torsdag 23 maj 2013

När Aftonbladet tänker till ..

.. DÅ faller alla pusselbitarna på plats!

Jag läser Eva Franchells ledarkrönika i Aftonbladet i dag och börjar morgonen med rätt så förhöjt blodtryck. Förmodligen kommer det att ta ytterligare några timmar innan jag fullt ut förstår vad hon skriver .. om det överhuvudtaget sker .. men om jag förstår henne rätt så har hon plötsligt upptäckt att Stockholm sträcker sig utanför tullarna?

Nu har inte denna upptäckt drabbat henne av egen kraft utan förmedlats av Sydsvenskans kulturchef i en artikel som jämför Malmö och Stockholm och slår fast .. "när det brinner i Rosengård är det Malmö som har problem, medan bränderna i Husby aldrig kommer att påverka mediebilden av Stockholm".

Denna mening skapade tydligen ett hallelujamoment för Eva Franchell?

Hon inser det fasansfulla i att antalet köpgallerior och 5D-biografer är ojämt fördelade utanför innerstaden .. en del har köpgallerior med 130-talet butiker och en 5D-biograf medan andra lever i "skitsamhällen" där de får nöja sig med ett 20-tal affärer runt ett utomhustorg.

"Invånarna i Husby är stockholmare med rättigheter som alla andra. De har rätt att kräva samma skolor, bostäder, butiker och fungerande samhällsservice som resten av stadens invånare" .. skriver Eva Franchell uppbragt.

Bygg ihop förorterna med innerstaden .. skriver andra och pekar på samma "problem" och andra kallar våra tre största städer för segregerade och kräver att de ska införlivas i sina tätorter .. eller hur det nu var tänkt?

Sverige har i runda tal ca 9,5 miljoner invånare. Stockholms län har ca 1.950 invånare, varav 0,5 miljoner bor i innerstaden. Göteborg har ungefär lika många invånare som Stockholms innerstad och Malmö lite drygt hälften.

Resten .. dryga 6 miljoner ... vad gör vi med dem??

Finns vi överhuvudtaget, undrar jag som tillhör denna försumbara "minoritet" som inte har varken 5D-biograf eller ens ett utomhustorg inom gångavstånd?

Är inte vi invånare "med rättigheter som alla andra"? Har inte vi "rätt att kräva samma skolor, bostäder, butiker och fungerande samhällsservice som [Stockholms läns] invånare"?

Speciellt det där med "samma fungerande samhällsservice" som alla andra .. tycker jag låter intressant. Kollektivtrafiken till exempel .. hur är den där jag bor? Ingen tunnelbana utan bara bussar som går tätare .. alltså med ungefär en timmes mellanrum .. under morgon- och eftermiddagstimmarna och bara någon enstaka gång under kvälls- och nattetid.

Och då är vi ändå lyckligt lottade jämfört med dem som bor i glesbygd.
Maria Skiddi/HäxanMexan saknar också den samhällsservice och de rättigheter som Eva Franchell anser vara roten till Husbys utanförskap ..

.. "JAG bor i en stad med S styre sen 70 år som bara har en stenpitt på torget. EN galleria. Det känns så hårt att jag förmodligen behöver träffa en terapeut.. Jag bor på ett ställe utan gatubelysning!! Vi har en rondell som kallas "bröstvårtan" (er egen snuskiga fantasi kring det f.ö)..Vi måste skotta själv, ploga vägen och beställa skithustömning. Vattnet har vi renoverat själva."  .. och hon är inte ensam.

Majoriteten av 6-miljonersminoriteten har det så, Eva Franchell .. och dessutom så är arbetslösheten och hopplösheten minst lika stor där som i Husby. Att befolkningen inte visar sin frustration genom att kasta sten eller elda bilar beror nog mest på att det är så långt till lämpliga måltavlor och att bensinstationerna ligger så glest eftersom de flesta är nedlagda.

Vi har inte ens en fungerande tunnelbana att förlita oss på om vi vill vandalisera tillsammans, känna oss som kungar över ödsligheten och hinna hem innan solen går upp.

Vem vill ensam kuska omkring på vägar utan belysning mil efter mil för att hitta ett lämpligt skyltfönster att krossa eller för att tutta på en parkerad bil som hinner brinna färdigt innan media är på plats??

Om de överhuvudtaget lägger märke till maktdemonstrationen??

Och hur hittar man en polis att anklaga för övergrepp och smutskastning??

Men jag har lösningen.

Låt innerstadsborna ha sin innerstad, sin kultur och sin elitism och slösa inte bort miljarder på att bygga ihop förorterna med innerstaden .. det löser inga problem.

Flytta i stället ut riksdagen, alla politiska högkvarter, statliga myndigheter och .. framför allt .. alla tidningsredaktioner till glesbygden och vi kommer att få ett synligt resultat inom bara några år.

Det politiska och journalistiska perspektivet kommer att bli påtagligt annorlunda, det är jag fullständigt övertygad om .. och vi som bor där kanske äntligen kan få del av "samma fungerande samhällsservice" som Eva Franchell anser vara självklar och livsnödvändig för Stockholms förorter.

Jag för min del nöjer mig gärna med ett utomhustorg med futtiga 20-talet butiker inom gångavstånd! Och en buss som inte bara går i tid till, utan också hem efter bioföreställningen i min lilla stad.

SvD, SvD, DN, Expr., AB, AB,

7 kommentarer:

 1. Jättebra Anybody - förut har jag inte ens förstått att jag ska vara kränkt och frustrerad över avsaknaden av gallerior och köpcentra. Ingen biograf heller men väl Ica och systembolaget. Lokalbladet har flyttat sin redaktion så det är troligen heller ingen idé att försöka med bränder och skadegörelse, det är för långt hit för dem som tidigare var lokalredaktörer och skrev om våra ointressanta små problem.. Här tycks ungarna gå i skolan också så de slipper klaga över att de inte får någon utbildning.

  SvaraRadera
 2. Ja så rätt du har. Vi på glesbygden får nöja oss med lanthandlarn sen skola,ålderdomshem och till och med bokbussen lagts ned.Veden får vi hugga själva,skotta snö och grusa,plogar gör en granne som vi alla betalar en slant till.Teater,hembygdsdagar,kurser,fester,fisketävlingar och annat ordnar vi själva för vem skulle annars göra det? Staten? Ja det är kanske dags att man börjar lyfta blicken och se oss övriga i landet
  som gör en j..la nytta och klarar oss rätt bra utan att kräva,kräva och kräva. Märkligt kan man också tycka att ingen går arbetslös,men vill man bo kvar krävs en större ansträngning och ett visst pussel för att det ska fungera.

  SvaraRadera
 3. Kista och Husby byggdes väl ungefär samtidigt, och med liknande förutsättningar på papperet, till en början? Husby behöll den politiska planerade hyreshus strukturen med folk från bostadskö och anvisningar. Medan Kista blev marknadsekonomiskt. Med massor av företag. Som betalar bra löner, kräver service, kräver bostadsrätter. Skapar ordning. Tillverkar resurser. Premierar duktighet.

  Husby är politikernas projekt. Kista är företagens projekt.

  Skall stadsdelar skapas uppifrån, av politiker som planerar, eller nerifrån, av folk och företag själva, när de får behov och resurser?

  Varför skulle politikerna vara kompetenta att veta hur samhällen skall se ut. Förr byggdes samhällen upp av folk och företag, när det behövdes. Nu byggs samhällen av politiker och spekulanter, som sedan skall fylla upp dem med innehåll.

  Den politiska uppfattningen folk har är ofta inte följden av ett hårt analytiskt arbete, utan känslomässig ytlighet. Och primitivism. De dåliga ideologierna understödjer och profiterar på detta. De konstruktiva vill hjälpa människor själva skapa sina möjligheter. Dumsnällhet belönas inte.

  SvaraRadera
 4. Majoriteten av 6-miljonersminoriteten
  .... Och hur hittar man en polis att anklaga för övergrepp och smutskastning??

  BWWAHAHAHA!!! Väl bitet :) (personligen är jag nöjd med cykelavstånd till allt jag är intresserad av)

  SvaraRadera
 5. Vi har en utomhustorg och futtiga 20 tal affärer och en massa bilar i garaget och utomhus och jag hoppas så innerligt att pendeln inte går (den brukar krångla) så vi slipper resande terrorister och fler eldsvådor än de 140 bilarna ungdomar med brist på sysselsättning eldade upp nästgårds.

  SvaraRadera
 6. Toppen! En journalist på DN är verkligen värd att läsa om ämnet Husby: Hanne Kjöller idag. Det finns ändå ett visst hopp.

  SvaraRadera
 7. Husby-upploppen är bara en kopia av bl.a. bilbränder i Frankrike. Det har tagit 15 år innan fenomenet kom hit. En relativt ny tradition i Frankrike är att bränna bilar i stället för raketer till nyår. Senaste nyåret brändes 1193 bilar där. Var så säkra det kommer till Sverige.

  SvaraRadera