torsdag 1 april 2021

Stefan Löfven spottar i motvind - och skyller resultatet på SD?

 


Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”, sa statsminister Stefan Löfven i en intervju i DN och många läsare satte morgonkaffet i halsen.

Men varför blev alla så förvånade! Jag är mest förvånad att ingen har förstått att Socialdemokraterna ser sig själva som landets enda DEMOKRATISKA parti, med en självklar rätt till regeringsmakten. Allt annat är odemokratiskt och särskilt odemokratiska är Sverigedemokraterna som har haft det dåliga omdömet att bli inröstade i Sveriges Riksdag.

Och eftersom Vänsterpartiet alltid har möjliggjort Socialdemokraternas regeringsinnehav samtidigt som de har de mandat som Socialdemokraterna behöver, så är de självklart en garanti för demokrati.

VPK – Vänsterpartiet Kommunisterna var ju bara ett namn som ersatte det gamla namnet Sveriges Kommunistiska Parti. Ett namn som försvann när partiet ändrade det till det mer rumsrena Vänsterpartiet och raskt sopade tidigare hyllningar till kamraterna Lenin och Stalin under mattan.

Det hindrade dock inte partiledaren Lars Ohly, som ”aldrig förknippat kommunismen med diktatur eller förtryck”, från att förkunna att ”Kuba är ett fantastiskt exempel på hur man under mycket fattiga förhållanden kan uppnå folkligt deltagande och demokratisk rättvisa”. En rättvis folklig fattigdom kan kanske ses som demokratisk, men är den önskvärd?

Men varför slösa tid på att gräva i historien bakom ett så demokratiskt parti som Vänsterpartiet?

I stället för att fundera över varför gamla väljare flyr från partiet fokuserar Socialdemokraterna helhjärtat på att smutskasta var och en som betraktar Sverigedemokraterna som ett parti som valts på samma villkor och i samma demokratiska val som både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

 Skam över dem som inte inser att Stefan Löfven är mannen som Gud utsett till att leda landet?

Eller Gud och gud? Vid närmare eftertanke måste jag erkänna att sossarna inte är mer gudaktiga än att de kan bekänna sig till alla andra existerande religioner eller åsikter om det behövs för att säkra Makten.

Det samma gäller för begreppet DEMOKRATI. I Stefan Löfvens begreppsvärld var till exempel Kina inte en diktatur utan en ”enpartistat som inte har val” och Stefan Löfven ville minsann inte sätta etiketter på länder som är enpartistater.

Så sent som 1987 skrev VPK:s dåvarande partiledaren, Lars Werner, ett gratulationsbrev till Kim Il Sung - Vänsterpartiet kommunisterna och jag personligen gratulerar Dig hjärtligt med anledning av Din 75-årsdag och vill uttrycka vår höga värdering av de stora insatser som Du gjort under decennier för Koreas arbetarklass och folk och i den världsomspännande antiimperialistiska kampen. […] Vi önskar Dig framgång i arbetet för ett fredligt och kärnvapenfritt Nordöstasien, god hälsa och ett långt liv. Varma kamrathälsningar - men Nordkorea kan kanske inte heller ses som en diktatur utan bara som en ”enpartistat som inte har val”?

Sverigedemokraterna däremot är ohyggligt odemokratiska eftersom de inte ser judar och samer som svenskar, sa Stefan Löfven när han tillfrågades om vad han menade med att VPK stod upp för demokratin.

Vad nu det hade med Stefan Löfvens demokratisyn att göra?

Och jag som glömt vad det hela handlade om var tvungen att ta reda på det och fann att det hela har sin grund i en kommentar på Centerpartiets Facebooksida. I juni 2018 skriver Björn Söder, sverigedemokratisk riksdagsledamot, dåvarande vice talman och före detta partisekreterare: ”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning i Sverige just för att de inte bara är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”.

Ja man kan läsa och tolka det som man vill, men Stefan Löfvens regering borde koncentrera sig på andra och mer akuta problem än Björn Söders kommentar på Facebook för 3 år sedan? Och då menar jag inte smutskastningen av borgerliga partier utan den ökande kriminaliteten, den ökande segregationen, skolornas fallande resultat, polisens underbemanning, energiförsörjningen, arbetslösheten och bostadsbristen för att bara nämna några småsaker som tydligen prioriteras lägre än SD-hotet mot det s-märkta regeringsinnehavet.

Vilka partier kan ses som ytterkantspartier? De som har hyllat Sovjetunionen, Nordkorea och Kuba, de som ser Kina som en demokratisk enpartistat eller de som ser landets öppna gränser som ett problem samt anser att judar och samer är en minoritet i Sverige.

Svensk inrikespolitik verkar handla om precis allt utom de akuta och dagsaktuella problem som vår regering borde ägna all vaken tid åt att försöka lösa.

Demokrati är en ovanligt svår styrelseform, eftersom regeringen ska styra ett folk som styr regeringen” … har något sagt. Så vilka står egentligen för den demokrati som folket står bakom?

Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna? Är det verkligen den frågan som Stefan Löfven vill gå till val på 2022?

2 kommentarer:

  1. Paniken breder ut sig, nästa år är det val antingen man vill eller inte. Nu är det ju bara det att det är jobbigt att plocka bort alla aktivister och femtekolonnare bland tjänstemännen. Det krävs hårda nypor, var finns dessa? Väljarna är en skock får.

    SvaraRadera
  2. S tycks tro att kommuniststyre i praktiken var baserat på mjuka värdegrunder där de demokratiskt sinnade yttrandefrihetsbejakarna i landet slapp lägerproblem genom att hänvisa till sitt lika värde.

    SvaraRadera