lördag 18 september 2010

Demokrati och sensationsjournalistik ..

Nu är valrörelsen över för min del .. och nu återstår bara att sammanfatta intrycken och lämna in själva valsedeln. Vad är det då som gjort mest intryck under den här valrörelsen?

Ja .. det som skakat mig mest bland allt tal om klassklyftor och orättvisor är väl insikten om demokratins bräcklighet. Helt plötsligt står ett av världens mest jämlika länder och predikar om en sorts demokrati för OSS och en helt annan för DOM??

Har vi fått en demokratiklyfta? Olika fri- och rättigheter för dem som tycker RÄTT och dem som tycker FEL??

Oseriösa löften, pinsamma utspel, osakliga argument och hånfull affischering, ohållbar finansiering, valfusk, våld och trakasserier .. är det något vi måste vänja oss vid??
Statistik, opinionsmätningar ... diverse stapeldiagram över blockpolitik och allianser .. de har fyllt tidningarnas förstasidor sedan januari och jag är väl inte ensam om att känna en viss mättnad.

Sjukförsäkringar, Försäkringskassan och enskilda ömmande fall! Jag ÖNSKAR .. att när valet väl är gjort .. att det fanns en enda seriös journalist som kunde besvära sig med att se över Försäkringskassans minst sagt kreativa tolkningar av reglerna INNAN år 2006 också! Det finns en uppsjö av Länsförsäkringsdomar att leta i .. bara som ett tips.

Om jag inte varit bakbunden av sekretessen hade jag själv kunnat presentera minst 10 fall .. lika sorgliga som Annica Holmqvists .. som Försäkringskassan tog beslut om under den förra regeringen. Och regeln att den som ska få socialbidrag måste avyttra eventuella tillgångar innan det sker ... är så gammal att jag inte kan minnas när den inte fanns.

Alla som faller mellan stolar, blir offer för myndigheternas prestige eller besparingshysteri är värda all hjälp och uppmärksamhet .. men ska de användas i politiskt syfte?? Hängas ut, bedömas, skvallras om och plockas isär in i minsta personlig detalj .. bara för att hjälpa dem som inte kan vinna ett val på egna meriter??

Vad händer med alla de andra .. de som det inte går att knipa några politiska poäng på??

Att det är så många som tror att välfärden och den offentliga sektorn inte måste finansieras av skattebetalarna, utan kan fungera på något obegripligt sätt ändå .. det har varit en liten överraskning??

Och att ingen har talat om bromsen och urholkningen av framtida pensioner som kommer att ske om inte politikerna ser problemet och förbereder sig .. det ger en hisnande oroskänsla, men det är ju inte min sak att åtgärda mer än genom valsedeln, tack och lov!

Nu ska jag tänka på allt annat än valet .. åka till storstaden och se "Sugar" med Maken och i morgon gör jag min medborgerliga plikt ..
.. och så är det över för den här gången!!

7 kommentarer:

 1. Bra analys, urusel valrörelse som lämnar en fadd eftersmak av att makten och makten endast är det som dom slåss för. Jag kan precis som du redovisa för en dröse "Annica" fall och det kan säkert många andra då 145 stycken förtidspensionerades dagligen under Göran Perssons tid.

  SvaraRadera
 2. Jag kan också redovisa en massa fall för försäkringskasselagens tillämpan långt innan 2006. Jag böjer mig dock för att jag också har mycket som jag inte kan och vill lufta på grund av sekretess och tystnadsplikt.Mitt eget fall orkar jag inte ventilera och hänga ut men som sagt var fick jag slåss för att bli av med min tvångspension och att få sagt i ansiktet att jag skulle vara glad och TACKSAM för att jag fått pension och inte behövde arbeta mer. Socialen har jag besökt en gång när jag väntade på A-kassan som tog 13 veckor att påbörja som ärende(min arbetsplats gick i kk)Jag frågade om lån eller tillfälligt understöd för att betala hyran. För att på något sätt få hjälp ombads jag ta bort min hund och sedan kunde jag kanske låna av fd maken och min dotter. Jag har lovat mig själv att aldrig mer besöka något av de ställena för min del. Allt detta hände på den gamla goda S-tiden. Märkligt allt SVaMP- röran skall göra enligt Mona S - varför gjorde de inget tidigare för allt har ju varit så eländigt så länge på den fronten.Statistik är fantastisk - stå med en fot i frysboxen och den andra på en påslagen spisplatta så har du en bra genomsnittstemeratur.
  Enligt Twain fanns det förbannad dikt,ren lögn och desutom statistik. Ha det bra med Sugar och koppla bort allt.PS det som pratades om personer igår var ren socialpornografi.

  SvaraRadera
 3. Det är lätt att glömma att socialdemokraterna hade samma problem med försäkringskassan under sitt styre:
  http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=67&doktyp=fr&dok_id=GT11907&rm=2005/06&bet=907
  http://www.vk.se/Article.jsp?article=30407

  SvaraRadera
 4. Det jag varit mest missnöjd med hos Alliansen under den här mandatperioden är att de varit så f-nnat värdelösa på att argumentera och försvara sin politik. Ska det vara så svårt att förklara att det var lika illa förr, då folk fick sitta hemma istället för att få snabb rehabilitering, att det alltid finns några som hamnar mellan stolar, att de sjukreformer som genomförts snarare är implementering av s-politik (ok, det kan jag acceptera att man inte ville erkänna utan hellre låtsas att det var egen politik), att det inte finns någon stupstock utan att den som är allvarligt sjuk ska få fortsätta att vara det, att offentlig sektor finansieras med pengar som kommer från privat sektor. Hur svårt kan det vara?!?!?!?

  SvaraRadera
 5. Håller med Anette. Tror att alliansens mediafolk har gjort en total feltolkning av vad de "får" säga och inte.
  Det leder ju till att vänstern som vanligt kommer undan med lögner, halvsanningar och allmänt ovetenskapligt tyckande.

  Anybody, jag är lite nyfiken vad du menar med att du är bunden av sekretess. Har du ett förflutet på Försäkringskassan själv?

  SvaraRadera
 6. Min korta historia om hur Försäkringskassan bryter ned folk...

  http://katidis.wordpress.com/2010/02/03/status-med-forsakringskassan-3-feb-2010/

  Mvh

  SvaraRadera
 7. SÅ GICK DET TILL PÅ SOSSARNAS TID...

  ********************************************************
  Försäkringskassan och cancersjuka http://alturl.com/ofwu
  ********************************************************
  Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord http://alturl.com/cvzs
  ********************************************************
  Försäkringskassan drev henne till självmord http://alturl.com/i577
  ********************************************************
  Försäkringskassan får sjuka att ta sitt liv http://alturl.com/r5xa
  ********************************************************
  Från inkompetens i amalgamfrågan till självmord http://alturl.com/3rvr
  ********************************************************
  Folk behandlas som ping-pong-bollar http://alturl.com/e5ru
  ********************************************************


  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  RÖSTA PÅ ALLIANSEN FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE!!!

  SvaraRadera