tisdag 4 augusti 2020

”Platt” journalistik?


Det var länge sedan jag betalade för nyheter från svenska tidningar och jag mår bäst av att undvika att ta del av det som publiceras gratis. Det jag betalar för är alternativa nättidningar, som i och för sig fyller mitt behov av information men som inte tillfredsställer mitt behov av positivt tänkande, underhållning och intelligent trams.

Det är synd och jag håller med en nära vän som beskriver den svenska journalistiken som platt, toppstyrd, likformig och totalt ointressant.

Men det kan ha sina fördelar att tvingas söka nya vägar. Jag har till att börja med förbättrat mitt engelska ordförråd högst betydlig och dessutom fått en bredare, mer humoristisk och friskare syn på min omvärld.

Säga vad man vill om till exempel engelsk press, men den är så härligt otuktad, frispråkig, ironisk, sarkastisk och spretig jämfört med våra statsfinansierade medier, att vår egen slätstrukna och tillrättalagda nyhetsrapportering framstår som en innehållslös vattvälling.

Det händer saker och journalisterna reagerar ”all over the place” och det är så det ska vara. Inte enhetligt, inte med en och samma röst och framför allt inte från och enligt samma ”rekommenderade värdegrund”.

Det är högt och lågt, allvarsamt och förlöjligande, brutalt och varsamt på ett sätt som skulle vara totalt karriärdödande för en svensk journalist och jag häpnar och tänker – att de törs!!

Jag kan bli rörd, road, upprörd, arg, inspirerad och engagerad på en och samma tidnings nyhetssida? Donald Trump är inte enbart djävulen, Joe Biden är inte den enda räddningen för USA, BLM går att kommentera, fundera och ha åsikter om, migrationen kan kallas för ett problem, brottsoffer är verkliga offer, övervakningsbilder/filmer på kriminella publiceras, Zara Larsson är en liten stjärna bland flera andra, ingen vet vem Henrik Schyffert är och den ständigt synlige Boris Johnson älskas, hånas, omfamnas och hatas beroende på dagsformen. Det är oändligt uppfriskande. Som grädde på moset kan jag också få ta del av samma nyhetsflöde ur ett helt annat perspektiv, om jag söker mig till en konkurrerande tidning?

Märkligt, det känns som om jag flyttas tillbaka till en annan tid. En tid när vi också kunde läsa om en verklighet som vi kände igen oss i – oavsett vilken verklighet vi för ögonblicket levde i - i ledarkrönikor utan en gemensam Värdegrund som inte krävde total hängivelse och efterlevnad.

Jag har en väninna i England som säger att jag inte vet vad jag talar om. Hon tycker att engelsk press är sensationslysten, vulgär och vinklad och när jag säger att hon inte har en aning om vad orden ”vinklade nyheter” innebär utan att ha läst AB och DN på svenska, tror hon att jag skämtar.

Men jag skulle gärna byta till mig lite vulgaritet, sensationslystnad, frispråkig ironi och sarkasm mot att slippa vissa enögda, allvarstyngda och självutnämnda värdegrundspoliser som med hjälp av ledarsidor, debattprogram och twitter försöker driva det dumma folket åt Rätt Håll.

Men hur förklarar du begreppet ”den Svenska Värdegrunden” för någon som läser The Sun eller Daily Mail, där de, utan att darra på den feministiska manschetten, publicerar fler ”sexiga” bikinibilder på en dag än vad en svensk influenser gör under en hel veckas sponsrad semesterresa på Instagram?

Nu i Coronakarantänens Tid har jag i stället roat mig med att skriva ett 20-punkters Värdegrunds-Samarbetsavtal tillsammans med Katten.

Ursprungligen var avsikten att avtalet skulle innehålla 73 punkter, eftersom jag tar för givet att det är Normen för ett godtagbart Värdegrundsavtal, men Katten ruttnade och lämnade förhandlingsbordet redan vid 20, så vad gör man?

Tanken var att jag skulle översätta det och skicka det till min kattägande vän, men den Svenska Värdegrunden går inte att översätta på ett begripligt sätt även om man tar hjälp av en Katt. Dessutom så tror jag att jag personligen gör bäst i att inte sprida resultatet längre än till den allra närmaste familjen – eller bara dela det med Katten.

Så i stället för att läsa tidningar, dissekera Värdegrunden eller fundera över vad som hänt med åsikts- och yttrandefriheten, har Katten och jag börjat på ett nytt corona-projekt.

En sprillans ny Skapelseberättelse som bevisar att alla har haft alldeles fel eftersom vi inte förstod att - Först skapade Gud Katten, sedan Kvinnan för att ta hand om katten och sist Mannen för att bygga ett hus, med en fungerande kattlucka!!

Sedan gick det naturligtvis fullständigt åt H*****e med kattluckorna!

9 kommentarer:

 1. Journalisterna i Svensk media är verkligen under all kritik. Nästan alltid så blir jag uppretad och undrar, varför frågar dom inte det alla vill ha svar på?
  T.ex. När det diskuteras hur många fler invandrare vi ska ta hit. Varför frågar ingen vilka kommuner som är intresserade,och hur många dom vill ta emot? Och varför frågar ingen hur många fler poliser och fängelser det behövs om vi tar hit si och så många?

  SvaraRadera
 2. Jag har slutat förvänta mig intelligenta frågor och följdfrågor när det gäller journalisternas intervjuande av politiker i regeringsställning. Förmodligen skulle det framkalla ren panik hos våra ministrar och det KAN gå ut över presstödet? En sådan sak är ju givetvis värre än skjutna 12-åringar, rånade och misshandlade äldre och våldtagna kvinnor, barn och husdjur.

  SvaraRadera
 3. du är inte ensam om att ha dumpat msn.

  SvaraRadera
 4. Är ett land fritt & demokratiskt längre om alla tongivande medier beter sig som om de vore regimens följsamma verktyg? Hur kan fölket i sådana länder veta att dessa inte mutats eller tystats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När"alla tongivande medier beter sig som om de vore regimens föjsamma verktyg" - DÅ vet man.

   Radera
 5. Hej Any. Gissa om jag blev glad när jag idag fick ett infall att kolla om du ännu fanns kvar där ute i cybern. Och det gjorde du! Hurra! Jag har ju mer eller lagt ner mitt bloggande, även om bloggen finns kvar i en tynande miljö. Livet har ändrats rätt mycket så det blev inte så mycket tid över för bloggande. Kära Sambon är numera Kära Maken sedan drygt ett år sedan. Vi har flyttat och bor numera norrut. Granne med min dotter och nästan granne med min son. Numera har vi även en liten radhusträdgård som tar en del av vår tid. Tyvärr har kroppen sagt ifrån några gånger så orken är lite sämre än tidigare. Däremot går symaskinen på högtryck som min terapi när jag inte är i trädgården. Det var en kort historik om vad som hänt här.

  Vi har som du också problem med den svenska pressen. Vi försöker hitta godbitar lite här och där. Men det är inte kul alls. Kanske man ska ägna mer tid åt den engelska pressen. Det låter ju kul när du beskriver den. Jag gillar ju Boris Johnsons frisyr. Å vad jag är glad att "se" dig. På återseende. Cicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag registrerade att ni lämnade Södertälje och sökte er till en lugnare plats. Jag har också sett att du, som jag, försökt att få liv i din blogg, men visst är det nästan omöjligt att komma tillbaka till den tid då människor fritt och ogenerat kommunicerade med varandra i kommentarsfälten.

   Jag ser att du fortfarande syr väskor. Själv sydde jag ett större antal hattar av återvunnen textil för att delta i en Vintagemarknad nu i augusti (du kan söka på hattar i mitt sökfält) men coronapandemin satt stopp för den aktiviteten.

   Det var uppiggande att höra av dig. Jag saknar verkligen den skrivarglädje som fanns då och sörjer att vi förmodligen aldrig får uppleva den igen.

   Radera
  2. Just nu syr jag mest kläder för att det är så himla kul. En och annan väska blir det ibland. Ska söka på hattar och se vad du gjort för något.

   Radera
 6. I en nattsaga lekte man "gömd som grodan": den som kunde smita undan & skolka längst från allt vann. Teg man dessutom likt en tjock stenmur kunde man få ett diplom.

  SvaraRadera