fredag 22 december 2023

Det är jul bara en gång om året ..

 .. och i vår familj är det nästan för ofta.

 Antalet katastrof-jular verkar var fler än de efterlängtade Bullerby-jularna.

Det vete sjutton varför? Vi sliter som tomtenissar allihop, putsar och pyntar med traditionstyngda tomtar, glitter, kulor och julgranskarameller. Städar, stryker och byter gardiner. Vi bakar, griljerar och och har allt juligt och hemlagat på bordet, men ändå så dyker det allt för ofta upp en större eller mindre katastrof när den stora dagen infinner sig, för att ge oss belöningen - lugn och ro, mys och familjegemenskap.

Vi har nästan tänt eld på ett hyreshus när vi låste oss ute i flera timmar, med tända ljus på bordet och fönstret i närheten av torr mossa och gardiner. Det var en spännande jul utanför dörren medan vi kikade på ljusen genom brevlådan. Ett telefonsamtal till brandkåren var inte särskilt populärt – ring när det har börjat brinna, typ.

Några jular senare började det faktiskt brinna i advents-ljusstaken, och om det händer någon av er kan jag verkligen avråda från att kasta hela biddevitten i diskhon och spola vatten på det. Vi hade stearin från golv till tak i köket långt efter nyår.

Året efter blev vår tikvalp plötsligt vuxen på själva julafton och började löpa, vilket väckte minnen hos min 14-årige hanhund. Ja vad säger man, hade jag använt fler hjärnceller borde jag ha varit förberedd?

Resultatet blev i alla fall en hysterisk uppvaktning, en kullfallen julgran, ett större antal krossade julkulor och en madrass i sovrummet som hanhunden kissat i.

Den julaftonen tillbringade vi mesta tiden utomhus i hopp om att den åldrade Casanovan skulle bli så utmattad att vi kunde släpa oss hem för att slita upp julklapparna och hiva i oss så mycket vi hann av julmaten, innan cirkusen började igen.

Sedan gick det hyfsat bra några år med bara små förtretligheter som att hunden åt upp pepparkaksdegen och en annan hund, en annan jul, åt upp Jesusbarnet i krubban. Så nu har vi Josef, Maria och Werner i krubban och det går också bra.

Men så skaffade vi oss rätt många katter.

Alla kattälskare vet vad bara en katt kan göra med en gran, eller hur? Ca 10 katter i varierande ålder kan göra 10 gånger så mycket. Men priset tog den katt som spatserade genom vardagsrummet, med svansen stolt rakt upp och en kvast guldglitter i själva anus.

Det tog timmar att lirka ut 2 meter glitter utan att skada katten.

Men det kompenserades av den julglädje som spreds under de år vi var extraföräldrar till tonåriga killar utan några som helst perfekta julminnen att jämföra vårt firande med. Då kunde vi göra alla fel och ändå vara helt perfekta, eftersom det aldrig finns någon form av alkohol i närheten av vårt julfirande.

Vi har också firat jul med åldrande föräldrar. Min pappa som var missnöjd med förtäringen, Makens pappa som hade brutit lårbenet och ändå envisades med att åka spark på morgonkvisten, vilket förorsakade en viss panik innan vi hittade honom och min dementa mamma som slog in alla julklappar igen så fort vi hade öppnat dem. Vår lilla dotter uppskattade inte alls att bara få en snabb titt på sina egna julklappar och julstämningen blev lite ansträngd, minst sagt.

Och så hade vi den minnesvärda julen när vi drabbades av kräksjukan. Suck!

Så har det fortsatt,

I år är inget undantag. Jag fick plötsligt en fruktansvärd värk i nacken, hamnade på akuten för vidarebefordran till en specialistläkare och kom hem med den värsta förkylning jag någonsin haft och eftersom vi aldrig gör något halvhjärtat i vår familj så delade jag generöst med mig till Maken.

Jag har inte sovit på över en vecka, granen står fortfarande ute, pepparkakorna, hälften av julpyntet och städningen får vänta till nästa år men om Gud hör bön kommer vi att klara av att fixa skinka och revbensspjäll till på söndag.

För då kommer Dottern hem och förväntar sig en jul enligt familjetraditionen, och jag tror inte att hon blir besviken?

Men jag önskar er alla andra samma gamla förutsägbara julfirande som vanligt. Mätta, friska, glada, rentvagade i städade och nystrukna hem med tomtar i varje vrå och skafferiet fullt av kakor och bullar och kylskåpet fullproppat med syltor, aladåber, skinka, köttbullar, revbensspjäll och sillinläggningar.

Eller hur ni än vill ha det?6 kommentarer:

 1. God jul till er, utan katastrofer förhoppningsvis!
  Även om våra barn fixar det mesta för vår jul, förväntas ändå vi föräldrar fixa en del (skinka, revbensspjäll, juldagens buljong och äggpastejer etc. Men någon julkorv gjorde vi inte i år, inte senap heller).
  Kusinen från landet

  SvaraRadera
 2. Skrattade gott & rått när jag läste om kattakräket som ätit glitter. hög igenkänningsfaktor, har haft en hund som gjort detsamma men med en trasmatta.
  Ena foten på tampen som stack ut, medan hunden hasade gatan fram så att resten kom ut. Undrar än till denna dag vad förbipasserande bilister tänkte.
  Då frun är kock, blir det alltid rejäl svensk julmat - planering och göra klart allt som går i god tid, eller så klart det går och hålla övriga hushållet borta från maten så den inte knapras slut på mellan Lucia och jul är den stora utmaningen.
  God Jul!

  SvaraRadera
 3. Hej Anny

  Jag kommer att läsa upp det som årets julberättelse i morgon...

  God, eller ska jag säga, bättre jul denna gång?

  Krya på dig.

  SvaraRadera
 4. Hej Any! Hoppas du kryat på dig. Insåg när jag läste ditt inlägg att du verkar lida av allergi. Du är helt enkelt allergisk mot vanligt julfirande.
  Rekommenderar att ni gör allt annorlunda nästa jul. Slår in maten i paket. Hänger klapparna i granen och pyntar varandra med kulor och glitter. Blir nog succé. "fniss"
  God fortsättning! Önskar dig ett fantastiskt bra 2024.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vika lugna jular vi har haft ändå trots att det varit lite körigt ibland. Förstår det nu när jag läser om dina. Vi har förstås slutat använda träljusstakar och inte gjort några ljusmanchetter i sånt där papper som man gjorde smällkarameller av. Ljusstaken med brännmärkena sätter jag batteriljus i nuförtiden. Att nåt av barnen skulle komma på att ta hand om julen får jag tydligen vänta på. Både de och maken tycker att det ska vara som det alltid varit. God fortsättning på det nya året.

  SvaraRadera
 6. Gott nytt år 🥳

  SvaraRadera