måndag 19 april 2021

Var är vrålet från samhället? .. ropar Annie Lööf.

 Var är vråletfrån mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? Den gemensamma signalen? Jag är redo för att sätta mig ner på partiledarnivå för krafttag mot mäns våld mot kvinnor när som helst”.

Märta Stenevi svarar omedelbart med att bjuda in till partiledarsamtal för att diskutera vad Sverige borde göra åt problemen och Stefan Löfven hänger på med att ”det går inte att känna annat än djupaste förakt för de män som förnedrar, slår och mördar kvinnor” samtidigt som Ulf Kristersson meddelar att ”hans parti vill höja straffen för den typen av brott”.

Polisen som twittrar under namnet ”YB_Sodermalm” säger att ”här krävs att alla, samhället, angriper det här gemensamt. Media måste skriva om det, politiker måste sätta press, och alla andra aktörer måste förfina sina metoder och få bättre verktyg”.

Det låter väl bra?

Men det finns ju redan lagar mot kvinnofridsbrott, våldtäkter och mord? Vad mer kan samhället, media, våra politiker och ”andra aktörer” göra för att förhindra det som för det mesta sker innanför hemmets stängda dörrar dit ”vrålet från samhället” inte når?

Vad kan våra partiledare komma fram till? Vilka ”krafttag mot mäns våld mot kvinnor” kan de erbjuda? Ett gemensamt fördömande? Ytterligare förstärkningar av de lagar som gärningsmannen inte kommer att ta någon hänsyn till när han slår första slaget? Eller en utredning? Och vad kommer den då att ha för uppdrag?

Att utreda varför män våldtar, misshandlar och mördar kvinnor, varför de anser sig ha den rätten och vilka de är? Är det en fråga som kan besvaras i en utredning?

Är det möjligt att hitta en gemensam nämnare hos de män som misshandlar, våldtar och mördar kvinnor? Ett gemensamt DNA från våldsamma neandertalare för länge sedan, en särskild funktionsnedsättning eller en speciell personlighetstyp som kan förses med varningstecken? Men en sådan utredning faller ju på att den vore extremt integritetskränkande, precis som om någon skulle peka på sociala orsaker, intelligens- eller bildningsnivå eller, gud förbjude, kulturella skillnader.

Och om det går att identifiera vilka män som anser sig ha rätten att begå våldshandlingar mot kvinnor, vad gör vi då med den kunskapen?

Kvinnor våldtas, misshandlas och mördas dagligen av män, överallt i hela världen. Detta har pågått i århundraden, så VAD, exakt vad, kan samhället, media, våra politiker och ”andra aktörer” bidra med för att skapa den trygghet som varje kvinna förtjänar?

Mer än ännu mer vrål på facebook, mer uttalat förakt från makthavarna, fler tomma ord, fler meningslösa utredningar, hårdare krafttag i lagtexten och starkare gemensamma ”signaler” som ännu inte förhindrat ett enda slag. Eller fler känsloframkallande samtalsgrupper för män och fler skyddade boenden som kvinnor och barn kan tillfälligtvis gömma sig i?

Det är lätt att vara upprörd när media rapporterar om hur skyddslösa kvinnor slås sönder och samman eller mördas på öppen gata, men vilket svar finns det på frågan – hur ska vi förhindra att det fortsätter att ske? Vilken hjälp kan vi erbjuda kvinnorna som bor tillsammans med våldsamma män eller som möter dem ensamma i hemmet eller på vägen till och från hemmet?

Finns det någon enda människa, inklusive deltagarna i partiledarsamtalet, som tror att det går att komma fram till ett konkret och effektivt svar på den frågan?

Jag skulle ge bra mycket för att få vara en fluga på väggen under Märta Stenevis partiledarsamtal.


https://www.gp.se/ledare/stenevi-och-l%C3%B6%C3%B6f-har-fel-om-manlighet-och-v%C3%A5ld-1.45364881

15 kommentarer:

 1. Nu ska regeringen bjuda in organisationer och myndigheter, oklart vilka, för att se över vilka åtgärder som kan göras för att motverka detta.
  Invandringen är pudeln kärna. Har man inte förstått detta så kan man inget göra för att förändra situationen. En massiv utvisning av våldsamma utländska män lär kraftigt förändra situationen till det bättre för kvinnorna i landet. Av de sex kvinnomord som skett de senaste veckorna så hade fem gärningsmän utländsk bakgrund och sammanlagt fyra av brottsoffren hade utländsk bakgrund.
  År 2020 dödades omkring 45 personer i olika skjutningar, alla utom en person hade utländsk bakgrund. Under 2021 har fram till dags dato fem personer dödats i dessa våldsamma skjutningar, samtliga hade utländsk bakgrund. Anledningen till allt detta våld finns rakt framför politikernas ögon, men de väljer att blunda eller att se bort. Politiker som avsiktligt väljer att inte ta in verkligheten kan inte lösa detta.//tompas11

  SvaraRadera
 2. "Får jag be alla om största möjliga tystnad!

  Det är nu vi visar för den ärade publiken vårt största nummer...den osynliga elefanten i manegen."

  SvaraRadera
 3. Men!
  Lätt löst a la modele suedois
  Tillsätt en utredning
  Klar efter valet 2022.
  Ja, om det nu blir något val...

  SvaraRadera
 4. I en exotisk fabelvärld susade en rödskrika runt & kvittrade att läget var prekärt! Då höll en myrslok upp ett diagram som visade på tydliga samband mellan rödskrikans aktivitet & det prekära läget. En antilop menade att rödskrikor borde kvittra mindre.

  SvaraRadera
 5. "Oacceptabel" är väldigt effektiv...

  SvaraRadera
 6. En intressant fråga bara?
  Vilken av dessa karaktärer tror ni får ligga mest?
  Karaktär 1. En ADHD kille med ansiktstattueringar, stora aggressionsproblem ,tidigare dömd för drogbrott och kvinnomisshandel?

  Karaktär 2. En skötsam lågmäld kille med fast kontorsjobb, som samlar på frimärken och inget hellre vill än att bilda familj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med sin killkompis eller någon random fjälla?

   Radera
  2. Ajajaj .. nu är du väl ändå ute och cyklar i genusträsken? Det är SAMHÄLLSNORMEN som det är fel på. Samhället fostrar män och pojkar till våldsverkare och det vete sjutton om vi längre kan tillåta att barn överhuvudtaget okontrollerat kan få vistas i hemmen under den tid då samhället inte har full uppsikt över dem?

   https://www.gp.se/ledare/stenevi-och-l%C3%B6%C3%B6f-har-fel-om-manlighet-och-v%C3%A5ld-1.45364881

   Radera
  3. Pojkar är varken våldsammare eller aggessivare än flickor. Det kommer bara till uttryck på olika sätt.

   Radera
  4. Stenevi påstår att hon fostrat män att slå kvinnor. Är hon gift med en Arab? eller en Somalier tro?

   Radera
  5. Hon är inte gift, hon är sambo och har tre ouppfostrade ungar.//tompas11

   Radera
 7. Borde då inte vänster & liberalpolitiker vara väldigt "detaljintresserade" av vilka som slår & hugger? Är det inte grunden för att förstå varför det slås & huggs? Fast de verkar inte vara särskilt intresserade av det. Konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej det kan krocka med deras andra politiska mål.
   Men nu löser det ju sig. Löfven tillsätter en krisgrupp som mal på frågan ett varv.

   Radera
  2. När det pratades om det nyss i en medelklass-kanal (radio) så fick man intrycket att problemet anses ligga hos de som inte hugger & slår, att något slags väldigt ansvar tros vila där.

   Radera