torsdag 26 oktober 2017

Fredrik Virtanen träder fram ..


 .. och berättar att han visserligen har betett sig "tölpigt och skitstövligt", men att de "dumheter" han gjort har "varit förknippade med alkohol och droger" som gjorde att "det hände saker" eftersom "missbruk gör människor helt annorlunda". Men den sprit och de droger "jag själv tryckte i mig" var ett medel för att "döva min egen ångest" .. något som kanske kan ses som en klen ursäkt för de negativa biverkningarna som drabbade dem som olyckligtvis fanns inom räckhåll.

Dessutom kan han också se att han "säkert sagt något tölpaktigt för längesen" eftersom "jag betedde mig ofta tölpaktigt förr" och att hans sexuella erbjudanden som svar på en förfrågan om praktikantplats "såklart" var "värdelöst skrivet och ett uttryck för ett mycket tölpigt, larvig och dåligt skämtlynne".

I dag lever Fredrik Virtanen "ett helt annorlunda liv", allt det där andra hände för länge, länge, länge, jättelänge sedan. Visst kan han se att det "ibland" finns "en hård, rå eller skojig jargong" på jobbet .. men han själv "kämpar hårt med att vara en bra människa". Och OM han händelsevis "har uppfört mig illa, alltså sagt dumma saker och betett mig olämpligt" så vill han "gärna be ursäkt" .. om de som blivit ledsna själva besvärar sig med att kontakta honom och ber om det(!).

Denna bekännelse avlägger han ytterst motvilligt, eftersom han tycker det är minst en vecka för tidigt, men tvingas till handling av Expressens svekfulla publicering och förmodligen också av Aftonbladets ansvarige utgivare. I övrigt .. bortsett från tölpigheten, skitstövligheten, det dåliga och larviga skämtlynnet och det olämpliga uppförandet .. är Fredrik Virtanen oskyldig som en brud, "en god och bra hyggligt modern man" som ser sig som ett offer för "ett drev, en elefanthjord som vill mangla ner" honom.

Han upplever det som "hemskt att det rått lynchjustis på internet" Han säger att "Vi har ett rättsväsende i landet som bör hantera frågor om brott. Jag tycker inte man ska hänga ut personer på sociala medier i drev. De som anklagas kan omöjligen försvara sig".

Det är intressant att Fredrik Virtanen inte kan se dubbelmoralen i det han säger. Krönikören, Reportern och Chefsämnet .. och inte minst Aftonbladet som nästan gjort det till sitt varumärke .. har ju varit drivande när det gäller att piska upp samma lynchjustis/elefanthjord på internet genom att hänga ut och anklaga personer .. som omöjligen kunnat försvara sig .. på sociala medier i drev.

Jag tror inte att varken Fredrik Virtanen, hans 8 år äldre kollega eller det 10 år yngre chefsämnet kommer att ställas inför domstol eller än mindre dömas. Det är inte heller det som är deras största problem.

Genom #metoo avslöjades Aftonbladet som en "tölpig och skitstövlig" arbetsplats med en dubbelmoral som fick dem att hålla "tölpiga och skitstövliga" anställda om ryggen när de avslöjades med att "säga dumma saker" eller när de blev påkomna med att "bete sig illa".

Vem vill bli påkommen med att betala för en "tölpig och skitstövlig" tidning? Vilka annonsörer vill betala för att få sitt varumärke nedkladdat genom att annonsera på en "tölpig och skitstövlig" tidnings hemsida?

McDonalds betalar för det i dag .. vill de att deras varumärke ska förknippas med Aftonbladet i morgon, om dagens bekännelse av "tölpigt och skitstövligt" beteende inte resulterar i något annat än en ursäkt för att ett ångestsjälvmedicinerande alkohol- och drogmissbruk .. för länge,länge, länge, jättelänge sedan .. har resulterat i att kvinnor blivit, och fortfarande blir, trakasserade både fysiskt och verbalt?

Volvia, American Express, SAS och XXL.se finns också med bland nätupplagans annonsörer .. är de intresserade av att sponsra utgivningen av "tölpigheter och skitstövligheter" som kan solka ner det egna varumärket?

Vill Telia, Lendo eller Holiday Club fortsätta att sponsra de tre utpekade mus,ketörerna med annonsintäkter, om Aftonbladet drar ett förlåtande/förstående streck över den senaste tidens avslöjanden?

Hur många tror Fredrik Virtanen kommer att stanna kvar som annonsörer om han och hans "tölpiga och skitstövliga" kollegor får fortsatt förtroende från Aftonbladets högsta ledning?

Det är Aftonbladets stora problem just nu.
tisdag 24 oktober 2017

Aftonbladets medarbetare, "Aftonbladetprofilen".


Aftonbladet formligen frossar i avslöjandena om kända mäns unkna kvinnosyn. De har till och med hjälpt läsarna med en sk nyhetslista med de 9 viktigaste snackisarna .. men nogsamt glömde/gömde de den tionde.


Den sk Aftonbladetprofilen.

För att dölja den fadäsen tar tidningens krönikör solidarisk tag i den vanliga kvinnans situation .. Nu får vi ta ett djupt andetag. Misstankarna mot en handfull mediemän är givetvis allvarliga, men debatten om sexuella trakasserier och övergrepp kan inte bara handla om kändisvärlden .. och berättar om hur den kan se ut.


Rubriksättningen och bilden kunde ha varit mer väl valda och Anders Lindberg som glatt retweetade det hela borde ha sett vad de inbjöd till. Men Aftonbladet får ta det sociala straff som de försöker skydda sin egen medarbetare från.

Visserligen har de, enligt Expressen, anlitat en grupp ex-militärer (!?) som fått till uppgift att utreda om "profilen" riskerar åtal för något olagligt, men i övrigt råder total tystnad och jag börjar misstänka att tidningen antingen har fler lik i lasten (?) eller lever i vanföreställningen att hans osmakliga beteenden i storstadens nöjesvärld enbart är kända i en mycket liten krets i Stockholms innersta kändiskretsar.

Med risk för att låta som någon från SVT:s barnavdelning måste jag säga .. fel, fel, fel.

Även en tant från den outforskade och skrämmande landsbygden har full koll på vad som skrivits och sagts om "profilen". Redan 2008 gick det rykten om att en "kändis" från mediesfären betedde sig svinaktigt på bl.a Spy-bar som var innestället för de utvalda just då.

Det var inte heller särskilt svårt att hitta flashbacktråden .. Vem är det "stora äcklet" i mediesfären? .. och det tog inte heller lång tid att identifiera vem som avsågs. En skvallertråd som fortfarande lever och har hälsan trots att "profilen" sedan dess begåvats med en alldeles egen tråd med hela 2 785 735 sidvisningar.

Allt handlade dock inte om "profilens" missbruk och märkliga förhållningssätt till kvinnor utan också om ..Vad är då poängen med att ha honom kvar? Och varför han överhuvudtaget har nått den position han har på Aftonbladet .. eftersom han enligt frågeställaren:
1. han skriver inte bra
2. han skriver inte något intressant
3. han kostar pengar
4. han kan ersättas av vem som helst

Men redan efter ett tiotal sidor kom skvallret om "profilens" härjningar i storstadens nöjesliv, något som Aftonbladet knappast kan ha undgått att läsa eftersom tidningen ofta hämtar sin information från just flashback.

Nu tror jag inte att AB:s ex-militärer kommer att hitta något annat än preskriberade anklagelser, skvaller och rykten, som inte bevisar mer än att "profilen" är samma typ av "rötägg" som Martin Timell.

Men lika lite som någon av de andra "fula gubbarna" kommer att bestraffas av en domstol, lika hårt faller samhällets dom över dem som inte håller sig inom de sociala gränser som gör att ett samhälle fungerar. Och vet en fullständig okändis som jag, som lever mitt i spenaten totalt isolerad från storstadens frestelser, vem "profilen" är, det kvinnoförakt han ger uttryck för och de härskartekniker han använder för att få behålla sin maktposition som tuppen högst på gödselstacken .. ja, då kan man nog påstå att det är allmänt känt.

Vilket betyder att det sociala förakt som klibbar på honom också kommer att kladda fast på hans arbetsgivare så länge som ingen offentligt tar avstånd från hans beteende.


Något som jag rekommenderar tidningen att ha i åtanke när de skriver och bildsätter sina artiklar och krönikor i framtiden.


söndag 22 oktober 2017

#metoo, en mäktig, oväntad och märklig händelse.


Det har varit mäktigt att följa #metoo på sociala medier. Kvinnor över hela världen som röt till med en gemensam röst mot män med en föråldrad och förnedrande kvinnosyn .. DET ÄR NOG NU!!

Det berörde åtminstone mig väldigt starkt.

Det har också varit både fascinerande och märkligt att se en mediejätte som Aftonbladet stå naken i all sin ömklighet och ändå försöka dölja sin egen skam bakom ett regelverk som de tidigare ignorerat när det gäller andra. Att piska upp upprörda känslor till ett inkomstbringande "drev" har tidigare rutinmässigt använts för att driva upp upplagesiffrorna, oavsett vad pressetiken än har sagt .. men när samma upprördhet vändes mot en egen medarbetare, blev dubbelmoralen påtaglig och krishanteringen pinsam och patetisk.

Men precis som vanligt, i vårt politiskt korrekta land, kapades slutligen hela den spontana handlingen av vänsterrörelsen och dess feminister. Det är nästan skrämmande och på sätt och vis lika blottläggande som Aftonbladets reaktioner.

Ur rytandet som kom från världens alla kvinnor, i alla åldrar, från alla samhällsskikt, från alla länder .. skapades en manifestation där inte alla kvinnors berättelser var lika värda. Där kvinnor från "fel sida" inte hade rätt att framföra sin berättelse, men där kvinnor från "rätt sida" självklart ägde talartiden. Ett politiskt ställningstagande med jämställdhetsminister och feministisk partiledare och extra allt däremellan.Jag har ingen aning om hur #metoo har hanterats i andra länder. Kanske står vänsterkvinnorna sida vid sida på torgen i storstäderna där också? Men jag tvivlar .. det är något så typiskt svenskt över det som hänt i dag.

Något som var viktigt för alla tystades, för att inte överrösta några få som ansåg sig ha den självklara rätten att styra budskapet i rätt riktning.

Det vill säga bort från trista överfallsvåldtäkter, brutala gruppvåldtäkter, hedersrelaterat våld mot kvinnor eller andra sexuella övergrepp/trakasserier som inte passar in under den svenska varianten av #metoo.

Men om alla svenska män .. inklusive maktens män .. ska ställas till svars för "mansgrisbeteenden" och bära gemensamt ansvar för en föråldrad och kulturellt betingad kvinnosyn, så borde vi i rimlighetens namn också kunna tala om att det världen över finns män som växer upp med en, av sitt samhälle godkänd, medeltida kvinnosyn. Så länge vi inte kan/får ställa dem till svars för sina handlingar när de kommer i kontakt med kvinnor som vuxit upp i andra, mer moderna, kulturer har den svenska #metoo-manifestationen bara handlat om de män som står i vägen för kvinnor som vill göra karriär i mansdominerade yrken inom politik, media och kultur.

Så långt har vi alltså inte kommit än och frågan är om någon av arrangörerna eller talarna på dagens manifestation ens är intresserade av det heller.

Jag vet att jag borde ha vetat bättre, men jag måste erkänna att jag är fruktansvärt besviken.  

torsdag 19 oktober 2017

Ursäkta en okunnig, men ..


.. när Socialdemokraternas och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, skriver att de "stärkt stödet till ensamkommande över 18 år.Stadsdelarna får nya resurser för boende och support för 2017-2018" .. vilka skriver hon om då?


"Ensamkommande över 18 år" .. är det en ny åldersgrupp mellan barn och vuxen? Och i så fall vilken ålder bör man då ha uppnått för att räknas som vuxen?

Eller är det bara en ny benämning på beteckningen "överåriga barn" som det talades om 2015? Eller kodord för en nysvensk singel som kommit ensam?

Eftersom det tydligen handlar om politiska beslut när det gäller bidrag och boende så är jag faktiskt ärligt och uppriktig intresserad när jag undrar .. vilken åldersgrupp handlar det här om?
Å ena sidan si och å andra sidan så?


Jag önskar att jag kunde vara lika stolt över min oklanderliga moral som Lisa Nilsson. Men allt som oftast har jag ingen aning om hur den oklanderliga moralen .. eller den allt igenom korrekta värdegrunden .. ska se ut, och det kan kännas lite begränsande ibland.

I dag lyssnade jag på Studio Ett och hörde Gustav Fridolin berätta att unga pojkars/mäns dåliga kunskap om vad som är sexuella övergrepp eller trakasserier till största delen beror på den kultur de växer upp i. Det som vuxenvärlden ser som oskyldiga lekar på skolgården kan vara mindre oskyldigt och mer gränsöverskridande pga av vår kulturella syn på samspelet mellan kvinnor och män .. eller något liknande?

Å ena sidan går det alltså bra att tala om våra egna kulturella problem när det handlar om synen på kvinnor .. men å andra sidan är det fruktansvärt omoraliskt och rent av rasistiskt att tala om den kulturella påverkan som ligger bakom de ensamkommande unga männens förhållningssätt till samma kvinnor?

Det är förvirrande, minst sagt.

Våra medieredaktioner använder sig gärna av andras åsiktsregister .. som å ena sidan är olagliga att upprätta men å andra sidan nödvändiga för att kunna kontrollera vanliga svenskars olämpliga aktiviteter på diverse nätforum .. för att å ena sida kunna hänga ut dessa med namn och bild på förstasidorna utan polisanmälan, åtal eller dom .. medan det å andra sidan anses vara omöjligt att ens anonymiserat nämna de egna medarbetarnas olämpliga aktiviteter utan föregående polisanmälan, åtal eller dom?

Hur fixar man en oklanderlig moral i den situationen? Eller en alltigenom korrekt värdegrund?

Vår justitieminister vill å ena sidan följa EU-domstolens beslut som säger att staten inte kan tvinga operatörer till obegränsad datalagring, men å andra sidan twittrar(?) han om att operatörerna skyddar dem som begår mycket grova barnpornografibrott när de inte genomför den datalagring som han själv inte får beordra dem att göra? Om jag förstått det hela rätt?

De flesta ministrarna i den här regering uttrycker sig för det mesta ganska förvirrande.

Men varför ska något vara logiskt när vi å ena sidan förväntas vara intresserade av varje tanke, ord, beslut eller avsaknad av beslut som Donald Trump ligger bakom medan det å andra sidan är bäst för oss att inte veta allt för mycket om vad vår egen regering gör. Eller låter bli att göra .. beroende på hur man ser det.

Inte kan väl inskränkningarna  i sjukförsäkringen, äldre kvinnors negativa särbehandling i vården och funktionshindrades förstörda liv och andra småsaker vara av intresse för oss när vi kan oro oss för att samma ryska valmanipulation som påstås ha fört Donald Trump till makten kan göra att Socialdemokraterna förlorar den makt som verkar vara partiets enda mål och mening med regerandet.

Mina reaktioner i det fallet kanske säger en hel del om min egen usla och klandervärda moral.

Så tänk vad livet skulle vara lätt om jag bara hade en lika oklanderlig moral som Lisa Nilsson. Då skulle mina nätter vara lika lugna och fridfulla och mina dagar lika guldkantade som hennes.


tisdag 17 oktober 2017

Fredrik Virtanen, ..


.. det finns nog ingen journalist som jag tycker är så ointressant som han. Det skulle möjligtvis var hans kollega Anders Lindberg.

När Cissi Walin sent omsider namngav sin våldtäktsman var det inte heller någon överraskning, eftersom det varit en offentlig hemlighet i åratal och jag tänker inte ha några synpunkter på det heller.

Men den totala tystnaden, trots en fullkomlig folkstorm av upprördhet i ett sammanhang som annars hade genererat stora rubriker har varit talande.


Ett dygn senare har Aftonbladets publisher samlat ihop tankarna till en kommentar och den .. och Fredrik Virtanens följande självbelåtna uppdatering och förtäckta hot på facebook .. gör mig mer förbannad än det som kommenteras.

"Det är polisen som utreder, Åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat. Lika viktiga principer som jämlikhet, jämställdhet och ett samhälle fritt från sexuella trakasserier. Det är något jag personligen kämpat för under hela mitt yrkesliv och som jag brinner för nu och i framtiden".

Jojo .. så låter det nu när anklagelserna drabbar Aftonbladet. Men hur lät det i juli 2010 då Aftonbladet utsåg sig själva till polis, åklagare, domare och bödel på "bevis" som var ännu osynligare än dem som finns i Fredrik Virtanens spår där det ändå finns en nedlagd polisanmälan?

Så här reagerade jag den 10 juli 2010:

Sven Otto Littorin anklagas nu öppet för sex-köp på Aftonbladets förstasida och enda orsaken till att de gör detta är att han INTE svarat på deras frågor.

"Han har haft möjligheter att dementera" .. skriver Lena Mellin självrättfärdigt.

Har han???

Om han hade dementerat vad hade hänt då??

Jo då hade lilla Anna 30 år, fått en helsida i morgondagens tidning där hon fått tala om att han ljög. Hur fredar man sig mot ett påstående?? Hur dementerar man en eventuell lögn?? Eller ett påstående??

Anna 30 år, traskar alltså upp på Aftonbladets redaktion med sin lilla dator under armen och berättar att hon är en "betalflicka" som sålt sex till Sven Otto Littorin under senare delen av 2006. "Beviset" är hans dåvarande telefonnummer som hon(?) lagt in i datorn.

VI vet inte om det är sant.

AFTONBLADET vet inte om det är sant!

Vi vet inte ens VEM som betalat "betalflickan", VAD hon har fått betalt eller VEM som lagt in telefonnumret i hennes dator!!!!

Vi vet bara att nu är Sven Otto Littorins liv inte mycket värt. Nu orkar han inte mer .. allt ligger i ruiner omkring honom medan Aftonbladets ansvarige utgivare gnuggar händerna över ett "riktigt" scoop.

Och vad vi än TROR, anser oss VETA eller VILL att det ska vara .. så får vi inte agera varken polis, åklagare, domare eller bödel.

(senare visade Expressen upp en ljudinspelning som bevisade att Littorin klart och tydligt dementerat Aftonbladets påståenden.)

Och som Fredrik Antonsson så riktigt skriver .. Virtanens kollegor på Aftonbladets ledarredaktion är lika tysta nu som gapiga när den före detta Sverigedemokraten Hanna Wigh blev politiskt vilde. Wigh pratade av sig om grova sexuella övergrepp i TV4 och Kalla Fakta. Då var det liv i luckan. Anders Lindberg var snabbt på banan. Något annat hade varit tjänstefel. Lindberg fick ner rader som ”Mörkar Sverigedemokraternas ledning uppgifter om sexuella övergrepp i den egna riksdagsgruppen? Försöker de lura svenska folket?” följt av ”Det ser onekligen ut så.”

De principer som Aftonbladet säger sig kämpa för verkar inte gälla alla .. eller alltid? Är det inte sådant som kallas för dubbelmoral? Eller hyckleri?

Sedan kan hur många kvinnor som helst berätta om kränkande det är att bli trakasserad av maktfullkomliga män .. det finns alltid någon maktposition som är så helig att en man kan bete sig hur som helst och ändå bli försvarad av en kvinna med brinnande principer.
måndag 16 oktober 2017

Apropå Henrik Schyffert och tiggarna.


I min senaste blogpost tog jag upp Henrik Schyfferts tweet om tiggeriförbud där han bland annat skrev ..

Tiggarna gör också ett viktigt jobb i att hela tiden påminna oss om hur jäkla bra vi har det. Om du inte vill ge pengar till en tiggare så bara titta på hen. Skäms lite. Känn skammen en stund. Det är nyttigt.

Kanske är vi lite hjärntvättade efter de senaste årens godhetskampanjer, men åtminstone jag missade helt att se det hela i ett större perspektiv. Det gjorde däremot inte den som kommenterade och skrev ..

Anders Rydén16/10/17 20:16
Det blir än intressantare om man byter ut ordet tiggare mot något annat yrke med extremt lågt social status, till exempel... prostituerad?

Och då framstår Henrik Schyfferts tankar i en helt annan dager, eller hur?

Vi kan också formulera det så här .. 

Fattigpensionärerna gör också ett viktigt jobb i att hela tiden påminna oss om hur jäkla bra vi har det. Om du inte vill ge pengar till en fattigpensionär så bara titta på hen. Skäms lite. Känn skammen en stund. Det är nyttigt.

Det kanske till och med kan vara nyttigt att titta på en funktionshindrad som blivit av med sin assistans också? Eller en cancerpatient som står sist i en ändlös kö?

Det är bra för dig att bara titta lite på hen. Skäms lite. Känn skammen en stund.

Det förändrar ingenting men .. det är nyttigt. Och du påminns om hur jäkla bra du har det.


Henrik Schyffert och skammen.


Tiggeriförbud. Att förbjuda fattigdom .Lite som att försöka driva igenom en regel att ens egna barn inte får vara sämst i hockeylaget. Tiggarna gör också ett viktigt jobb i att hela tiden påminna oss om hur jäkla bra vi har det. Om du inte vill ge pengar till en tiggare så bara titta på hen. Skäms lite. Känn skammen en stund. Det är nyttigt.” .. så skrev Henrik Schyffert på twitter i går.

Jag förstår vad han menar .. men kanske från en annan synvinkel.

I går handlade jag på "lilla" ICA i vår lilla stad. Affären ligger i ett äldre hyreshusområde med övervägande äldre befolkning. Utanför dörren sitter sedan en längre tid en knappt 40-årig, fullt frisk och arbetsför, man med sin pappmugg och tigger. När det är ont om pensionärer brukar han hänga utanför den intilliggande pizzerian tillsammans med sina kompisar och erbjuda sina tjänster .. både verbalt och fysiskt närmande .. till de kvinnor som passerar och uppfyller gruppens krav på att vara attraktiva.

De kraven är sannerligen inte högt ställda. Till och med jag, som själv anser att mitt bäst-före-datum passerades för många år sedan, drar mig för att gå förbi.

Igår såg jag en rullatorförsedd kvinna i 80-årsåldern lägga några mynt, som hon mödosamt plockat upp ur plånboken, i hans utsträckta mugg. Av klädseln att döma var hon förmodligen inte rikare än han, som tryggt trotsade höstvindarna i en jacka som garanterat betingat ett högre pris än hennes nötta kappa.

Jo, jag tittade. Och jag skämdes lite. Men kanske mest över att en fullt arbetsför man i sina bästa år inte ansåg sig kunna hitta något annat att försörja sig på än att begära allmosor från pensionärer som nätt och jämt kan få ekonomin att gå ihop.

Man kan inte förbjuda fattigdom, det är sant. Men det är fullt möjligt att ställa krav på att andra människor .. precis som du själv .. ska ha uttömt alla andra möjligheter till egenförsörjning innan de kräver att omgivningen ska ta över ansvaret.

I Henrik Schyfferts värld är tiggarens jobb viktigt eftersom det påminner oss om hur bra vi har det? Slanten i muggen ska då förmodligen ses som tiggarens lön för detta viktiga uppdrag?

Men om tiggeriet ska ses som folkbildande tycker jag att det är Kulturdepartementets sak att .. enligt den Svenska Modellen .. se till att de får avtalsenligt lön för sitt uppdrag. Eller om vi ska se det som en folkhälsofråga .. med tanke på den påstådda själsvårdande nyttigheten .. för då hamnar naturligtvis ansvaret på Socialdepartementet.

Statligt anställda tiggare? Det är kanske en viktig måbra-fråga för regeringen att gå till val på i den kommande valrörelsen i stället för det förbud som upprör Henrik Schyffert?


onsdag 11 oktober 2017

Svetsar´n?


Jag slölyssnade på partiledardebatten i dag och det är pinsamt uppenbart att valstrategerna inom Socialdemokraterna har beordrat Stefan Löfven att, så ofta som möjligt, hänvisa till sin bakgrund som svetsare. En sanning med modifikation eftersom det verkar som att han aldrig avslutade sin svetsarutbildning.

Men Stefan Löfven ska marknadsföras som Svetsar´n. 

En enkel .. men feministisk .. man av folket, en knegare bland andra .. men med nästan övernaturliga egenskaper. En korsning mellan Stålmannen, Läderlappen, Einstein och Sherlock Holmes. En mytomspunnen hjälte som färdas över våra huvuden, sittande på styråran i en egenkonstruerad Innovationskatapult med knallröda ideologiska riktningsgivare?

Svetsar´n basar över den Svenska Modellen, Den Kunskapsbaserade Ekonomin och Det Demokratiska Samhället. Om folket bevisar sitt medborgarvärde genom att göra som de blir tillsagda, lyder order, följer den rätta vägen och inte kostar för mycket väntar belöningen vid livets slut .. det ultimata socialistiska paradiset.  

Svetsar´n är god mot de goda och hård mot de onda. När han talar jublar folket, de oliktänkande fryser till is och hans fiender .. de som hotar hans maktposition och ifrågasätter hans storhet, matematiska förmåga och hans magiska handlingskraft ..tillintetgörs när de buntas ihop med ett sverigedemokratiskt rep av kryponit.

Socialdemokraternas valstrateger räknar med att den bilden ska göra att Stefan Löfven får behålla regeringsmakten ytterligare fyra år?

Personligen skulle jag uppskatta om han kunde glömma svetsarcharaden, visa lite prov på sin omtalade handlingskraft och komma ihåg att han faktiskt är landets statsminister som är ytterst ansvarig för det som hänt i landet under de senaste tre åren.

Ibland tror jag att han inte riktigt har förstått det än.


tisdag 10 oktober 2017

Rensa stränder, plocka skräp i parker eller .. hjälpa till i hemtjänsten??

Jag anstränger mig verkligen för att förstå dem som inte tycker som jag. Jag försöker allt vad jag kan att respektera människor som jag innerst inne inte känner respekt för.

Men ibland rinner det över.

Som i söndags efter partiledardebatten då jag kastade mig över tangentbordet och hävde ur mig exakt vad jag tyckte och tänkte om Stefan Löfven och hans "handlingskraftiga" regering.

Maken, som alltid läser igenom det jag skriver i affekt, sa blank NEJ. Detta kan du inte publicera, tänk på att vi bor i en röd kommun och att ingen är anonym om Aftonbladets krönikörer känner sig kränkta.

Så därför behövde jag nästan två dygn innan jag ens vågade tänka på Stefan Löfvens förslag till lösning på arbetslösheten bland dem som absolut ingen annan vill anställa. Till största delen "nyanlända" från områden där egna lagar gäller .. utan språk, utan utbildning, ofta med bakomliggande kriminalitet eller med en uttalad ovilja att arbeta överhuvudtaget.

De kan väl rensa stränder, plocka skräp i parkerna eller fungera som extra resurser i hemtjänsten .. var statsministerns lösning.

Den "lösningen" säger en hel del om Stefan Löfvens syn på dem som är i störst behov av hjälp och stöd i samhället.

Under min livstid har jag aldrig tidigare upplevt en regering som så målmedvetet och aktivt riktat in sig på att försämra villkoren för dem som har det svårast.

Att jämställa hjälpbehövande äldre med nedskräpade stränder eller skräp i parkerna är inte bara kränkande och oförskämt, det borde också vara straffbart.

Att tvinga in ovanstående grupp arbetslösa i hemmen hos de svagaste av våra äldre, de som inte klarar sig själva, oavsett om det beror på fysiska krämpor eller begynnande eller utvecklad demens, borde ses som kriminellt.

Jamen .. säger säkert statsministern. De är ju bara RESURSER som hjälper den ordinarie personalen. Det är väl bra?

Men då bortser han från att den hjälpbehövande förtroendefullt har lämnat sin nyckel till kommunen och därför ser all hemtjänstpersonal .. även sk "resurser" .. som kommunanställda. Det är väl ingen som ens kommer att fråga efter vad h*n tycker eller vill?

Om sedan den redan kända personalen dyker upp ensam och på en annan tid upplevs detta förmodligen som omtänksamt eller som något som kommunen bestämt.

Åtminstone fram till dess att någon anhörig upptäcker att allt av värde i bostaden är borta, att kommunen vägrar att ta ansvar och att hemförsäkringen inte gäller.

I bästa fall.

Det har ju visat sig att oväntat många våldtäktsoffer varit äldre eller psykiskt funktionshindrade de senaste åren.

Stefan Löfven vill lösa sin regerings oförmåga att lösa arbetslösheten bland utrikesfödda genom att ge dem fritt tillträde till hemmen där de svagaste och mest utsatta bor? Som ett alternativ till att rensa bort skräp vid stränder eller parker! Det är ta mig f*n näst intill kriminellt!

Särskilt med tanke på att Åsa Regner dessutom är i full färd med att flytta assistansberättigade från Försäkringskassan till kommunerna som inte har råd att ta emot dem, utan helst ersätter fungerande assistans med hemtjänstliknande lösningar .. förmodligen med hjälp av statligt subventionerade "resurser".


En gång gick sossarna till val på parollen .. Gärna medalj - men först rejäl pension.

I dag vänder de sig till de mest hjälplösa och utsatta med en outtalad önskan om att de ska dö så fort som möjligt så att budgeten går ihop.

SvD, Corren,


söndag 8 oktober 2017

Stefan Löfven och jag?


Med knappt ett år kvar till 2018 års riksdagsval har det offentliga samtalet spårat ur totalt .. skrev Alice Teodorescu i GP i går. Hon fortsatte .. I morgon söndag är det dags för SVT:s partiledardebatt i Agenda. Kanske blir det startskottet för en diskussion av ett nytt slag. Risken är dessvärre stor att prestigen tar över. Det vore synd, för sällan har behovet av fler vuxna i rummet varit större.

Ack ja, tänk om våra folkvalda kunde överraska oss med vuxen, saklig diskussion utan påhopp och anklagelser för en gångs skull.

Men även på flashback delar majoriteten Alice Teodorescus riskbedömning ..


Själv laddar jag med att läsa DN:s intervju med statsministern från i går och finner att det finns åtskilliga likheter mellan Stefan Löfven och mig.

Stefan Löfven säger att .. Det gäller att vara stenhård från början. Brottsligheten ska bort från gatorna .. och jag instämmer och håller med, även om det verkar som om han och jag har olika uppfattning om vad som ska räknas som "från början"?

Nyckelordet är trygghet .. säger Stefan Löfven. Det är för mycket skjutningar och våldtäktsanmälningar läggs på hög hos polisen. Det duger inte. Och .. tänka sig .. jag tycker precis som han!

Gängbrottsligheten kväver människors frihet ..  De ockuperar hela bostadsområden. Det är aldrig okej .. slår statsministern fast! Inte okej? .. det är väl kanske inte precis så jag brukar uttrycka mig, men .. okej då.

Det är beslutsamheten som gäller. Du måste vara tydlig mot brottsligheten. Den kommer inte att accepteras. Samhället är starkare än den organiserade brottsligheten. Den kommer aldrig att vinna .. svarar Stefan Löfven på frågan om vi ska förvänta oss hårdare tag mot den här typen av brottslighet. 

Här måste jag erkänna att jag, trots att jag instämmer i sak, tycker att det är rätt otydligt vems/vilkas beslutsamhet och tydlighet han talar om? Samhällets? Min? För handen på hjärtat .. beslutsamhet och tydlighet är inte statsministerns starkare grenar.

Stefan Löfven fick också mycket utrymme till att tala om stramare flyktingpolitik och en fungerande migrationspolitik och även där befinner vi oss på samma nivå, trots att han använde betydligt mer spaltutrymme för att säga samma sak .. ingen av oss verkar ha skuggan av en aning om hur det ska gå till eller vad som bör göras för att ha någon som helst gynnsam påverkan på dagens situation?

Och så var det arbetsmarknaden och arbetslösheten bland utrikesfödda och hur ska landet styras efter nästa val och skandalen i Transportstyrelsen och om Stefan Löfven kunde tänka sig att regera med passivt stöd från SD?

Och på den sista frågan kom det faktiskt ett svar .. Nej, jag tänker inte göra mig beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig i livet. Varför ska de ges makt över huvud taget? Och avslutningsvis svarar han själv på sin egen fråga, genom att säga att det är väljarna som avgör vem/vilka som ska regera landet.

Vi är nästan som tvillingar, Stefan Löfven och jag .. även om han naturligtvis har betydligt mer betalt. Båda ser vi problemen som tornar upp sig och båda tar vi avstånd från det samhälle som vuxit fram under de senaste åren. Båda vill vi ha trygghet och ordning .. men ingen av oss har den blekaste aning om hur det ska gå till?

Kanske kommer kvällens Agenda att handla om framtidens politiska utmaningar i stället för tidigare politiska misslyckanden? Kanske någon .. det vete sjutton vem?? .. kan presentera någon slags förslag på en lösning på problemen med väljarnas brist på förtroende, växande politikerförakt, otrygghet, rädsla och oro.

För min del har jag kommit till den punkt då jag är tacksam för väldigt, väldigt lite i den vägen.
fredag 6 oktober 2017

Husvagnar i Staffanstorp eller robotövervakning i hemmet?


I går kunde jag se Omar Ideris från Sudan stå framför sin tilldelade husvagn i Staffanstorp och bedrövat beklaga sig .. jag kan inte sova här! .. samtidigt som han uppgivet drog handen över pannan och sa .. Jag har mycket stress.

Grattis och välkommen till Sverige, ville jag säga.

För de som betalar för husvagnarna, sovsalarna, bostadsrätterna och allt vad nu kommunerna tvingas satsa kommunalskatten på nu när staten flyttar "de nyanlända" från fungerande boenden till icke-fungerande nödlösningar .. de har minst lika svårt att sova och minst lika mycket stress som Omar.

Tusentals funktionshindrade har rensats bort från statsbudgeten och hamnat hos kommunerna. Hundratusentals "nyanlända" har rensats bort från statsbudgeten och tvångsplacerats hos kommunerna.

Kommuner som redan nu har svårt att ta hand om de som kanske bör kallas "gammelanlända" eftersom de anlände före dem som nu kallas "nyanlända". Det kostade redan en hel del att ta hand om dem, redan innan staten kom med nya krav.

Kommunerna har också ansvaret för sina äldre som till stor del har fått ge plats åt yngre förmågor som behöver det som skulle ha varit äldreboenden eller demensboenden, men som nu förvandlats till bostäder till ensamkommande "barn" eller .. "nyanlända".

Hemtjänsten och eftervården av äldre kostar också mer än vad kommunerna orkar bära med tanke på att de också ska bära kostnaderna som Magdalena Andersson vill bli av med för att ha råd att köpa röster i valrörelsen.

Det som tidigare betalades av staten .. är nu din kommuns problem. Det vill säga kommunens skattebetalares problem. Det vill säga DITT problem.

Och tillhör du dem som har en lön som gjort att du inte behövt betala statlig skatt tidigare så är du bara att gratulera, för det är DU som kommer att få betala mest.

Det är inte bara Omar som inte kan sova här och har mycket stress. Det är också alla som rensas bort från trygghetssystemen, förnekas sina rättigheter, skyfflas ut från något fungerande till något icke-fungerande eller får betala dyrt för tjänster/vård/omsorg som inte fungerar.

Och inte att förglömma .. alla anhöriga som får ytterligare extratimmar som obetalda anhörigvårdare.

Socialdemokraterna talar om välfärd men drar sig inte för att låta de lågavlönade i kommunerna betala. En slags omvänd Robin Hood-beskattning - ta från de lågavlönade och ge till de behövande?


Men vad gör väl det när vi kanske får subventionerade elcyklar, betalda läxhjälps-lektioner för föräldrar för 5 miljoner, barnbidraget höjs med 200 kr och pensionärsskatten sänks med upp till 400 kr .. samtidigt som  bostadsbidraget blir lägre?