torsdag 30 januari 2014

Kameler och nålsögon.


 "Det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för den som är rik att komma in i Guds rike" .. står det någonstans i Bibeln och jag som aldrig någonsin läst verket i fråga, tolkar det som att det inte går att köpa sig inträde i himmelriket?

Annat är det med det socialdemokratiska partiet ... och förmodligen alla de andra partierna också, även om de inte verkar fullt så korkade att de skriver formella avtal om tilldelningen av de "demokratiskt fördelade" platserna på diverse listor i kommun, landsting och riksdag?

Men inget annat parti .. inte ens Kristdemokraterna .. är så styrda av en underavdelning med religiösa förtecken som Socialdemokraterna och lägger man sedan till styrningen från LO så kan man ju undra vad de "vanliga" sossarna har att säga till om?

Och så har de kraven från Miljöpartiet och Vänstern som måste tas hänsyn till för att de överhuvudtaget ens ska kunna drömma om regeringsbildning?

Manöverutrymmet för Stefan Löfven måste vara minst sagt snävt? Eller förlamande om man ska döma efter de uttalanden som ledningen gjort hittills?

I den skrivna (?) överenskommelse som .. enligt Expressen .. tecknades redan 1999 mellan Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och Sveriges muslimska råd står det "att Tro och Solidaritet ska hjälpa Sveriges muslimska råd att få inflytande över svensk politik".

Man anger också ett detaljerat mål för hur många listor över förtroendevalda Socialdemokrater som ska innehålla muslimer ..

"Under kommande mandatperiod ska muslimers delaktighet i socialdemokratin utvecklas så att: 2002 ska bland socialdemokratiska förtroendevalda finnas muslimer på 15 kommunala fullmäktigelistor, 5 landstingslistor och på riksdagslistorna i minst fem län."

De båda parterna skriver också i dokumentet att man ska "aktivt föra fram muslimer för uppdrag i styrelser och nämnder" och att Tro och Solidaritet ska "åta sig att intensifiera arbetet med aktuella politiska frågor" samt att Tro och Solidaritet förpliktigar sig att driva följande frågor ..  "Lagstiftning, eller avtal, vad gäller muslimska helgdagar, Imamutbildning, med Högskoleverket och utbildningsministern, Överenskommelser på arbetsplatser avseende fredagsbönen." Vidare listas några frågor som "särskilt pekas ut av SMR".

Riksdagsledamoten Carina Hägg som petats från valbar plats eftersom hon hävdat att det också finns ett hemligt avtal mellan Tro och Solidaritet och Islamiska förbundet bemöttes av Peter Weiderud, ordförande i Tro och Solidaritet, med orden .. "Det är fullständigt grundlösa påståenden. Medlemmar i socialdemokratin är där för att de är socialdemokrater. Då kan man inte ha en politisk utgångspunkt som är religiöst avsnävad. Man kan inte var islamist och socialdemokrat, precis som man inte kan vara kristdemokrat och socialdemokrat".

Det känns ju inte riktigt trovärdigt i belysning av det avtal som Expressen avslöjar?

Jag blir både förvånad och förbryllad?

Med vilken rätt kan Tro och Solidaritet sitta och ställa villkor över vilka som ska med på socialdemokratiska kommunala fullmäktigelistor, landstingslistor och riksdagslistor i landet?

Att de som fötts in i partiet och gått den godkända vägen genom SSU har förtur in genom dörren till köttgrytorna .. oavsett kompetens .. är ju allmänt känt, men alla de andra? De som arbetar och brinner för partiet och satsar all sin fritid i valrörelserna .. är det en hopplös kamp de för, när de tror att de kan göra karriär och komma i en position där de faktiskt kan påverka politiken?

Är de platserna bara handelsvaror till grupper som kan medföra ett stort antal väljare?

Hur många andra organisationer har skrivna avtal som garanterar platser på riksdagslistorna? Vad finns det för föreningar som har tillräckligt många medlemmar för att köpa sig politisk makt?

Svenska Kennelklubben??

Det är ju också rätt många som spelar golf. Har de någon intresseorganisation som kan generera stora grupper väljare?

Om jag kan bevisa att jag kan övertyga en halv miljon väljare att följa mig .. får jag en fribiljett i riksdagen då??

För fyra år sedan började jag följa Johan Westerholms blogg. Det har väl inte undgått någon av hans läsare att han från början hade gott hopp om att avancera inom partiet och det har nästan gjort ont att läsa om hur han ständigt lovats och lurats att tro att den möjligheten fanns. Han har inte varit ensam om den upplevelsen, under de här fyra åren har jag sett en efter en av flera intressanta och kompetenta sossebloggare i hans situation lämna arenan i besvikelse över bristen på intresse från partiet.

Jag har undrat varför? En brinnande övertygelse, kunskap och erfarenhet, markkänning och en förmåga att engagera .. är inte det vad ett parti behöver??

Men NU begriper jag. Det Socialdemokraterna är i desperat behov av är väljare och i stället för att skärskåda eller förnya det politiska budskapet, så köper man både budskap och väljargrupper med löften om maktpositioner i  de "demokratiska valen".

Vanliga medlemmar som Johan Westerholm och hans engagerade, kompetenta och ideologiskt brinnande partikamrater har inte en chans om de inte överlämnar en tillräckligt stor väljargrupp som inträdesbiljett.

GP, DN,

5 kommentarer:

 1. jag tror att S agerar mer som Gud i många frågor, för står det inte "Ty riket är ditt. Och makten. Och härligheten. I evighet."

  Det finns något som heter Gudskomplex, och den diagnosen är mycket enkel att klistra på varenda Socialdemokrat som på något sätt uppnått en maktposition.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att passusen mer syftar på den rikes knutenhet till den materiella världen och ovilja/oförmåga att lita till Gud vad gäller nödvändigheter.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson30/1/14 16:44

  Nä men, det här ÄR produkten av politisk korrekthet, själva kärnan av räddhågsen konsensus kring de RÄTTA åsikterna.

  En som beskriver hur marschen mot de RÄTTA åsikternas rike och där man med hjälp av utbildningsväsendet kan hoppa över löjliga lagar om demokrati osv och skapa egna "värdegrunder" för att kuva obstinata självtänkare är Marika Formgren. Marika har varit en skarp ledarskribent och journalist, men är numera bara journalist eftersom hon uppmanats att antingen inte skriva om "kontroversiella ämnen" eller sluta som ledarskribent. Marika valde då att sluta...

  Läs i länken hur hon ser på dagens åsiktsfascism i det (själv-)goda Sverige http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=2016
  Jag tycker hon skriver lysande.

  SvaraRadera
 4. Ha ha. Det här är väl den naturliga utvecklingen om man blandar planekonomi med religion. Och så ser sig följa en tredje väg mellan kapitalism och kommunism. Alltså någon form av korporativism där intressegrupperna påverkar statens utformning genom sina ombudsmän.

  Och naturligtvis blir det viktigt att prata väldigt mycket om demokrati, eftersom man representerar motsatsen.

  Men samtidigt är det ju valår och det mesta som skrivs om allting kan ju vara lögn och överdrifter. Expressens renommé är ju lagom stabilt. Får hoppas att svt's utfrågare läser på några kepiga frågor för en gångs skull och inte godkänner floskelkavalkader om orättvisa och allas lika värde utan att ifrågasätta varje stavelse av det och kräver konkreta besked i minsta detalj om vad som avses.

  Eberhardt

  SvaraRadera
 5. http://www.regeringen.se/sb/d/18156/a/232846

  SvaraRadera