fredag 16 juli 2010

Det är egentligen rätt hemskt ..

.. och alldeles fel, men om jag var Sven Otto Littorin skulle jag aldrig i livet starta ett tryckfrihetsmål mot Aftonbladet.

"Aftonbladet har satt rättssäkerheten ur spel" .. skriver juridikdocenten Mårten Schultz på Newsmill. Och visst har han rätt .. vad kan Littorin vinna på att ge Aftonbladet en möjlighet att köra hela historien på sina förstasidor .. IGEN!!

Bara tanken på att utsätta familjen .. barnen .. släkt och vänner för den upplevelsen skulle väl få den mest balanserade och starka människa att tveka. Sven Otto Littorin har redan berättat för oss att han inte längre orkar betala offentlighetens ohyggliga pris.

Även om Aftonbladet skulle fällas i en rättgång .. även om det skulle anses att "Aftonbladet har utsatt Sven Otto Littorin för andras missaktning utan att ha skälig grund för det" .. vad blir resultatet.

Många och långa sensationssökande artiklar av Lena Mellin .. med anklagelser och påståenden. Många och långa självrättfärdigande blogginlägg från Jan Hellin om trovärdigheten hos den källa som Aftonbladet påstår sig ha .. braskande löpsedlar och förstasidor ..

.. och så en liten, liten notis på undanskymd plats där man publicerar en eventuell fällning.

Skadestånd?? Ja .. och advokatkostnader, det går väl jämt ut kan jag tro?

Jag visste inte att vi var så skyddslösa gentemot pressen? Det finns faktiskt INGEN instans som klart och tydligt kan bedöma och kritisera brister i journalisternas yrkesetik?? Allmänhetens Pressombudsman, PO, får inte göra det? Detta är en svår brist, skriver förre pressombudsmannen Pär-Arne Jigenius i DN i dag.

Det räcker inte att vi säger nej i en krissituation .. vi måste samla ihop oss och göra det skriftligen .. fullständigt oklanderligt .. och lämna in det PERSONLIGEN och förmodligen bevittnad också, så KANSKE vår dementi blir tagen på allvar??

Det betyder att var och en av oss kan bli uthängd i media utan skälig grund .. om det bara finns tillräckligt med allmänintresse för att köpa lösnummer av tidningen.

Sedan står vi där .. med en skuld som tas för given, ett krossat privatliv och misstankar som kommer att följa oss livet ut och tidningen skrattar hela vägen till banken.

Rättssäkerhet ... pfft .. angripna av mediadrakar blir vi alla offer!

Aftonbladet har inte på något sätt bevisat att det finns minsta sanning i Littorin-historien .. inte ens att uppgiftslämnaren finns som fysisk person .. men de har med kraft bevisat att lagen inte på något sätt kan rädda en människa när en tidning lystet tar heder och ära av en honom enbart av politiska och/eller ekonomiska motiv.

Jag har slutat köpa Aftonbladet. För gott .. aldrig mer kommer jag att förnedra mig till att betala för nyheter som kanske inte ens är sanna. Frågan är nu om jag ska göra detsamma med Expressen .. för det är väl ingen större skillnad?

Det är väl det enda som känns för en kvällstidning .. att ingen betalar för eller vill ha sensationsjournalistiken!

25 kommentarer:

 1. Jag har också blivit otroligt skrämd av denna smutsiga historia. Visst har man vetat att medier inte alltid berättar den objektiva sanningen men har ändå lite naivt trott att de i alla fall haft tydliga påtagliga fakta att göra en subjektiv tolkning utifrån och inte bara grundlösa obevisbara påståenden som utgångspunkt. Det är också tragiskt att alla medier till en början bara hakade på. Alla tidningar skrev samma sak, alla journalister hade samma åsikter. Ingen vågade göra en annan vinkling eller tolkning. Nu har dock "allianstidningarna" börjat svänga när de insett att AB inte hade så mycket att komma med, men det hade visat på större journalistisk kompetens om de hade vågat ha en mer kritisk och ifrågasättande hållning redan från början.

  SvaraRadera
 2. Som jag kommenterade på Medborgarperspektivets blogg, det är faktiskt AB som nu måste visa att Anna faktiskt existerar, annars kan man lika gärna hävda att AB skapat storyn på sin redaktion eller så har de blivit lurade av någon.

  All trovärdighet i historien hänger på om hon verkligen existerar!

  SvaraRadera
 3. Det här är iofs inte första gången Aftonbladet trampar i klaveret. 1998 publicerade man "Nazisthoten" mot bl.a. Alexandra Pascalido som AB hade hittat på själva...

  Sen hjälper det inte att bara sluta köpa tidningen, man skall sluta besöka deras webbsida också. Alla klick som registreras blir pengar från annonsörerna.. Värt att tänka på.

  SvaraRadera
 4. Jag resonerar som Du gör och är rent ut sagt äcklad av den rättsosäkerhet individen har vis-à-vis media - och då tänker jag först och främst på kvällspressen! Tala om maktmissbruk!

  SvaraRadera
 5. Ja AftonBladet har nu två val.. tiga ihjäl historien eller hänga ut "Anna" också som prostituerad och anklagande. Varför "Anna" väljer att anklaga nu under valrörelsen och inte tidigare är misstänksamt i sig. Någon ville helt klart skada alliansen i valet med detta och om hon nu finns har hon fått stöd av aftonbladet att försöka göra detta.

  SvaraRadera
 6. Pressen och journalisterna har orimligt stor makt och frihet i Sverige jämfört med andra länder. Meddelarskyddet är mycket starkt. Om t ex en offentligt anställd person skulle *fråga* Aftonbladet vem Anna är så skulle den personen direkt fällas för brott, nämligen efterforskning av källa. Jag tror att konsekvensen av den här och liknande historier blir att man inskränker pressens fördelar rätt kraftigt om ett tag.

  SvaraRadera
 7. Rent statistiskt är det ytterst osannolikt att Aftonbladet snokade upp den här historien exakt under Almedalsveckan. Givetvis har Lena Helin och hennes hejdukar till "journalister" legat och hållit på den, för att kunna släppa den vid en tidpunkt där den kan orsaka maximal skada för Alliansen. Sannolikt har de också betalat den anonyma källan för att skarva på historien, sådant har ju hänt tidigare. Puckona i den rödgörna sörjan måste vara desperata nu.
  Fy fan för myglet på Aftonbladet och bland sosarna, det suger verkligen. De slår sig för bröstet och låtsas upprörda när det i själva verket är de som är mest omoraliska.
  Aftonbladet är verkligen bra på skit. Har inte köpt eländet på 20 år, kommer aldrig någonsin att köpa skiten.
  Om den rödgröna sörjan får regera de närmaste fyra åren flyttar jag utomlands, det skulle bli outhärdligt att stanna kvar då.

  SvaraRadera
 8. Aftonbladet har egentligen bara frågat honom om det var sant. Utifrån hans agerande har det blossat upp.

  Och om barnen är det synd, men kanske är det av denna orsak som också han hamnat i en rättegång om just detta. Att han är en dålig pappa alltså.

  SvaraRadera
 9. "Aftonbladet har egentligen bara frågat honom om det var sant. Utifrån hans agerande har det blossat upp.

  Och om barnen är det synd, men kanske är det av denna orsak som också han hamnat i en rättegång om just detta. Att han är en dålig pappa alltså."

  Vilket dj...la dravel!

  Littorin gjorde vad han kunde för att stoppa lögnerna men det var inte nog för svinen på aftonbladet. Han kan väl knappast vara en dålig pappa som tog den yttersta konsekvensen för att hans barn skulle slippa lösa lögnerna som svinen på aftonbladet hittat på.

  Att det är fabricerade lögner som svinen på aftonbladet publicerat råder det ingen tvekan om. Horan Anna kundregister skulle ju innehålla både direktörer, kändisar och näringslivstoppar - men om dessa är det knäpp tyst. Märkligt agerande från en tidning som normalt gottar sig i dylika snaskigheter.

  ...men inte ett ljud. Trots massiv kritik så har det inte skrivits ett enda ord om de s.k. "bevisen" - istället ägnar kossan Mellin kraft på att sprida ytterligare lögner och hitta på diverse ursäkter.

  Mitt tips ät att kossan Mellin byts ut vid årsskiften - skulle tidningen göra det nu erkänner de ju också att svinaktigheterna är fabricerade. Kossan får säkert en fin post hos LO eller i partikan(s)liet som tack för lång och trogen tjänst....

  SvaraRadera
 10. Bojkotta AB nu! Annonsörer tappar snart intresset om färre och färre läser blaskan

  SvaraRadera
 11. LITTORIN ENKEL BILJETT

  Moderaterna: Åter en affär
  Jag? Oskyldig - Littorin svär
  Påminner om gammalt skit
  Ministrarna som åkte dit

  Några ej betalt sin TV-avgift
  Statssekreteraren ute på vift
  4-5 ministrar är det nog
  Som fått lämna sina knog

  Reinfeldt gömmer sig igen
  Förtränger en gammal vän
  Verkligheten kommer ju fram
  Ledaren får stå med skam

  Återigen: Vår statsminister
  Tvingas avslöja sina brister
  Omdömeslösa utnämningar
  Lämnar bara kväljningar

  Mardröm eller skämt
  Har det verkligen hänt
  Utraderad så ingen ser
  Littorin finns inte mer!

  Reinfeldt bjöd enkel biljett
  Regeringsplanet lyfte lätt
  Gotlands murar försvann
  Ovanför: Där satt han

  Utraderad på sätt och vis
  Men det skulle ha ett pris
  Strategerna hade ju missat
  Nåt´ som andra hade gissat

  1,3 miljoner mildrar en del
  En tröst för begångna fel?
  Här gäller ingen vanlig lag
  Med dålig A-kassa ett tag

  Roland Nilsson
  Grovplåtslagare

  SvaraRadera
 12. Massor av aspekter på detta. Hänvisar för min kommentar till denna länk:

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/bor-littorin-stamma-ab.html

  SvaraRadera
 13. "Aftonbladet har egentligen bara frågat honom om det var sant. Utifrån hans agerande har det blossat upp."

  Hans agerande? Att han inte ville möta pressen själv utan genom ombud dementerade att han någonsin köpt sex? Varför ska en skandalhungrig reporter ha rätt att kräva fram ett personligt möte? De fick nej från honom på flygplatsen och sedan ett ännu tydligare officiellt nej skriftligt. Det dög inte.
  Att han avgick såg aftonbladet som en reaktion på vad de sagt även fast de inte hade några bevis.. istället för att åter igen fråga honom och låta honom besvara anklagelsen gick de ut och spekulerade att han avgått av andra orsaker... inte proffisionellt för fem öre. Papparazzi känns väldigt nära till hands.

  SvaraRadera
 14. Märkligt vad alla har blivit politikerkramare iom detta. "Källskyddet är för starkt", "Politiker ska inte behöva svara på frågor personligen". Vad är det för sentimentalt nonsens? Politiker är makthavare, de måste kunna granskas hårdare än privatpersoner.
  Schultz krönika är fö höjden av oärlighet. Hade han minsta skam i kroppen så skulle han nämna att Littorin visst kan få upprättelse via domstol, genom att anmäla för förtal alt. tryckfrihetsbrott. Om Littorin vägrar att göra detta, hur goda skäl han än har, hur ska vi andra ha en chans att göra en ärlig bedömning?

  SvaraRadera
 15. kommer ni ihåg Marita Ulvskog(S) och kampanjen mot Reinfeldt 2006?

  SvaraRadera
 16. Var finns den som kan starta en sida på Facebook för "oss som lovar sluta läsa Aftonbladet på såväl nätet som i pappersform". Kan inte själv men vill verkligen gå med där om någon drar igång en sådan.
  Littorin behandlas som häxanklagade på 1600-talet: med bundna händer slängdes de i sjön. Flöt de så drog man upp dem och brände dem på bål för då var de skyldiga . De som drunknade var oskyldiga så då ffrikändes de postumt.Snacka om pest eller kolera.

  SvaraRadera
 17. Här skriks det till höger och vänster om hur synd det är om Littorin för att han inte kan bevisa sin oskuld! Ändå slänger man samtidigt ur sig påståenden om att det måste vara de rödgröna som spridit Littorins dynga! Vilka bevis har ni då för att det är de rödgröna som ligger bakom AB:s publicering? Skulle det inte lika gärna kunna vara Alliansen själva som ligger bakom publiceringen i så fall, för att man ska kunna skylla på de rödgröna? Vad jag vet är det fler medier som ägs av Allianssympatisörer än tvärtom. Och jag tänker också på konstiga brev som påstods komma från Sahlin, men som var ihop-bakade av Alliansens anhängare. Stämmer Littorin AB så är han oskyldig, gör han inte det så är han skyldig! så enkelt är det... Är det kanske bättre att kalla Littorin för BÖDEL än att kalla honom TORSK?

  SvaraRadera
 18. Roland Nilsson .. även om jag inte instämmer i innehållet så var det en begåvad och rolig dikt .. värd ett större sammanhang än det här .. ;-)

  Lars-Erick Forsgren .. jag har gått och funderat hela dagen över det jag läste i din blogg! Det är ju jätteviktigt det du skriver om press- och yttrandefriheten när det gäller tryckfrihetsmål.

  Men .. om tryckfriheten och yttrandefriheten ska stå över den enskilda människan .. borde det då inte finnas någon instans mer än PO där det kan prövas om tidningen uppfyllt de krav vi har rätt att ställa när det gäller objektivitet??

  För det som nästan är värre än frågan om Littorins heder, är den allmänt spridda misstanken att detta är en del av valrörelsen. Att Aftonbladet har agerat på order av LO och socialdemokraterna? Det är ju ett hot mot vår demokrati om vi har/accepterar/misstänker "köpt" press som i länder med diktatur???

  SvaraRadera
 19. Humanlabrat: Läs tidigare inlägg på den här bloggen om "SOLbränd" så fattar du att misstankarna mot de rödgröna inte är helt tagna ur luften...

  SvaraRadera
 20. Ja, bojkotta Aftonbladet nu! Varför inte? Det är det enda sättet!

  SvaraRadera
 21. Jag har blivit uthängd på ett SKRÄMMANDE nästan exakt likadant sätt som Sven-Otto.
  Av en svensk socialdemokratisk lokaltidning.

  Varför? Jag hade fel efternamn!
  De trodde jag var moderat och släkt med en moderat politiker.

  Jag har röstat på miljö- och vänsterpartiet...

  Det måste bli en änding på detta.
  Jag gillar inte alls moderaternas politiska ideer, men att hänga ut en person på detta sätt, det är FÖR JÄVLIGT. Så gör man inte.

  SvaraRadera
 22. Är Littorin oskyldigt anklagad så borde han väl nekat intensivt direkt, och inte blixtsnabbt avgå och gömma sig i en vecka!!.
  Gömmde han sig för att se hur starka bevisen var??, för att sen se om det finns utrymme för att neka??, och sen när kusten verkar klar(ord står mot ord), just göra detta??.
  Littorins agerande bara skriker skyldig!!.
  Verkar minst lika troligt som andra ”teorier”!!

  SvaraRadera
 23. År 2006 var ett oerhört intressant år.

  År 2006, samma år som Littorin påståtts ha köpt sex, försökte socialdemokraternas partihögkvarter skada Reinfeldt med en falsk förtalskampanj med skattefusk och sexköp. Det pågick under lång tid. Först efter polisanmälning erkände den dåvarande partisekreteraren Marita Ulvskog att kampanjen drivits från partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

  http://www.dn.se/nyheter/kampanjen-kan-tolkas-som-desperation-1.620793?rm

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=106391&a=545976&from=tipsa

  Är det någon mer än jag som ser likheterna?

  Den här historien är fyra år gammal, men dimper ner två månader före valet och just när Mona Sahlin har talat i Almedalen. Och i partitrogna Aftonbladet, som aldrig missar ett tillfälle att sabla ner Alliansen. Jag tror inte på slumpen.

  SvaraRadera
 24. Hej

  Bra skrivet. Inte för att jag håller med dig helt och hållet, men fortfarande ett bra inlägg.

  MVH Per

  SvaraRadera
 25. Dr Spek .. Jo, jag ser likheten och NEJ jag tror inte heller på slumpen.

  För mig som inte ens kan fuska när det gäller sällskapsspel är det här otroligt jobbigt .. det gäller ju faktiskt vilka vi ska ge förtroendet att ta hand om vår ekonomi och våra liv de närmaste 4 åren!

  SvaraRadera