fredag 3 september 2010

Ovärdigt, desperat eller smutsigt??

I en valrörelse SKA det finnas olika åsikter, olika politik och valfrihet, det är vi väl överens om .. för vi lever i en demokrati där alla bör respektera varandras åsiktsskillnader.

Alla våra olika partier ska redovisa för hur de vill styra landet om de skulle få det förtroendet, redovisa för hur allt ska finansieras och klart och tydligt redogöra för hur det kommer att påverka medborgarna .. det är väl inte för mycket begärt.

Inte är det väl heller för mycket begärt att de håller sig till sanningen och inte agerar som forna tiders bilhandlare med kontoret på fickan. Jag minns en som förklarade ett större oljeläckage med att bilen hade "skvättsmörjning" och en annan som försökte bortförklara några besvärande rosthål, modell större, med att det var minsann en PRÄST som hade haft den innan??

Och en gång köpte jag mitt livs drömbil .. en liten nybesiktigad cab som vek sig på mitten när plåttaket lyftes av. Det gick åt 4 man för att lyfta upp bilen och sätta på taket igen så att bilen blev körbar!! Den affären var varken hederlig eller värdig.

Vid valet 2002 dömdes några socialdemokratiska valarbetare för fusk med budröstning när de "hjälpte" väljarna på ett äldreboende att rösta på .. socialdemokraterna. Det var både ovärdigt och ohederligt.

Samma år agerade två socialdemokrater omväxlande som bud och vittne vid ett förhållandevis stort antal budröstningar i Rinkeby .. det var också ovärdigt och symptom på en smutsig valkampanj.

Det har också tidigare (1979) förekommit budröstning för boende på ålderdomshem och sjukvårdsinrättningar när samma parti "hjälpt" till att få sina egna valsedlar i kuverten och jag hoppas innerligt att våra gamla, sjuka och psykiskt handikappade får vara ifred för sådan "omsorg" i det här valet.

Men tecknen känns inte gynnsamma .. precis som när Göran Person offentligt klandrade Bo Lundgren för hans 5-miljoners villa och senare själv köpte en herrgård för 20-miljoner .. hänger Socialdemokraterna ut Fredrik Reinfeldts familjeekonomi i media utan att redovisa att de själva betalar mellanskillnaden till en statsministerlön till Mona Sahlin. DET är ovärdigt .. och smutsigt.

När Fredrik Reinfeldt inte ville kommentera ett försäkringskasseärende rörande en läkare som drabbats av stroke .. gjorde han det för att han inte fick alla faktauppgifter.

Hade läkarens stroke påverkat hans bedömningsförmåga som läkare?? Var de 75% läkaren tänkte jobba en administrativ tjänst eller en praktiserande?? Fanns det någon risk för de patienter han ville återgå till att behandla??

Det framgick inte och hur i fridens namn skulle då vår statsminister kunna påstå att han borde kunna fortsätta sin läkargärning på heltid??

Men vad som mer doldes för Fredrik Reinfeldt var att en inbjudan till socialdemokratisk pressträff med läkaren hade utgått INNAN programmet. Att läkaren inte bara var läkare, strokepatient och ett exempel i SVT .. utan också en bricka i det socialdemokratiska maktspelet?? Det var inte bara statsministern som blev lurad där .. utan också vi väljare.

Sedan är ju frågan om SVT gick Socialdemokraternas ärende och försökte påverka valutgången eller om de .. som vi .. lurades av sossarna??
Men ingenting har fått mig så upprörd och illa berörd som den lilla film som jag tyvärr inte kan lägga in själv.

Se den hos Dackefejden HÄR ..

.. och bilda er själva en uppfattning om det lämpliga i att Mona Sahlin medverkar i en Valskola för invandrare som har till syfte att förklara det svenska valsystemet ... fullklistrad med sosseplakat, valtal från partiordföranden och med bara socialdemokratiska valsedlar som åhörarna fick ta med sig hem i färdiga röstkuvert som bara är att stoppa ner i valurnan.

Jag ser det som ovärdigt, desperat och smutsigt och som ett tecken på en politisk målsättning som inte är tillräckligt trovärdig för att kunna klara sig utan "fulspel" och trixande med sanningen ..

.. men ni kanske har en annan uppfattning??

14 kommentarer:

 1. Det är så lågt så att det finns ingen botten. Om en valskola skall hållas(och det vore bra både för förstagångsväljare och nysvenskar) skall den vara en ren samhällsinformation utan några politiska förtecken eller ledd av en opolitisk person. Den skall inte vara röstfiske utan bara rent teknisk info om hur ett svenskt val går till.Det är lika ledsamt som den personliga smutskastningen som drivs just nu av SVaMP(Socialdemokraterna,Vänstern(aningen)Miljöpartiet).Man sätter ut alliansens medlemmar på huvudet utrustade med epitet som heldumt, helfel,korkad. På pupertalt sätt pryder man badgets och väskor med förvrångda eller rent felaktiga budskap. Ledsamt smutsigt på alla sätt.

  SvaraRadera
 2. Det är framförallt Socialdemokraterna som beter sig på detta vis och det är stor skillnad på tex. MP och KD kampanjer vilket ju också bevisar att socialdemokraterna anser sig abonnera på makten och när dom inte har den så vill dom desperat ha tillbaka den, kosta vad det kosta vill. Att Mon Sahlin så flagrant bryter mot etiska principer är illa , mycket illa.

  SvaraRadera
 3. Mona S blev ju utsatt för samma sak, när den där änkemannen som skulle få höjd skatt på sin villa kom till tals.
  Det visade sig vara Gustaf Holmius som fick komma till tals, och han är ordförande för Villaägarnas Riksförbund i Solna och tjänar 600 000 kronor per år, men i inslaget så lät det som om han var fattiggpensionär!!..

  STACKARE!!!, det är verkligen synd om den höginkomsttagaren!!.

  SvaraRadera
 4. Tina Häll3/9/10 14:03

  Det är skillnad på vilseledande information som den om Gustaf Holmius, inte snyggt, men jag har inte sett inslaget så jag vet inte hur han presenterades. Men att en partiordförande tillåter sig att "hålla valskola" och föra fram sin politik och sina valsedlar inför invandrare som kanske inte har så lätt att följa valrörelsen är ju helt klart otillbörlig påverkan, vi har ju lagar mot allt i det här landet, är inte det här straffbart?

  SvaraRadera
 5. Youtube filmer lägger du in i blogspot genom att välja kod istället för att skriva och sedan copy and paste från youtube.

  SvaraRadera
 6. Det stora problemet med detta sätt att skaffa röster på för sossarnas del är att det har blivit en del av partiets kultur.

  De anser att en person med viss status, som fattigpensionär eller sjukskriven, är per definition en socialdemokratisk väljare och att det förarbete som görs i form av att hjälpa lägga in rätt valsedel, egentligen bara är en formsak.

  Det förekommer säkert fusk inom andra partier också, men inget parti i Sverige har så stark identifikation med vissa typer av väljare att deras funktionärer faktiskt inte förstår att de bryter mot lagen.

  En moderat, en kommunist, eller en miljöpartist vet att det är fel - men inte en sosse. Det är därför som detta kan göras helt öppet i Sverige idag 2010 av (s).

  SvaraRadera
 7. Nils Dacke .. KRAM!!! Och nästa gång kanske jag kan göra det SJÄLV!!! :-)

  Jonas E .. Jag skulle själv inte ha kunnat svara på läkarens lämplighet som läkare i en tv-studio så jag har all respekt för att inte Reinfeld kunde det heller utan sjukjournal och försäkringskassedokument. Och visst ska sjukförsäkringarna OCH Försäkringskassans agerande synas .. det har jag skrivit om i 3 år. Men SVT representerar HELA folket och borde vara försiktigare än så här.

  Det som är verkligt osmakligt är socialdemokraternas agerande i "valskolan".

  Granny och Tina Häll .. att ge en människa med språksvårigheter ett röstkuvert som man annars bara får i vallokalen och bara en valsedel med sitt eget partis namn .. och skicka hem dem är tydligen helt lagligt???
  Men om de följt med samma människa till
  till vallokalen .. ja, DÅ hade det varit olagligt!!

  Det gäller att utnyttja kryphålen, eller hur??

  SvaraRadera
 8. Anonym .. i det här fallet är jag ledsen över att behöva erkänna att jag faktiskt helt och hållet instämmer i det du skriver!

  SvaraRadera
 9. Vi ska se... Om jag minns rätt så fick moderaterna rätt många medlemmar i Rinkeby häromåret...? Och var det inte så att det gick lite skumt till? Man kan också titta till de rena lögner som folkpartiets valfilm om skolan sprider.

  Ska vi snacka odemokratiska mörkerkrafter finns de i alla led. Moderaterna har knappast gjort sig kända för att vara mer ärliga än något annat parti i den disciplinen. Och att antyda att valfusk skulle vara en socialdemokratisk specialitet är faktiskt rätt lågt...

  Är det den nivån vi ska ha i debatten?

  SvaraRadera
 10. Katedervarg .. till att börja med så hoppas jag att du också anser att sossarnas agerande i Örebro var både oetiskt och omdömeslöst?

  Sedan ska du veta att jag VERKLIGEN anstränger mig när jag skriver .. jag söker och googlar och kan faktiskt påstå att socialdemokraterna är klart överrepresenterade när det gäller politiska .. hmm .. "omdömslösheter" både på riks- och kommunal nivå, det kan inte jag rå för.

  Men visst, bara för din skull .. moderaterna hade tveksamma interna val, miljöpartiets Yvonne Ruwaida åkte taxi och talade i telefon på skattebetalarnas bekostnad, studerade på betald riksdagstid och ertappades med fusklapp .. en hel hög moderater hade inte betalat tv-licens, någon hade svartavlönad barnflicka och en presstaleskvinna kysste en journalist på jourtid .. osv osv .. sök själv!!

  Men det är bara representanter för ETT parti som i modern tid blivit dömda för direkt valfusk!!

  Och på tal om nivå?? Tycker du den blir högre när du påstår att Jan Björklund diskriminerar blinda när han tycker att lärare och förskolärare i burka och niqab inte är önskvärt??

  SvaraRadera
 11. Staten och partiet3/9/10 21:07

  Jag tror helt enkelt inte att s förstår vad de gör. De har suttit så länge vid makten att de anser att de är staten och har de en valskola så blir den automatiskt saklig och objektiv eftersom staten per definition är saklig och objektiv.
  En förtidsröst kan annulleras genom att man går och röstar i vallokal på valdagen så varför inte ha en valskola del 2 och upplysa alla om att de har möjlighet att ändra sin röst om de känner sig lurade?

  SvaraRadera
 12. Jopp, det tycker jag. Fast inte för åsikten att han vill förbjuda kläderna. Den är iofs korkad nog, men det är ju inte den som är diskriminerande. När han däremot MOTIVERAR sin åsikt med att utbildning FÖRUTSÄTTER ögonkontakt så måste man ju undra hur han ser på de blinda?

  Nu tror jag iofs inte han menar det egentligen, även om det är vad han säger. Så vad jag kritiserar är inte en diskriminerande Björklund, utan en svag argumentation.

  SvaraRadera
 13. När det gäller om det är rätt gjort eller inte, så vet jag faktiskt inte vad som hänt... Jag har inte sett nånting av det i Nerikes Allehanda, och jag kan lova att den tidningen inte skulle lägga fingrarna emellan om dom såg en chans att hacka på socialdemokraterna. Har försökt hitta något nu, men det finns verkligen ingenting. Det gör att jag undrar om det verkligen har gått till så där som du skriver.

  Att det går lättare att hitta inslag om sossar som gör fel förvånar mig däremot inte. Det är största partiet med de flesta medlemmarna, och har majoriteten i många kommuner där man arbetar som fritidspolitiker vilket gör att man inte har samma koll som professionella politiker. Dessutom är riksmedia inte direkt känt för att framställa partierna neutralt, vilket man också visade i P1:s undersökning: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=3976490

  Det är alltså lite för enkelt att hävda att socialdemokrater ÄR mindre demokratiskt intresserade. Det blir t o m lite konstigt när man vet att det är dom som har drivit alla medborgarrättsförslag genom historien, ivrigt bekämpade av högern.

  SvaraRadera
 14. Sen kan jag ju berätta historier om MUF och deras värvningskampanjer när man gick i gymnasiet... Där stod de i rasthallen, med värsta bergsprängaren på bordet och stora skålar med godis. En kille gick runt och gjorde reklam för en fest man skulle ha i en av stans restauranger, dit man hade bjudit in en del stora affischnamn. Festen var gratis för alla medlemmar, och medlem det blev man om man skrev under en lista.

  Sånt här pågår hela tiden och överallt.

  När jag tittar på filmen från Tvärsnytt så fattar jag att man blir förbannad. Inte var den direkt neutral, eller hur..? Men nu tror jag inte att det svarta med informationen verkligen ÄR från Tvärsnytt. Jag tror nog snarare att det är inredigerat av den som lagt upp filmen på youtube.

  Att ta den som exempel på socialdemokratisk valmoral tycker jag är ganska farligt... Om jag ska vara ärlig tycker jag den filmen är ett större övergrepp på demokratin än vad socialdemokraterna gjorde i Vivalla. Man har tagit ett nyhetsinslag som tittarna räknar som objektiv information och förvränger det för att uppnå sina syften, utan att meddela att det är en redigering. DET om något tycker jag är moraliskt JÄVLIGT tveksamt.

  SvaraRadera