onsdag 23 september 2015

#jag delar, inte alls ..

.. bilden av Sverige som DN målar med hjälp av 100 kändisar.

"Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras.

Vi står upp för medmänsklighet och humanitet. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism".

Jag är helt övertygad om att svenska folket klarar av att försvara  grundläggande värden, stå upp för medmänsklighet och humanitet och ta avstånd från alla former av hat, hot och rasism .. UTAN hjälp av DN:s 100 kändisar.

När jag ser alla foton av vår sk kändiselit reagerar jag fruktansvärt negativt. Det är inte de här människorna som bör uppmärksammas i det här sammanhanget. Det behövs mer än tomma ord, goda tankar och .. kanske .. en skänkt slant från ett överflöd .. för att göra skillnad.

Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De bör försvaras .. Vilka grundläggande värden är satta under press, av vilka och hur ska de försvaras och vilka ska försvara dem?

De 100 kändisarna? Genom att uppmana till en manifestation, demonstration, gala, insamling .. eller räcker det med en hashtag?

Jag läser en notis i samma tidning som vill stå upp för medmänsklighet och humanitet och undrar varför ingen av de utvalda 100 går till storms mot den nyhet som DN valt att publicera i skymundan bakom godhetsuppropet?

Hur tänker de goda 100 förhålla sig till Migrationsverkets sänkta krav från fem till 3,3 kvadratmeter boendeyta per asylsökande?

3,3 kvadratmeter boendeyta i ett boende där människor kan få tillbringa månader i passiv väntan på besked.

Mindre än 10 kvadratmeter för en mamma med två barn, drygt 13 kvadratmeter om pappan också ska få plats. Eller .. plats och plats? En säng är 2 kvadratmeter .. och då kan du själv räkna ut hur stor boendeytan blir för 4 personer, även om det handlar om våningssängar.

Lägg sedan till gemensamma toaletter och duschmöligheter i ett boende med flera hundra sängplatser, så kan du själv föreställa dig hur livet ser ut för den som satsat allt de äger och har för att ta sig hit.

Som jämförelse kan jag berätta att vår hall är 5 kvadratmeter och när vi är 2 stycken .. och en hund .. som ska klä på oss samtidigt är det inte mycket utrymme att röra sig på. Skulle det ha stått en säng på 2 kvadratmeter där så vete sjutton om ens en person hade kunnat förvara sina ägodelar och samtidigt kunnat rört sig obehindrat?

3,3 kvadratmeter!! Det är alltså 1,7 kvadratmeter mindre än vår hall! Kom inte och säg att det beror på svenska folket att det ser ut på det här sättet.

Och sedan då? Efter det att asylskälen blivit godkända, vad väntar då?

Ett flyktingboende tillsammans med flera hundra passiva sysslolösa människor, i en avkrok av landet, långt från allt som kan ge ett insteg i samhället. Är det svenska folkets brist på medmänsklighet och humanitet som skapat detta?

Bristen på bostäder för såväl unga som nyanlända, den beror inte på hat, hot och rasism .. utan på handlingsförlamning hos den regering som vi för tillfället har.Skyll inte det på svenska folket, tack.

Att de bostäder som kan bli tillgängliga finns i områden som förvandlas till utanförskapsområden och en grogrund för den enda sysselsättning som erbjuds .. kriminalitet och våld .. är inte något svenska folket skapat, önskat eller begärt.

Skyll inte heller den passivitet, sysslolöshet och hopplöshet som de väntande människorna drabbas av under sin, ibland mångåriga, väntan, på brist på medmänsklighet och humanitet från svenska folket

Bristen på sysselsättning, tolkar, arbeten, hopp och framtidstro .. den är inte svenska folkets fel och inte heller något som beror på hat, hot eller rasism. Om våra hundra kändisar höjde blicken så finns förklaringen där uppe någonstans .. även om det ger fler godhetspoäng att sparka nedåt.

Alla som ställer frågor om hur samhället ska hantera de brister som finns eller uppstår och de kostnader det för med sig är inte rasister och alla som försöker dölja att frågorna ens finns är inte goda. För uppsåtet i det första fallet är ofta gott, medan resultatet i det andra fallet ofta blir till skada för den sak man påstår sig "dela".

I varje samhälle där Bert Karlsson och hans kollegor öppnar asyl- eller flyktingboenden finns 100-tals eldsjälar som ställer upp, hjälper till, skapar sysselsättning och öppnar upp samhället för dem som ingen bryr sig om så fort de registrerats och administrerats.

Privatpersoner öppnar secondhandbutiker som de driver tillsammans med de boende, serverar kaffe och hembakade kakor i privata lokaler tillsammans med dem som bor på boendet och startar barntimmar, musikkvällar eller andra aktiviteter i lokaler som andra privatpersoner upplåter. Privatpersoner ger av sin tid, ser till att samhället öppnar sig och använder de medel som finns .. Folkets Hus, den nedlagda biografen, kyrkliga syföreningen och de gör så gott de kan för att knyta samman människors olika förmågor till något som skapar en ny gemenskap.

Det är de som borde få uttala sig, presenteras med foton och symbolisera DN:s kampanj och Sverige.

Inte 100 kändisar vars enda insats för att försvara grundläggande värden, stå upp för medmänsklighet och humanitet och ta avstånd från alla former av hat, hot och rasism, är att låna ut sitt kändisskap och några tomma, till inget förpliktigande, ord i en nyhetskampanj vars enda uppgift är att öka tidningens upplagesiffror.

Jag är glad över att vår prenumeration snart löper ut så jag slipper "dela" någonting alls med DN och deras 100 kändisar.


SvD,

9 kommentarer:

 1. 3,3 m2 är inte mycket. Svensk grisuppfödning ska ha 6 m2 per vuxet djur läste jag nånstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt uppgifter från Jordbruksverket är minsta utrymme för digivande sugga eller galt 7 kvadratmeter. Vilket ger lite perspektiv på hur situationen ser ut, sett uppifrån.

   Radera
  2. Ja där ser man hur de i elfenbenstornet tänker (om de gör det alls).

   Radera
  3. Ja men grisarna kan bor ju inte i våningssängar.

   Radera
 2. en väldigt sur tant23/9/15 14:06

  Vaddå, nu gnäller ni i onödan. Bor ni i slott, eller? Det får plats med 2 våningssängar på 5 m2 alltså 4 till 6 personer beroende på rumshöjden.

  SvaraRadera
 3. Väl rutet!

  Jag misstänker dock att våra kändisar redan har lösningen klar på bostads- och arbetsproblematiken.

  Bostäder: bara att höja skatten, så att alla de rika som inte kommit på att man kan starta diverse bolag för att sänka skatten får bekosta att staten organiserar ett nytt miljonprogram.

  Arbeten: återigen höjs skatten, denna gång för att finansiera utbildning och pysselsättning.

  Enkelt, eller hur? Men tyvärr lyckades väl alliansen med en sak senaste mandatperioderna: att visa att vi har passerat den gräns där ökad beskattning ger minskade intäkter, genom att folk stannar hemma och renoverar huset istället för att jobba över. Eller skaffar ett par smarta bolag till. Så kändisarnas lösning är och förblir en dröm.

  SvaraRadera
 4. Jag låg på sjukhus tre pers i ett tvåbäddsrum en gång. Det rummet var gissningsvis tolv-tretton kvadrat, och eftersom sjukhussängar är rätt breda fanns det precis plats till droppställningarna imellan. Det kändes rätt instängt. Och då var jag bara där en natt, och båda mina rumskamrater var för sjuka för att göra annat än ligga stilla i sängen, och själv var jag också ganska slö. Hade jag varit fullt frisk hade jag löpt amok efter tre dar...

  SvaraRadera
 5. Hej.
  Synd att de inte sätts i fängelse istället. Där gäller nämligen minst 10 kvm golvyta i cellen. Dessutom finns en del regler kring utevistelse, sysselsättning mm.

  Om fångar placerats i det öppna hjärtats läger, där godheten är koncentrerad, hade det inte varit tillåtet. Kriminalvårdens budget ligger på strax över 8 miljarder. Hur mycket kostar invandrarlägren kommuner och Migrationsverket?

  tycker det säger mycket om de goda, att de värnar mer om den som bevisat sin hänsynslöshet och farlighet, men inte om den som enligt uppgift söker bygga ett nytt liv i Sverige.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 6. Trångt och besvärligt blir det.
  Enformigt och tråkigt blir det.
  Dock är det ändå bättre än att befinna sig i en krigszon.
  Men är det människovärdigt?
  Naturligtvis inte. //tompas11

  SvaraRadera