onsdag 12 januari 2022

Här(S)karteknik.

Socialdemokraterna ligger på en klar andraplats när det gäller att tillskansa sig makt och fördelar med hjälp av sk härskartekniker. Den okrönte mästaren av härskarteknik var Göran Persson som också var den som släppte fram dagens ministrar genom att trycka ut alla kunniga partibröder/systrar som kunde hota hans eget maktinnehav.

Annie Lööf skapade sin maktposition på samma sätt och med känt resultat.

Men guldmedaljören och den främste spelaren inom grenen Härskarteknik är ändå vår egen katt, den Makalöse Maurice.

När vi kom hem med Gnurglan, en helt ny familjemedlem som aldrig någonsin mött en katt, var vi lite oroliga över vilket mottagande hon skulle få av vår egen variant på Göran Persson.

Vi får ta det lite varligt - sa vi till varandra när vi vred om nyckeln i ytterdörren. Men när vi öppnade var det inget alternativ, för på tröskeln stod en missnöjd Siames beredd på att försvara både sig själv, oss och hemmet mot inkräktare.

Ingen rörde sig under ett antal laddade minuter, men så böjde Gnurglan ner huvudet och slank in vid sidan av husets Herre och därmed var ordningen fastställd.

Vi kompenserade henne med en hundsäng de Luxe.

Vi borde ha vetat bättre.

 


Men när katten var ute kunde faktiskt hunden också få ligga i den.

Det har gått några månader nu och vid särskilt utvalda tillfällen kan vi till och med se att den också går att använda som dubbelsäng.

Det är väl det som kallas för kompromiss eller samarbete?

Något som sällan förekommer i politiken när det gäller frågor som är angelägna för gemene man, men inte i politikernas egen skyddade tillvaro.

I dag hörde jag Magdalena Andersson attackera Ulf Kristersson med en alldeles egen hemsnickrad ”Funkis-skatt”. Den kommer vi förmodligen få höra talas om till leda innan valrörelsen är över.

Men sanningen är väl att den budget som Magdalena Andersson inte vill ha innehöll sänkt skatt för dem som betalar eller har betalat för sjuk- och aktivitetsersättningen till dem som av olika orsaker behöver samhällets stöd för att få en inkomst.

En ny skattesänkning med 1 800 kronor per år för löntagare som jobbar heltid leder till att det skapas en ny straffskatt för de som på grund av en livslång funktionsnedsättning inte kan förvärvsarbeta, menar FUB.

Så vad Magdalena Andersson egentligen säger är att det är orättvist att pensionärer som arbetat hela livet och betalat för dagens välfärdssystem får mer i plånboken när de som av olika orsaker inte kan förvärvsarbeta alls inte får samma skattesänkning.

Det är ”Funkis-skatten”. Rättvist eller inte, det kan man tycka vad man vill om, men någon ”skattehöjning” eller "straff-skatt" riktad mot funktionshindrade är det inte.

Jag tror att den Makalöse Maurice hade hanterat det här bättre, men å andra sidan, vad skulle statsministern egentligen kunnat sagt till oppositionsledaren utan att behöva rikta strålkastarljuset på allt som hennes egen regering misslyckats med under de nästan 8 åren som de haft makten över Sverige.

Så för att rädda sitt eget parti klamrar sig Magdalena Andersson fast vid en livboj märkt ”Funkis-skatt” i stället för att berätta om vad hon tänker göra åt det hon hittar under de stenar hon påstår hon har börjat vända på.

2 kommentarer:

  1. Men!
    Var inte Nicaragiskan (?) självmarkerande?
    Dök upp - trots att hon satt i bilen- och slog på larmet.

    SvaraRadera