måndag 23 april 2012

Om jag var sosse ..


.. så skulle jag nästan bli mörkrädd av att se ökningarna i opinionsundersökningarna. Det går upp, upp, upp, trots att ingen har sagt något, lovat något eller presenterat någon faktisk politisk färdriktning.

Hur toppar man det?

Jag vill inte förstöra stämningen för maranata-sossarnas hallelujakörer eller vara negativ på något sätt .. men merparten av dem som strömmar till partiledarens sida är kvinnor över 55 som förvärvsarbetar för en medelinkomst och bor på en mindre ort, vad finns det för dem hos sossarna??

Du behöver inte vara ett större geni för att förstå att dessa kvinnor till största delen arbetar inom den offentliga sektorn och det krävs inte heller någon större tankeverksamhet för att kunna föreställa sig vad de förväntar sig av den trygge mannen, Stefan Löfven.

Bättre arbetsvillkor och högre lön.

Ökad personalbemanning och mer tid.

Bättre och större rätt till hjälp och ersättning när kroppen är utsliten och värker.

Mer och bättre kvalitet på omsorgen till åldrande föräldrar som nu ska vårdas på den tid som återstår när det avlönade vårdandet är avklarat och vårdandet av familjen lämnar tillräckligt stora luckor.

Ett lättare liv .. kort sagt.

Det är i den här gruppen jag möter dem som säger .. nej, jag är inte intresserad av politik. Det får andra hålla på med.

Men mitt i mitten där Socialdemokraterna och Moderaterna står och trängs, finns inget utrymme för dessa kvinnor. Deras önskemål är för kostsamma eftersom de nästan helt utan undantag är skattefinansierade .. och de pengar som finns behövs i jakten på nya jobb och insatser för att bromsa ungdomsarbetslösheten.

I stället är det samma kvinnor som ska axla ansvaret för alla dessa trainees som ska hyfsa arbetslöshetssiffrorna åt sossarna om de får makten .. samtidigt som de vårdar vidare på jobbet, hemma och hos åldrande föräldrar.

Det enda parti som engagerat och ärligt ägnar sig åt frågor som gynnar de sämst ställda i samhället är faktiskt Vänsterpartiet. Men tyvärr så är det också det partiet som är minst intresserat av att få det hela att gå ihop rent ekonomiskt så att inte landet går i bankrutt.

Man kan inte få allt .. tror man det så kan man inte bli annat än besviken .. och ett förlorat förtroende kan bli följden av en vunnen förhoppning.

Så .. om jag var sosse så skulle jag bli mörkrädd när jag läser alla dessa mätningar. För vad har de att erbjuda, egentligen?

Mer än en partiledare som ser snäll och trygg ut?

Räcker det verkligen för kvinnor över 55 som arbetar hårt i vården, för en medellön och inte har en chans att hitta ett annat arbete på sin lilla ort .. någonstans i Sverige?"Statistik: den vetenskap som lär oss;  att om en människa står med en fot i en frysbox och med den andra på en kokplatta så har hon det i genomsnitt ganska skönt."

8 kommentarer:

 1. Ja, man undrar ju verkligen vad de förväntar sig och hur man tror att kalaset ska betalas för skattehöjningar har man ju inte talat så högt om.

  SvaraRadera
 2. Den gruppen du beskriver är både välfärdssamhällets ryggrad och stora förlorare. De kommer aldrig få högre löner så länge de är skattefinansierade. De säger inte upp sig, utan biter ihop de sista åren innan de blir kunder på samma ställe som de tidigare arbetade på. De kommer inte klaga då heller, för de förstår att de som jobbar där gör så gått de kan.

  Jag tror att Löfven ger en känsla av gammalsosse för dessa kvinnor och de drömmer tillbaka till 70-talet. Fast de tror att det var bättre med offentliga sektorn då, men i själva verket var de unga och starka och kunde jobba genom lunch och middag på bara ett paket Commerce.

  SvaraRadera
 3. Det är en omvänd Juholt-effekt. Alla är överlyckliga att popcorn-maskinen är borta. Fast enligt honom själv var han ju för utmanade:
  //www.sydsvenskan.se/sverige/-jag-utmanade-for-mycket-

  Hans analytiska förmåga genomsyrar hela S: Inse aldrig fakta, anpassa den till din egen verklighet istället.

  SvaraRadera
 4. En mycket bra analys av Madame Anybody !

  SvaraRadera
 5. Måste bara dela med mig av en facebook status apropå det här med politiker och deras syn på väljare. Det finns en tjej då som har en man med en dödlig cancer som han levt med något år nu (Ernst Bolldén känd handikapp idrottare om du råkar vara sportintresserad). De skriver då en blogg om sjukdomen och vården.

  Idag skriver hon:
  "För en tid sen var det "halvaktuellt" att jag skulle debattera i TV mot socialministern. Tanken var att belysa brister i vården runt cancersjuka och de omöjliga villkoren för svenska forskare. Socialministern valde då att tacka nej för det fanns viktigare saker på agendan. Just nu deltar han i BetnerDirekt på kanal 5, nån form av humorprogram. Ifrågasätter starkt hans prioritering av vad som är viktigt...."

  SvaraRadera
 6. @Trollan

  Samma socialminister skiter fullständigt i att de ligger förslag till hur man skall kunna rädda liv eftersom det dör folk i dagens Sverige som väntar på organtransplantation.

  Det handlar kort om att de flesta experter, läkare, etc menar att de inte borde vara tvungna att stänga av respiratorer etc efter att en person dödsförklarats (hjärndöd).

  Det finns andra förslag som skulle göra att antalet donatorer med största sannolikhet skulle öka, exempelvis att man får ta ställning oftare, typ när man skall förnya pass eller körkort.

  Enligt SCB säger ca 80% av befolkningen att de kan tänka sig donera organ men det är långt ifrån verkligheten när det kommer till kritan.

  Göran Hägglund skiter högaktinngfullt i detta och jag gissar att det är något religöst bakom.

  Jag röstar på alliansen men hoppas verkligen KD åker ur riksdagen nästa gång.

  /Henrico

  SvaraRadera
 7. Men Anybody.. Löfven gör som Obama. Dvs han presenterar inte något konkret i syfte att de, som är missnöjda eller förtvivlade ska förledas att tro, att Löfven (eller Obama) delar just deras uppfattning om, vad som borde göras.

  Om någon politiker har journalistkårens stöd - och det har Löfven (liksom Obama) - så funkar den här strategin (tyvärr).

  SvaraRadera
 8. Hej där!
  Tittar in för att lämna en icke politisk kommentar.
  Ville bara kolla läget.
  Hoppas allt är bra med dig och att du är ute och njuter av vårsolen.
  Man blir nästan yr av glädje så fort den visar sig. =)

  SvaraRadera