torsdag 30 april 2015

Hyr eller sponsra en fattig?


De EU-migranter som söker sig till Sverige för att tigga kommer från tröstlösa förhållanden. Men när antalet ökar kan Sverige inte stå handfallet. Vi måste bestämma vilken väg vi ska ta.
Ett alternativ är att inlemma tiggarna i det sociala skyddsnätet: bostad, försörjningsstöd och så vidare. Men välfärdsstaten skulle digna under en sådan gränslös princip. I praktiken skulle alla EU-medborgare då ges rätt till fulla förmåner i Sverige.
Ett annat alternativ är att låta kåkstäderna bli ett permanent inslag. Det är ohållbart. Inget vettigt samhälle låter medvetet en slum växa fram.

Vad återstår?

Frågan ställs av Expressens ledarredaktion och svaret på twitter är som vanligt .. man kan inte lagstifta mot fattigdom.

Och det är ju också sant.

Men i ett land där fattigdom är ett relativt begrepp, så borde vi väl kunna komma fram till en lösning som inte innebär att vi tar från de svagaste i samhället och ger till de svagaste i ett annat lands samhälle? Eller hur man nu ska uttrycka det utan att trampa på för många tår?

Av åtskilliga debattartiklar och i ännu fler tweets har jag kunnat förstå att det inom den sk "Eliten" .. bestående av det allra bästa, jämlikaste och godaste landet kan uppbringa .. finns det gott om sk "hjärterum", reserverat för de allra mest publikt nödlidande som skaffat sig "stjärterum" utanför landets affärer.

Där finns det ju också en hel del tillgångar har jag förstått .. även om den som äger dem inte alltid har så god överblick över siffrorna.

När nu sossarna "gillar" moderaternas idé om att försöka begränsa antalet tiggare i landet blir det lite kortslutning i leden. Vad är vad och gynnar inte detta SD?? Vilket egentligen är hemskare än själva frågan och förmodligen garanterar att det inte blir mer än en debattartikel av de här förslagen. 

Vad återstår? Det frågade Expressen .. och tanken kanske var att någon skulle svara?

Och eftersom jag är en lösningsinriktad person med starkt socialt engagemang så gör jag det .. Låt de goda hyra eller sponsra de fattiga.

Ge alla en chans att offentligt få visa upp sin godhet, publicera foton på Instagram av sin egen nödlidande tiggare, hemlöse, missbrukare, psykiskt sjuke eller ensamstående, demente fattigpensionär .. eller skriva krönikor om hur berikande det är att vara till stöd och hjälp för någon som inte kan klara livet själv.

Vi har ju arbetsförmedling och bostadsförmedling och sånt .. så varför kan vi inte ha en godhetsförmedling med en egen hemsida där de goda kan registrera sig och hyllas av dem som är så hårt belånade att de inte har råd med en egen nödlidande? För att göra förslaget extra lockande så kan ju välgörenhetsobjektet förbinda sig att bära en mössa, keps eller t-shirt med välgörarens namn så länge som uppdraget fullföljs.

Tänk!

Det är inte så dum idé. Bara genom att avstå från en eller flera krogsvängar i månaden skulle en "profil" både få cred som bevisat god och tillfredsställelsen av att kunna bevisa denna godhet dagligen på alla upptänkliga sätt.

Det här systemet skulle till exempel ge våra "döende" kvällstidningar chansen att bevisa sin oerhörda solidaritet och godhet samtidigt som läsarna kunde dra sitt strå till stacken genom att köpa den tidning som sponsrar flest hjälpbehövande.

Som Stefan Löfven brukar säga när han trixar med statistiken .. en win - win situation .. som dessutom INTE gynnar SD!!!

.Expr., DN,

14 kommentarer:

 1. Något säger mig att det inte kommer vara lika roligt att hjälpa med de egna pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om det ingår en nyputsad gloria???

   Radera
 2. Aahhh, du startar en egen variant av WWF (WBF???= World Beggers Foundation) för alla godhjärtade som vill "göra något" utan att behöva anstränga sig det bittersta (utöver att att starta automatiskt överföring...) ungefär som att "rädda" en isbjörn på arktis...
  *vart f*n kan man flytta*

  SvaraRadera
 3. Ooooh, glömde, då kan du ju bli Generaldirektör (eller nå't) och få en vääldigt fin lön och behöver du en hjälpreda eller sekreterare eller så så finns jag alltid tillgänglig...
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart! Godhetsförmedling är en krävande sysselsättning och som GD har jag ju för mycket representation för att hinna arbeta själv. ;-)

   Radera
 4. Vilken tur att du redan har en ståndsmässig bil!!!!
  :-D

  SvaraRadera
 5. Varför tror folk att förnuftiga förslag från de gamla partierna gynnar SD? Det som gynnar SD är att de gamla partierna (S + alliansen) inte samarbetar. Det enda sättet att få dem att samarbeta är att rösta på SD för då kommer de gamla partierna snart inte kunna bilda egna minoritetsregeringar. Dvs om S och alliansen krymper tillräckligt mycket kommer de att tvingas att samarbeta!

  SvaraRadera
 6. Din förra text - den om allmosorna - var det bästa jag dittills hade läst i tiggeriämnet. Förlåt om jag nu bidrar till att höja prestationsribban för framtiden, men otroligt nog var den här ännu bättre! Stilistiskt lysande, och själva ídén är så innovativ och konstruktiv att den kan återupprätta landets förlorade koncensusheder. Det enda som nu behövs är hjälp med marknadsföringen.
  Själv har jag bara haft vissa tankar om var jag skulle vilja tvångsplacera de 1000 självgodaste politikerna och journalisterna, men sånt är ju bara rena hämndfantasier i maktlöshetens klor. Tack för ditt hamrande i tankesmedjan! / Sixten

  SvaraRadera
 7. Men om de goda avstår krogsvängen för att sponsra tiggarna i stället så riskerar vi ju mer tiggare när de som jobbar på krogen riskerar att bli arbetslösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, det finns ingen anledning till oro. Det förlorade alkoholintaget super de nog igen en annan dag då de kan hinka i sig dubbelt så mycket för att fira sina insatser i samhällets tjänst!

   Radera
 8. Behöver du någon på Godhetsförmedlingen som kan putsa glorior - jag är en jäkel på sådant. Funderar också på en pump för uppblåsta godhetsegon, så här är jag redo för att göra min insats om du vill ha mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kvalificerad gloriaputsare och tillika egouppumpare finns det alltid plats för på ett statligt departement .. så betrakta dig som anställd!!

   Du kan också få extraknäcka som min chaufför .. eller, vid närmare eftertanke .. som passagerare och ressällskap när jag inspekterar den relativa godheten ur ett internationellt perspektiv. ;-)

   Radera
 9. Jag hoppas ingen tar ditt förslag på allvar. För vad som då kommer att hända blir något i stil med när semesterkatterna kastas ut från sommarstugan - utblottade personer som mist sin gåvo-försörjning och nu (jämlikt Socialtjänstlagen mm) måste tas om hand av kommunen. Så privatsponsring av tiggare är ingen lösning. Självklart skall tiggeri helt enkelt förbjudas. Vad är det som talar emot? Sverige har ansvar för egna invånare (medborgare samt personer med PUT/TUT eller uppehållsrätt), inga andra!

  SvaraRadera
 10. Britain's Child Beggars (BBC Documentary)

  https://www.youtube.com/watch?v=oJRGC8pMQU8
  //tompas11

  SvaraRadera