torsdag 6 maj 2021

Vaccinationspanik.

Vi har en situation i Sverige där det är väldigt viktigt för oss att vaccinera så många som möjligt, framförallt de äldre, för att få ett rimligt tryck på vården”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men inte hur som helst?

Och inte vilka äldre som helst?

I min bekantskapskrets finns en rolig, intelligent och mycket omtyckt person som tyvärr är sjukligt rädd för det mesta, döden, våld, brottslighet, sjukhus, läkare, tandläkare, gå ut ensam, vistas i lokaler med för mycket folk och mycket annat som vi andra har ett ganska avspänt förhållningssätt till. Av den orsaken har denna person levt på en mycket låg förtidspension under lång tid.

Men efter ett och ett halvt års fullständig isolering längtar h*n efter de glädjeämnen i livet som fortfarande finns i den begränsade värld som h*n kallar för sin.

Så stark är denna längtan att h*n skrapar ihop varje uns av viljestyrka för att beställa vaccinationstid på en plats som h*n känner uppriktig skräck för. Men förutsättningen var att h*n skulle få Pfeizers vaccin, vilket utlovades per telefon.

Med stöd och hjälp tog sin min vän till vaccinationsplatsen, in i vaccinationsbåset och trots att h*n vid det här laget hade en rent livsfarlig puls drog h*n upp ärmen och frågade – Är det verkligen Pfeizers vaccin i sprutan?

Nej, naturligtvis inte! Du är ju fyllda 65 år och kan inte få annat än Astras vaccin och tar du det inte lär du få vänta tills alla andra vaccinerats, om det finns något annat vaccin tillgängligt då. – svarade en person som blev uppriktigt förbannad över att stöta på ännu en Astra-motståndare. – Och försök inte någon annanstans för nu är det registrerat att du tackat nej till förmånen att få vaccin.

Tack och hej, leverpastej! Nästa …

Det var en krossad människa som tog sig hela vägen hem till de trygga 50 kvm som i detta fall representerade en hel värld och resten av ett liv.

Det gör mig så ont att tänka på att det finns många fler än min vän som befinner sig i samma situation och blir behandlade på samma sätt, bara för att de känner en rädsla som vi andra inte kan föreställa oss och några månader för gamla för att få en vaccinationsspruta som de kan känna sig trygga med.

Jag förbannar min oförmåga att räcka ut en hjälpande hand och ställa allt till rätta och jag har sagt det tidigare och säger det igen – som vi behandlar äldre, framför allt under corona-pandemin, är en skam för vårt land.

2 kommentarer:

  1. Osmart av sossesvin!
    De kan väl inte veta om det är en väljare nästa år?
    Eller känner de till dylikt?

    SvaraRadera
  2. Vilket dåligt patient bemötande. Man tycker ju att när dom är medvetna om problemet att få fler att vaccinera sig borde de vara mer tillmötesgående. Hon hade ju verkligen oturen att hamna hos någon totalt utan hänsynstagande eller någon som helst form av empati.

    SvaraRadera