tisdag 21 september 2010

Ärligt talat, jag förstår inte problemet ..

.. och de svarta kaosrubrikerna??

Alliansen fick 49,3% av svenskarnas röster i ett demokratiskt val, de rödgröna fick 43,7% .. det ger i dagsläget 172 mandat till Alliansen och 157 mandat till de rödgröna.

I min värld är då Alliansen de som bör ha regeringsmakten enligt medborgarnas önskemål och de är också den allians som har majoritet för sina frågor om man undantar Sverigedemokraternas 20 mandat .. är det inte så??

Det måste betyda att det rödgröna blocket är mer beroende av att samordna sig med Sverigedemokraterna för att få igenom sina frågor än Alliansen, eller har jag fel??

Redan i början på nästa år kommer frågan om Sveriges trupper i Afghanistan upp på dagordningen .. de rödgröna OCH Sverigedemokraterna är ENIGA om att de ska kallas hem omedlbart, Alliansen vill avvakta.

Hur blir det då??

Är det RÄTT om majoriteten fäller Alliansens förslag .. bara för att det är en rödgrön fråga?? Och när det sedan kommer till någon annan fråga inom ett annat område där SD stöder Alliansens ståndpunkt .. är det då FEL bara för att det INTE är ett rödgrönt förslag??

Det är Fredrik Reinfeldts ansvar ekar de rödgröna bittert.

Hur då?? Hur ska han kunna förhindra att den rödgröna oppositionen gör gemensam sak med SD ... om de inte klarar av att undvika det själva??

Alliansen är i den positionen att de kan bilda en minoritetsregering och söka stöd i enskilda frågor hos de olika oppositionspartierna .. den möjligheten har inte de rödgröna och om situationen hade varit den omvända är det väl ingen som tvivlar på hur det hade låtit??

Men ändå tjurar Maria Wetterstrand .. VÄGRAR att samarbeta och godta svenska folkets val. Hon VILL HA den ministerpost hon ställt in sig på!!! Hon VILL förändra världen från den svenska regeringsposition hon anser att HON HAR RÄTT TILL .. även om det betyder att ALLA partier ska regera tillsammans??!!

Hon vill vill vill vill och tycker att det är ORÄTTVIST att hon inte får det hon vill!!! Hon SKA HA .. annars är hon INTE MED!!!

Miljöpartiet(?) är uppenbarligen villiga att göra precis vad som helst för att motarbeta det valresultat som nästan halva Sveriges befolkning röstat fram .. och frågan om NYVAL lyser som ett nydukat bord med ekologiskt godis för en maktsugen miljöpartist.

Att alla tecken från andra länder tyder på att ett nyval skulle kunna ge ökade framgångar för Sverigedemokraterna och att Socialdemokraterna riskerar ytterligare ras bland väljarna besvärar inte den rödgröna oppositionens planer nämnvärt ..

.. Maria Wetterstrand SKA HA sin ministerpost och Mona Sahlin VILL BLI Sveriges första kvinnliga statsminister!!!!

Kosta vad det kosta vill!!!

Annars är de INTE MED!!!

Ansvar för Sverige?? Det är Fredrik Reinfeldts problem!!!

11 kommentarer:

 1. Intressant tankevända som fler borde fundera på... :-)

  SvaraRadera
 2. Anybody:
  Mp har ett ansvar gentemot sina väljare, den största andelen av dem vill INTE att Mp ska regera med Alliansen. Dessutom, hur menar du att Mp och Alliansen skulle kunna komma överens när de skiljer sig så stort i sin politik?

  Det är mycket strategi just nu i maktens korridorer och det finns en anledning till att Reinfeldt redan på valnatten pratade om samarbete med Mp. Men om han vill samarbeta med dem, varför har han då inte hört av sig till dem? Jag har skrivit på min blogg för flera månader sen att Alliansen mycket väl kan samarbeta med SD och det tror jag ännu. De flesta som röstat på SD kommer från M.

  Detta handlar inte om Wetterstrand eller Sahlin det handlar om Sverige! Det är de rödgröna som oroar sig för Sverige medan de maktkåta i Alliansen bara bryr sig om sin egen makt och att fylla sina plånböcker. Men jag förtår att du inte förstår detta...

  SvaraRadera
 3. Labråttan, alliansen behöver inte samarbeta med SD, det är rödgröna som behöver det för att kunna fälla regeringens förslag.

  SvaraRadera
 4. En annan tänkvärd sak är frågan om varför Miljöpartiet ska stödja en allians där meningsskiljaktigheterna är så pass stora i miljöpolitiken?

  MP skulle bli näst största parti om dom stödjer Alliansen och ska då självklart ha sin andel av ministerposterna. Näringsminister och Miljöminister borde ligga nära till hands.
  Problemet är ju att C aldrig skulle tillåta detta eftersom det skulle radera ut deras profil i dessa frågor, men borde det inte vara givet i en demokrati att det näst störa partiet mer inflytade?

  Tror inte att du skulle resonera på samma sätt om FP eller Centern sattes i samma sits och skulle för Sveriges skull stödja Ohly som Socialminister.
  Att ta ansvar för Sverige är inte att lägga sig platt bara för att ställa SD utan inflytande, ansvar är att regeringen går ger inflytande till sina sammarbetspartners för att ge SD minimal chans att påverka.

  SvaraRadera
 5. Alliansen behöver naturligvis inte sammarbeta med SD för att få igenom sin budget, men ger dom inte inflytande till SD och S väcker en misstroende omröstning kan självklart SD välja att rösta mot regeringen. Alliansen måste ge andra partier inflytande annar kommer dom inte kunna regera.

  Vi har haft minoritetsregeringar i 20 år innan aliansen tog över men det var innan blockpolitiken blev så utstakad, nu blir det klart svårare. Jag tror inte att Reinfeldt kommer att kunna sitta hela mandatperionden i minoritet.

  SvaraRadera
 6. De rödgröna verkar inte begripa att de har förlorat valet. Deras stöd har minskat. Folket har inte givit något mandat för rödgrön politik. Detta faktum kommer bryta sönder de rödgröna samarbetet, inte minst från sossarnas håll kommer slutsatsen vara att samarbetet kostade för mycket. Faller alliansregeringen är det pga av att de rödgröna och SD har gjort gemensam sak. Tveksamt om de rödgröna vill ha det på sitt samvete.

  SvaraRadera
 7. Det är inte Miljöpartiets ansvar att ensam få bort SD. Eftersom Alliansen har makten är det alltså dom som i första hand ska få bort SD. Det är därför svenska folket valde dom. Att då säga att det är de rödgrönas fel är bara lågt. De rödgröna förlorade, varför ska de då ha mer ansvar? Är det inte därför vi har val, för att välja en makt som ska lösa Sveriges problem?

  Att då lägga allt ansvar på Miljöpartiet är inte rättvist. Det är Alliansens ansvar att se till att de erbjuder det som Miljöpartiet vill ha. Om då de inte gör det, varför ska de då MP vara alla till lags? Tycker att det är helt rätt att de prioriterar sina väljares önskan framför gnälliga alliansanhängares. Det skulle många andra partier göra, om de var i MPs sits.

  SvaraRadera
 8. Det är ingen som kräver att MP ensam ska få bort SD. Alla partier har uttryckt viljan att SD skall hållas borta från allt inflytande. Regeringen vill inleda samtal med MP för att ta reda på vad de kan göra för att kunna samarbeta. Men med tanke på MP's utspel igår måste man starkt ifrågasätta om de verkligen menade att SD måste hållas utanför till varje pris? Utan kompromissvilja ekar orden tomt. Men vi är fortfarande bara några dagar ifrån det hårda nederlaget för de rödgröna, än ömmar såren.

  SvaraRadera
 9. Jag förstår inte heller... För att fälla alliansen måste ju de rödgröna samarbeta med SD och det ska de ju inte göra har de ju sagt. Eller det kanske inte är samarbete i deras tycke

  SvaraRadera
 10. Eftersom de rödgröna före valet sa att de under inga omständigheter skulle låta sd få makt och inflytande så kan de inte gärna göra annat än låta alliansen styra vidare i minoritet. (De måste först bara acceptera att de förlorat.) Alliansen kan utan problem driva sin egen politik som de gick till val på och komma överens med några enskilda ledamöter från oppositionen i viktiga frågor. Att börja ett långtgående samarbete och kanske tom ge bort ministerposter skulle upplevas som ett oerhört svek av de flesta. Ingen får den politik de valde, det kan man kalla att ge sd stor makt och inflytande på svensk politik! Då får vi i nästa val se ett lågt valdeltagande, ett sd med minst 15% av rösterna, en sönderslagen allians där moderaterna krympt till 15% och om de små allianspartierna överlever (C kommer inte att göra det) så kommer de att bilda en mittenregering med ett s-parti som genom att ha knuffats ut i kylan av Mp slipper den svekdebatt som kommer att drabba i första hand Mp och M, och kan istället ägna mandatperioden åt sin uppskjutna förnyelse.

  SvaraRadera
 11. Jag måste verkligen säga att jag är tacksam för alla kommentarer till det här inlägget!! Det finns mycket i dem som gett mig klarhet i en del, ytterligare frågetecken i andra och sammantaget mycket att tänka på.

  TACK .. för sakligheten och tålamodet!!

  Jag vill också klargöra att jag INTE tycker att Mp är ett bra samarbetsalternativ för Alliansen .. men hur det skulle fungera med en minoritetsregering det är inte jag rätt person att avgöra.

  Det valresultat vi har är vad svenska folket bestämt i ett demokratiskt val .. det måste alla förhålla sig till. Och som "Anonym 22:46" sa .. att gå utanför valresultatet "skulle upplevas som ett oerhört svek av de flesta".

  Vad jag mest vänder mig mot är alla vackra ord INNAN valet om SAMARBETE och gemensamt ANSVARSTAGANDE för att inte SD skulle få makt OM de kom in i riksdagen .. ord som inte var värda luften som gick åt för att säga dem när valresultatet väl var klart!!

  SvaraRadera