lördag 6 september 2014

Jisses Amalia!! .. sa de ofta ..


... i forna tiders pilsnerfilmer och det samma säger jag när jag läser Margot Wallströms debattartikel i SvD. Jag känner mig kanske inte förflyttad till 1930-40 talet precis, men det är en doft av malmedel mellan raderna, det får sossarnas "räddande ängel" ursäkta.

Om Socialdemokraterna kommer i regeringsställning kommer de "att genomföra en stor folkbildande insats om olika former av rasism i västvärlden och Sverige under de senaste cirka 100 åren och i dag. Samtliga grund- och gymnasieskolor ska därför erbjudas ett utbildningspaket om olika former av rasism i västvärlden och Sverige under de senaste 100 åren och i dag. Uppdraget att utföra insatsen ”Detta behöver vi förstå” kommer att ges till Forum för levande historia i samarbete med Skolverket. Uppdraget beräknas kosta 25 miljoner kronor från år 2015" ... lovar Margot Wallström.

"Vi vill därför också inrätta ett nationellt kunskaps- och resurscentrum vid ett av våra lärosäten med uppdraget att höja kunskapen på nationell nivå om rasism och utveckla metoder för att motverka rasismen" ... forsätter hon. "Den rasism och de rasistiska strukturerna som finns i Sverige ska bekämpas. Samhället måste bli starkt så att rasism som föds av utslagning och utanförskap aldrig får en chans att gro. Därför måste klyftor bekämpas och Sverige hållas samman".

Jisses! Sällan eller aldrig har väl någon av dagens politiker utfärdat ett så rejält underbetyg till svenska folket.

Okunniga rasister i behov av kunskap och folkbildande insatser .. ALLIHOP!!

MEN .. de lösningarna som så framgångsrikt praktiserades på 80-90-talet, när Margot Wallström var aktiv i svensk inrikespolitik tål tydligen att dammas av och återanvändas i dagens verklighet??

"Samhället måste bli starkt så att rasism som föds av utslagning och utanförskap aldrig får en chans att gro" .. det är sant. Men jag, som inte är så storslagen som Margot Wallström, inbillar mig att svenska folket hellre satsar miljoner på att arbeta mot utslagning och utanförskap "så att klyftor bekämpas och Sverige hålls samman" än deltar i "folkbildande insatser" genom att läsa böcker och vara mottagare av "utbildningspaket".

Det är skillnad på sak och person och det är skillnad mellan en icke-fungerande asyl- och integrationspolitik som skapar utslagning och utanförskap och de hjälpsökande människorna som drabbas av resultatet.

Det vet majoriteten av svenska folket .. politikerna ansvarar för det förstnämnda, skattebetalarna får notan och de sistnämnda får stå för konsekvenserna av politikernas beslut. Väljarna vill veta hur politikerna har tänkt sig att lösa sitt uppdrag .. men blir i stället kallade rasister?

Jag är inte så säker på att Margot Wallström har rätt lösning på det problemet?

Majoriteten av oss vill väl inget hellre än att de som kommit hit från andra länder och kulturer snabbt ska få samma chanser som vi till bostäder och arbete så att de .. precis som vi .. kan bidra till vår gemensamma välfärd.

Jag kan inte hitta något svar på hur det ska gå till i Margot Wallströms debattartikel?

Förhållandena på våra asylboenden är i dag av låg kvalitet till höga kostnader. Väntetiderna är årslånga och när den väl är över finns varken bostäder, arbeten eller framtid. Människor trängs på campingplatser, ombyggda äldreboenden eller hotell och väntar, väntar, väntar .. år efter år ..utan att kunna försörja sig själva, utan att få en möjlighet att förändra sin situation .. med växande frustration i en förlamande passivitet som skapar utslagning och utanförskap.

Men det skriver Margot Wallström ingenting om?

Det kanske kommer i ytterligare ett utbildningspaket i nästa folkbildande insats? 


7 kommentarer:

  1. De går från klarhet till klarhet.

    Åsikter OCH värderingar ÄR viktigare än att praktiskt skapa en politik som fungerar i vardagen.

    Så blir det - när IDEOLOGIN styr och man kan skita i verkligheten.

    VART de vill med sitt "paket"? det finns det någon klausul om eller? För om inte resultatet blir att VI ska öppna våra hjärtan och bistå med tomma byggnader för att lösa POLITIKERNAS misslyckanden så pelar ju inga "åsiktspaket" någon som helst roll.

    Men det krävs generell hjärntvätt för att höja skatt, påföra folket skuld och skam och klämma ur oss "stärterummet".

    Våra gamlingar och handikappade har det så bra att där kommer det att skäras. Aneldeningen till att det var så pass många rollatorer på Åkessons möte i Ske-å KAN bero på att det finns äldre som räknat ut att det INTE blir bättre för dem..

    SvaraRadera
  2. Att det finns behov av folkbildning i ämnet rasism tror jag Wallström har rätt i. Titta bara på alla som hatar vita (män). Det har krupit ända upp i vissa partiers högsta topp. Om något paket tas fram, så kanske det bör erbjudas våra politiska partier först.

    Sen är jag lite bekymrad över våra politikers metod att först ignorera ett viktigt ämne totalt, för att sedan kasta fram en otillräcklig räddningsplanka. Forum för levande historia, kom inte det till för att skolan inte hade klarat av att lära barnen elementära grunder om nazismen? Känns som att det vi borde göra är att (åter)skapa en skola som klarar av att gnugga in lite grundläggande fakta i våra skolbarn: vem Hitler var, vad nazism är, vad som hände i Auschwitz. Att skolan skall trycka in åsikter i skallen på eleverna är jag inte riktigt lika road av, vill ungarna bli nazister efter att ha läst om vad nazisterna gjorde, så vad fan. De har då fått sin chans att bli folk. Samma sak gäller givetvis Lenin, kommunism och Gulag. Något som inte var självklart när jag var ung - min samhällskunskapsbok beskrev Stalin som den store landsfadern som saknades av sitt folk efter sin död.

    SvaraRadera
  3. Jösses vilken nörd,komma med det här nu? Och dom vita männen ska på omskolningsläger för att ändra sitt konsumtionsmönster(FI)
    Och det här ska vara våra ledande politiker!!!?

    SvaraRadera
  4. Något OT just här, men dock:

    1. Läs Adam Svanell på sid.4 i dagens SvD Kultur. Seriöst?

    2. Svt Nyheter: "Nytt bottenrekord för svensk skola."
    Vilken taiming att Skolverket kan presentera dessa siffror just nu!

    SvaraRadera
  5. Hans Odeberg sa,återskapa en skola som förklarar vem hitler var,vad nazismen var?Det vore med dagens politik liktydigt med rasism för de elever som har läst sin Koran,och de eleverna blir nog fler och fler.

    SvaraRadera
  6. Lite lösgodis för moderater som gillar försvaret samt tänker rösta på SD.

    cornucopia.cornubot.se/2014/09/sverigedemokraterna-saknar.html

    Putin har väldigt länge utnyttjat högerextrema för att splittra EU och detta är den verkliga mediaskandalen.

    Att media mörkar detta för de vill ha Stefan som statsminister.

    Tänk på den ni!

    Rösta på alliansen! :-)

    /Henrico

    SvaraRadera
  7. Maja,

    Intressant men syftet har alltid varit att göra extremvänstern accepterade för att kasta SD på alliansen.

    Reinfeldts tal hade de dock inte räknat med.

    /Henrico

    SvaraRadera