onsdag 30 maj 2012

Massarbetslöshet, kris, fattigdom och eländes, elände!


Snart är det bara två år kvar till nästa val och redan nu kan vi se vad oppositionen skjuter in sig på.

MASSARBETSLÖSHETEN och FATTIGDOMEN.

När det gäller massarbetslösheten är jag rädd för att jag visslar i kyrkan genom att överhuvudtaget skriva om den .. men eftersom DN tar upp det som alla som besvärar sig med att kolla upp det statistiska underlaget redan vet .. så gör jag det ändå.

I ungdomsarbetslöshetssiffrorna döljer sig alltså ALLA från 15 års ålder som söker sommarjobb eller andra extrakneg jämsides med studiearbetet  När det gäller ungdomar gör det en skillnad från 22-25% till cirka 14,5%. När det gäller den övriga arbetslösheten så har ju redan Fredrik Reinfeldt uttalat sig om den med känt resultat.

Men något som ingen talar om, eftersom det tillhör det "förbjudna" området, är de som faktiskt varit arbetslösa så länge att de inte längre tycker det känns meningsfyllt att arbeta de sista 5-10 åren som är kvar till pensionen. Eller de i samma ålder som inte är särskilt attraktiva på arbetsmarknaden och bor på platser där det faktiskt inte finns arbete och aldrig kommer att finnas arbete  .. och som för länge sedan vant sig av med tanken på arbete.

För det fanns faktiskt en tid då människor uppmuntrades till att ta kurser i navigering, teckenspråk eller något annat, bara för att kvalificera sig till nya "dagar" och under samma tid förtidspensionerades massor av människor med eller mot sin vilja och försäkringskassorna uppmuntrades att vara välvilligt inställda när det gällde långtidssjukskrivningar. Allt för att visa positiva siffror när det gäller arbetslösheten.

Jag tycker inte att det är särskilt anmärkningsvärt att någon .. som, på grund av slitenhet, lättare handikapp eller utmattning och med statens goda minne, har varit hemma år ut och år in för att i elfte timmen tvingas ut och söka jobb .. tycker att det känns lite väl sent påtänkt och ett löftesbrott. Men jag tycker att vi ska se saker som de är.

Vi har en bekant som har ett litet byggföretag med två anställda. Bara för någon månad sedan ledsnade han på att tillbringa kvällarna med bokföring och fakturering och bestämde sig för att försöka få tag i någon "mogen" person som kanske var intresserad av att bli anställd på halvtid.

Det fanns gott om sökanden på Arbetsförmedlingen men intresset var minst sagt ljumt hos dem han ringde upp.

Mest minnesvärd var den välkvalificerade 56-åriga kvinna som drev två egna bolag och en kennel, var sjukskriven på halvtid på grund av fibromyalgi och arbetslös på den andra halvan och sökte kontorsarbete.

Hon var väldigt trevlig, tyckte att arbetet lät trevligt, arbetsgivaren lät trevlig och hon hade SÅ gärna tagit jobbet .. om det inte varit så att "fibron" utplånat alla kunskaper som hon tillägnat sig under ett helt yrkesliv!

Jättekonstigt, tyckte hon själv??

Hon kom inte ihåg ett enda biddevitt om hur man bokförde, konterade eller fakturerade och kunde alltså inte stå till förfogande. Tyvärr ...

När staten skickar ut signaler om att det är önskvärt att placera så många som möjligt i passivt bidragsberoende för att hyfsa arbetslöshetssiffrorna så ska ingen bli förvånad över att många människor inrättar sina liv därefter.

Människor som hade behövt rehabilitering, engagemang och hjälp till arbeten som inte var så fysiskt/psykiskt belastande har kanske blivit kroniskt arbetsoförmögna genom att deras behov/problem har ignorerats, andra har blivit möjliggörare för resten av familjen .. stöd för åldrande föräldrar/anhöriga eller aktiv mor- eller farförälder som möjliggör en vettig vardag för vuxna barn. Alla har de skapat en identitet med hjälp av bidrag från samhället .. och att begära att de sedan ska vara gångbara på arbetsmarknaden eller hälsa möjligheten att kasta bort de sista åren före pension på meningslösa "insatser" som kostar lika mycket som ursprungsbidraget .. känns lite naivt och verklighetsfrämmande.

Det finns naturligtvis ingen statistik över hur många det är, men det vore trevligt om våra politiker .. i stället för att lägga "taktiska" orealistiska förslag eller kasta märkligt sammansatt statistik i ansiktet på varandra .. lärde av tidigare misstag och tog ansvar för de människor de en gång övergav trots att det är vad de är avlönade och valda för att göra.

DNDN, Expr.,

2 kommentarer:

 1. Oj. Det här var nog det mest välformulerade och vettiga jag läst om arbetslöshet på... kanske nånsin.

  Bravo.

  SvaraRadera
 2. fantastikst bra!

  Här är en annan liten anekdot från "orka-lol-världen"

  http://monasuniversum.se/2012/05/lars-idermark-vd-for-posten-norden-du-har-lite-att-gora-har-i-bromma/

  SvaraRadera