onsdag 28 juli 2010

Ensamhet .. vad är det???

Tidningen Physorg.com har tydligen publicerat en artikel/forskningsrapport om ensamhet som både Expressen och Aftonbladet tycker är intressant att vidarebefordra till oss.

Ensamhet är fullständigt livsfarligt .. den leder oss till en för tidig död, är att jämföra med 15 cigaretter om dagen och kan vara lika illa som alkoholism eller fetma.

Jag blir fullständigt chockad och räknar snabbt ut att mina dagar är räknade!!

Stämmer det här så lever jag faktiskt på lånad tid .. eftersom jag tillbringar större delen av mitt dygn i total ensamhet!! Om man inte får räkna med hunden och katterna???

Det värsta är att det är självvalt, eftersom jag faktiskt tycker om att vara ensam! En slags långsamt socialt och fysiskt självmord, verkar det som??

Däremot så kan ensamhet tillsammans med andra vara dödligt hemskt .. det kan jag hålla med om. Att vara felplacerad i ett sammanhang som jag känner att jag inte hör hemma i .. är jättehemskt.

Det är nog skillnad på FRIVILLIG ensamhet och OFRIVILLIG ensamhet .. och ensam ensamhet och ensamhet bland andra .. tror jag?

Aldrig har jag till exempel känt mig SÅ ensam som när jag deltog i F!:s första årsmöte i Örebro. SÅ felplacerad som jag var då .. med alla mina ovälkomna åsikter om bättre löner och arbetsvillkor för kvinnorna inom vård- och omsorg, invandrarkvinnornas isolering, tjejernas utsatthet i skolan och de funktionshindrade kvinnornas/flickornas skyddslöshet .. så felplacerad har jag ALDRIG tidigare varit! I TRE hela dagar!! Kom sen och säg att jag inte gav det en chans!

VÄLDIGT fina tillställningar är också VÄLDIGT ensamma .. utan sprit. Men med lagom tilldelning av alkoholhaltiga drycker blir de väldigt fina tillställningarna mindre fina och vi finner varandra i berusad och salig gemenskap.

Hur vi ser ut .. kan tydligen också föda ensamhetskänslor. Det blir som en slags social maskerad att förändra sig .. antingen kirurgiskt, kosmetiskt eller medicinskt .. för att slippa ensamheten utanför den typ av gruppering som utåt signalerar tillhörighet och godkännande .. men är man mindre ensam???

Att vara ensam tillsammans är förskräckligt! Jag tror .. eller har jag fel? .. att alla någon gång har vistats i samma rum som en livskamrat med luften fylld av anklagelser, missnöje eller total likgiltighet ... men ingen säger något av rädsla för vart konflikten ska leda. DET är ensamhet när den är som värst, tycker jag.

En del har det så i åratal, har jag förstått. En kvinna i bekantskapskretsen berättade att hon och hennes man nästan aldrig talade med varandra .. mer än rent informativt. "Är maten klar?" .. "jag sticker ut ett tag" .. "köpte du??, betalade du??, har det ringt någon eller kommit någon post??".

"En människa på en öde ö är ingen människa" .. stod det i Expressen. Så HEMSKT skrivet och så fel. För det är väl ändå inte så att det är andra som ger oss människovärdighet och att utan deras uppskattning eller sällskap är vi .. INGENTING?? Om vi inte själva kan uppskatta oss själva så .. finns vi inte??

Vad är det för fel på en öde ö .. förutsatt att det fanns möjlighet att överleva rent fysiskt?? En egen hydda, en egen trädgård med vackra stenar och vrakgods?? Blommor i håret .. och ingenting alls för övrigt .. och en tam .. någonting(?) att kela och prata med .. och ingen som klagar över att man sjunger falskt!!

.. vad ÄR ensamhet egentligen??

Är det något jag KÄNNER eller är det något jag ÄR???

8 kommentarer:

 1. Man är inte ensam när man väljer sin egen ensamhet.Jag sökte fyrvaktarjobb på en ö en gång det gick till en man.Man trodde inte jag skulle klara AV ATT SKÖTA FYREN SAMT 10 FÅR SOM SKULLE HÅLLA STRANDÄNGARNA rena och fina. Jag såg fram mot "splendid isolation" med en katt en hög bra böcker och en god whisky. Så blev det inte och fyren är nedlagd. Fortfarande önskar jag att jag fått chansen för jag är övertygad om att jag klarat det - även att vara infrusen en tid.(orkade inte bry mig om att det blev ändring till stora bokstäver - Ester hjälpte till)

  SvaraRadera
 2. Tina Häll28/7/10 19:03

  Jag har läst samma artiklar som du. Visst är det så att det är ingen ensamhet om man valt det själv och trivs ensam, sitt människovärde får man när man blir till tycker jag. Att leva i ett dåligt äktenskap däremot kan vara verklig ensamhet och förkortar säkert livet om man inte lyckas ta sig ur det. I fel sammanhang kan man också känna sig otroligt ensam och fel, även om rummet är packat med folk och man är där för att man delar samma åsikter, vilket man kanske inte gör när det kommer till kritan...ensamhet för mej är när det inte betyder något för någon om jag finns eller ej och så länge det finns hundar o katter som behöver någon så kommer inte jag att bli ensam. Sen finns ju väntjänst, föreningar o annat med människor som behöver någon, kanske just mej!

  SvaraRadera
 3. Att vara ensam är frihet för mig. Fattar inte alls varför det skulle innebära mer frihet att vara med någon annan. Den enda fördelen är att ekonomin blir bättre. Jag har vänner och familj som jag pratar med eller mailar några gånger i veckan och vi träffas ibland. Det räcker bra för mig. När jag är på jobbet är jag tvungen att umgås med människor så när jag kommer hem vill jag vara själv och hålla på med mina hobbies. Jag gillar inte krav och ansvar så det skulle inte ens falla mig in att skaffa djur. Jag ser bra ut, är välutbildad men trivs bäst själv :)

  SvaraRadera
 4. Usch, önskar det fanns någon anonym grupp för folk som delar samma ofrivilliga ensamhet. Där man inte pratar öppet om problemen utan bara försöker ha trevligt istället. När man går förbi någon människa i Sverige möts man av så hjärthalverande kalla blickar, våldsamt hat, ilska, löjliga fördomar.. ja.. ALLT... varför? Vem har bestämt detta?

  Jag är en helt vanlig kille, som har svårt för att hitta jobb då jag knappt har några kontakter. Lyckades lura till mig en jobbcoach iaf och får hoppas att det leder till att jag buntas ihop med människor så att jag blir en mer social varelse. Tycker det får räcka med ensamhet nu! MVH en helt vanlig 22-åring som helt enkelt glömts av...

  SvaraRadera
 5. Läste i en tidnign som heter kupe igår..Att i sverige som aldrig förr har apoteken skrivit ut rekod mycket med antidepressiva medel i Sverige..Nästan 3 miljoner andvänder antidepressiva medel i Sverige.Vi är rankad nummer 1 i världen på att andvända antidepressiva medel, att många mår dåligt och känner sig ensamma i Sverige. Att vi lever bättre i Sverige fast vi är nojjiga för att något ska hända t.e.x. bli rånad att någon ska ta cyckeln - Ensamgetsammhälla, med nära 50 % ensamma hushåll, har blivit riskfaktor för hälsan. Människor som bor ensamma har det dåligt eftersom de inte har något att relatera till och diskutera med.Många är oroliga för att inte räcka till oss inte får vada med od de inte presterar tillräckligt bra i andras ögon. Men en människa kan aldrig prestera sitt eget värde. Vi växer inte genom att prestera mer, utan genom relation vi värdesättes för den vi är och inte för vad vi gör. Så hur kan de komma sig att vi som lever i ett av världens säkratse tryggaste världssamsamhälla oroa oss så mycket och va så depressiva? Jag ser att i andra länder det man inte ser här där människor värdesätter för de dom är och inte för det dom göra..Att dom har det roligt utan att dricka för mycket och pratar mycket och att är glada?? Hur kan det komma sig när vi lever i en "bra" sammhälle? Bra länder där de inte är depressiva t.e.x. spanien italien grekland turkiet nästan hela latin amerika länder i medelhavet m.m. hur kan det komma sig att de länder inte finns så många självmord som i Sverige?? Det är faktis lite tråkigt och bo här i Sverige. Föstår mig på invadrare när de ibland säger att de igenkligen inte skulle vilja bo här att i är trista fast dom måste bo hä, de kommer från krig fast de älskar sitt land och folk och gärna skulle vilja bo glatt i sitt land utan krig. Och någon nämde om att i fattigare lände behöver man varand för att de e fattiga.Det är så värelst skrivet många andra rika länder har det mycket rolighare än vi svenskar och de är socialare går ut på gården och pratar med grannar en social kontakt och fysisk kontakt varje dag..Man behöver inte vara tillsammans med någon jag menar då kärlek mellan någon bara man har männsikor runt om sig och har de kul det är de afotnbladet syftar på, men vi svenskar är så efterblivna och sega av oss för att fatta nåt. Här får ni en länk om de självmorden i Sverige..Dags att vakna Sverige vi är männsikor dags att hjälpa de psykisk dåliga innan de blir värre..Det beror inte på pengar jobb och skit bara man har det roligare och är mer öppen och inte rädd för sina medmänniskor i denna tråkiga land som de är...En länk om självmorden i Sverige, läs den mycket intressant. Öppna er mer så behövs inte alkohol och själmord i beställningen ta hand om er hej!

  http://www.faktoider.nu/swedicides.html

  SvaraRadera
 6. Läste i en tidnign som heter kupe igår..Att i sverige som aldrig förr har apoteken skrivit ut rekod mycket med antidepressiva medel i Sverige..Nästan 3 miljoner andvänder antidepressiva medel i Sverige.Vi är rankad nummer 1 i världen på att andvända antidepressiva medel, att många mår dåligt och känner sig ensamma i Sverige. Att vi lever bättre i Sverige fast vi är nojjiga för att något ska hända t.e.x. bli rånad att någon ska ta cyckeln - Ensamgetsammhälla, med nära 50 % ensamma hushåll, har blivit riskfaktor för hälsan. Människor som bor ensamma har det dåligt eftersom de inte har något att relatera till och diskutera med.Många är oroliga för att inte räcka till oss inte får vada med od de inte presterar tillräckligt bra i andras ögon. Men en människa kan aldrig prestera sitt eget värde. Vi växer inte genom att prestera mer, utan genom relation vi värdesättes för den vi är och inte för vad vi gör. Så hur kan de komma sig att vi som lever i ett av världens säkratse tryggaste världssamsamhälla oroa oss så mycket och va så depressiva? Jag ser att i andra länder det man inte ser här där människor värdesätter för de dom är och inte för det dom göra..Att dom har det roligt utan att dricka för mycket och pratar mycket och att är glada?? Hur kan det komma sig när vi lever i en "bra" sammhälle? Bra länder där de inte är depressiva t.e.x. spanien italien grekland turkiet nästan hela latin amerika länder i medelhavet m.m. hur kan det komma sig att de länder inte finns så många självmord som i Sverige?? Det är faktis lite tråkigt och bo här i Sverige. Föstår mig på invadrare när de ibland säger att de igenkligen inte skulle vilja bo här att i är trista fast dom måste bo hä, de kommer från krig fast de älskar sitt land och folk och gärna skulle vilja bo glatt i sitt land utan krig. Och någon nämde om att i fattigare lände behöver man varand för att de e fattiga.Det är så värelst skrivet många andra rika länder har det mycket rolighare än vi svenskar och de är socialare går ut på gården och pratar med grannar en social kontakt och fysisk kontakt varje dag..Man behöver inte vara tillsammans med någon jag menar då kärlek mellan någon bara man har männsikor runt om sig och har de kul det är de afotnbladet syftar på, men vi svenskar är så efterblivna och sega av oss för att fatta nåt. Här får ni en länk om de självmorden i Sverige..Dags att vakna Sverige vi är männsikor dags att hjälpa de psykisk dåliga innan de blir värre..Det beror inte på pengar jobb och skit bara man har det roligare och är mer öppen och inte rädd för sina medmänniskor i denna tråkiga land som de är...En länk om självmorden i Sverige, läs den mycket intressant. Öppna er mer så behövs inte alkohol och själmord i beställningen ta hand om er hej!

  http://www.faktoider.nu/swedicides.html

  SvaraRadera
 7. Johanna: Håller med dig. För övr. tycker jag det är coolt med en tjej som är lite asocial.. tycker annars de flesta tjejer är så jobbigt sociala.. ;-)

  Ang. artikeln, grejen är väl att "ensamheten" i sig leder till ökad alkoholkonsumtion osv vilket i sig ökar dödligheten.
  Men så länge det är självvald ensamhet så är väl allt ok, då börjar man väl inte tröstsupa..? Om möjligt kan det naturligtvis vara så att segnar man ihop i hjärtinfarkt eller hjärnblödning finns det ingen där som snabbt kan tillkalla hjälp och då är naturligtvis dödligheten högre. En aspekt ingen överhuvudtaget har nämnt..

  SvaraRadera
 8. Glöm inte att Sveriges befolkning är en tv tittande folk samt data andvändnign..Vilket gör att vi toppar rankingen i världen..Synd att vi har den tråkiga vanan förutom mig hatar att kolla på tv eller sitta vid datorn flera timmar nej tack!

  SvaraRadera