onsdag 31 december 2014

Motståndsrörelsen 2014.


Nu är det bara timmar kvar av 2014 och skönt är väl det, för i mina ögon så har vi stått stilla i någon slags "på stället marsch"- beteende under detta år.

ALLA har varit MOT något och de som varit mest MOT har till och med HATAT alla som varit MOT deras egen åsikt och de hatade har hatat tillbaka och jag känner att jag blir påverkad och blir emot alla som bara motarbetar allting som kan leda till någon form av positiv förändring.

Ingenting har heller blivit bättre av att media visat färg .. rödgrön .. under 2014 och fullständigt hämningslöst bedrivit en alldeles egen valrörelse, där ordet desinformation fått en alldeles egen svensk version .. för att föra fram en regering som effektivt kommer att krossa deras hopp om statliga subventioner. Fast det vet de inte om .. än.

Feministerna har varit mot i princip allt .. språket, litteraturen, mode, utseende, beteende, kön, tilltal, samtliga samhällsstrukturer, andras livsval, de egna livsvalen, män och manligt beteende i största allmänhet och vita män i synnerhet och särskilt då lite äldre vita män som dessutom är nästan miljöfarliga ..

.. vilket för oss till miljöpartisterna som har varit MOT allt som rör sig, människors livsval, landsbygden, verkligheten, allt utanför storstadens trygga famn eller allt som leder någon form av utveckling eller ekonomiskt ansvarstagande, vilket osökt för tankarna till ..

.. vänstern som varit MOT allt som gett vinst, allt utanför den egna begreppsvärlden, alla som på något sätt kränkt någon enligt den förutbestämda manualen, uttalat sig kritiskt på fel sätt .. och dessutom anser att allt eget våld varit självförsvar eller sk "motvåld", allt annat våld bör bestraffas med mer motvåld och alla som har något som helst samband med det land vederbörande befinner sig i ska hålla käften i jämlikhetens namn och därmed blev ..

.. orden RASIST och FRÄMLINGSFIENTLIGT synonymt med ett socialt utanförskap, som ändå är något att vara tacksam över, för finns det något mer föraktligt än en människa som misstror och tar avstånd från en annan människa?

ALLA är antingen ANTI-facister, ANTI-nazister, ANTI-höger, ANTI-vänster eller ANTI-någontingannat och varje liten grupp ställer sig prydligt i varsitt litet hörn, hatar och känner sig kränkta, påhoppade och knäpper offerkoftorna högt, högt upp i halsen.

Det tänks kollektiva tankar om jämlikhet och kollektiva, uttalade av navelskådande människor som mer eller mindre kräver att få definiera vad som är en RIKTIG människa. Stora egon lämnar lite utrymme och tar sig själva på så stort allvar att det skapar absurda situationer där EN folkvald riksdagsledamot av 349 andra folkvalda riksdagsledamöter riktar sig till en vald talman i Sveriges Riksdag med orden .. du är inte MIN talman! Föreställ er någon som representerar en annan politisk inriktning som säger detsamma till Urban Ahlin?

Eller en moderatledare som föraktfullt säger .. du är inte MIN statsminister .. till Stefan Löfven?

Under 2014 har alla varit så mot allting att till och med kulturen verkar ha stått stilla. DN:s läsare har utsett Sveriges viktigaste kulturhändelser sedan 1864 och det är nästan löjeväckande att Pippi Långstrump från 1945 toppar listan medan Nobelpriset i litteratur som delades ut för första gången 1901 hamnade på 10:e plats. De övriga uppskattade kulturhändelserna fördelas med en från 50-talet, en från 60-talet, fyra från 70-talet, en från 80-talet och bara en enda från 2000 fram till i dag. Ingen från 90-talet .. vilket betyder att det inte har hänt något minnesvärt inom kulturen, mer än Jonas Gardells "Torka aldrig tårar utan handskar" sedan 1982 då Fanny och Alexander hade premiär?

Trettiotvå år i en kulturell öken .. med ett lysande undantag .. trots alla pekpinnar och ideologiska riktningsgivare? Hur är det möjligt?

1970-talet var tydligen kulturens år med ABBA, Myror och elefanter, Bröderna Lejonhjärta och Karl-Bertil Jonssons julafton som största kulturupplevelser?

2014 har varit det år då all kreativitet och skaparkraft kvävdes, alla idér, framtidsvisioner och åsikter motarbetades om de kom från "fel sida" och eftersom alla sidor var fel beroende på vilken sida de sågs från, bevakade alla sin sida och debatten, engagemanget och utvecklingen hamnade i "på stället marsch" eftersom det inte fanns något håll att gå åt utan att trampa fel.

Ett argt och missbelåtet folk som trampade på stället marsch på en yta som blev allt mer smetig och tungtrampad, eftersom det saknades både mening, riktning eller mål? Typ.

2015 kan inte bli annat än bra .. om vi orkar förflytta oss ur våra låsta positioner, törs tala med varandra, lyssna på varandra och inse att ingen har alla rätt .. eller alla fel. Eller så står vi kvar .. kränkta, missförstådda och kvävda i våra respektive offerkoftor.


DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD,

9 kommentarer:

 1. Oj, oj, oj, vad jag håller med dig!

  När det gäller kulturen och allt nytt som kom från 70–80-talet tror jag att en del av förklaringen ligger i att – även om många förfasade sig ljudligt och synligt då också – det ändå var tillåtet att vara annorlunda, att tro på något nytt, att ifrågasätta och utmana. Och att kritiken oftast riktade sig mot verken i sig och inte, som idag, mest om människan bakom är rätt eller fel, ond eller god.

  Vi kan ju inte vara ensamma om att ha tröttnat på den här förbudsivrande, negativa och bakåtsträvande attityden som låst in allt som kan göra livet lite roligare i små, små boxar med godkända eller dödskallemärkta etiketter på?
  Både kultur och politik kan ju få oss att växa och utvecklas om vi har en dialog med varandra. Och det är ju betydlig intressantare än att föra ständiga monologer OM varandra.

  Det kan ju bara bli bättre, eller hur?
  Gott Nytt År!
  Önskar Gunnie

  SvaraRadera
 2. Gott Nytt År, Gunnie .. och tack för alla tänkvärda kommentarer. Ibland är det synd att det inte går att sätta sig och samtala vidare tillsammans, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Sorry!

  Jag har tappat tro på mina medmänniskor. Jag tänker från och med nu titta ned von oben. Finns inget kvar som jag vill närma mig de som inte tänker som jag.

  Så ni kan se mig som en del i det fortsatta problemet. Själv så är jag övertygad om vad som krävs, och rummet som skulle kunna tillåta kompromisser har krympt till ett knappnålshuvuds storlek pga att andra redan tagit i anspråk det som tidigare kunde användas som svängrum.

  Min enda förhoppning är att majoriteten vaknar upp, kanske med hjälp av en kalldusch, men mina förväntningar är små. huvuden är så djupt begravda i sanden och ytan är för långt bort för att de ska se ljuset.

  Men jag kommer inte vara ogin. Om steg närmar sig mitt håll så ska jag möta med öppen famn. Men inte en chans att jag kommer att gå ett enda steg till i deras riktning.

  Såatt..

  Gott Nytt År på er! ;-)

  SvaraRadera
 4. Såja Hmm .. njut av livet som det är och lämna den missnöjda offerkoftearmén i sin upptrampade gyttjepöl.

  Livet måste garneras med lite humor, lättsinnighet och ett stänk glamour för att bli uthärdligt. Skratta gärna åt eländet men låt det inte förgifta dig!

  Gott Nytt År och tack för dina regelbundna och uppiggande kommentarer. ;-)

  SvaraRadera
 5. Any: Som sagt, Von oben ;-)

  Tack själv för att du upplåter ett andningshål med din blogg!

  SvaraRadera
 6. Ett Gott nytt år till dig och din familj av två- och fyrbenta!
  Vi får hoppas på lite mer utrymme för alla åsikter under det kommande året

  SvaraRadera
 7. Här blir det inget offerkofteri för mig. Jag tänker sätta på mig min neonfärgade bikini (vet att den skär sig mot min rosa kalufs) vira en dunboa runt halsen och säga :HÄR ÄR JAG! och så här tänker jag. Jag vet att alla kan inte älska alla här i världen men alla har rätt till sin åsikt men det kan vara bra att visa varandra lite hänsyn. Vad det offentliga och politiska livet behöver just nu vore en Magdalena Ribbing för att få lite styrning på det hela. Jag är inte den typen men i väntan på henne kan jag alltid banka mitt rosa paraply i skallen på de som inte visar någon som helst hyfs. Önskar alla ett bra år i det som nu kommer - mycket sämre kan (?) det väl inte bli?

  SvaraRadera
 8. Viva la resistance!

  https://www.youtube.com/watch?v=LonKGuS9uuQ

  SvaraRadera
 9. Johan .. hahaha, låt oss komponera vår egen medryckande motståndsmelodi och tåga mot Rosenbad och hota makten med dragna paraplyer! ;-D

  SvaraRadera