torsdag 23 september 2010

Makt, revir, ledning, maktbalans, hierarki ..

.. kalla det vad ni vill, men för att känna trygghet måste vi ha ett begripligt sammanhang att leva i .. det gäller både människor och djur.

En del är starka och kan ta ansvar, andra idoga och lojala och hjälper till, några behöver tas om hand och andra stöts bort .. och gammal är äldst .. ända tills de yngre gläfsande gör anspråk på makten.

Även i en vanlig familj finns det ett osynligt regelverk .. tänk bara på hur störande det skulle vara om någon av de andra familjemedlemmarna tog DIN plats vid middagsbordet eller framför tv:n??

För några år sedan, när alla katter och hundar som nu är borta fortfarande fanns i livet .. hade vi en strikt rangordning vid tv-tittandet.

Hundarna som tyckte det var dygnets tristaste stund placerade sig i hallen, bredvid soffan och under soffbordet medan katterna som tyckte att vi ÄNTLIGEN fattat att livets höjdpunkt var VILA grupperade sig efter ett strikt mönster.

Rutiga Katten ägde högra armstödet på soffan, Vita Vimsiga Katten intog ryggstödet, Siamesen gjorde anspråk på chefspositionen i mitt knä och den Obalanserade Katten låg i Makens knä i fåtöljen.

Ett lugn föll över hela familjen.

Men så ledsnade den Obalanserade Katten på Maken och ville byta lojalitet och i stället för att hitta en egen plats .. utmanade hon Siamesen!!

Det morrades, frästes och utdelades rallarsvingar!! Det var fullt krig med mig som underlag och de försökte till och med ligga ovanpå varandra för att få övertaget.

Så en kväll .. smockade Siamesen till den Obalanserade Katten som föll ner på Makens Schäfer som låg bredvid soffan och ..

.. hon reste sig förvirrat i all sin storhet och ..

.. skrämde slag på Siamesen som i full PANIK sprang rakt över mig och hela soffan och Rutiga Katten som låg och surade på armstödet ..

.. blev skitförbannad och hängde på Siamesen för att ge honom en rejäl omgång och ..

.. skrämde Border Collien som låg i hallen och rusade in i vardagsrummet ..

.. och väckte gamla Halva Border Collien som sovit DJUPT under soffbordet under hela kalabaliken och hon trodde att det kom någon och började skälla vilket ..

.. i sin tur skrämde Vita Vimsiga Katten som ramlade ner från ryggstödet på soffan rakt på mig som spillde ut kaffet på soffbordet vilket fick till följd att ..

.. Maken blev vansinnig och utbrast ... DET HÄR ÄR ETT F*******T DÅRHUS TA MIG F*AN!!!!


.. och det är väl ungefär det jag tänker när jag läser tidningarna upphetsade rapporteringar från VALKAOSET , RÖSTRÄKNINGS-SKANDALERNA, SUPERRYSAREN, RÖSTSJABBLET eller VALRYSAREN.

För Sverigedemokraternas intåg i Sveriges Riksdag startade ungefär motsvarande dominomeffekt bland landets etablerade politiker .. full panik, ett förvirrat skällande, ett upprört fräsande, planlösa rallarsvingar och morrande .. känns det igen??

Och nu tycker till och med jag att det är dags för Fredrik Reinfeldt att gå ut och tala om vilka det egentligen var som VANN VALET .. även om det fattades 5-10 röster!

Det skulle vara skönt om regeringsbildandet, strategierna och taktikspelet kunde skötas av dem som har betalt för det och inte av media på deras förstasidor.

4 kommentarer:

 1. Kusinen från landet23/9/10 10:26

  Det är inte utan att jag instämmer i din makes kommentar, men skildringen av ert kaos har ett klart underhållningsvärde. :-)
  Tyvärr kan man väl inte säga detsamma om den politiska förvirringen.

  SvaraRadera
 2. Vi är inte djur, vi är människor. Detta försöker vi intala oss ända tills vi når till en brytningstid där gamla mönster utmanas.
  Då faller den inövade polityren och alla tre hjärnorna aktiveras. Reptilhjärnan fräser och spottar för sin överlevnad, känslorna kokar för att hantera situationen och den yttre hjärnan försöker febrilt finna argument och att tygla ilskan som reptilhjärnan försöker få fram.
  Fördelen är att det kommer att alstra massor av forskartid på landets samhällsinstitutioner.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett gott skratt!
  Det är sällan tråkigt tillsammans med djur!
  Tyvärr tycks politiken blivit mer cirkus än allvar i den här valrörelsen och nu efter valet, vilket är tråkigt.

  SvaraRadera
 4. Tina Häll25/9/10 14:57

  Jag och maken har gapskrattat åt er djurcirkus, själv har jag haft 5 egna katter och ett antal hemlösa boende tillfälligt hos mej så jag har också varit med om en hel del morrande o fräsande...vad politiken angår så har vi sagt att varför ser Reinfeldt så lessen ut, HANN VANN JU! Det hade känts betydligt värre om Sahlin blivit statsminister, vi ska nog klara av Sverigedemokraterna, jag tror inte att så många är främlingsfientliga, man vill röra om i grytan i lite och se vad som händer.
  Det ska bli intressant att se hur det ser ut om ett år, hur många Sverigedemokrater som finns kvar på sina poster...

  SvaraRadera