fredag 23 juli 2010

Åhh, SNÄLLA Maud Olofsson!!!

Centern letar efter sina väljare läser jag i SvD i dag. Egentligen borde de gå tillbaka till de väljare de först riktade sig till .. oss som bor i den icke-asfalterade biten av Sverige som inget parti tror existerar .. men jag kan vara lite hjälpsam i alla fall.

Men först måste jag berätta något som kanske är en skröna?

På den tiden när den Förbjudna Staden i Kina verkligen var förbjuden för västerlänningar fanns det en enorm marknad innanför murarna där det såldes så gott som ALLT. Smycken, tyger, kläder, matvaror, hantverk, kryddor osv osv.

Engelsmännen som såg sig som styrande i landet ville få tillgång till marknaden och som en kompromiss lades en marknad för "långnäsorna" utanför murarna.

Denna marknad var FRI .. vilket på engelska heter FREE .. vilket pga av uttalssvårigheter med r för kineserna blev FLEE .. vilket sedan översattes till .. FLEA .. som blev vårt svenska LOPP-MARKNAD.

Och det är vad jag vill ha, Maud Olofsson!!

En FREE-MARKET i varje stad!! Kanske bara en gång i månaden .. men en plats där kommunens/stadens invånare kunde sälja egna alster. En plats där alla människor kunde få en möjlighet testa sina möjligheter som konstnärer, hantverkare eller designers, sälja sitt överflöd efter idogt hobbyodlande .. eller underhålla och visa upp sina färdigheter som trollkonstnärer, sångare eller poeter.

Ett omvänt Förbjudna Staden .. Den Tillåtna Staden .. en plats där "långfingrarna" i form av skattemyndigheter, försäkringskassa, arbetsförmedling eller socialkontor, fick stanna UTANFÖR dörrarna!

Ett ställe där osäkra människor fick FÖRSÖKA. Visa upp det som KANSKE skulle kunna bli en inkomstkälla eller där den som ville investera kunde hitta helt nya, fräscha investeringsobjekt.

En verksamhet i liten skala, där vi stoppar pengarna i fickan och återanvänder dem på nya projekt.

Det skulle inte ge mycket rent ekonomiskt och det som stat och/eller kommun "förlorade" skulle med råge ersättas av .. ökat kreativitet, gladare människor, större framtidshopp, en positiv anda av att man faktiskt kan påverka sin egen situation, om än aldrig så lite ... tror jag.

Och vem vet .. det kanske kan växa fram en verksamhet, ett litet företag .. ur det som startade med ett försiktigt första steg på en Free-Market??

Och tänk bara vilka roliga semestermål!! Varje stad har sin egen kultur, sina egna specialiteter .. alla helt unika och personliga.

(.. och visst skulle vi fuska! Det gör vi ju jämt så fort vi får en förmån .. men eftersom skattebetalarna inte är inblandade så gör det nog ingen större skada ..)

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag tycker det är en intressant tanke att tillåta försäljning där inga tillstånd krävs för att se om konceptet och varan går hem bland massorna. När försäljningen växer då får man göra alla ansökningar osv för att utveckla verksamheten och låta den växa.

  Ett steg åt detta hållet är den utredning som Maud har satt igång (en ide ifrån en 17 årig CUFare) att alla ska få ha F-skattesedel ifrån födsel, inga ansökningar, bara att sätta igång.
  Hade gott!
  Anders Dahlberg
  Centerpartist

  SvaraRadera
 2. Vill du vara snäll och muta in ett hörn på den marknaden åt mig, intressant koncept där jag skulle försöka marknadsföra mina egna ideer och hjärnkrumsprång. Vad mycket nytt och spännande som kunde komma fram ur de flesta av oss människor.

  SvaraRadera
 3. áNYBODY - kanonbra förslag! Här i den delen av skåne där jag bor finns ett litet samhälle som för mycket länge sen uppstod ur marknadslivet. Nu är det en avdumpningsplsats för socialfall och människor i kris. Jag och mitt parti försöker idog få detta samhälle att bli en knytpunkt för tågpendeltrafik och miljövänliga bussar. När vi väl gått i mål för detta ska jag ta med mig ditt förslag och se om inte detta samhälle kan bli just en sådan marknadsplats som du nämner, så tack - jag är ju centerpartist..

  SvaraRadera
 4. Jättebra ide! Hoppas någon nappar, skulle själv ge mig på ett försök!

  SvaraRadera
 5. Den verkliga UTMANINGEN i de här i idén är att få "långfingrarna" att hålla sig utanför.

  Förmodligen behövs det en helt ny lagstiftning för att människor som är beroende av sjukpenning, a-kassa eller socialbidrag ska få en chans att försöka förändra sin situation eller ens få möjligheten att sätta lite guldkant på tillvaron .. trots att det inte skulle kosta samhället någonting alls?

  Som det är nu får ingen ens sälja några hemstickade vantar utan att det kan få direkta ekonomiska påföljder på eventuella stödåtgärder från samhället ..

  .. VAR PASSIV, är budskapet!!! Tro INTE att du kan göra något SJÄLV!!!

  SvaraRadera
 6. Tyvärr kan jag inte ändra den "personliga" stavningen i ovanstående kommentarssvar .. är det någon som vet hur man gör .. snälla, berätta det gärna för mig?

  SvaraRadera
 7. Du är bra klok, du... Har egentligen inte sett den avgrundstora skillnaden mellan företagande och lönearbete. Det är mest en vanföreställning bland passiva byråkrater och politiker som aldrig gjort något själva, utom att leka "finn fem fel" i av medborgarnas inskickade blanketter...

  SvaraRadera