fredag 30 augusti 2019

Jag löser korsord, ..


.. något som jag inte gjort sedan jag hade ett nästan dygnet-runt-vaket barn som plötsligt och oväntat slumrade in och gav en lucka av lugn i kaoset. Då satt jag som fastfrusen vid köksbordet utan att våga företa mig någonting alls som kunde bryta den så efterlängtade friden.

Det var i och för sig ett outhärdligt tråkigt slöseri med tid, men alternativet var helt klart värre.

Nu löser jag korsord igen. Det jag tänker, tycker och vill skriva om känns plötsligt riskabelt och farligt? Varför riskera att dra till sig samma enögda arme som plötsligt har tolkningsföreträde på en så stor plattform som till exempel DN? När en så etablerad debattör som Hanif Bali kan förminskas av sina egna av rädsla för samma arme, finns det inte då alla skäl för så små människor som jag att dra mig tillbaka och hålla mina åsikter för mig själv?

Jag har ju ändå en familj att ta hänsyn till och tidningsrubrikerna, nyhetsrapporteringen, ledarsidorna och debattartiklarna från våra folkvalda gör ju bara att jag får ångest och blir deprimerad.

Men jag önskar att det fanns fler Hanif Bali .. inte färre.

Det borde också finnas fler som Johan Hakelius, Steget Efter, Jens Ganman, Johan Westerholm och alla de andra som riskerar mycket, men som ges alldeles för lite utrymme.

Dagligen önskar jag mig en riktig, fungerande statsminister – och en fungerande regering. Det skulle inte heller vara fel med en fungerande opposition. Eller åtminstone EN oppositionsledare med tillräckliga ledaregenskaper för att kunna bli statsminister.

Förr – när en statsminister åtminstone gav intrycket av att leda regeringen och landet – brukade han tala lugnande till folket när det hänt något anmärkningsvärt eller skrämmande. I dag får media ett utskick från regeringskansliet som meddelar att statsministern anser att läget är ”oacceptabelt” och handlingen/händelsen ”väcker avsky”.

En självklar reflektion och ett till intet förpliktigande uttalande – kanske inte ens skrivet av avsändaren själv? Men bara under 2017 fann Stefan Löfven det angeläget att – 21 gånger - påpeka att det som hände det året var ”oacceptabelt” och förmodligen har han, eller hans kommunikatör, använt sig av samma fras lika många gånger under 2015-2016 och 2018 fram till i dag, vilket gör att vi kan anta att det minst 73 gånger har hänt något oacceptabelt som bör ”kraftsamlas” mot i Sverige.

Däremot så har jag inte ett enda exempel på något oacceptabelt som återgått till acceptabla nivåer?  

När den som vi i dag kallar statsminister besöker och talar till ”folket” i deras egen miljö, får åhörarna lämna in sina frågor i god tid innan ”det folkliga samtalet” för att ”ledaren” ska kunna välja ut de frågor han har färdiga svar till. Det känns så där tillförlitligt vill jag påstå, särskilt med tanke på att lokalen till största delen är fylld med partitrogna kamrater.


Men vi har ju fått ministrar som matchar sin ledare även om de verkar ha ett större ordförråd – När en mamma blir skjuten samtidigt som hon har sin baby i famnen är det inte bara oacceptabelt utan:

Det passerar alla gränser för medmänsklighet. Jag berördes väldigt starkt, det passerar ju alla moraliska och etiska gränser att skjuta en kvinna som håller ett barn i sin famn på öppen gata. det viktiga nu är att ”kraftsamla” för att stärka polisens resurser och lovar fler anställda inom polisen och att ge polis och myndigheter verktyg för att komma åt kriminella gäng. De kriminella gängen måste pressas tillbaka i samhället.

En kvinna har skjutits till döds på öppen gata där hon befann sig med sitt barn. Det är en ofattbart grym handling, som väcker avsky hos mig och i hela landet. Detta har ingenting i vårt samhälle att göra. Vi ska med beslutsamhet besegra dessa mördare.

Vilka fega och avskyvärda odjur som ger sig på en nybliven mamma. Nu sätts alla tillgängliga resurser in för att gripa gärningsmännen så att de kan låsas in. De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa.

Ondskan kommer besegras. En ung kvinna i Malmö har dödats på öppen gata. Ett barn har berövats sin mor. Det här är fruktansvärt. Samhället kommer att besegra denna ondska.”

Och så är ordningen återställd, alla bör känna sig trygga i att regeringen fördömer allt våld som är oacceptabelt - och så kan alla lugnt återgå till att jaga oliktänkande, feltänkande, bruntänkande, överhuvudtaget ifrågasättande högertänkande twittertroll som förstör opinionssiffrorna.

Jag misstänker nästan att det är högst medvetet som det har skapats ett samhällsklimat där sådana som jag ska välja att lösa korsord i stället för att diskutera samhällsfrågor på internet.måndag 19 augusti 2019

Po(s)itivt tänkande.


Vår annars så osynlige statsminister har talat till en mycket liten del av folket, ”i närheten av Björneborg Steel, i folkparken där Abba spelade på 70-talet,
och inramat av hundratals korvar med bröd”, och vi andra kan ta del av hans ord på Socialdemokraternas hemsida där alla otydligheter, stakningar och hmm-anden dessutom är bortredigerade. Den servicen tackar vi naturligtvis för.

Det är ett riktigt valtal, med extra allt, som han levererar, Stefan Löfven. I och för sig är det tre år kvar men han är väl kanske lite osäker på om han räcker till hela vägen dit? Dessutom så har det ju inte hänt så mycket de senaste 5 åren så gamla löften kan väl fortfarande anses vara som nya?

Han talar om att ”den besvikelse som finns har sin grogrund i känslan av att samhället dragit sig tillbaka” och försäkrar att han inser att, ”det är inte bara en känsla, det finns verkliga problem

De ”verkliga problemen är:

1. De ekonomiska klyftorna, som gör att vissa barn inte bara går på elitskolor utan dessutom har anställda kvällslärare och dyra märkeskläder.

2. I stora städer trängs apotek, myndigheter och vårdcentraler medan människor i andra delar av landet fortfarande kan få åka många mil.

3. För få kollegor eller snäva minutscheman i hemtjänsten samtidigt som direktörer för vårdbolag blir rekordrika.

Ekonomiska klyftor, bristen på apotek och vårdcentraler och dåliga arbetsvillkor inom den ofantliga offentliga sektorn – Stefan Löfven vet att vi som land kan lösa dessa problem. Att vi kan bygga det starka Sverige som behövs. Och han vet att vi är på väldigt god väg.

Jaså, det VET han?

Hur kan han veta det när han ens verkar ha en aning om vilka problem som ”folket” ser som ”de verkliga problemen”? Ett liiitet tips kan jag bidra med .. det är inte klassklyftor, för få apotek och för höga vinster i välfärden som ligger högst på min, och många andras, lista över akuta problem.

Så HUR ska han lösa problem som han helst inte vill tala om och HUR ska han få ”folket” att ”bygga det starka Sverige som behövs”? Och VAR finns den väldigt goda vägen som han anser att vi redan är på väg på?

Jo, Socialdemokraterna ”ska bevisa att inget är så svårt i Sverige att det inte kan lösas med det som är bra med Sverige”.

Ingenting är så dåligt att det inte går att lösa med det som är bra? En sprillans ny floskel .. men vad innebär den? Hur ska de bevisa att de har lyckats när de ska bevisa att det klart?

Och om man löser det dåliga med det bra, riskerar inte det som är bra att ta slut då?

Så ska vi ska ”bryta bojor av negativitet och tvivel” eftersom statsminister Löfven inte gillar att vi visar oro och pessimism över saker som regeringen tänker ta hand om .. någon gång framöver? Så småningom? När vi som land löst ”de verkliga problemen”?

Jahaja!

Men han sa inget om KLIMATKRISEN?

Jag är besviken. Här har jag suttit och brutit bojor av negativitet och tvivel och använt det som är dåligt för att göra något som är bra OCH klimatsmart och så har klimatångesten och paniken tydligen tagit slut innan jag ens är färdig och jag borde ha gjort precis tvärtom?

Men här är de i alla fall, en del mina klimatsmarta hattar och väskor gjorda av resttyger, gardiner och gamla kläder som annars hade hamnat på återvinningen. Helt gratis har de fått nya hem hos vänner och bekanta och som av ett under har jag själv berikats med blommor, grönsaker och kaffebröd.Men det kanske inte är så bra?

Att alldeles gratis göra något som är bra med hjälp av det som är dåligt är kanske skattepliktigt? Jag kanske borde ha använt något bra som någon annan behöver för att göra något sämre som ingen vill ha?

Eller hur det nu blir??
lördag 17 augusti 2019

Panik på vän(s)terkanten?


Morgan Johansson vill sprida klimatångest, klimatpanik och klimatskam i hopp om att slippa uttala sig om den ökande kriminaliteten. Men Magdalena Andersson ser fördelarna och skyndar sig att höja skatten på plastpåsar för att fylla de oförklarliga hålen i kassan.

Stefan Löfven riktar strålkastarljuset mot Danderyd och Djursholm för att lägga ansvaret för den ökande droghandeln och gängkriminaliteten på de rika och välbärgade i stället för hos Morgan Johansson som i sin tur anklagar Polen för att de släpper iväg stöldligor till Sverige där de fritt kan föra ut stöldgodset eftersom det saknas tillräckligt med Tullpoliser. (.. det är lite oklart hur han tänkt sig att polsk polis ska kunna kontrollera stöldligorna innan de ens åkt i väg till landet där de tänker stjäla? Men det är som sagt ett problem som Polens regering bör lösa.)

Anders Ygeman tycker att den norska regeringen hellre ska se sig i spegeln i stället för att registrera bristerna hos sitt grannland. Vad Energi- och digitaliseringsministern tänker och tycker om att Danmark börjar fundera på att skärpa gränsbevakningen mot Sverige vet vi inte – än.

Den ökande våldtäktsstatistiken avfärdas som ökad anmälningsbenägenhet och misslyckade möten på dejtingsajter och den ökande andelen hemlösa pensionärer ignoreras helt eftersom det ses som ett kommunalt problem precis som otryggheten i skolan och den ökande psykiska ohälsan hos våra yngre som, om den ens nämns, anses handla om lärarnas svåra uppgift när föräldrarna börjar se sig som kunder som vill ha valuta för sina skattepengar.

Nervösa ledarskribenter anklagar moderata riksdagsledamöter, som har tusentals läsare på sociala medier, för att vara ”nyttiga idioter” åt Putin och ser helst att de lämnar partiet och Annika Strandhälls emojis skrattar så de gråter åt hennes eget svar på sin egen kommentar till Viktor Barth-Kron på twitter.

SSU vill dra sitt strå till stacken och hävdar på fullt allvar att klimatet skulle gynnas om de som vårdas på offentliga inrättningar blev vegetarianer/veganer i livets elfte timme. (.. och det är möjligt att de har rätt eftersom det förmodligen skulle förkorta vård- och omsorgstiden högst betydligt och ju färre vi är som andas desto bättre är det förmodligen nu när skatteintäkterna inte riktigt räcker till för den ”tärande” delen av befolkningen.)

Överlag verkar det som om landets ministrar och deras ”hejdukar”* är så upptagna med att flytta fokus från de frågor som de inte har en aning om hur de ska hantera, än mindre lösa, till något utanför sitt eget ansvarsområde där Någon Annan bär ansvaret.

En viss panik kan alltså anas bakom klimat-nazist-rasist- och rikemansknarkarridån som ska dölja den verkliga anledningen till den panik som riskerar att spridas bland den obildade, förmodat blinda, massan som envisas med att läsa texter från ”Putins nyttiga idioter”.

Det var nog bättre förr när den enkle arbetaren inte hade något annat val än att tro på tidningarnas texter och i bästa fall hoppas på sanningen i form av en upprörd debattartikel från någon känd författare eller annan upphöjd kulturpersonlighet.

På den tiden det var ”förr” arbetade jag på ett försäkringsbolag och läste interntidningens beskrivning av den tidens dimridåer som var avsedda att dölja det verkliga händelseförloppet vid skadeståndsanspråk. Det vill säga de berättelser som författarna hoppades skulle ge full ersättning vid ”olyckshändelser vid bilkörning”.

Jag har naturligtvis kvar ett ex i mina gömmor bland alla andra urklipp och kopior ..

När jag skulle köra hem, råkade jag åka in på fel gård och kolliderade med ett träd, som jag inte hade på min tomt.

Jag lämnade min Fordkupé utanför och när jag kom ut igen fann jag där till min stora förvåning en Ford cabriolet.

Jag trodde rutan var nedvevad men jag märkte när jag stack ut huvudet genom den att den var stängd.

En fotgängare kolliderade med mig och for in under min bil.

Jag signalerade, men signalen fungerade inte, för den var stulen.

Olyckshändelsen orsakades av att vägen krökte.

Jag kolliderade med en stillastående spårvagn som kom från motsatt håll.

På torsdagarna brukar min hustru ha stortvätt och när jag återvände på kvällen slog jag sönder vindrutan och två framtänder.

Den andra bilen körde mot min utan att alls tillkännage sin avsikt.

Jag hörde en signal bakom mig och fick en stöt i ryggen – en kvinna försökte tydligen köra om mig.

För att undvika kollision körde jag på den andra bilen.

Jag tyckte att just den här sidan i tidningen var omåttligt rolig och hade inte den minsta föraning om att jag mycket senare skulle se en likhet mellan alla dessa ”förklaringar” och en regering med ansvar för hela landet.

Tänk så det kan bli i alla fall!


*handgången, man, slav, underhuggare, lakej, ombud, bulvan, mellanhand, underhuggare, marionett.


torsdag 15 augusti 2019

Var det bättre förr?


Jag försöker göra mig av med en del av allt jag samlat på mig och sitter för närvarande med en bok, stor som en gammaldags bibel, och försöker intala mig
att den är i ett så dåligt skick att den hör hemma i containern för brännbart på återvinningen.

Men det är svårt. I stället för att omsätta tanken i handling fastnar jag på sidorna för insändare och frågor i den Tolfte Årgången av HEMMET (egen härd, guld värd) från 1898.

Det visar sig att det hetaste debattämnet vid den tiden var frågan om allmän rösträtt.

Det rådde i sanning delade meningar i den frågan, men även om tonläget var minst lika uppbragt då som nu, var språket och tonläget helt annorlunda – och nu varnar jag för att det blir riktigt svårläst och långrandigt:

Sign. ”Liberal” startar diskussionen med följande insändare ..

ÄR VÅRT FOLK MOGET FÖR ALLMÄN RÖSTRÄTT?

Herr Redaktör!
Såsom diskussionsämne skulle jag vilja föreslå ofvanstående spörjsmål. Får se om H.H. går min önskan till mötes. (gissningsvis står H.H. för Hemmets Härd som i det här fallet verkar fylla samma behov som t.ex DN) Om H.H. gör det vill jag nedskrifva följande ord som inledning till debatten:

Det har ju under en längre följd af år pågått ett skarpt meningsutbyte mellan den sk reaktionens anhängare och de frisinnade rörande det politiska streckets sänkning, dels till 500 kr (de moderate rösträttsvännernas förslag), och dels införande af allmän rösträtt utan något som helst ”streck”. Motståndarne till dessa reformsträfvanden vilja icke höra talas om äfven den minsta utvidgning af rösträtten och fota denna sin ståndpunkt å det påståendet, att massan af det svenska folket ännu icke nått den derför erforderliga mognaden.

De moderate rösträttsvännerna åter säga med känsla och öfvertygelse, att en person som årligen förtjänar 500 kr, eger ett lika godt förstånd i politiska saker som den, hvilken har 800 kr i inkomster. Deremot påstå de att det icke vore nyttigt, om allmän rösträtt i ett nu infördes, ty det skulle i många fall kanske medföra allt för stora rubbningar inom det bestående samhällsskicket.

De radikale rösträttsvännerna slutligen (förnämligast socialisterna) vilja icke veta af någon som helst jämkning. De hålla styft på menniskovärdet och framhålla detta såsom den ende uteslutande faktorn, hvarmed man har att räkna vid bestämmandet om lagförändringar beträffande den politiska rösträtten. Dess valspråk tyckes vara: antingen allt eller intet, och däremellan finnes icke något, som kan tillfredsställa deras fordringar.

Nu är frågan den, hvilket av dessa trenne partier har rätten på sin sida. För min del hyllar jag de moderate rösträttsvännernas åsigter.

Det känns lite märkligt att läsa detta engagerade inlägg i samhällsdebatten, nu när rösträtten är något vi tar för givet medan frågan om åsikts- och yttrandefrihet börjar närma sig en punkt där de som då höll ”styft på menniskovärdet” nu på fullt allvar verkar tycka att det borde ”dras ett streck” för vem som får uttrycka sig hur som helst om vad om vad som helst, var som helst!

Signaturen ”Patriot” är lika mångordig som frågeställaren och skriver bland annat ..

Ty blefve det allmän rösträtt, eller om endast strecket sänktes till 500 kr, skulle till följd deraf uppstå alltför stora rubbningar och skakningar i vår samhällsbyggnad, och fara förelåge verkligen, att den helt och hållet skulle störta samman i ruiner. Att rifva ned en sak, det går mycket lätt för sig, men att bygga upp har sig ganska svårt, åtminstone i det här föreliggande fallet. Rösträttsvännerna, de i synnerhet hvilka äro arga fiender till kapitalet, något som visar stor okunnighet i samhällsutvecklingens lära, äro med säkerhet ännu icke männen att göra förbättringar i nämnda afseende. Prata och prata i vädret kan hvilken som helst, och att kritisera är hvarje menniska medfödt, men att åstadkomma något bättre än det eller det är en annan sak. Att bortkasta det bepröfvade gamla åt ett oförsökt nytt är en dårskap. Jag tycker mig se tex socialisterna, i händelse de en gång komme till makten, skulle husera och omstörta! Men på samma gång är jag äfven öfvertygad om, att de, när de kände sig vara i säkert sadelfasta, skulle låta allt af sig sjelft återgå i de gamla hjulspåren. Ja, de skulle se sig tvingade dertill, ty allt deras prat om ett sk idealsamhälle, särskildt med fästadt afseende vid en lika egendomsfördelning, är endast nonsens, tomma ord utan vigt eller värde.

Af det anförda framgår således, att jag är vän till det bestående och anser, att svenska folket ännu icke är moget för allmän rösträtt.

Och nu blir signaturen ”Kosmopolit” riktigt förbannad ..

Bäste hr ”Patriot”, hur vågar ni påstå, att svenska folket icke är moget för allmän rösträtt? Ni borde sannerligen blygas för att komma fram med ett dylikt påstående, i all synnerhet som Ni under det vackra ordet patriot döljer edert verkliga namn. Förstår Ni då rakt inte, att Ni smutsar ned detta ord, när Ni debatterar ofvan rubricerade fråga på det sättet Ni tillåtet eder i föregående n:r af Hemmet? Men Ni är storsvensk, dvs Ni antingen icke vill eller icke har förmåga att begripa något.

Ni säger, att Ni är vän af det bestående. Ja, stå der både Ni och edra meningsfränder och stampen på samma fläck samt tagen i detta stycke lärdom av kineserna som äro durkdrifna mästare i den sporten! Men detta har som Ni torde ha kännedom om, bekommit det ”himmelska” rikets snedögde söner ganska illa. ”Kineserna äro icke svenskar”, hör jag eder säga, ”men jag är protektionistisk patriot af det äkta slaget och ser nedlåtande ned på norrmännen, som i ädla egenskaper icke kunna jemföras med mig och mina landsmän”. Prosit, hr Patriot! Nu slog Ni hufvudet på spiken, så det brakade i edert tomma hjernskrälle. I edert snillefoster uti förra numret påstod Ni, att svenska folket icke är moget för allmän rösträtt eller med andra ord, att det icke är nog förståndigt, nog intelligent att förklaras myndigt i politiskt afseende. Men nu har norrmännen, som regeras af samma konung som vi, allmän rösträtt. Följaktligen måste de i förstånd och intelligens stå högt öfver oss och icke vi öfver dem. Som Ni hör, så resonerar Ni högt uppåt väggarna, och det rådet vill jag gifva eder, att Ni går hem och intager sängen samt lägger kalla omslag på edert upphettade hufvud. Efter den kuren tror jag, att Ni skall få klarhet i eder tankegång och komma till insigt om, att svenska folket är så moget, det kan blifva för allmän rösträtt.

Det var ord som verkar ha tagit död på diskussionen, bortsett från några lama instämmande insändare från ”Bergsprängare” och ”Axel”, som förmodligen hade varit gemmärkta om de skett på dagens twitter.

Jag blir lite rörd när jag tänker på att det för 121 år sedan var ”socialisterna” som, förde kampen för allmän rösträtt för dem med låg social status och låg utbildning, samma grupp som de i dag, även om de fortfarande ”hålla styft på menniskovärdet”, ivrigast stämplar som lite mindre värda, med etiketter som fascist/nazist/rasist, och mer eller mindre vill utestänga från rätten till åsikts- och yttrandefrihet.

Men det som är den största skillnaden mellan gårdagens och dagens debattörer är att 1898-års insändare inte bara framhäver den egna åsikten utan också beskriver VARFÖR de tycker som de gör och varför de ogillar motståndarens synpunkt.

Den lilla detaljen saknas tyvärr helt i dagens samhällsdebatt.

Förolämpningarna var också mer kraftfullt och bättre formulerade 1898 – ”nu slog Ni hufvudet på spiken, så det brakade i edert tomma hjernskrälle” ochsom Ni hör, så resonerar Ni högt uppåt väggarna, och det rådet vill jag gifva eder, att Ni går hem och intager sängen samt lägger kalla omslag på edert upphettade hufvud” och ”prata och prata i vädret kan hvilken som helst, och att kritisera är hvarje menniska medfödt, men att åstadkomma något bättre än det eller det är en annan sak” är ju faktiskt förolämpningar som snarare inspirerar till mer välformulerade genmälen än till kränkande integritetskränkande påhopp.

Men om någon till äventyrs känner sig kränkt över min åsikt så vill jag bara säga att den är högst personlig och om det behövs kan jag ändra den till något annat.

Jag läser vidare i mina tidningar och förundras över Hemmets rådgifvare som beskriver hur man använder vaxmjölk till polering av möbler, (vad sjutton är vaxmjölk??), Recept för köket, där det finns beskrivning av lutning af Spirlångor och Klippfisk (Spirlångor??) och Läkareråd, som ägnar sida efter sida åt att beskriva varbölder och olika kirurgiska sjukdomar i huden. Efter det mår jag rätt illa faktiskt.

Näst på tur står Amerikabrev, som verkar ganska svårlästa och Oljefursten, Äfventyrsroman från den fjerran vestern för den mognare ungdomen af D.r Karl Maj. Den mognare ungdomen, jo jag tackar jag, den upplevelsen ser jag fram emot.

Jag börjar faktiskt trivas på 1898-talet, bortsett från sidorna med ”Skrattpiller”, där precis varenda skämt är så fullständigt obegripligt att jag inte ens kan hitta något som är så obegripligt att det ens är roligt i all sin obegriplighet.

Men återvinningen och städningen får vänta, än är jag tydligen inte klar med den här sönderfallande ”bibeln”.tisdag 13 augusti 2019

Att vara en ”nyttigare idiot” än Lars Beckman och Jan Ericson kan det bli värre?


I dag har DN en upprörd ledarkrönika som bevisar att två moderata riksdagsledamöter, Lars Beckman och Jan Ericson, har läst den alternativa nättidningen Nyheter Idag. Inte nog med det – de har också DELAT artiklar från samma nyhetsajt trots att ett ”Berlinbaserat rysk-ukrainskt bildelsföretag” bidragit med finansiering genom att annonsera på sajten.

Jan Ericson har dessutom upprepade gånger försvarat sajten som en trovärdig nyhetskälla. Usch! Han och hans partikamrat borde skämmas tycker DN:s ledarskribent och avslutar med .. ”Beckman och Ericson ränner naturligtvis inte medvetet Putins ärenden. Men det är svårt att se att deras agerande inte gör dem till vad en tidigare rysk ledare skulle ha kallat ”nyttiga idioter”.

Jisses, jag hade ingen aning om hur djupt ner i träsket jag själv sjunkit. Inte nog med att jag sagt upp min prenumeration på DN, jag läser också Nyheter Idag varje dag. Dessutom BETALAR jag – medvetet! - för att få läsa krönikor skrivna av så farliga personer som Ann Heberlein, Mats Bergh (MED), Johannes Nilsson och Johan Westerholm (S). För att inte tala om intervjuer med så pass skrämmande författare som Herman Lindqvist – ni vet han som inte ville att prinsessan Estelle skulle döpas till Estelle eftersom ingen kunglighet tidigare döpts till Estelle.

Det är i sanning farliga personer som dyker upp när man agerar ”nyttig idiot” till Putin. Jag visste dessutom inte ens om att jag gjorde det - och därmed kan betraktas som näst intill landsförrädare? - och får skrämselhicka när jag slås av tanken att Peter Wolodarski i och med denna blogpost kan få klart för sig att det faktiskt finns sämre och mer förtappade personer än Lars Beckman och Jan Ericson.

För det har väl aldrig slagit någon på DN:s redaktion att det faktiskt finns helt vanliga människor som kan tillgodogöra sig information från flera sinsemellan olika informationskällor, som kan samla fakta som inte kokats ur i den politiska kitteln, tänka själva och bilda sig en egen uppfattning utifrån den egna verkligheten och vardagen utan hjälp från Dagens Nyheter?


söndag 11 augusti 2019

Våldtäkt och/eller hatbrott?


Bara under årets första 6 månader finns det 2961 anmälda våldtäkter enligt polisens egen statistik. En ökning med 8%.   

Eller 493 anmälningar i månaden!

Vilket innebär att det är ca 6 kvinnor om dagen som anmält att de utsatts för sexuellt våld det senaste halvåret.

Jisses!!

Jag tycker att det är anmärkningsvärt och det förvånar mig att det inte uppmärksammas mer? Var finns feministerna? Den feministiska regeringen? Och var är kvinnorna som påstår sig utgöra plattformen och megafonen som inte kommer att låta sig tystas. Som aktivt kämpar för kvinnors rättigheter och emot det normaliserade förtryck vi tvingas leva under. De som vill ge en röst till kvinnor som sällan får höras?

De enda kommentarer jag stött på var från en nervös kvinna på BRÅ som på fullt allvar hävdade att ökningen berodde på en ökad anmälningsbenägenhet och fler dejtingsajter!

Men, dra mig på en liten tallkottevagn - inte ett ord om mörkertalet av alla sexövergrepp som aldrig anmäls, men som förmodligen överstiger både anmälningsbenägenheten och eventuellt urspårade möten efter kontakter på diverse dejtingsajter. Ökningen av våldtäkter och andra sexuella övergrepp verkar vara en pinsamhet som till varje pris ska sopas under mattan?

Jag skäms mer och mer för varje rubrik som döljer en skändad och våldtagen kvinna och det är väl det som är själva meningen med handlingen? Men Sverige kan bättre än så här. Sverige VAR bättre än så här.

I Piteå släpade nyligen 10 män in en ung kvinna in i ett garage där en av männen våldtog henne med de övriga nio som publik. Ingen kan få mig att tro att det handlade om ett okontrollerbart och akut behov av sex hos förövaren. I mina ögon är denna och många andra våldtäkter, framför allt gruppvåldtäkter, att jämställa med hatbrott vilket skulle föra upp dem betydligt högre på straffskalan*. Vilket förmodligen är en av orsakerna till den kompakta tystnaden hos våra makthavare.

Offren får sina liv förstörda, inte för att tillfredsställa hastigt påkomna lustar hos män som inte kan behärska sig utan för att förnedra kvinnor på grund av deras kön, kultur, klädsel, nationella eller etniska ursprung, förmodade trosbekännelse och som en maktdemonstration riktad mot deras män, familjer och landets domstolar och regering.

Hatbrott utförda av samma personer som eldar bilar, hus, skjuter in fyrverkerier i affärer, hus eller lägenheter, rånar skolbarn och äldre samt hotar att ”knolla” mödrar, systrar, åldrande anhöriga samt diverse husdjur vid varje upplevd kränkning.

Sorgliga män som aldrig har haft eller kommer att få ett fullständigt fungerande sexliv eftersom de betraktar sin lille pillevipp som ett fruktat vapen riktat mot verkliga och inbillade fiender samtidigt som de hatar och föraktar de kvinnor som till äventyrs kan uppleva ett samlag som en njutning.

Våldtäkt och hatbrott är fega handlingar riktade mot försvarslösa offer. En feghet som bara överträffas av den som vi möter hos dem som vänder bort blicken och vägrar att acceptera och hantera den nya och begränsande vardagen som kvinnor tingas förhålla sig till i dag.

För om våra folkvalda makthavare och/eller vår livrädda journalistkår bara ville uppmärksamma och ta tag i frågan kunde vi kanske slippa sådana här rubriker i framtiden ..

KALMAR: 20-årig personal misstänks för sexbrott på äldreboende

LULEÅ: Omsorgspersonal i Luleå larmar om sexuella övergrepp på ett äldreboende

HÄRNÖSAND: Äldre person utsatt för sexuella övergrepp på boende

ÖREBRO: En kommunanställd man i Örebro misstänks för att ha utsatt tre personer som vårdas inom kommunens äldreomsorg för sexuella övergrepp

SKELLEFTEÅ: Sexuellt övergrepp på äldreboende

BODEN: Misstänkt våldtäkt på äldreboende

SÖRMLAND: Ung man misstänks för våldtäkt på äldreboende

STOCKHOLM: Hemtjänstpersonal misstänks ha våldtagit äldre kvinna

STOCKHOLM: Färdtjänstföraren våldtog kvinna – trots tidigare larm om sexofredanden

UDDEVALLA: Hemtjänstpersonal misstänks ha våldtagit en 90-årig kvinna

ÖLAND: Misstanke: Sexuellt övergrepp under hemtjänstinsats


2 §   Som försvårande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet ska, vid sidan av vad som gäller för varje särskild brottstyp, särskilt beaktas
   1. om den tilltalade avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått,
   2. om den tilltalade visat stor hänsynslöshet,
   3. om den tilltalade utnyttjat någon annans skyddslösa ställning eller svårigheter att värja sig,
   4. om den tilltalade utnyttjat sin ställning eller i övrigt missbrukat ett särskilt förtroende,
   5. om den tilltalade förmått någon annan att medverka till brottet genom tvång, svek eller missbruk av hans eller hennes ungdom, oförstånd eller beroende ställning,
   6. om brottet utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form eller systematiskt eller om brottet föregåtts av särskild planering,
   7. om ett motiv för brottet varit att kränka en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck eller annan liknande omständighet, eller
   8. om brottet varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person.
Lag (2018:540).


söndag 4 augusti 2019

Med status som en kattunge?


Då och då flammar känslorna heta på twitter och det är inte alltid en helt vanlig tant i spenaten hänger med i svängarna. Nu i veckan twittrade journalisten Josephine Freje @FrejeFrilans ..

Så sinnesjukt glad att vara hemma i underbara Göteborg! Det första som händer är att en ung afghan har halva armen i en tants handväska. Jag daska han på armen o han kuta. Sen åkte jag till min älskade man, hemma är sjukt men ändå bäst.

Min första tanke gick naturligtvis till ”tanten” som höll på att bli av med sin plånbok, sedan till mig själv som numera bara bär smycken när jag har täckande vinterkläder, har pengar och kort på mig och handväskan som lockbete för att slippa bli mer närgånget rånad om oturen skulle vara framme.

Men reaktionerna blev helt andra. Rån, övergrepp och våld riktat mot äldre verkar vara fullständigt ointressant om jag tolkar upprördheten över gärningsmannens eventuella framtida lidande rätt. Kritiken mot att Josephine Freje nämnde att gärningsmannen var ”en ung afghan” övertrumfade med råge det faktum att han var i full färd med att råna en äldre kvinna …

Älskar att Rasbiologiska öppnat filial i Götet!

Var det viktigt för dig att förmedla vilket land han var född i? Du använder extra tecken till detta, varför?

Så tragiskt. Först ASAP-rättegången (där målsäganden var en brottsbelastad 19-årig afghan som efter 4,5 år i Sverige ännu inte lärt sig språket) och nu detta. Den här typen av uppgifter skadar kampen för att de afghanska flyktingbarnen skall få stanna i Sverige. Det är hög tid för journalister och media att sitta still i båten och mana till eftertanke.

Sitta still i båten och mana till eftertanke? I egenskap av villebråd på offentlig plats har jag svårt att finna tanken bakom denna uppmaning till eftertanke?

Det är ju genom att berätta att han är från just Afghanistan som ryktet skadas för andra flyktingbarn/ungdomar. Det beror ju på hur mycket man berättar. I Sverige brukar man bara ange kön och möjligtvis ålder om det inte är någon extraordinär händelse.

Hur länge skall de behöva fly? Först till Iran och sedan över dödens Medelhav till Sverige. Hög tid att migrationsverket tar sitt ansvar. Allt annat än en allmän amnesti är otänkbart.

På vilket sätt skulle brottsutövarens etnicitet spela någon roll? Vi får inte ställa grupper mot varandra.

Att inte ställa grupper mot varandra är en bluff. Politik som exempel handlar att prioritera mellan olika grupper. Ställa grupp mot grupp. Rika mot fattiga. Män mot kvinnor. Gamla mot unga. Vänstern mot högern. Det är exakt det som görs hela tiden.

Kan vara bra att veta vad gymnasieamnestin ledde till exvis. Låta folk tänka själva är farligt.

De tänker redan själva. Att journalister och media bekräftar deras världsbild är livsfarligt.

Att bekräfta verkligheten är livsfarligt? Hur resonerar du nu..

Jag blir lite fundersam. Vi har många olika nationaliteter bland alla dem som sökt sig till Sverige de senaste åren. De flesta kommer från länder i Mellanöstern eller Nordafrika .. men inga anses så sköra och skyddsvärda som de unga ensamkommande männen/barnen från Afghanistan. Hur kan det komma sig att just de fått en status som nästan går att likställa med övergivna kattungar?

Jag googlar för att se om det är någon annan som sett denna påtagliga likhet men hamnar bara på kattälskarsidor där jag bland annat kan läsa en text som jag tar mig friheten att göra om till något helt annat ..

Ibland undrar jag om inte X största problem är att de är så vansinnigt söta när de är unga. Det är inte många som kan motstå en ung X, då kan till och med den sanne R vekna en smula. Hen som inte borde få se en X på vykort ens en gång kan i en impulshandling skaffa sig en egen. Men vad händer sedan när alla unga X växer upp? Hur många slutar att älska sin X när hen inte är ung och söt längre?

Ja, det ligger mycket i det du skriver. X är alldeles för attraktiva.

Jo absolut, jag håller med! X är på tok för söta för att det ska vara nyttigt för dem!

japp.. dom är för söta... skulle vilja ha dom allihopa ..

Jo visst är de söta men jag vill hellre ha en vuxen. X kan vara väldigt jobbiga och de är överallt och lite till. Jo, de är för söta för sitt eget bästa...

Men det finns faktiskt dom som inte tycker X är söta och goa och behandlar sina X så här: (bild)

Stackars liten, så ledsen man blir.

Själv tycker jag att är så otroligt söta när dom är unga, men vackra blir dom när dom är vuxna.

Tycker att en ung X är så fin och god så den är farlig för sig själv....

Är vi verkligen så ytliga och grunda att ett tilltalande utseende ger frikort före andra mindre tilltalande asylsökande som på samma grunder söker samma ”allmänna amnesti” som gruppen ensamkommande män från Afghanistan?