fredag 2 juli 2010

Att kunna föra gaffeln till munnen ..

.. där går gränsen för Försäkringskassan om en funktionshindrad behöver hjälp.

När det gäller assistansersättning är det nästan omöjligt att få hjälp om den handikappade kan "föra gaffeln till munnen" och dessutom så tycker Försäkringskassan att det är extra värdefullt att stå utanför toaletten och klocka hur lång tid toalettbesöket tar?? Resultatet? .. det är HELT ointressant.

Jag vet ett aktuellt fall där en ung, döv-blind, cp-skadad man med grava funktionshinder försöker få assistansersättning för att få ett värdigt liv. Han nekas på grund av att han kan föra gaffeln till munnen .. trots att han inte kan få upp någon mat på den, inte begriper varför han gör det och trots att han skadar sig så svårt att han blöder varje gång han gör det.

Men han KAN föra gaffeln till munnen!!!

Hade Försäkringskassans utredare gett honom en vass kniv vid kontrolltillfället hade ärendet förmodligen varit avslutat nu, precis som med den funktionshindrade kvinnan på ett gruppboende i Falkenberg.

Hon kunde föra gaffeln till munnen .. och då var alla nöjda.

Att hon sedan inte kunde kontrollera sitt matintag eller svälja det hon "förde till munnen" ..

.. det var ju EN HELT ANNAN SAK.

Och nu är det ärendet avslutat.

3 kommentarer:

 1. Regeringen har ju beslutat att om man "väljer" att ställa sig utanför arbetslinjen, må det sedan bero på pensionering, sjukdom, handikapp eller arbetslöshet, så har man faktiskt ingen rätt att få hjälp att äta - arbetslinjen forever.

  SvaraRadera
 2. Försäkringskassans syn på en handikappad människas "grundläggande behov" .. som de mäter hjälpbehovet efter, har många många fler år på nacken än Alliansregeringen.

  Vi får nog skilja på äpplen och päron här .. Försäkringskassan är i sig en katstrof till myndighet som tolkar reglerna som fan läser bibeln!

  SvaraRadera
 3. Försäkringskassan har blivit mycket hårdare i bedömningarna de senaste åren. Vet jag med säkerhet då jag sitter helförlamad efter en bilolycka och har personlig assistans dygnet runt. Sedan jobbar jag med sådana här frågor dagligen och sanningen är FK har blivit mera minuttänkande och snålare i sina beslut.
  Värdigheten är satt på spel om man är rörelsehindrad och har ett hjälpbehov.
  Mvh
  Andreas Obenius
  MP Gävle

  SvaraRadera