tisdag 21 april 2015

Stefan Löfven lovde och lovde och ..


.. för nästan exakt ett år sedan lovade han och hans parti att .. i den kommande vårmotionen föreslår vi socialdemokrater att staten tar över ansvaret för andra sjuklöneveckan. På så sätt underlättar vi för företagen så de kan expandera och anställa fler.

Fast det var ju bara en skuggbudget, förstås. För i dag låter det annorlunda .. Annika Strandhäll öppnar för att arbetsgivaren kan bli skyldig att betala en del av sjukskrivningarna som är längre än två veckor.

Det är ett sätt att uppmana arbetsgivarna att ta sitt ansvar ... säger Kjell Rautio, utredare på LO.

Se där .. nu när valet väl är vunnet så är det inte lika intressant att värna de små företagen och jobben. Glömda är de vackra orden .. För företagaren kan sjuklöneansvaret för de anställda vara ett betungande ansvar. I dag ansvarar företagen för sjuklönen under de första två veckorna. Enligt Företagarna har 16 procent av företagen en eller flera gånger avstått från att anställa en person på grund av sjuklönereglerna.

Stefan Löfven lovar att "knäcka" arbetslösheten, men alla lösningar verkar bara leda till ökad arbetslöshet? Varje löfte blir ett svek som i värsta fall leder till ökade utgifter för ... ?? .. stat och kommun??

Den rödgröna regeringen höjer "sina egna" kostnader genom att ta bort de förmåner som finns?

Den borttagna sänkningen på arbetsgivaravgiften för unga, drabbar de största arbetsgivarna .. stat, kommun, landsting och försvaret .. mest.

Ökade kostnader för sjukskrivningar drabbar exakt samma grupp, eftersom de flesta som knäcks av arbetsbördan är offentliganställda kvinnor.

Det lovas personal .. outbildade trainees?? .. till äldrevården som får betala med det de tidigare fått för att upprätthålla kvaliteten  på vården och maten och det lovas lärare på bekostnad av speciallärare och förmodligen finns det andra finesser i arbetslöshetsknäckandet som jag inte kommer ihåg nu.

Men är det något som nästan får mig att leta efter nödutgången så är det den plan som Den Store Förhandlaren  .. som KAN näringslivet .. kläckt tillsammans med näringsministern .. som aldrig varit varit i närheten av näringslivet .. om en investeringsbudget som i värsta fall kan knäcka landets ekonomi under oöverskådlig tid.

I budgeten finns utgiftstak och överskottsmål som garanterar att inte vilken klåpare som helst ska kunna göra vad som helst med landets finanser .. och nu får vi en parallell investeringsbudget som garanterar precis det motsatta?

Genialt??

Undrar om Bert Karlsson har ett finger med i den idén? NÅGON kommer i alla fall att tjäna en bra hacka på goda förbindelser med regeringen .. för när det gäller vad som det är värt att investera i är arbetslöshetsknäckarna helt i händerna på sina rådgivare.

Och det har ju gått bra hittills, eller hur? Med innovationskatapulten och innovationsrådet och modulhusen och det ena med det femtiofjärde ?3 kommentarer:

 1. Finns få saker som provocerar mig lika mycket som när Löfven lovar att trolla bort arbetslösheten. Som du säger, allt han gör leder ju till det rakt motsatta. Sånt populistiskt solochvåreri att det inte finns.

  SvaraRadera
 2. Tillsätt utredningar och kommiteér i dessa ämnen - det finns massor med folk som platsar i dem(eller inte) så blir vi av med en massa arbetslösa och finns det inte kompetens att tillgå så tillsätt en trainee.

  SvaraRadera
 3. Och återigen kan man anta att 80 procent av journalisterna tycker detta är lysande idéer.
  Saknar de där klistermärkena man hade på bilen på 80-talet. Nu skulle jag gärna haft ett med just frågan;
  "Var är nödutgången?"

  Tack för att du kämpar.

  SvaraRadera