererar fullt berättigade, men spontana kommentarer till de politiska utspelen?

Lyckligtvis så har vi ännu inte någon lagstiftning som förbjuder och straffbelägger oavsiktlig ironi.

Men varför fick inte Vänsterpartiet vara med och säga vackra saker om miljön?? Både den valde och den vice statsministern vet ju hur kränkt Jonas Sjöstedt blir när han utesluts ur sammanhang där han känner sig självskriven?

Dessutom så används ordet "samarbetsregeringen" inte mindre än sju gånger i texten. Men vilka samarbetspartners hänvisa artikelförfattarna till?

Sig själva? Eller säger man varandra i det här sammanhanget?

Men de ÄR ju regeringen?

Vänsterpartiet?

Men de har ju inte undertecknat debattartikeln?

Det är lika mystifistiskt som allt annat som framkommit de senaste 19 dagarna och eftersom jag redan här erkänt min okunnighet så kan jag ju också redogöra för hur felaktigt jag uppfattar "en utav världens mest ambitiösa omställningsprogram här hemma".

Sveriges kommuner kommer att få dela på 200 miljoner kronor till valfria, lokala klimatinvesteringar under nästa år. Och det vet vi ju alla hur fantasifullt kommunerna kan hantera den här formen av ansvar? Särskilt med tanke på att det kommer mer i form av 600 miljoner kronor årligen de kommande 3 åren. Tänk bara så många klimatsmarta badhus och miljövänliga idrottsanläggningar vi kan få för dom pengarna!

Storstäderna .. och då särskilt Stockholms innerstad .. kommer att isoleras ytterligare från störande trafik från världen utanför. I stället kommer det att skapas en oas där det satsas 500 miljoner kronor årligen på "hållbara transporter" så att innerstadsborna inte behöver sakna något.

Miljöförstöringen från kringfartslederna utanför tullarna beräknas inte nå in över grönskan och friden i innerstadens "rena miljö" .. varför ett pris på 4 miljoner dagligen förmodligen anses vara billigt för att lägga Förbifarten på is.

Den "avståndsbaserade vägslitageskatten" .. är ett annat ord för den gamla vanliga kilometerskatten. En avgift byggd på avstånd och inte miljöpåverkan, som kommer att fördyra alla transporter på landsbygden samt all konsumtion för "den vanlige knegaren" som då inte bara får betala statlig skatt utan också åkarnas vägslitageskatt som via grossisten och detaljhandeln överförs på konsumenten.

Smart! Magdalena Andersson fyller ladan för att täcker kostnaderna för de fria besöken på stadens museer.

Landsbygdsföretag bör lägga sig ner för att dö, tillsammans med landets lantbrukare och alla andra som är dumma nog att bosätta sig på landsbygden. Herregud, det finns ju andra länder, som producerar allt billigare, som vi kan köpa våra dagligvaror från, eller hur?

I miljöpartiets värld har det alltid ansetts att alla transporter "tar slut" vid en järnvägsstation eller hamn? Det är en inställning som jag alltid fascinerats av .. skicka grejorna på järnväg eller med båt så kan vi avskaffa tung trafik, typ?

Det får mig att minnas Yvonne Ruwaidas förslag .. valet 2010 .. om att lasta av de tunga, koldioxidstinkande transporterna vid tullarna för vidare transport till detaljhandeln via tunnelbana .. nattetid. Det kanske är det som menas med "hållbara transporter i städer"?

Det är en kittlande tanke. Särskilda avlastare lastar av, bär ner och lastar på tonvis av varor på tunnelbanevagnarna och den specialanställda butiks/affärs-personalen springer upp och ner i rulltrapporna mellan 02.00-04.00 för att hämta upp samma varor från de olika tunnelbanestationerna. Tänk så många nya jobb det blir .. hela ungdomsarbetslösheten avskaffas i en handvändning och skatteintäkterna stiger. Särskilt nu när ungdomsrabatten avskaffas.

Som Löfven brukar säga när det gäller ungdomsjobb .. en win-win- effekt uppstår.

För alla utom konsumenten då, förstås. För någon måste alltid betala, eller hur?


Kanske är det vad debattartikelförfattarna tänker på när de skriver .. "Vi axlar ansvaret. Vi ökar nu insatserna för att minska allas vår påverkan på klimatet och bjuder in alla goda krafter till det arbetet"? 


DN, DI, SvD, SvDNT,