fredag 31 augusti 2018

En ”rolig” typ?


I går hamnade jag i ett för mig rätt främmande sammanhang där alla närvarande var betydligt yngre – ca 20-30 år ungefär, enligt min uppfattning.

Samtalet handlade om sån´t som jag vanligtvis inte lägger så stor vikt vid, makeup, hårprodukter, utseende i största allmänhet och allt upptänkligt som en kvinna kan göra för att se yngre, fräschare och mer tilltalande ut.

Vad har jag att tillföra i ett sådant sammanhang? Jag kände mig som den luggslitna bondkatten bland vackra, välvårdade hermeliner. Lite obekväm inför alla värderande blickar, måste jag erkänna, för i vanliga fall är det mest jag, Maken, katten och hunden och ingen av dem bryr sig ett smack om hur jag ser ut.

Men hur det nu gick till så blev det en trevlig stund i alla fall. Vi talade om utseende, självförtroende och om rädslan för att vara avvikande. Samtalet hamnade då och då på valrörelsen, kulturen och samhällsklimatet – vilket det gör oavsett vad människor talar om i dag - och det fnittrades en hel del.

Till slut blev glädjeyttringarna nästan lite besvärande och när en ung skönhet .. med naglar som förtjänade en recension i DN:s kulturbilaga .. avbröt en fnissattack och sa .. Du är SÅ rolig!! .. fattade jag att den stora underhållningen var JAG??

Jag som verkligen menade varje ord jag sa?

????????????

Vad var så roligt?

Jomen, du säger ju precis vad du tycker!! Hahaha .. fniss! Det är så OVANLIGT!

Är det så?

Är det så ovanligt att människor ”säger precis vad de tycker”, att det blir lite mysrysigt och fnitterframkallande?

Det är en märklig tid vi lever i. När jag var mellan 20-30 skrattade vi åt – eller med - dem som var så osäkra och hämmade att de INTE vågade säga precis vad de tyckte?


5 kommentarer:

 1. känner igen det där, idag ljuger vi alla ganska mycket när vi kommer in på känsliga? ämnen, typ politik, ekonomi, migration, oavsett hur väl vi känner personen. vi alla letar tecken på att personen framför oss delar samma åsikt

  SvaraRadera
 2. Hej Any

  Rakryggat är ordet i sammanhanget.
  Finns alldeles för få nuförtiden.
  Själv lärde jag mig att vara rakryggat till sjöss...det går inte att stå fyra timmar tiĺl rors annars.
  Att sedan ha samma hållning när jag manövrerade 14.000 ton lugnt och stilla till kaj ingav respekt och förtroende (att pulsen kunde vara hög är en annan femma).

  Trevlig helg "kvällens drottning"...

  Kap Horn

  SvaraRadera
 3. Scott Adams diskuterar ofta hypnos och verklighetsuppfattning. Plötsliga skratt, tillsynes utan anledning, kan vara ett tecken på att det man ser och hör inte passar ihop med hur man tror att världen är eller skall vara.
  /Kristian

  SvaraRadera
 4. Hej.

  Den nya tidens puritanism:

  Värdegrundskorrekta åsikter utåt
  Ängsligt inre
  Sublimering av drifter enligt ovan
  Sublimering av 'fel' åsikter/känslor e.o.
  Aggression mot avvikare
  Allt striktare beteenderegler
  Allt mer hysteriska former för umgänge
  Desperat famlande efter mening och äkthet
  Anomie
  Alienering och rotlöshet: 'världsmedborgare'
  Egocentrism och nihilism
  Patologisk egoism och totalitärt kynne
  Lynnighet & nyckfullhet kallas frihet

  Blanda och repetera tills personen och generationen är mogen för en Ledare som äger den hemliga sanna sanningen; tills individerna söker ett toalistiskt kollektiv med tvärsäkra svar på alla frågor och stenhårda regler - ju hårdare regler och straff desto mer mening skänker detta den sökande.

  Den luggslitna bondkatten gör nytta för gården; dess skönhet bärs på så vis av dess gärning. Hermelinen må vara grann i skogen, men i salongerna? Vad har den där att göra annat än som en dekorativ bård på galaplagg eller mantlar?

  Bland det vackraste som finns är att ta med stadshundar ut i vildmarken. Deras själva väsen förändras i grund och de lever därefter med en helt annan studs i steget och en glöd av längtan i blicken.

  Om det ändå var så lätt med människor, att få dem att lämna de environger som är deras trygga hamn - läs: ankdamm eller fiskskål - och lägga ut mot horisonten och äventyret.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 5. Du är rolig. Och underfundig. Känner ofta en strimma hopp efter att ha läst någon av dina texter vilket är ovanligt idag.

  SvaraRadera