lördag 4 september 2010

Hur tänker de nu??

Jag läser chatten med Mona Sahlin i DN och blir lite fundersam.

"Höginkomsttagare" frågar .. Varför är ni alltid emot att folk ska få tjäna pengar och bli rika? Alla Svenssons vill ju vinna pengar, är det då OK?? Bekämpa fattigdom och inte rika.

Mona Sahlin svarar .. Det jag är emot är att medvetet bygga klyftor i samhället. Alla ska kunna ha arbete och bli rika. Men varför ska fattiga bli allt fattigare? Vi kan nå jämlikhet - och det är bättre för alla. Rika som fattiga.

Hur tänker hon nu??

"Höginkomsttagare" undrar om det är OK att vinna pengar? Är inte spel och lotterier ett MEDVETET sätt att bygga klyftor i samhället .. ett sätt att ge människor en möjlighet att snabbt förflytta sig från fattig till rik samtidigt som spelbolagen berikar sig själva?

Ska vi förbjuda höga vinster på spel .. eller dela vinsten jämlikt??

Och KLYFTOR .. är inte det skillnaden mellan just fattig och rik??

Och JÄMLIKHET är inte det att ALLA ska ha lika mycket??

Om vi strävar efter att utplåna klyftor och uppnå full jämlikhet .. betyder inte Mona Sahlins svar att ALLA ska ha lika lite .. eller vara lika rika??

Är det möjligt??

Jag inser att jag inte riktigt förstår vad hon menar med att "alla ska kunna ha arbete och bli rika"??

Lars Ohly berättar att oppositionen överväger att beskatta arbetsgivare som använder vikarier långa perioder.

Eftersom samarbetspartnern Miljöpartiet samtidigt strider för friår så antar jag att det är därför tjänstledigheter undantas från straffskatten??

MEN .. de företag som är säsongsbetonade. De som tillverkar, säljer eller hyr ut båtar, husvagnar, pooler, golfbanor eller driver stugbyar, turisthotell osv, osv .. ska de betala straffskatt för den extra personal de anställer under högsäsong?? Den tid på året när de tar in den vinst de ska leva på resten av året??

Är det inte då risk för att lönsamheten sjunker till den nivå där det inte längre är lönsamt att driva någon verksamhet alls??

Och då blir ju ALLA arbetslösa??

Jag förstår inte heller varför det är fel att få hemmet städat av en kvinna som lyckats starta ett företag med hjälp av subventioner från staten, som till stor del betalas tillbaka i form av löneskatt och moms ..

.. medan det är rätt att bli serverad middagen på en restaurang som fått subventioner från staten i form av sänkt moms .. och där den eventuella vinsten i bästa fall ger ett arbetstillfälle .. och i det troligaste scenariot ger krögaren en högre vinst och levnadsstandard???

Jag förstår inte riktigt hur de tänker .. men det kanske ni gör??

6 kommentarer:

 1. När Sahlin säger "medvetet" så menar hon egentligen "strukturellt". Det finns inget strukturellt i tipstjänst vinstmaskineri, men det gör det i högerns politik.

  Och nej, jämlikt betyder inte att alla ska ha lika mycket. Det betyder att alla ska ha samma chans. Och det har man inte med högerns politik.

  SvaraRadera
 2. Kan man inte införa ett hedersomnämnande av Kamrat Winberg på Svenska Spel nästa gång vi spelar på Svenska Spel eller ATG istället för kontanter. Ingen vill väl ha pengar om man kan få ett diplom där det står att man har utjämnat klyftor och varit medkännande med sitt spel. Vi kan kanske ordna Sociallotto eller VälfärdsBingo . Kryssa 7 hästar och vinn en höftledsoperation i Visby (kan bytas mot en bantningsoperation i Torsby) Du kan annars bara sitta ner och njuta av din egen godhet som klyftborttagare. Jag skall bli politisk rådgivare tror jag om jag inte får en ny post som klyftighetsminister.

  SvaraRadera
 3. Granntanten:
  Med den politik som bedrivs nu så kommer det just vara utlottning av operationer som folk kommer att få ställa sin tilltro till. Alliansen strävar efter den amerikanska modellen och där står många utanför både sjukvård och utbildning. Klyftiga ungdomar får hoppas på ett stipendium för att kunna studera. Dessa stipendier finns dock inte i överflöd. Där med tar man inte vara på framtiden och de begåvningar som finns, för det handlar om plånbok och inte begåvning när ungdomar ska utbilda sig. Sjukvård ges inte efter behov utan efter plånbokens tjocklek.

  Varför tycker ni det är OK att ge kraftiga bidrag till rikemän som inte har nytta av några bidrag, samtidigt som ni missgynnar en sjuk stackare en liten spottstyver? Kan någon förklara detta för mig?

  SvaraRadera
 4. Egentligen är vi alla redan rika här i Sverige.

  Min syster befinner sig just nu i Malawi, som hjälparbetare på en akutavdelning. Där är folk så fattiga att de går mil efter mil hem från sjukhuset med sina döda barn bundna till ryggen för att de inte har råd med en bussbiljett.

  Där kan vi tala om KLYFTOR.

  Det jag vill säga med detta är att de klyftor som sossarna gnäller om här i Sverige, det är ett par hundra- eller tusenlappar.

  Det är skillnaden mellan matlåda och utelunch.
  Skillnaden mellan lägenhet och villa.
  Skillnaden mellan att fika ute eller ta en kopp kaffe hemma.
  Skillnaden mellan semester på Gotland eller semester i Turkiet.

  Jag vill hävda att "arbetarklassen" i Sverige INTE ÄR FATTIG och att den "klyfta" som finns i vårt samhälle inte är en klyfta, utan en fucking jävla hårfin spricka i marken, om ens det.

  Vill man värna om de som har det svårt och där det finns en klyfta, då är det hemlösa man ska snacka om.

  Klyftan mellan rika och fattiga i Sverige är PATETISKT LITEN. Båda grupper har mat på bordet, tak över huvudet, skola för barnen, vård, bra infrastruktur, TV, radio och Internetuppkoppling.

  Klyftan mellan rika och friska är i de flesta fall meningslös att diskutera - klart som f-n att en sjuk person och en frisk person har det olika bra, och det kan man inte avhjälpa genom att hinka pengar fram och tillbaka utan genom att fokusera på att ge rätt vård till den sjuke och försöka få tillbaka honom/henne i arbete och till de friskas sida av klyftan. Det intressanta här är inte klyftan i sig - den finns och det måste vi acceptera. Det intressanta är istället HUR MAN BYGGER SIG ÖVER DEN.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker inte käbbla med dig Labbråttan i Anybodys blogg och det jag skrev vara ren skär ironi för övrigt så behövs inte det lotteriet med vårdgarantin om man orkar ut söka sig vidare och vi har det ganska bra i Sverige om man jämför i omvärlden. Jag missunnar ingen den extra slanten och vi "JAG" göder inga rikemän.Jag förstår inte riktigt vad du menar.

  SvaraRadera
 6. Anna Högberg,

  Det var välgörande att läsa din kommentar. Du satte verkligen saker och ting i ett annat perspektiv.

  V

  SvaraRadera