måndag 6 september 2010

Som ett parti Kattschack??

Jag håller med Ann Helena Rudberg som skriver "Valet står mig upp i halsen" och jag längtar också till den dag då "tjafset tar slut". Det börjar bli för mycket, för desperat och tar liksom ALDRIG slut!!!

För den pågående löfteskarusellen, ideologirouletten, röstfisket och framtida planer som sopas under mattan .. det är vi väl vana vid och kan stå ut med .. men det har pågått så lääääänge nu! Allt är sagt .. och bemött .. och kritiserat .. och rubriksatt och diskuterat .. och nu tuggas det bara om och om igen i nya ordvändningar skapade av "listiga" valstrateger och upphetsade journalister.

Jag försöker hitta något annat att fördjupa mig i .. och vad är väl då lämpligare än att fortsätta att läsa om Terry Pratchetts bok "Riktiga Katter bär inte rosett"? Och jag läser om ..

KATTSCHACK

Detta spel kräver en spelyta av storlek ungefär som en mindre by. Upp till ett dussin katter kan delta. Varje katt väljer en fördelaktig position - ett tak, väggen till kolkällaren, ett strategiskt hörn eller, i lugna byar, vägens mitt - och sitter där.

Man tror att den bara hittat ett trevligt ställe att sola sig på tills man inser att varje katt har uppsikt över minst två andra katter. Flyttandet av pjäser görs i en slags höghastighetssmygningar där magen nästan vidrör marken.

De gällande reglerna ter sig en aning oklara för människor, men det förefaller som om syftet med spelet är att kunna se alla andra katter medan man själv förblir osedd.

Detta är emellertid bara en gissning och det kan mycket väl vara så att det riktiga spelet försiggår på någon mystisk högre nivå, som är ouppnåelig för normala mänskliga hjärnor.

Och nu när jag skrivit ner det här stycket ur boken inser jag att det är KATTERNA som uppfunnit det politiska spelet!!

Byt ut "mindre by" mot större land, positionerna tak, kolkällaren, hörn eller vägens mitt mot valfri politisk hjärtefråga så är ju likheten slående!!!

Våra politiker spelar KATTSCHACK med varandra .. smygande, lurpassande, ständigt iakttagande varandra .. i ett spel som "försiggår på någon mystisk högre nivå som är ouppnåelig för normala mänskliga hjärnor".

Fast det vete sjutton om inte katterna gör det bättre och mer övertygande???

1 kommentar: