fredag 30 januari 2015

Jag är Marcus Birro!

Stupstock, skamstock, hängning, offentlig tortyr, människobränning eller stympning .. det var faktiskt folknöjen för inte alltför länge sedan.

Innan Madame Giljotin gjorde sin entré på scenen avrättades dömda adelsmän genom halshuggning med svärd eller yxa, medan "vanligt folk" gav publiken lite mer underhållning genom att avrättas genom hängning, rådbråkning eller genom att brännas på bål. Lättare förseelser bestraffades med stympning av valda kroppsdelar till allmänhetens förtjusning .. men även den högre klassen kunde bjuda på sensationer, då bödeln inte alltid träffade rätt eller yxan/svärdet var så oslipat så att den dömdes huvud måste hackas av kroppen.

När jag som barn läste om franska revolutionen häpnade jag över beskrivningen av människorna som tillbringade hela dagar vid giljotinen .. stickande, samtalande och ivrigt hurrande när de som ansågs tillhöra eller sympatisera med överklassen blev ett huvud kortare.

Så det var .. förr.

Vad hemsk! Men det måste ju ha berott på att människorna led, svalt och tvingades till uppror. Annars hade det väl aldrig hänt, eller hur?

Nu vet jag bättre. På internet finns det dagsfärska halshuggningar att tillgå för den som inte tycker att det räcker med att hata verbalt.

Och lynchmobben och gamarna finns på plats även här hemma. Bara det utses ett offer .. skyldigt eller oskyldigt, det kvittar .. så samlas de och bekräftar varandras förträfflighet utan att ägna en tanke åt att det är en människa av kött och blod som de sliter i stycken.

Vi har haft höns. Bland dem är det inte ovanligt att en svag, lite avvikande, försvarslös individ får hela flocken på sig och till slut blir så försvagad, hjälplös och ensam att den helt enkelt ger upp och dör .. vilket gör att gruppen sluter sig tätare i avvaktan på ett nytt offer.

Dagens reinkarnerade mordiska höns, blodtörstiga gamar och ivriga, applåderande mobb finns bara ett musklick ifrån dig. På twitter under hashtagen #birro eller #birrogate, i kvällstidningarnas sensationsjournalistik där journalister hetsar mobben för tjäna pengar på att avrätta någon som inte inordnar sig i ledet, på bloggar och i samtal där gamarna festar när de får möjlighet att hacka sönder en medmänniska och lystet kan spekulera i .. se hur dåligt han mår, tänk om .. ja tänk bara om han till och med ..??

I dag är det Marcus Birro som ska hackas i bitar .. det var det förresten i går också .. och eftersom han envisas med att behålla sin personlighet och sitt egenvärde så är det väl det i morgon också?

Jag är Marcus Birro i dag .. och det finns fler än jag som tycker det som sker är motbjudande .. till exempel HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR och HÄR

Jag är Marcus Birro .. eftersom jag anser att vi alla har rätt att umgås med vilka vi vill, som människor .. utan att värdera dem efter religion, hudfärg, politiskt ställningstagande eller klasstillhörighet. Jag vill kunna tänka, tycka och säga det jag vill och känner utan att behöva riskera att slitas sönder som hatobjekt för människor som har hatet och hånet som livsinnehåll.

Jag är Marcus Birro .. för precis som han har jag lätt till starka känslor, skratt och gråt. Jag brinner som en tändsticka hett och intensivt och slocknar lika fort utan näring i form av bekräftelse och jag bär hjärtat utanpå kroppen .. älska mig, tyck om mig och jag gör allt för dig .. och faller lika handlöst när jag kommer i kontakt med ren elakhet eller ondska.

Jag är Marcus Birro .. för jag blöder som han, när någon avsiktligt gör mig illa. Jag vet hur det känns när självföraktet gör att det är svårt att andas och när livet måste levas timme för timme för att vara uthärdbart.

Jag är Marcus Birro .. för jag tror att han, precis som jag, har fallit så djupt att han har sett den gröna exit-skylten, som lockar med befrielse när livet känns som en outhärdlig börda.

Jag är Marcus Birro .. och jag hoppas att han inte upplever sig så ensam att han sträcker ut handen efter den befrielsen nu, som jag kanske själv hade gjort .. om jag verkligen hade varit Marcus Birro i dag.


11 kommentarer:

 1. Ibland önskar jag att du hade en gilla-knapp. Nu får jag nöja mig med att säga: heja vad bra skrivet!

  SvaraRadera
 2. Vill också trycka på gillaknappen!

  SvaraRadera
 3. Jag är också Birro!

  SvaraRadera
 4. Jag är också Birro! Vi är många Birro låt oss förenas!

  SvaraRadera
 5. Birro har ju missförstått det hela! Man är bara fri att yttra saker som är godkända i förväg. Säg fel saker, och det händer med rätta ungefär samma som om du ställer dig på ett torg i Teheran eller Riyadh och kritiserar Muhammeds åsikter om barnsex. Eller kritiserar kungen i Thailand. Men som sagt, det händer ju ständigt att folk säger fel saker eller till och med röstar fel. Men då får man stå för följderna. Och sin förlorade heder.

  Ungefär så var det i Kina under Mao Zedong – han startade en så kallad kulturrevolution, där man satte åt alla som oförskämda nog att inte tro på ofelbarheten hos Den Store Rorsmannen, Ordförande Mao Zedong. Hans tankar var samlade i boken ”Maos Lilla Röda”. Och ganska många gick även omkring här i landet och viftade med den. Mest folk med akademisk utbildning, så nu sitter det många professorer och inte minns.

  Maos ofelbara tänkande vållade visserligen minst 70 miljoner landsmäns död. kanske fler än det totala antalet döda i hela världen under Andra världskriget, men det gör ingen någon stor affär av nu. Det skulle ju vara både futtigt och småaktigt. Som en känd europeisk politiker uttryckte det: ”Där det hyvlas, där måste spånor falla.”

  Ett modest – eller anspråkslöst förslag: För att förhindra feltänkande och felaktiga yttranden, så skulle man ju kunna modifiera själva språket så att det blev omöjligt att uttrycka något icke godkänt. Med Nysvenska och Dubbeltänkande skulle ett nytt departement, ett Sanningsministerium kunna säkerställa att vi äntligen når vårt mål, ett samhälle utan motsättningar och konflikter. Vår sköna, nya värld blir då vår. En vacker dag.

  Men till dess, skulle man inte kunna ordna att de, som upptäcker sabotage mot koncensus skulle kunna få en liten belöning per utpekande? Som yrkestitel kunde man ju ta ”vispojke” – och visflicka för jämlikhetens skull. Alltså en som visar på vilka som verkar för det onda. Man kan ju inte lasta över hela jobbet på journalister, krönikörer, kolumnister och lejda bloggare.

  Men under tiden måste vi ju gå igenom bibliotek och arkiv och all text, alla bilder, filmer och sånger så att de uttrycker korrekta tankar. Höll på att glömma privatbostäderna – för enkelhetens skull skulle ju brandkåren kunna rycka ut och som omväxling bränna böcker och liknande.

  SvaraRadera
 6. Strålande inlägg. Det här är nåt av det vidrigaste jag sett. Fy fan!

  SvaraRadera
 7. Avancerat bra!! Jag blir galen vad de håller på. Detta måste få ett slut!

  SvaraRadera
 8. Utmärkt skrivet! Detta är inget annat än en publik variant av gammaldags skolgårdsmobbing av värsta slag anfört av vuxna människor som vältrar sig i sin egen förträfflighet.
  Erik S

  SvaraRadera
 9. Så bra skrivet!!
  Jag är också Marcus Birro

  SvaraRadera
 10. Jag gör en Birro dagligen ~ mitt sätt att ta ställning !! ✌️

  SvaraRadera
 11. Håller med om vartenda ord!
  Försöker vara Birro så mycket det går... det är banne mig inte lätt i dagens klimat, men man får lära sig.

  SvaraRadera