tisdag 23 september 2014

Goda Omen!


 Svensk inrikespolitik .. i den mån den fortfarande existerar? .. beskrivs just nu i sjöfarartermer .. roderlös, alle man till pumparna (typ), förarlös farkost, oroliga vatten, ett skepp utan kapten, oroliga vatten .. osv osv osv.

För mitt vidkommande verkar det som om det politiska havet drabbats av en rejäl algblomning, och för den som aldrig upplevt en sådan kan jag berätta att det i värsta fall påminner om en kustremsa av ruttnande, grönaktig havregrynsgröt.

Alltså, varken intressant eller engagerande .. bortsett från de tillfällen när det dyker upp utsträckta händer ur sörjan med uppmaningen .. ALLA har ansvar för detta?

Situationen ser så oroande ut att debattörer i vårt närmaste grannland börjar oroa sig för landets framtid och förstånd.

Och det är inte direkt Goda Omen.

Men det är precis vad jag själv lagt rabarber på. Ingen kan väl ha missat att jag är en Terry Pratchett-fan av stora mått? Med undantag för en eller två böcker så har jag nästan allt som han har skrivit om Skivvärlden .. en skatt som jag bevakar girigt och aldrig lånar ut, ens till mina närmaste vänner.

Blir kraven eller bönerna för hjärtskärande, så ser jag till att hitta önskat exemplar som julklapp eller födelsedagspresent hellre än att jag riskerar att bli av med mitt eget. Därför har jag också en liten hög med dupletter.

Men boken Goda Omen har jag liksom inte räknat in, eftersom den är skriven av Terry Pratchett OCH Neil Gaiman .. en författare som jag snarast måste fördjupa mig i.

NU har jag .. efter 27 sidor .. en ny bibel. Stackars er som kommer att tvångsmatas med citat som härmed börjar med baksidestexten på skyddsomslaget ..

Mänskligheten har elva år på sig.

Antikrist är född och Himmel och Helvete förbereder sig på Den sista och slutliga striden. Den som ingår i Den stora planen.

Apokalypsens fyra mc-åkare (Hells Angels, fast på riktigt) är på väg, liksom menige häxjägare Pulsifer och häxan (nåja) Anatema Manick, professionell ättling till sierskan Agnes Nutter som visste precis hur allting skulle gå till, fast inte alldeles exakt.

Nu är det slut! Världen går under!

Men vänta.

Crowley och Aziraphale vill ha ett ord med i leken. Har man levt på jorden som demon och ängel i sextusen år, kan det hända att man börjar ta till sig beteenden som nästan liknar de mänskliga.

Än är det inte över.

Och vem är Ond och vem är God - egentligen?

Författarpresentationen går inte för hackor den heller. Båda författarna uttalar tydliga önskemål om banana daiquiris eller pengar från uppskattande fans .. sådana som mig, som så gärna hade bistått med båda delarna om de bara angett adress eller lämpligt näringsställe.

Jag ryser av lycka och ser boken som ett omen om spännande tider .. för visst handlar den om NU .. den ständigt pågående frågan om vilka som är Onda eller Goda i svensk inrikespolitik, hur och var Den sista och slutliga striden ska avlöpa och vad som ingår i Den stora planen som snart kommer att utkristallisera sig.

Och vilka är Apokalypsens fyra mc-åkare?

Ahh .. jag är i sanning välsignad och när jag läser att de båda författarna skrivit boken under de enda 4-5 timmarna per dag som de båda var vakna samtidigt så inser jag att Ödet har haft ett finger med i spelet.

Dessutom så har ännu ett budskap från Himmel eller Helvete gjort att vår familjebild kommer att förändras inom kort .. samtidigt som jag kraftfullt har bestraffats för kommande eller gamla synder ..


.. men det får jag ta tag i under morgondagen.


DN, DN, SvD, Expr., SvD, SvD,

4 kommentarer:

 1. Skrattade så jag grät när jag läste den. Har också läst nästan alla Skivvärldsböckerna. Pratchett är fantastisk. :)

  SvaraRadera
 2. Har läst men glömt mycket av den. Får läsa om igen :-)

  SvaraRadera
 3. Kusinen från landet24/9/14 14:15

  För min del ledde dina citat från Skivvärlden till inköp av alla Pratchetts böcker (tror jag!), Goda Omen ledde till införskaffande av såväl Stjärnstoft som Neverwhere av Neil Gaiman. Det blir dyrt att följa din blogg!

  SvaraRadera
 4. Favorit citatet från Goda Omen (läste bara en bit i den, humorn fastnade inte för mig.)

  "Crowley (a demon, posters note) had been extremely impressed with the warranties offered by the computer industry, and had in fact sent a bundle Below to the department that drew up the Immortal Soul agreements, with a yellow memo form attached just saying: "Learn, guys.""

  SvaraRadera