tisdag 14 september 2010

Sann vänskap är vacker .. och blind?

Jonas Gardell skriver i dag ett .. som vanligt .. välskrivet inlägg om väninnan Mona Sahlin. Han mår dåligt av hur illa hon blir hanterad i media och anser att hon är .. "En kvinna hatad av härskna män".

HÄRSKNA MÄN???

Jag är också kvinna .. och jag har faktiskt aldrig träffat på några män som jag skulle vilja beteckna som "härskna"??

Visst, en del män blir osäkra inför starka kvinnor i ledande positioner och behöver mer tid på sig för att acceptera en kompetens som kanske till och med står över den de utan tvekan suger i sig från en annan man. Det handlar inte om riktad diskriminering mot EN kvinna utan om låsning i en gammal traditionell kvinnosyn .. precis som jag hade det lite svårt med män som gynekologer och sjuksköterskor en tid i livet.

Men jag har förstått att Mona Sahlin är den kvinnotypen som lätt väcker mäns beskyddarinstinkter.

Ingen kvinna jag tidigare hört talats om i politiken .. varken Maria Wetterstrand, Gudrun Schyman, Karin Söder, Ylva Johansson, Maud Olofsson, Vanja Lundby-Wedin, Beatrice Ask, Margareta Winberg eller de andra som jag inte orkar räkna upp .. har blivit så rejält och offentligt försvarade så många gånger av .. just MÄN!!!

Jag har arbetat tillsammans med en sådan kvinna.

Hon var duktig, skicklig och effektiv i det hon gjorde .. precis som jag. Hon var trevlig, social och lätt att tycka om .. och hon var en bra arbetskamrat. Men det fanns något hos henne som jag saknar .. en sann och .. för män .. tilltalande kvinnlighet. Vid förkylningstider var det hon som fick en klapp på axeln när hon huttrande arbetade med kappan över axlarna .. och order om att "gå hem och vila upp dig du".

Jag var den sorten som fick en kompisknuff och ett erkännande .. "det här klarar du, eller hur?"

Jag var inte avundsjuk .. tro inte det, för det var också jag som fick vara med när det drogs roliga historier och som fick arbeta på samma villkor fast tempot var högt .. medan hon fick de uppgifter som mer passade till hennes bräckliga hemsituation, hälsa eller oro för barnen, föräldrarna eller vad det nu var som var jobbigast.

Jag TYCKTE OM henne .. hon var MIN VÄN .. men aldrig, aldrig jag hade lagt mitt liv och min ekonomi i hennes händer. Jag litade och litar fortfarande .. ytterst bara på mig själv. Hon behövde någon annan som bekräftade den bild hon ville skapa av sig själv.

Förtroende .. det är något man förtjänar genom sitt sätt att leva och genom sina handlingar. Det är inget man kan få på rekommendation från en vän .. oavsett hur känd och begåvad den vännen är!

6 kommentarer:

 1. Jonas är ju helt flippad. "några blöjor och en chokladbit". Jag tror att affären haft haft svårt lägga sig just för att det är så folket i monas läger försökt avfärda den, när det ju var mycket mer än så. Folk gillar inte mona för att hon gång efter gång visat sig sjukt inkompetent, det är inte svårare än så.

  Jag har otrolig respekt för Maria Wetterstrand, Wallström etc. Jag hade jätterespekt för Anna Lindh. Mona skulle jag inte anförtro mitt lördagsgodis.

  SvaraRadera
 2. Om mn inte kan sköta sin egen privat-ekonomi ens hur ska man då kunna styra företaget Sverige?

  Precis som Mathias skriver, så är jag rtt säker på att S hade vunnit om Anna Lindh hade varit i livet. Det eller om Margot Wallhsröm hade tackat ja. Det är att berdra sig själv om man tror att det är pga att Mona Sahlin är kvinna som hon blir misstrodd.

  SvaraRadera
 3. hade varit tråkigt om S vunnit valet på Anna Lindh eller Margot wallström. Jag anser att det inte bara är Mona som är problemet. S behöver förnyas i grunden, och hade så behövt även med annan ledare.

  SvaraRadera
 4. Skulle jag ta ut en kvinnlig besättning till skeppet SVEA bland alla kandidater oas parti så vill jag ha med Marit Paulsen och Maud Olofsson. De tål att stå upp trots att det blåsr och gäller det så är de kapabla att ro.

  SvaraRadera
 5. @Sören: Håller med dig. Jag bar råkar tro att det skulle vara så.

  @granntanten: Håller med dig också!

  SvaraRadera
 6. http://www.youtube.com/watch?v=YDThMGSfOq4

  SvaraRadera