måndag 19 juli 2010

Om ett påstående upprepas tillräckligt ofta ..

.. så det till slut en sanning. Det har vi fått lära oss den senaste veckan och det är något som Socialdemokraterna förlitar sig på, när de med en dåres envishet upprepar begreppet "STRAFFSKATT PÅ PENSIONÄRER."

"Pension är inte ett bidrag utan uppskjuten lön" .. säger man och förtiger det faktum att de pengar som dagens pensionärer betalat in till pension under ett livslångt arbetsliv .. inte längre finns.

Regeringen Persson överförde till exempel ca 260 MILJARDER till statskassan som ett "lån" från AP-fonden (buffertfonden), pensionspengar har placerats i "värden" som blivit värdelösa i finanskrisens spår och .. beklagligtvis ur pensionssynpunkt .. så lever vi alldeles för länge.

Befolkningen blir äldre .. och mer vårdkrävande. Välfärden måste prioriteras, för vi har inte råd med ALLT. Pengarna räcker inte till och ser vi framåt så väntas de äldre öka med ca 67% på bara femton år .. vad gör vi då?

Vilka ska då betala de uppskjutna lönerna??

De ökade sjuk- och vårdkostnaderna?

De anständiga lönerna till de anställda inom offentlig sektor som gör själva jobbet??

Det blir naturligtvis de som arbetar och betalar skatt som får betala .. hur det ska lösa sig när de i sin tur går i pension, vete sjutton? Men det är väl som vanligt "någon annans" problem?

Det finns många sätt att lösa den här ekvationen .. fast inget som inte kostar något. Man KAN skära ner i välfärden så att plus och minus går ihop, men den regeringen fick inte sitta länge, eller hur?

Man kan också höja skatterna så till den milda grad att det inte längre känns meningsfyllt att varken arbeta, investera, starta företag eller vidareutveckla och som en följd därav strypa konsumtionen, vilket i sin tur ger en nedåtgående spiral i sjunkande skatteintäkter från det privata näringslivet och ytterligare utarmar statskassans möjligheter till välfärdssatsningar.

Man kan också sänka skatterna (även för pensionärer, det glömde visst sossarna att påpeka?) och premiera arbete genom jobbskatteavdrag, som kompenserar de merkostnader som en löntagare har till skillnad från en pensionär eller någon annan som får sin inkomst i utbetalningar från stat eller kommun.

Detta ska .. förhoppningsvis .. resultera i ökad konsumtion som ska stimulera handel och privata företag .. som i sin tur bör ge ökade skatteintäkter till staten .. som då har råd att hålla vår välfärd i närheten av den nivå vi förväntar oss att den ska vara.

"Låt Sverige bli ett möjligheternas land där alla, oavsett bakgrund, får möjlighet att leva ett rikare liv" .. skriver Mona Sahlin och Ingvar Carlsson.

Det är vackra ord .. men tyvärr så räcker det inte med fagra ord, det behövs också faktiska pengar för att den drömmen ska uppfyllas.

Ska alla rödgröna löften och ideologiska mål finansieras med skattehöjningar så lär framtidens pensionärer få ställa in sig på att få leva på betydligt mindre än de gör i dag.

Jag är ingen ekonom, men en sak vet jag säkert ... finns det inga pengar, så finns det inga pengar!

3 kommentarer:

 1. Problemet med de rödgrönas politiska synsätt är att pengarna din arbetsgivare betalar för ditt arbete är statens som staten bestämmer hur mycket de får ta av. M.a.o. så länge inte skatten är 100% så finns det utrymme att ta ut mer i skatt.

  Jag betalar gärna till vård,skola och omsorg med mera men idag så tror jag vi skulle kunna få ut mer av det vi redan betalar i skatt. Det vill säga vi behöver inte höja skatten för att få bättre VSO det räcker med att det offentliga börjar jobba effektivare.

  Det innebär inte att sjuksköterskorna skall springa benen av sig ändå mer utan snarare att man gör sig av med mycket av den byråkrati som finns. Avskaffa landstingen till att börja med. Staten och kommunerna räcker till.

  SvaraRadera
 2. Håkan .. jag kan inte vara mer överens!! Vårt land är överadministrerat till löjlighetens gräns inom en del områden!

  SvaraRadera
 3. Fram för ett byråkratfritt och betongrövspolitikerfritt samhälle. Jag vill inte ha "uppskjuten lön" som är uppäten redan när jag blir 65- 67 år - jag vill ha en pension som går att leva på.AP fonderna har gjort "fantastiska" investeringar bl. annat så har man miljarder i BP som har dalat med miljarder.Sedan äger en AP-fond en stor cykelaffärskedja med reparationsverkstäder, den går med hejdundrande förlust då man säljer allt under inköpspris för att konkurrera ut andra minbdre sådana affärskedjor. Dessutom lånas det ut hej vilt ur dessa fonder. Uppskjuten lön - äh kyss mig i arslet.Den är nog uppskjuten i yttre rymden den.

  SvaraRadera