onsdag 4 december 2013

Red Alert ..

... brukar illustreras med en blinkande röd lampa i amerikanska filmer .. när kärnkraftverket befinner sig nära en härdsmälta, när attacken från yttre världsrymden är nära, när livsfarliga bakterier hotar mänskligheten, när terrorister anfaller, när miljökatastrofen är ett faktum eller när fienden står för dörren.

Red Alert indikerar den högsta hotnivån i många sammanhang och ibland tycker jag att våra politiker borde ha den funktionen när de håller på att förlora kontakten med sina väljare.

Nästa års val är det märkligaste jag har varit med om i mitt liv. När jag rör mig på min gräsrotsnivå och talar med mina medmänniskor så möter jag INGEN som är nöjd med de alternativ som finns och INGEN som ens engageras av de frågor som media för upp som AVGÖRANDE för hela valet?

Den fråga som så gott som alla .. i den verklighet där jag finns .. vill ha svar på finns inte ens på dagordningen. Den får inte ställas trots att den faktiskt är ekonomiskt avgörande för alla de andra frågorna som politikerdebatterna handlar om .. skola, bostäder, arbete, äldrevård, sjukvård och resten av välfärdsresurserna.

Väljarna vill ha svar på frågor de inte kan ställa .. och inte förväntar sig något svar på .. och känner en djup oro för framtiden, det behöver man inte vara kärnfysiker för att inse.

Det behövs alltså inte mycket för att denna oro ska förvandlas till ett valresultat som helt skiljer sig från dagens mätning från SCB. Ett enda felsteg från våra politiker som rör sig som elefanter i en glasbutik, kan utlösa väljarreationer som ingen kan förutspå. Det borde göra att det tänds en varningslampa någonstans.

Det måste vara något avgörande fel när så få människor känner sig sedda, hörda eller delaktiga i samhällsdiskussionen och det är så påtagligt för en vanlig liten människa att det borde resultera i en varningslampa hos samtliga partiledare.

När våra politiska partier förlorar kontakten med väljarna och blundar för deras oro så representerar de faktiskt bara sig själva och sin egen maktlystnad.


DN, DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr, NSK, LT

8 kommentarer:

 1. Det känns åtminstone lite bättre, när jag ser mina egna tankar så väl sammanfattade med din penna.

  SvaraRadera
 2. Och förståsigpåararna på ledarsidor som säger att nu får minst moderaterna lägga panna i djupa veck och reda ut hur de ska locka tillbaka SD-väljarna. Utan att gå SDs invandringspolitik till mötes förstås.

  Lycka till säger jag bara, det går inte med mindre än att integrationsmisslyckandena, skolans fall, försvarets icke-existens samt polisens och rättsväsendets tillkortakommanden ändrar nedåtriktad trend till uppåtgående förbättring på några månader. Precis hela sjuklövern har del i dessa haverier.

  De som 'lockats' över till SD av att se de sjus misslyckanden och ovilja att lära av misstag samt OFÖRMÅGA under ÅRATAL, det ska vara mycket till för att rösta på dem igen.

  /Majsan

  SvaraRadera
 3. Jag som liberal sällar mig till skaran av villrådiga inför val 2014. Det ända jag vet med säkerhet att att min antipari för MP ökar med åren Men de befinner sig ju å andra sidan länt över på andra "sidan" från min synvinkel.

  SvaraRadera
 4. edit* ett att för mycket och länt skulle vara långt.

  *oops*

  SvaraRadera
 5. Peter Nicklasson4/12/13 14:55

  God dag!
  Man säger ju att hälsan och majoriteten tiger så det gör nog sossar och moderater (av skenbart olika orsaker).
  Det här är det sovande folket. Det tycker ju t o m vår statsminister. De ser inte, de hör inte, de säger inget - de sover.
  Och sedan finns det de som tycker att de som tycker som majoriteten tror att demokratin lever, medan de själva som sympatiserar med avvikelser från mittens rike brukar misströsta på den punkten...
  De tror att de kan förändra för de har sett ljuset ingen annan sett ännu. Men hallå, silly season är över inga transfers är tillåtna längre (för att tala fotbollsspråk).
  De är det uppvaknade folket. Stackars satar.
  Och sedan har vi de som varit vakna ett bra tag nu, läst ännu en PISA-studie, noterat ytterligare välfärdsförsämringar, och återigen ser att ingen låtsas om elefanten i rummet idag heller.
  Det folket har sett politikerna leva ut sina (dag)drömmar, men själva insett mardrömmen kommit till en ort väldigt nära sig. Det är fem-i-tolv på natta för dem och de är trötta.
  Det är mörkrets folk enligt enligt det sovande folket.

  Klockan kl 06.00 gott folk, och herr Löfven vill väcka oss. Red Alert. Jag tror jag somnar om. Jag vill inte leva i den här mardrömmen längre. Hoppas jag får en god dröm. Väck mig när ni andra vaknat upp.
  God natt!

  SvaraRadera
 6. Ang skolresultaten så är jag inte förvånad. De lärare som är mina bekanta kan inte stava själva, etniska svankar till trots, och när jag lyssnar på nyheter, tv-reporetge mm där rektorer intervjuas så kan skrämmande många av dem inte tala korrekt svenska om de inte t o m gör det med kraftig brytning förutom grammatiska felsägningar.

  Visst, hur jag skriver kommentarer på nätet så sitter jag i glashus, men jag jobbar inte som lärare heller.

  SvaraRadera
 7. Det är makten som är som dom tre aporna som inte vill prata,inte vill höra och inte vill se.
  Många,många av oss vanliga medborgare har insett läget sen länge.Problemet är vad man ska göra åt det (bortsett från att rösta )

  SvaraRadera
 8. Kanske dags att starta ett uppror mot floskelpolitiker.Liknande gamla bondeupproret.Eller någon slags protestkedja som går land och rike runt.

  SvaraRadera