måndag 20 september 2010

Solidaritet ... lojalitet??

Ett ord som hörts ofta under valrörelsen, och som de rödgröna gärna ville göra till sitt eget, är SOLIDARITET. Jag har funderat mycket på det .. vad innebär det egentligen och vilka är det som förväntas vara solidariska?

SOLIDARITET .. är att ta gemensamt ansvar för något. Att i egenskap av grupp verka hänsynsfullt, utan egenintresse, för denna grupps bästa.

Men kan man kräva solidaritet utan att själv leva upp till begreppet??

För den rödgröna alliansen har talat om ett solidariskt samhälle .. men har inte agerat som en solidarisk grupp, det tror jag de flesta har uppmärksammat??

Mona Sahlin har haft den omöjliga uppgiften att företräda socialdemokraterna och samtidigt svara upp mot kraven från LO .. men har dessutom fått strida för och redovisa den rödgröna gruppens politik där .. de andra två partierna tjurigt reserverat sig när det inte passat och enbart koncentrerat sig på att framföra sina egna hjärtefrågor.

Mona Sahlin har fått agera som rödgrön ledare i stället för att föra fram socialdemokraternas politik .. medan Maria Wetterstrand agerat som fristående Miljöpartist och Lars Ohly enbart framträtt som helröd Vänsterpartist.

Är det solidaritet? Att ta GEMENSAMT ANSVAR?? Att verka UTAN EGENINTRESSE???

Kan man påstå att Miljöpartiet och Vänsterpartiet har varit lojala och solidariska samarbetspartners?? Och vad är lojalitet?

LOJALITET .. är att vara hjälpsam och vänlig och stöda och ta gruppens parti i konflikter.

Och om vi ser till Sverige som helhet .. och Sverigedemokraternas intåg i vår svenska riksdag .. kan vi då säga att det varit solidariskt och lojalt mot landet att uppmärksamma och ge ett främlingsfientligt parti så mycket publicitet bara för att försöka hämta hem politiska poäng till den egna gruppen i hopp om egen vinning??

Lars Ohly och Peter Eriksson frånsäger sig allt ansvar och försöker fortfarande lägga skulden för Sverigedemokraternas valresultat på Alliansen .. men sanningen är väl den att inga har väl viftat ivrigare med och talat oftare om "hotet från SD" .. än den rödgröna alliansen. En taktik som uppenbarligen gynnat SD mer än det var avsett.

Nu är valresultatet klart .. det som är redovisat är vad vi måste förhålla oss till de kommande fyra åren .. och jag tycker synd om Mona Sahlin. Hon har fått stå alldeles ensam medan hennes "allierade" gått till val på sin egen politik och nu slipas förmodligen knivarna inom hennes eget parti .. även om "solidariteten" är kompakt utåt.

Vad som kommer att bli spännande nu är att se om Socialdemokraterna äntligen kommer att se behovet av förändring eller om det .. som vanligt .. blir SM i skuldbeläggande utanför den egna kretsen??

5 kommentarer:

 1. ".. det som är redovisat är vad vi måste förhålla oss till de kommande fyra åren"

  Så sant som det är sagt! Om nu M tillsammans med resterande allianspartier söker ett bredare stöd från exempelvis MP för att regera vidare vore det inte Solidariskt och Lojalt med 94.3% av väljarna, och sannerligen inte solidariskt eller lojalt med de egna väljarna att avvisa detta i en handvändning för att forcera fram problem i riksdagen. Som stödparti kan man å ena sidan få ett visst inflytande i hjärtefrågor och samtidigt visa Sveriges väljarkår att MP är berett att ta sitt ansvar för Sverige.

  Man kan inte komma undan med att påstå att Alliansen skjuter ifrån sig sitt ansvar när det är just detta ansvar man antagligen kommer söka att dela. Hade de Rödgröna blivit störst men utan majoritet hade något av Allianspartierna varit tvungna att axla ett lika stort ansvar för Sveriges väl.

  SvaraRadera
 2. Javan .. Så sant .. solidaritet är ett ord som är lätt att säga men svårt att leva upp till, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ja så är det ju, eftersom det sällan ges en definition av vad man menar med ordet. Solidaritet med vem? kan man fråga.

  I denna situation krävs solidaritet med människor i allmänhet, såväl infödda som invandrade Svenskar som flyktingar. Alltså bör SD förpassas till maktlöshet på det sätt som säkrar stabilitet i riksdagen eftersom det är den enda vägen att uppnå ett sådant mål.

  Sedan bör man raskt rannsaka sig själva inom samtliga partier på båda sidor om skiljelinjen. Varför fick SD 5,7% av väljarnas röster? Sannolikt beror det till stor del på misslyckandet i integrationspolitiken så följaktligen måste det ske mycket på den fronten om man ska lyckas förhindra en liknande situation i nästa val. Jag vägrar tro att var tjugonde svensk hyser invandrarfientliga åsikter.

  SvaraRadera
 5. Jag instämmer helhjärtat med .. "Jag vägrar tro att var tjugonde svensk hyser invandrarfientliga åsikter"!

  Och visst vore det spännande om det gick att få svar från de drygt 300 000 som röstade på SD .. och få veta VARFÖR. Tänk vad lätt det då skulle vara att åtgärda det som utlöste den här typen av missnöjesyttringar.

  SvaraRadera