tisdag 28 mars 2017

Äntligen hemma igen.


Nu är vår Rackarkott äntligen på rätt plats i livet. Lite trött och medtagen och med en veckas sträng diet framför sig, men hon kan gå och verkar inte ha ont och det är ju huvudsaken.

Det finns väl inget som går så rakt i hjärtat som en liten hund som kvider av lättnad och går rakt i famnen efter ett par dygns ofrivillig skilsmässa och jag inser att det viktigaste i livet är ändå att ha någon/några att höra till och lita på.

Men jag måste säga att jag är imponerad av hur djursjukhuset som vi besöker är organiserat. Det är en ständig ström av oroliga och hjälpsökande djurägare, men allt flyter på ett sätt som gör mig grön av avund.

Först blir du mottagen av en av ett antal receptionister som intresserat förhör sig om symptom eller skador, sorterar dig i angelägenhetsgrad och berättar om det är lång väntetid eller inte. Smittspridande eller agressiva djur sorteras undan, eller får vänta i bilen, så att övriga besökande inte ska gå hem med fler sjukdomar/skador än de hade när de kom.

Bara en sån sak skiljer en vanlig akutmottagning från djursjukhusen!

På en vanlig akutmottagning för människor sitter vi alla tätt tillsammans oavsett symptom, vilket kan göra att en svårt sjuk eller akutskadad människa kan komma hem med en infektionssjukdom som försvårar/förvärrar eller kanske till och med omöjliggör läkningen/återhämtningen.

Väntetiden tillbringas i ett stort, rent och trevligt väntrum med tillgång till kaffeautomat och godis/läskautomat. Det är lugnt, rent och välorganiserat och personalen verkar veta exakt vad de ska göra och hur de ska hantera även de rörigaste av situationer.

Det kan ta tid, men det känns alltid som att läget är under kontroll och du och dina medväntepersoner blir alltid informerade om något tidskrävande aktutfall kommer att försena dagen så att du kan omboka rena rutinbesök.

Efter en stund får du träffa en leg. djursjukskötare som gör en förberedande undersökning och avgör om du får vänta ytterligare ett tag eller bör träffa veterinären snarast möjligt.

Så kommer en veterinär som ställer en diagnos eller beslutar om nödvändig provtagning, röntgen eller inläggning. En djurvårdare lotsar dig till eller mellan provtagningarna och hjälper dig eller tar helt hand om ditt djur.

I avvaktan på resultat från provtagning får du fortsätta med kaffedrickandet eller ta en promenad runt huset .. under förutsättning att du informerar receptionspersonalen som vid behov kommer ut och ropar in dig.

Om ditt djur ska vårdas hemma får du först ett samtal med veterinären så du vet hur du ska hantera medicinering eller övrig vård, om djuret ska läggas in får du ett papper som talar om vad som gäller och instruktioner om att det inte är någon idé att ringa utan att behandlande veterinär kommer att ringa upp dig varje dag mellan 11-15 så länge som djuret vårdas på avdelning bemannad med djurvårdare.

Och så det allra bästa, när du åker hem får du alltid en mapp med en sammanfattning av vad som gjorts och ska göras .. diagnos, vad den innebär, hur djuret har behandlats, ska behandlas och hur du ska hantera mediciner, mat, motion och eventuella efterkontroller.

Är det någonting jag vill ha som mänsklig patient är det en sådan mapp. Jag vet inte hur många gånger jag åkt hem från ett läkarbesök eller en sjukhusvistelse och slagits av tanken .. vad sa h*n egentligen?

Det skulle vara guld värt att ha en liknande manual att luta sig mot, men allra helst skulle jag vilja ha ett lika välorganiserat sjukhus till mig själv.


8 kommentarer:

  1. Glädjande med goda nyheter!

    SvaraRadera
  2. utlandssvensk28/3/17 12:06

    De flesta svenskar verkar inte riktigt förstå hur katastrofalt dålig vården är i landet.

    Du har nu fått erfara ett fungerande sjukvårdssystem för djur. Jag har däremot erfarenhet av ett lika välfungerande system för människor, nämligen det i Schweiz.

    Några köer har jag aldrig sett och allt fungerar fantastiskt. Som ett exempel kan jag berätta om när jag skadade mitt knä för några år sen.

    Man kan välja om man går till allmänläkare först eller direkt till specialist. I detta fall ringde jag direkt till en specialist som jag visste sysslade med knän. Man får nästan alltid tid direkt inom några dagar.

    Sen gick jag dit och han hade en egen röntgenmaskin. Han tog några bilder och sen sen gick han igenom dessa i detalj med mig. Faktiskt väldigt trevligt och lärorikt. Han tog fram modeller och visade och förklarade.

    Men han ville även ha en MRI. Så han frågade vilken dag som passade och sen bokade han en tid åt mig.

    MRI maskinen fanns på ett sjukhus några kilometer bort och när jag gick dit några dagar senare var det som vanligt inga köer någonstans. Jag kom in direkt och en person gav mig instruktioner. Det tog mindre än en halvtimme.

    Sen ringde läkaren inom någon dag och sa att jag behövde en operation. Vilken dag passar? I morgon eller nästa vecka?

    Jag valde en dag och infann mig sen på sjukhuset. Totalt var det 2 dagar och en natt. Rummet och maten var helt i klass med ett 5 stjärnigt hotell och det fanns även vinlista.

    Min läkare (samma som förut) gjorde sen operationen och allt gick bra. Dagen efter kunde jag åka hem.

    Så ser det ut hela tiden här. Det finns inga köer och allt fungerar otroligt bra.

    Systemet för sjukvårdsförsäkring här är ungefär samma som det som finns för bilförsäkring i Sverige. Detta innebär att alla måste ha en försäkring som man betalar själv. Om man inte har råd, betalar staten hela eller delar av kostnaden.

    Alla får samma vård, men man får betala extra om man vill vara garanterad ett eget rum.

    SvaraRadera
  3. Vad fattades denne livskamrat?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det långa svaret finns i det tidigare inlägget. Det korta är akut tarminflammation som gav en sekundär ledinflammation i alla fyra tassarna så att Rackarkotten från en timme till en annan förlorade förmågan att stå och gå.

      Radera
  4. Svart-Malin28/3/17 15:53

    Så himla skönt att höra!

    Sjukdomen kan ju låta jättekonstig men eftersom det kan drabba människor att man får inflammation i lederna av en annan infektion, t.o.m av en simpel förkylning, så är det inte så konstigt att det kan drabba en hund också. Hos människor går det sällan så snabbt som hos Rackarkotten däremot, och det är mest det jag tycker är lite konstigt och skrämmande.

    Ja det drabbade mig en gång alltså. Jag kunde inte heller stå, så därför vet jag :-)

    Men "all is well that ends well". Hoppas han piggnar till snabbt nu.

    SvaraRadera
  5. Hej Any

    Då är flocken hel igen...tack och lov

    Manfred och Skip (en "Sofits")

    SvaraRadera
  6. Hej.

    Gott att höra.

    Jämförelsen med vården är klockren; själv har jag försökt övertala veterinär-tandläkaren att behandla mig också. En tand är en tand, och så stor skillnad på hundens och mina gula gaddar är det inte.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  7. Glad att Rackarkotten blev bra!

    SvaraRadera