söndag 18 juli 2010

Orättvisa semestrar??

Aftonbladets ledarsida kan vi läsa den obligatoriska sommarartikeln om de orättvisa semestrarna som skapas av klassklyftorna i vårt samhälle. De som har pengar kan resa bort, få tillgång till sommarhus eller campingsemester .. medan de som inte har pengar måste sitta inne och uggla bakom fördragna gardiner.

Men måste vi det?

Måste semester kosta så mycket och är det egentligen semester att packa in hela familjen i bilen för att transportera sig själv hit och dit under stressiga sommarveckor?

Eller att packa ner sina ägodelar i väskor som ska bäras, bäras i all oändlighet, lastas och köas med.

Är det semester att klämma ner sig och spänna fast sig i vuxenvärldens variant av barnbilstol .. tätt, tätt intill en främmande människa och äta uppvärmd mat ur ett plasttråg med plastbestick och andas samma återanvända luft som alla andra redan andats flera gånger .. i 7-8 timmar!! Bara för att omlastas till ett annat transportsätt ytterligare ett par timmar i flåsande värme.

Och sedan .. ut och bränn .. 10 solariekort på 1 timme!! Häll i dig och häll på dig, släpp loss och ångra i morgon, bese andras natur, busstransporteras och fotografera och arkivera ... shoppa, shoppa och bada, bada .. packa ner i ytterligare väskor och trängs, andas återanvänd luft och bära, bära hem och fall samman i soffan ..

..och betala för kalaset under resten av året!

Aldrig är Sverige vackrare än på sommaren .. precis när vi har semester!!

Vad är det för fel med svenska stränder, skogar och ängar. Varför duger det inte att sparka av sig skorna och sitta på balkongen, i trädgården eller i en park och bara känna hur stressknutarna löser upp sig.

Att äta ute på en gatuservering, en skogsbacke eller på en gräsmatta någonstans. Spela spel, röra på sig .. sova middag mitt på dan och bjuda hem någon på kvällen.

En väninna kom en sommar och beklagade sig över lånen hon tagit för att kunna ge barnen en semester att berätta om i skolan. Hon var totalt utmattad efter allt resande, Skara Sommarland och High Chaparall .. men Dottern och jag .. som tillbringat semestern hemma .. var på väg ut på "äventyr" så antingen fick hon och barnen följa med eller åka hem.

De följde med .. suck! Det hade vi faktiskt inte räknat med.

Den första kilometern var det gnälligaste jag varit med om och jag var hisnande nära att säga till de surande barnen att .. hmm .. ja, några mindre väl värda ord.

Men .. så plötsligt var vi tvungna att bestiga ett "berg"!! Klättra och klänga .. smyga oss på fuktiga mossor under hängande grangrenar i en "förtrollad" skog för att komma fram till en liten "hemlig" insjö! Där fick vi .. försiktigt, försiktigt, ta oss fram på smala stigar efter bergssidan fram till en klipphylla som BARA VI kände till.

Och där drack vi saft och åt bullar, vadade i vattnet eller badade näck och när vi gick hem plockade vi hallon.

Ett hisnande äventyr som tog hela dan.

Gissa vad barnen berättade om i skolan??

Det är mycket som är en klassfråga och mycket som är orättvist, det är sant. Men fantasi och initiativförmåga kostar ingenting och den svenska generösa, skiftande och grönskande naturen är fullständigt fantastisk, helt gratis och tillgänglig för var och en som orkar ta sig lika långt som till avreseterminalen på Arlanda.

Och en sak är säker .. du behöver inte trängas!!

1 kommentar:

  1. Det kan vara en alldeles underbar semester att bara vara med sitt barn och göra det som inte hinns med annars i tid och känslor.
    Semester kan också vara att som vuxen sitta på balkongen och bara vara till. Eller att INTE våldgästas av någon som man inte umgås med utom när man ses som "pensionat paradiset" med alla rättigheter att utnyttja.
    Det är synd när ingen ser hur mycket som kan upptäckas i närområdet fritt eller nästan gratis om bara man använder fantasin. Aktiviteter är bra för alla men man får inte förvänta sig att andra skall aktivera en själv om man inte har en sjukdom som gör att man inte klarar det.Semester är tid - använd den kreativt det kostar inte multum.

    SvaraRadera