torsdag 26 april 2012

Geniali(s)kt!!


Jag måste erkänna att jag varit skeptiskt till sossarnas lösningar på ungdomsarbetslösheten. Trainee-jobb, individuellt utformade jobb- och utbildningskontrakt, komvux och särskilda försörjningsstöd, särskild? a-kassa, särskilda studiestöd eller förhöjda studiestöd för dem som väljer att studera vidare på folkhögskola.

Jag har haft lite svårt att se vilka som skulle vara intresserade av alla dessa trainéer och praktikanter .. förutom själva den ofantliga offentliga sektorn som aldrig drar sig för att belasta dem längst ner med fler arbetsuppgifter. T.ex handledning för bidragsberoende traineer med jobb/utbildnings-kontrakt som måste uppfyllas och redovisas regelbundet ... av vem och till vilken kostnad?

Men även den som vistas i det mest okunniga mörker kan plötsligt se en ljusglimt!

Det är ju egentligen ett lysande koncept som Löfven och Andersson presenterar.

Ungdomsarbetslösheten räknas mellan åldrarna 15-24 år. Jag har ingen aning om hur stor andel 15-åringar som är registrerade som arbetssökande på Arbetsförmedlingen? Det känns lite ungt .. men det kanske det inte är? Att försöka läsa sig fram till det är en ren omöjlighet om man inte har oceaner av tid.

I alla fall .. om nu alla under 25 år som saknar arbete och gymnasieexamen får ett jobb- och utbildningskontrakt om de fullföljer sin gymnasieutbildning så är de sysselsatt minst 3-4 år till och om de sedan får ett trainee-jobb så kan de hanka sig fram på skattebetalarnas bekostnad tills de fyller 25.

Då är de inte längre ungdomsarbetslösa och därmed sjunker statistiken för ungdomsarbetslösheten. Det är banne mig genialt!!

Men .. säger vän av ordning, då stiger ju arbetslösheten i gruppen över 25 år?

Jag säger bara en sak .. lägg märke till det fiffiga i att alla jobb- och utbildningskontrakt ska vara individuellt utformade och innehålla skyldigheter och rättigheter anpassade efter varje individ.

Vilken enorm administration och kontroll det kommer att innebära. Massor av människor kommer att vara heltidssysselsatta med att utforma dessa kontrakt, följa upp att de efterlevs, utreda och fördela olika villkorade ersättningar efter olika individuella behov och rättigheter, återkalla ersättningar som betalats på fel grunder, bestrida överklaganden och lagföra kontraktsbrytarna.

Ett helt nytt ämbetsverk kommer förmodligen att resa sig som ett nytt monument över sossarnas förmåga att fixa till en obehaglig verklighet. Kontrakts-Kassan (KK), för dig mellan 15-24 år. Ett enormt regelverk måste konstrueras runt ett helt nytt ersättningssystem och helt nya medborgarkontrakt, komplett med regelverk, statistik, utredningssystem, rekommendationer och prejudicerande rättsfall och blanketter. Möjligen så kan Försäkringskassan underlätta genom att dela med sig av sin gedigna erfarenhet inom området?

I varje kommun kommer det att behövas ett avdelningskontor och i hela landet kommer det att finnas en aldrig sinande efterfrågan på skrivbordsnötare, utredare, tjänstemän, avdelningschefer, statistikknuttar, fältarbetare och en eller annan generaldirektör.

Det ÄR banne mig genialiskt och ungdomsarbetslösheten kommer att sjunka som en sten i statistiken, det är alldeles säkert.  Att det sedan kommer att bli rejält mycket dyrare när vi ser hela bilden, det är väl något som vi får ta ställning till sedan.

Men det är verkligen fiffigt tänkt.

Hatten av för Löfven & Andersson som skräddarsytt denna eleganta lösning genom att återanvända gamla idéer.

Det är faktiskt både överraskande och snålt att Miljöpartiet inte står och jublar i stället för att fokusera på bibehållen sänkt restaurangmoms PLUS sänkt moms på cykelreparationer, klädvård och skomakartjänster för att stödja återanvändning av gamla prylar i stället för gamla trofasta idéer.

Gamla grejor som kastas utan eftertanke sysselsätter ju en hel yrkeskår .. i generationer ..  medan gamla politiska idéer sysselsätter människor som vi skulle vara tvungna att försörja oavsett om de sysselsätter sig själva eller inte .. eller hur man nu ska se det?

... och nu blev det så det där rörigt igen som det alltid blir i gränsen mellan politik och verklighet? Vilken tur att vi har politiker som kan se till att allt blir administrerat, kontrollerat och uppspaltat i individuellt utformade kontrakt så vi slipper famla omkring hjälplösa i vår egen okunnighet.

3 kommentarer:

 1. Emellanåt blir jag lika förbluffad varje gång - över den skarpsinniga analys som presenteras i dessa spalter.

  Tackar.

  SvaraRadera
 2. Ha ha ha, kreativiteten är verkligen aldrig på undantag när det kommer till politikers förmåga till social ingenjörskonst.

  Fick de som de ville skulle vi alla sitta och utvärdera, följa upp och adminstrera varandra hela tiden.

  Vem som skall betala kalaset är dock som alltid den där någon annan. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Och dessutom får man bättre kontroll på folket. På det här viset slussas de in i sina respektive fållor. Påminner väldigt mycket om politiken i det gamla Östtyskland. Vad som hände med det vet vi ju redan. Platt fall!

  SvaraRadera