måndag 30 december 2013

2013 - Omöjlighetens år?


Av ren nyfikenhet tittade jag efter vad jag skrev i början av det här året och fann att jag önskade att jag kunde se möjligheterna i stället för svårigheterna.

Men det år som nu snart är slut, blev i stället året då diket mellan kultur- och makteliten och det som lite slarvigt kallas "folket", vidgades till en vallgrav .. som effektivt utestängde alla som stod utanför med frågor eller krav på svar.

På ena sidan finns de som gick i taket och förfasade sig över "krångliga" ansökningshandlingar när det gällde tillgången till kulturbidrag .. och på andra sidan står människor som förlorade all livskvalitet för att de bedömdes kissa för fort.

På ena sidan står upprörda goda människor och anser att SVT gjorde sig skyldigt till ett "pr-trick", som släppte lös "svartklädda nazister" på gatorna, när de ställde frågan "Hur mycket invandring tål Sverige" .. och på andra sidan står människor som undrar var deras åldrande, hjälpbehövande föräldrar ska ta vägen, var alla unga och nyanlända ska bo och hur de ska få en chans att försörja sig, när kommunernas skattemedel som redan nu inte räcker till .. ska fördelas på fler och fler?

Och hur kan fler skattefinansierade jobb i offentlig sektor ge skatteintäkter som ökar välfärden??

De frågorna utlöser en indignationsvåg på den rätta sidan vallgraven och på andra sidan står de som plötsligt finner sig isolerade under beteckningen "rasister" och "xenofober"? Det sistnämnda täpper verkligen till truten på pöbeln eftersom få vet att det bara är ett lite finare ord för främlingsfientlig .. ett rätt vanligt trick för att markera överlägsenhet, från dem som står bakom en upphissad bro och en skyddande vallgrav.

Alla som ställer obekväma frågor om den framtida ekonomin blir plötsligt någon slags rasister eller fiender till könsrollskampen?

Skolans dåliga resultat ska lösas med mindre klasser .. och ve den som frågar var dessa klassrum finns när de befintliga rummen redan är överfulla? De privata skolorna bör avskaffas .. men ingen vill befatta sig med frågan om vem som ska tillhandahålla de nya kommunala skolorna som då kommer att behövas?

Kommunerna har inga pengar .. eller så använder de pengarna till trevligare saker, vilket du kan läsa om i Martin Borgs bok "365 sätt att slösa med dina skattepengar".

Men fråga ALDRIG en politiker hur h*n ska finansiera sina visioner. Visioner ska inte finansieras de ska bara övertyga om ett gott uppsåt.

Att "en kvinnlig statsminister lyser med sin frånvaro" och att blivande mammor inte längre garanteras en plats på BB, är ett bevis på att feminismen motarbetas i vårt land .. men att barnen i förskolorna tillbringar allt längre tid i allt större grupper och att eleverna i skolorna får allt mindre individuell uppmärksamhet ses inte som ett problem som kommer att påverka initiativkraften och individualiteten hos det uppväxande släktet? För bara Feministiskt Initiativ kommer in i riksdagen med hjälp av Benny Andersson så kommer jämlikheten som ett brev på posten?

Att sedan allt fler får allt senare behandling när de drabbas av cancer eller andra livshotande sjukdomar verkar inte vara ett feministiskt problem utan "bara" ett tecken på vårdens knappare resurser och ökade administration. Vilket förmodligen är ett manligt problem?

På insidan av vallgraven och murarna talas det om det förfärliga hatet och hoten från dem som befinner sig på utsidan. Och bland dem som utpekas som "pöbel" och "pladdrare" så sänker sig tystnaden av rädsla för att bli uthängd i kvällspressen med namn och adress så att de vänsterextrema "utredarna", som demonstrerar mot hatet tillsammans med sosseledaren, kan leda dem på rätta vägar mer fysiskt.

På insidan skriver man goda ord på plakat och traskar omkring på idrottsplatser och torg och lyssnar på hattexter mot hatet?? På utsidan räds människorna det hatet och dess försvarare mer än dem som utpekas .. för när som helst kan det som är tillåtet att säga i dag bli förbjudet i morgon.

Våra journalister som tryggt barrikaderat sig bakom murarna har beslutat att det ska bli ett regeringsskifte efter nästa års val. Det är något som många på utsidan också vill eftersom de förutsätter att det ska medföra fördelar och en återgång till ett frikostigare välfärdssystem.

Och eftersom media styr agendan så är det ingen som berättar att det är samma pengar som ska räcka till samma saker och samma antal behövande människor .. oavsett vilken regering vi än väljer. Det enda som skiljer är prislappen, för samma politik kan kosta olika mycket beroende på varumärket .. precis som vilken handväska som helst.

Eftersom behoven inom välfärdssektorn stiger, arbetslösheten är stor, fler människor garanteras nya liv i landet, antalet pensionärer blir fler än någonsin tidigare och deras pensioner redan är försvunna i diverse svarta hål .. så kommer det garanterat att bli mindre till fler, hur man än ser på saken.

De som förstår vad som komma skall är uppenbarligen småföretagarna på min ort och ser det likadant ut runt om i landet så är det inte ett gott tecken. Det ena fåmansföretaget efter det andra läggs ner, butikslokalerna i den lilla staden gapar allt tommare trots att fastighetsägarna desperat gör två butiker av en för att minimera de höga hyrorna och fler och fler säger .. jag misstänker att det blir regeringsskifte, högre skatter, mindre konsumtion och då är det inte längre någon idé. Vi kan inte samtidigt bära högre kostnader varken i arbetsgivaravgifter eller höjda transportkostnader när det redan är så små marginaler.

Förvarnad är förberedd .. så brukar jag tänka, och så tänker jag nu och ser om mitt hus. Men till alla som lever på hoppet borde samtliga partier dela ut en sann och ärlig innehållsdeklaration .. utan visioner, men innehållande de faktiska ekonomiska förutsättningarna för väljarnas framtid, utifrån dagens villkor, om de skulle komma i regeringsställning.

Men som vanligt så kommer vi att få följande meddelande när valet väl är över ...


Det är synd, för det är betydligt lättare att se möjligheterna om du är medveten om vilka svårigheter du måste tackla för att vinna dem.

Hur jag tror att 2014 blir??

Tyvärr så tror jag att det här året bara är början på det vi har att vänta oss. En svartmålning av allt, ett berg av påstådda svårigheter, fler hattexter mot hat, ett större avståndstagande från väljarnas frågor och ett större avstånd mellan dem som anser sig VETA och dem som bara hoppas. Men det är klar att jag önskar jag har fel?


DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, Bokus,

7 kommentarer:

 1. Jag hittade hit av en slump.

  Kloka rader om vår samtid. Vi är på väg käpprätt åt... de flesta jag pratar med inser det, men ingen verkar vilja greppa det.

  Sverige är numer ett land som alla andra, där fattigdom är vardag och samhället kallt och distanserat.

  Jag väljer att vara anonym för att slippa undan hatat från dom som hatar hatare. Fast å andra sidan spårar dom nog mig just nu...

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson30/12/13 17:26

  Any, "Du uttrycker dig ju som en sverigedemokrat"....

  Antagligen är frasen avsedd att brännmärka, men personligen ser jag numera det som ett kvitto på att man fortfarande äger ett sunt förnuft.

  Invandringen är ingen isolerad fråga som t ex skola, jobb, pension, sjukvård eller skatter. Invandringspolitikens kostnader påverkar nämligen ALLA övriga områden.
  Det går inte att välja en så extrem massinvandringspolitik och samtidigt behålla välfärden vi byggt upp.
  Vi måste välja. Ju fler vi tar in dess sämre sjukvård, skola, pension, osv. till oss som redan lever här. Hur svårt kan det vara att förstå det?
  Den som misstror mig, kan ju börja spara på de orangea pensionskuverten vi får varje år. Prognosen för de flestas pensioner kommer att krympa för varje år.

  SvaraRadera
 3. Anonym 17:01 .. Ärligt talat så är jag också räddare för dem som hatar hatare än för dem som de som hatar hatare egentligen hatar?? En mening som jag aldrig hade förstått förra året men som är fullständigt glasklar i dag .. och det säger väl allt?

  Peter Nicklasson .. Jag håller fullständigt med dig intill sista punkten! ;-)

  SvaraRadera
 4. Ja...vad ska man säga. Det finns ju en film som heter 3000
  http://www.youtube.com/watch?v=OAqFmKOEyUg
  och en som heter 300
  http://www.youtube.com/watch?v=leXo4-QLNVc
  och så har vi då de 6 200
  http://www.metro.se/nyheter/6200-nathatare-har-avslojats/EVHmlj!vPTyGGaqQoq2I/

  Kul man får vara med nånstans =/

  SvaraRadera
 5. Precis Maja, och jag såg på Avpixlat att någon hade tagit nicket The 6200. Han hade en avatar knyckt från TV-serien The 4400, men hade photoshoppat ett byte av siffrorna.

  Riktigt kul tyckte jag :D
  Det är så de ska ta's!

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt väl sammanfattat Any.

  "Ärligt talat så är jag också räddare för dem som hatar hatare än för dem som de som hatar hatare egentligen hatar??"

  En glasklar mening i mina ögon. För ca fyra år sen hade jag inte fattat nada, om man kan säga så. För ett år sen joo.., men för två år sen hade jag precis börjat greppa det lite. Det ÄR svårt att ta in vidden av den förändring som skett.

  SvaraRadera
 7. Önskar dig ett Gott Nytt År!
  Oavsett vad det innebär för dig, så hoppas jag att det blir precis som du vill. =)

  SvaraRadera