tisdag 21 maj 2013

Det är alltid polisens fel .. eller samhällets .. eller kapitalets ..


.. eller regeringens .. eller så finns det ingen ungdomsgård eller annan sysselsättning .. eller så är det bara så tråååkigt .. eller så är det "de andra" som började .. eller så är man kränkt i största allmänhet.

Så har det tydligen alltid varit och så kommer det nog att fortsätta i evigheters evighet, amen.

1951 uppstod kravaller i Berzeliiparken i Stockholm. På den tiden fanns inte internet eller mobiltelefoner så det tog några dagar innan tidningarna lyckats informera tillräckligt många om var de skulle samlas, men när det väl var gjort så möttes 3000 upprörda ungdomar och polis från 5 städer och dessutom militärpolis.

Samma sak gällde de sk raggarbråken och modskravallerna på 60/70-talet. När väl rubrikerna var satta så visste alla var de skulle samlas .. på Hötorget t.ex .. och det blev riktig fart på oroligheterna och rubrikerna.

På 80-talet brände det till i Kungsträdgården och 2001 var det EU-toppmöte i Göteborg där 2500 poliser grep 530 personer, 53 poliser och 90 demonstranter skadades och affärsidkare och privatpersoner fick omfattande materiella skador på sin egendom. En person blev dessutom skjuten medan han fredligt demonstrerade genom att kasta gatstenar mot anstiftarna, polisen.

Vi har haft "Krossa Rasim"-kravaller när 400 rättrogna anföll ett 40-tal våldsamma skinnskallar (1997), "gatufester" mot kommersialism eller trafik (Reclaim the Street), husockupationer, demonstrationer och stenkastning för att markera avsky mot USA:s krigsinsatser både här och där och 1997 stormade 200 ungdomar kommunkontoret i Vindeln i protest mot ett indraget mellanmål(?).

Googlar jag på kravaller eller ungdomskravaller så finns det nästan hur mycket som helst, så det som händer i Husby är inte direkt något nytt.

Men en sak har de gemensamt alla dessa grupper som vilar på dagarna och verkar när skymningen faller.

De älskar att läsa om sig själva.

Nu när de inblandade själva kan fotografera eller filma sina insatser, sälja till media eller publicera dem på youtube, medan tidningarna tillhandahåller både kamera och tv-sändningar ..blir bekräftelseorgasmen enorm.

När jag en gång i världen arbetade på ett av våra största fängelser och senare inom ungdomsvården så var det väldigt statushöjande att ha tidningsurklipp på väggen som skildrade gärningen som var orsaken till straffet .. ju fler sidor och dagar desto högre status. I dag kan de som pyser ur sig sin frustration i våldshandlingar, tillbringa hela dagarna framför dataskärmen och beundra sina egna insatser.

Så om det är något som jag skulle vilja be om när det gäller "upploppen" i Husby så är det inte besinning .. för det är ju meningslöst när alla inblandade löper amok i en nästan religiös masspsykos där alla skyller på alla.

Men om redaktionerna på landets tidningar kunde lägga ner filmandet och publicerandet av filmer på nätet så kunde kanske de övertända och speedade ungarna få sova lite, i stället för att sitta och beundra varandra när sex stycken sparkar på en ensam polis eller när de bränner ner sitt eget närområde och grannarnas bilar.

Någon kanske till och med skulle vakna utsövd och fråga sig vad h*n egentligen sysslar med?

Rubrikerna om att det är polisens fel .. eller samhällets .. eller kapitalets .. eller regeringens .. eller avsaknaden av ungdomsgård/sysselsättning .. eller den olidliga långtråååååkigheten .. eller den allmänna känslan av att vara kränkt .. dem kan vi nog aldrig göra något åt är jag rädd.

Det kommer alltid att finnas människor som känner sig utanför, kränkta eller missförstådda och blir de tillräckligt många så förlorar gruppen ofta både vett och sans medan de ägnar sig åt inbördes självbekräftelse.

Själv skulle jag kunna tänka mig att löpa amok om jag bara fick kontakt med tillräckligt många osynliga, övermogna kvinnor som alla räknar med men ingen ser, hör eller är intresserad av. Finns det någon grupp i samhället som har anledning att känna sig kränkta så är det väl ändå VI!!

Men av ren självbevarelsedrift så behärskar jag mig och låter bli att elda upp grannens bil. Dessutom så betvivlar jag att hans fru skulle ställa upp eller applådera av ren solidaritet, trots hon delar min frustration.

Vi skulle nog inte ens få våra 5 minuter i Aftonbladets TV-sändning ..... så osynliga och ointressanta är vi.

AB, AB, AB, AB, AB, ABDN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD,


22 kommentarer:

 1. Läste om två stycken som var ledande i kravvalerna. De är tydligen dömda för brott och de gillade helt enkelt inte att polisen var för nära, det var därför de deltog i detta.

  Få se nu, kriminella som inte gillar polisen? Vad konstigt.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Men det resonemanget haltar väl lite, Henrico? Vill man inte ha polisen nära sig så bör man väl inte börja elda upp andras egendom. Det är väl ett klockrent sätt att få polisen att ställa ifrån sig kaffekopparna och flottyrmunkarna för en stund.

  Men ok. Logik är kanske inte de olagliga snillenas starka sida. Heller.

  /mediakungen

  SvaraRadera
 3. Klart att det är alltid nån annans fel, det har vi ju lärt oss i det här landet. Ta aldrig eget ansvar, skyll alltid på någon annan.

  Döds-skjutningen är bara ett svepskäl för att detta pack ska kunna härja som idioter! Tycker riktigt synd om alla de människor som bor där och försöker få sin vardag att gå ihop och så beter sig folk såhär:
  http://tablet.dagbladet.no/2013/05/20/nyheter/husby/stockholm/opptoyer/27267831/

  Man blir provocerad av kravall-polis!!! HUR JÄVLA DUM FÅR MAN VARA?! Kasta inte gatsten då idiotjävel! Elda inte bilar då!

  SvaraRadera
 4. Jag känner mig kränkt och frustrerad - jag har inte en gång en bil som grannarna kan elda upp när de blir desperata och kränkta. Vilket eländigt liv jag har - fly mig en syndabock för detta nuuuu!

  SvaraRadera
 5. Och om det nu vore så att man verkligen var arga på polisen för "mordet" på machetegubben, hur kommer det sig att man kastar sten och sabbar för brandmännen då? (och då nämner jag inte att det är de boende i området man bränner bilar mm för)

  SvaraRadera
 6. "Själv skulle jag kunna tänka mig att löpa amok om jag bara fick kontakt med tillräckligt många osynliga, övermogna kvinnor som alla räknar med men ingen ser, hör eller är intresserad av. Finns det någon grupp i samhället som har anledning att känna sig kränkta så är det väl ändå VI!!"

  Jag är på, fastän jag inte riktigt än känner mig övermogen. Hepp!

  SvaraRadera
 7. Jag är definitivt övermogen och är JÄTTEKRÄNKT,fast jag vet inte riktigt varför,men skämt åsido så tycker jag våldsamheterna är grövre i våra dagar.Det gick inte ut på att döda som jag tror det gör idag om man får möjlighet.
  Det är dags att ta dom här skithögarna i hampan och tala om vad som gäller.

  SvaraRadera
 8. http://moderaterna.net/blog/2012/06/11/joakim-larsson-m-6-miljoner-extra-till-sommarlovsaktiviteter-i-jarva/

  6+11=17.
  17 Miljoner till sommarlovsaktiviteter och feriejobb

  SvaraRadera
 9. http://debatt.svt.se/2013/05/21/de-enda-som-tjanar-pa-husbyupploppen-ar-gangsters-och-rasister/

  SvaraRadera
 10. Ni är bara patetiska, att ni ens försöker när ni inte begriper någonting om situationen.

  Oskar

  SvaraRadera
 11. Polisen önskar att folket ska gå ut med en kampanj RÖR INTE MIN POLIS.Det skulle jag mer än gärna ställa upp på.

  SvaraRadera
 12. Anonym-Eftersom du begriper hur allt hänger ihop tycker jag du ska förklara för oss mindre vetande.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att polisen måste få göra sitt jobb. Visst gör polisen fel ibland och att skjuta ihjäl snubben som de gjorde för någon vecka sedan var nog ett misstag. Men det rättfärdigar ändå inte att man ska få förstöra som de gör nu i Husby med omnejd.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker också att polisen måste få kunna göra sitt jobb och inte hela tiden bli misstänkliggjorda av medier (tänker närmast på REVA-drevet: det har nu framkommit att JO lagt ner de tre anmälningar som gjordes eftersom ingen som själv sade sig råkat ut för diskriminering anmält - det var alltså folk som hört om att det förekom som anmälde).

  Tycker samtidigt att detta med 69-åringen inte verkar ha skötts helt bra och troligtvis begicks ett misstag. Det är precis som JM påpekar dock inget som rättfärdigare det som nu hänt. Och precis som en kille själv säger i en av Aftonbladets live-intervjuer så bryr sig nog killarna som deltar i upploppen inte ett skvatt om 69-åringen.

  SvaraRadera
 15. Jag känner mig också kränkt. Jag är kvinna, 57, högutbildad och etniskt svensk. Jag känner mig kränkt för att livet inte blev som jag hade tänkt och planerat! Jag fixade aldrig drömmannen, inte heller gjorde jag karriär som jag tänkt - varför förstod de inte mina chefer vilken stjärna jag var? Jag undrar om jag skulle må bättre av att elda upp någon bil? Jag har aldrig testat! Men om det hjälper så är jag beredd att prova! (Har du någon aning om var Reinfeldt parkerat sin - eftersom han är statsminister måste väl allt vara hans fel???)

  SvaraRadera
 16. Nu var du rolig Anonym.

  SvaraRadera
 17. Anonym 21:28 .. WOOOW!! Now we´re talking! Det är dags för oss förtryckta att göra oss synliga på det enda sätt som verkar vara möjligt!

  Är det någon som vet om Stefan Löfven har bil??

  Eller ska vi elda upp något mer påtagligt .. riksdagshuset?? ;-)

  .. och vad kallas egentligen den mognare varianten av "Girlpower"??

  SvaraRadera
 18. Arbetslösheten och utanförskapet verkar ha ökat dramatiskt i Jakobsberg det senaste dygnet.

  Statistikern

  SvaraRadera
 19. @mediakungen:

  "Vill man inte ha polisen nära sig så bör man väl inte börja elda upp andras egendom"

  Jo, faktiskt. När polisen inte kan röra sig normalt i ett område utan måste åka dit i mängder med kravallutrusting, när de vet att det blir upplopp om de tar fast någon för brott (olovlig körning eller vad som helst) så har de kriminella börjat ta över området. Langning och annat kan då pågå ostört, för ett par poliser kan gå själva in i området och man kan inte ha tjugo kravallutrustade poliser närvarande för jämnan.

  Är övertygad om att det är övervägande kriminella tillsammans med ett tiotal lokala puckon som står för förstörelsen. Förlorare är alla tusentals vanliga arbetande, arbetssökande och studerande människor i Husby.

  SvaraRadera
 20. "ett par poliser kan INTE gå själva in i området "

  SvaraRadera
 21. @anonym 9.09

  Det låter konstigt. Du kanske har rätt, men i mina öron låter det mycket märkligt. Skulle polisen skrämmas av ett osorterat gäng smågangsters som kastar sten, i sitt dagliga arbete? Så till den milda grad att man inte kan utföra sitt arbete. Polisen har ju hur mycket resurser som helst, om det behövs.

  Eller menar du indirekt? Att de åtgärder som behövs, inte får eller kan utföras, av olika orsaker. Så att man därför avsiktligt låter bli att jobba?

  Och att det dessutom skulle vara svaret på en logik som "de hetlevrade ungdomarna" har listat ut?

  För mig finns inte den tanken i sinnevärlden. Tills nu. Skulle polisen alltså medvetet ta hänsyn till kvartersgangsters bekvämlighet och arbetsro, och vara rädda för en mediastorm ifall man gör något åt saken? Kanske har du rätt, men då är inkompetensflaggan på väg att hissas direkt tycker jag hos polisen. Nog för att ryktet hos yrkeskåren inte står så högt, och nog för att många politiska krafter vill smutskasta dem extra för sina syften (v och mp). Men allt sådant måste man stå över.

  Tyvärr tror jag att polisen ofta tänker fyrkantigt. "Vi måste markera närvaro" och sådant primitivt militärpsyk. Istället kanske man borde vara civilklädda. Och med lite irrationella beteenden. Så att man blir svåra att kartlägga. Och läsa av områdena ordentligt. Utan att synas/provocera. Har svårt att se hur det skulle kunna resultera i att man blev stenkastad.

  Och kan man inte gå in med två poliser som är normalt så får man väl gå in med 12 poliser. Rutinmässigt. Då det skall gripas någon.

  mediekungen

  SvaraRadera