torsdag 1 juli 2010

Det Kungliga Apanaget vs Svenska Myndigheter .. 0-1!!

Prinsessan Madeleine hinner knappt ta emot sina blommor och stråla färdigt på välgörenhetsgalan förrän stora delar av svenska folket börjar tugga fradga och uppröras av att "det är VÅRA pengar" som betalar hennes hela liv!

Däremot så är det ganska tyst när Fiskeriverket ökar sin verksamhet med 50% medan fiskerinäringen sjunker med samma 50% .. och att man dessutom pytsar ut miljoner på krognotor, representation, konferenser och resor på samma sätt som det statliga verk i Grekland som värnade om en sjö som försvann för 20-30 år sedan??

Men .. det är ju också "VÅRA pengar"??

Jag anser att Göran Hägglund försöker föra fram valets viktigaste fråga i sin debattartikel i SvD i dag!!

Förhållandet mellan svenska folket och dess myndigheter. Vår rätt till självbestämmande och myndigheternas SKYLDIGHET att uppfylla sina uppdrag!

För vad är väl det kungliga apanaget jämfört med de skattepengar som vi öser in i våra myndigheter? Varje gem, penna, papper, möbel .. ja, till och med själva byggnaderna som de otaliga tjänstemännen sitter i och lönerna de lever på .. det har VI betalat med våra skatter.

Men vad är det för konstig myndighetskultur vi göder med våra skattepengar??

Vi blir bemötta på ett nervärderande sätt som förutsätter att vi ska vara TACKSAMMA för att få det vi betalar för .. när och om någon får tid att hantera ärendet? Och hur används pengarna egentligen? Hur mycket av varje 100-lapp når det förutbestämda målet?

Vi betalar för tjänster, men blir behandlade .. som Göran Hägglund så väl uttrycker det .. "som undersåtar av byråkrater och politiker som vant sig vid att slippa ta konsekvenserna av att deras verksamheter inte lever upp till vad som utlovas"

Vi står för alla SKYLDIGHETER .. myndigheterna står för alla RÄTTIGHETER ... borde det inte vara tvärtom???

Viktiga frågor utreds när det gäller miljön .. hur skuggeffekterna från grannens flagga påverkar livsmiljön och att "störningar från barns lek och idrott kan påverka människors välbefinnande"?

Det är vi som betalar.

Vi har lagar som tillvaratar våra rättigheter .. men vi manglas sönder av myndigheternas maktapparat om vi går till rätten för att kräva våra lagstadgade rättigheter. Vi kan olagligen tvångsomhändertas "pga administrationsbrist"(?) .. men annars är det minsann ingen brist på administration när det gäller statistik, utredningar, konferenser och studieresor till länder med annan administration eller ingen alls.

Gissa vilka som betalar?

Vi har ett fackförbund som är mot att medlemmarna får mer i plånboken och tycker att det är viktigare att strida för 80% av lönen i ersättning när vi INTE arbetar än för den lön som vi ska få 80% av??

De som påstår sig företräda "folket" vill ha MER skatter till FLER offentliganställda, FLER myndigheter, FLER blanketter att fylla i och sortera för att få FLER bidrag och MER styrning från stat och kommun.

Som vi ska betala!!

Och vi betalar och betalar, väntar och väntar i eviga köer .. betalar straffavgifter eller blir utan, även om det är myndigheten som gjort fel. Lånar när A-kassa eller Försäkringskassa inte klarar av sina åtaganden, väntar på tillstånd i evigheter medan någon annan glider förbi i kön, försöker trixa och fixa med tiden när utlovade dagisplatser och äldreboenden inte finns tillgängliga och bestraffas när vi inte förstår vad myndigheterna kräver .. men får inte minsta ersättning när vi drabbas av inkompetens inom samma myndighet.

Och vår myndighetskultur växer som en bakterieodling, väller över sina bräddar, tränger in i våra privatliv och vi kan snart inte vända oss utan att be om tillstånd .. som kostar pengar och ett större antal oklanderligt ifyllda dokument som sysselsätter ytterligare ett antal administratörer och byråkrater och genererar högvis med utredningar och statistik.

Det är VI som betalar .. utan våra skatter skulle det bara finnas en hög vilsna tjänstemän och småpåvar utan makt eller arbete. Men vi ..

.. vi gnäller över det kungliga apanaget???

VERKLIGHETENS FOLK .. det är inte ett uttryck att göra sig löjlig över ..

.. det är VI!!!

4 kommentarer:

 1. Lars Lindberg1/7/10 12:11

  Sunt förnuft är avskaffat i Sverige,..

  SvaraRadera
 2. Sanningen är att jag länge har känt mig...

  BLÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅST!!!!!!!

  som både löntagare och småföretagare, oavsett regering.

  SvaraRadera
 3. Lars Lindberg .. ja du, ibland kan man ju tycka det!

  BDK .. Jag känner mig LURAD och förd bakom ljuset!! Någon krönikör skrev att hon gärna betalade 200 kr extra i månaden för att alla skulle få bättre .. någonting. Det värsta är att vi får vara glada om det blir 50 kr över till ändamålet när alla andra tagit sitt ... LURAD och .. för all del .. BLÅÅÅÅÅST!!

  SvaraRadera
 4. Får jag också vara med i klubben för de blåsta?

  SvaraRadera