måndag 27 september 2010

Vad är OLIKA??

Aftonbladet driver en kampanj .. "Vi gillar olika" .. med anledning av att Sverigedemokraterna lockade drygt 300 000 svenskar att välja in dem i Sveriges Riksdag.

Vad är då OLIKA???

Jag kan ibland se i mitt kommentarsfält att det finns människor som är väldigt OLIKA mig själv.

VÄLDIGT olika, faktiskt!

Förmodligen är vi rätt lika utseendemässigt och har nog i stort sett samma bakgrund, men i sakfrågor, tankesätt och i uppfattningen om hur man bemöter och talar med andra människor .. har vi ingen likhet alls. Måste jag då GILLA de här människorna eller får jag OGILLA dem jag inte förstår mig på och skräms lite av??

Får de OGILLA mig .. som skriver saker som de djupt OGILLAR och tycker illa om mig för??

Jag möter människor som jag instinktivt känner är som jag .. vi tänker lika, roas av eller brinner för samma saker .. men vi ser helt OLIKA UT och har helt OLIKA bakgrund. Är jag då en fördomsfri människa som GILLAR människor som speglar mig själv .. eller bara "normal"??

Människor .. det är vi väl allihop, i alla fall? Eller är en del mänskligare än andra .. och var hamnar då jag??

Och vad som känns lite farligt just nu är att om vi avhumaniserar grupper av människor .. som faktiskt är som vi .. fast OLIKA .. så gör det liksom inte så mycket om vi hanterar dem illa, särbehandlar och hatar.

"Rädsla och ilska bland SD:s motståndare efter att partiet tagit sig in i riksdagen" .. är en rubrik i SvD. RÄDSLA och ILSKA .. för dem som är OLIKA, för en farlig grupp som också känner rädsla och ilska inför en annan grupp .. som är precis lika mycket människor med bra och dåliga egenskaper som alla andra?

Att avhumanisera människor till ett begrepp .. invandrare, sverigedemokrater eller något annat .. och starta kampanjer för att särskilja dem från OSS som är BÄTTRE och mer LIKA .. på något sätt? .. är en farlig väg att gå.

Steget till våld och misshandel blir då väldigt litet.

För vad är LIKA?? Vad menar SD när de säger att de gillar LIKA .. och behövs det inte mer förrän vårt trygga samhälle ska bli "ett otryggt samhälle"??

Vilka är LIKA??

Är likhet en fråga om utseende?? Eller födelseplats?? En fråga om åsikter eller karaktärsdrag?? Livsåskådning eller social tillhörighet??

Vad är LIKA eller OLIKA??

Är det VI och DOM??

Vilka är i så fall DOM?? De rika? De utlandsfödda? De som arbetar eller de som inte gör det? De gamla eller de unga? De friska eller de sjuka??

Måste vi välja?

Nuri Kino skriver i Expressen i dag om hur han älskar Sverige. Det har vi gemensamt .. vi är LIKA .. jag älskar också vårt land och kan inte tänka mig någon bättre plats att leva på .. och just därför oroas jag av att se hur vi ger varandra tillåtelse till att avhumanisera, hata och gå till gemensam attack mot människor som är som alla andra .. men som tänker och tycker annorlunda just nu.

Det MÅSTE finnas bättre och värdigare sätt att bemöta ett "politiskt" alternativ som egentligen är totalt innehållslöst??

Eller finns det inte det??

Ska vi utrota allihop .. blir det bättre då??

5 kommentarer:

 1. KROSSA SD MED ALLA MEDEL!!!

  SvaraRadera
 2. Så som kyrkan krossade Copernicus?

  SvaraRadera
 3. Anonym 14:51
  Det är kommentarer som dina som får mig att ändra uppfattning till att SD verkar behövas.

  Du är sjuk!!!

  SvaraRadera
 4. ...kan få (var det jag menade)

  SvaraRadera
 5. "Vi gillar olika" är bara en rökridå från maktens megafon (aftonbladet).
  Syftet är att helt flytta fokus från vad många av SD:s väljare faktiskt röstade för: Att begränsa världens mest "generösa" (läs: dumsnälla) invandringspolitik där 2/3 av de nyanlända medborgarna i själva verket är anhöriginvandrare.
  Jag anser själv (jag röstar inte på SD) att anhöriginvandring skall begränsas, varför skall Sverige vara världens dåliga samvete och årligen ösa in stora mängder människor in i vårt bidragssystem? Vi har inte råd. Vi kan heller inte ta hand om dem, såvida inte ta hand om är synonymt med Malmö.. vill vi ha det så i hela Sverige?
  Den 'generösa' flyktingpolitiken medför också ett gigantiskt asylbedrägeri.
  Men visst, vi kan fortsätta stoppa huvudet i sanden och låta vårt välfärdssystem krascha istället för att verkligen ta hand om människor som flyr hit men se sanningen för vad den är: Alla som står vid gränsen är inte flyktingar..
  Eftersom alla politiker från båda block är rörande överens om att man aldrig får gå SD:s ärenden (dvs lösa eller ens prata om problemen med invandringen, för de finns ju inte så länge man inte låtsas om dem) så kommer säkerligen SD fortsätta att växa. Tragiskt, för när rasister börjar äga de här frågorna så blir allting bara fel.
  Lite som när fanatiska miljöpartister tror sig äga miljöfrågor...

  SvaraRadera